może wiosenna tarta z jabłkami? Składniki: ciasto: 125g mąki pszennej 75g zimnego masła szczypta soli 2 łyżki zimnej wody nadzienie: 3 jabłka 50g masła 100g śmietanki kremówki 140g kremu karmelowo-czekoladowego (użyłam gotowego firmy Brinkers) Wykonanie: ciasto : do przesianej mąki dodać zimne masło, wodę oraz sól, szybko zagnieść ciasto, schłodzić 10min, następnie wylepić ciastem formę(...)tarty (śr.22cm), podpiec ok.15minut w piekarniku rozgrzanym do 180C. nadzienie: jabłka obrać, pokroić na plasterki,wrzucić na patelnię razem z masłem, smażyć aż do zrumienienia się owoców. Krem czekoladowo-karmelowy przełożyć do małego garnuszka, dodać śmietankę, zamieszać i podgrzać na słabym ogniu (nie gotować!). Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone jabłka, a następnie całość zalać sosem. Piec ok.15-20minut
Raj dla PodniebieniaMuffinki reniferki Muffinki reniferki Wesołe, włochate- a przede wszystkim pyszne stadko reniferków! Nasze jeleniowate stworzonka zrobione są z czekoladowej babeczki, śmietankowego kremu, marcepanowych oczu, czekoladowego nosa i precelkowych poroży ! Nie muszę Was chyba przekonywać że robienie tych babeczek to świetna zabawa, która kończy się pyszną, słodką ucztą. SKŁADNIKI NA BABECZKI CZEKOLADOWE (12 sztuk ) : 200 g. mąki pszennej 3 łyżki kakao(...)jajka 150 ml. mleka 100 g. brązowego cukru cukier waniliowy 80 g. roztopionego masła 80 g. czekoladowych kropelek lub posiekanej na drobne cząstki czekolady mlecznej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka kakao DODATKOWO: ok. 150 g. marcepana
Domowe TortyDrożdżowe rogaliki. U mnie w dwóch wariantach – małe- czyste i większe – z kremem orzechowo-czekoladowym. Najlepsze w tym samym dniu po upieczeniu, ale na drugi dzień też dają radę. 550 g mąki pszennej (u mnie typ 550) 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 75 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka soli 70 g miękkiego masła Drożdże(...)Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy. Dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na duży, okrągły placek, dzielimy na trójkąty. Na szerszą podstawę można wyłożyć łyżeczkę nadzienia (marmolady lub kremu czekoladowo-orzechowego). Rolujemy ciasto, zaczynając od szerszej podstawy. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaki Na TalerzuCzas czytania: 2 min Wiem, wiem znów tarta, ale dziś niecodzienna tarta, tarta czekoladowo miętowa. Bardzo lubię połączenie czekolady i mięty i dziś postanowiłam wykorzystać te dwa smaki do przygotowania pysznego deseru. Spód tarty to po prostu bardzo czekoladowe kruche ciasto , a krem przygotowałam z dużej ilości mięty zaparzonej w mleku, mleko po 30 minutach nabiera lekko zielonego koloru(...)Gorąco polecam pyszną orzeźwiającą letnią tartę idealną na upalne dni 🙂 Print Tarta czekoladowo miętowa .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Orzeźwiająca tarta z miętowym kremem i czekoladowym spodem, pycha! Course Desery Cuisine Polska Keyword kakao, truskawki Prep Time 35 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 1 hour Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na kruche
SprawdzonaKuchnia.plWspaniałe połączenie czekoladowo-kawowego wilgotnego ciasta z kremem cappuccino i śmietankowej pianki z warstwą wiśniową , ciasto tak naprawdę nie jest czasochłonne a bardzo smaczne, kroi się niczym najlepszy tort, wybornie smakuje, jest nieprzesłodzone, godne uwagi a także świątecznego stołu. Wprost nie można się od niego oderwać. Polecam gorąco. Blaszka 25/20 cm Ciasto czekoladowe; 5 jaj 1 szklanka mąki pszennej(...)pudre oraz śmietan fix, miksujemy. Złożenie ciasta: Jeden blat czekoladowego ciasta ponownie wkładamy do foremki, nasączamy połową naparu z kawy połączonej z rumem, smarujemy konfiturą wiśniową , wykładamy krem cappuccino, przykrywamy drugim czekoladowym blatem który ponownie nasączamy naparem z kawy, wykładamy krem śmietankowy, posypujemy tartą gorzką czekoladą. Ciasto chłodzimy całą noc w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonlekki jak pianka krem z czekoladą i kawą. Polecam mus czekoladowo kawowy jako krem do tortu oraz pyszny deser :). Polecam również mus z białą czekoladą, krem z białej czekolady oraz krem z palonej czekolady. Kawę w musie można pominąć, dzięki czemu uzyskacie pyszny mus czekoladowy. Uwaga! Smak musu czekoladowego z kawą zależy od tego jakiej kawy użyjecie. Im intensywniejszy aromat
Słodki PomysłTort czekoladowy z dripem oraz malinami, idealny na urodziny. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej(...)mieszamy mikserem z cukrem pudrem cały czas miksując dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Do masy czekoladowej dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie łączymy na jednolitą masę. Składanie toru Składniki ponczu połączyć Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 ponczu, posmarować połową kremu, przykryć kolejnym biszkoptem nasączyć 1/3 ponczu posmarować pozostałą częścią kremu i przykryć ostatnim blatem i nasączyć
RAROSSAuroczo unoszą się do góry, a od spodu tworzy się charakterystyczna falbanka. Upieczone makaroniki wyjąć z piekarnika i dopiero po całkowitym wystudzeniu ostrożnie odrywać od maty. Ja swoje przełożyłam kremem czekoladowo-orzechowym typu Nutellą. Świetnie sprawdzi się również kwaskowaty lemon curd , który zrównoważy słodycz makaroników. Smacznego! Rady: - napiszę to raz jeszcze > białka powinny być w temperaturze pokojowej. - termometr(...)Ściągamy dopiero po wystudzeniu!! - nadzienie do makaroników nie może być zbyt "mokre" i rzadkie, gdyż wtedy makaroniki szybko zmiękną. Do przełożenia świetnie sprawdzi się lemon curd, klasyczna Nutella, kremy maślane, ganach czekoladowy itp. - co do przechowywania... suche makaroniki bez nadzienia można przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia. Przełożone nadzieniem przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2-3 dni. Upieczone
Nastoletnie Wypiekanielubicie mieć bardzo czyste dzieci to nie jest przepis dla Was, bo usmarowana, szczęśliwa czekoladowa buzia gwarantowana. Ilość sztuk: 10 lizaków Składniki: Lizaki: 150g biszkoptów (mogą być wyschnięte) 70g kremu czekoladowo-orzechowego 50g mascarpone 10 patyczków od lodów* Polewa: 150g gorzkiej czekolady Łyżeczka masła Kolorowa posypka *Patyczki otrzymałyśmy od zaprzyjaźnionego sklepu spożywczego. Jeśli ktoś nie ma możliwości zdobycia
Kolizje SmakówCiasto o trzech smakach i konsystencjach - twarda, chrupiąca masa czekoladowo-wafelkowa, aksamitny krem śmietankowy i galaretka z truskawkami. Ciasto bardzo sycące i łatwe w przygotowaniu. Pomysł na poniższe ciasto zaczerpnęłam z książki Cukiernia Lidla Pawła Małeckiego. Składniki na blachę o średnicy 24 cm: spód czekoladowy 300 g czekolady z orzeszkami i masą wafelkową 250 g wafelków o smaku kakaowym(...)wody. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wrzącej wody. Ostudzić ją. Schłodzoną śmietanę ubić na dosyć sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę. Przygotowany krem przełożyć na spód czekoladowy. Ponownie wstawić do lodówki. Mniej więcej po 1 godzinie (krem musi stężeć) na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone połówki truskawek. Całość zalać galaretką. Wstawić do lodówki. Kroić dopiero wtedy
UgotowaćPyszne ciasto z mocno czekoladową masą i kremem śmietankowym to super propozycja na weekend ;) Sprawdzi się na wszelkich domowych imprezach i uroczystościach
Prosty przepis naPrzepis na ciasto bounty, czyli pyszne, czekoladowe ciasto z kremem maślano-kokosowym o delikatnym posmaku wanilii, a całość wykańcza polewa z mleczną oraz gorzką czekoladą. Fani batoników Bounty na pewno będą zachwyceni przepisem! Ciasto Bounty -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikPrzepis na ciasto bounty, czyli pyszne, czekoladowe ciasto z kremem maślano-kokosowym o delikatnym posmaku wanilii, a całość wykańcza polewa z mleczną oraz gorzką czekoladą. Fani batoników Bounty na pewno będą zachwyceni przepisem! Ciasto Bounty -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikDziś zapraszam na ciasto, które u mnie w domu zniknęło w tempie ekspresowym, aż musiałam się upominać o pozostawienie kawałeczka do zdjęć. Zasadniczo bardzo proste - delikatne czekoladowe blaty biszkoptowe i krem budyniowy z dodatkiem białej czekolady, ot wydawałoby się nic specjalnego, ale moim domownikom bardzo posmakowało. Przepis znalazłam kiedyś w sieci, nie podam źródła, bo spisałam go sobie wtedy(...)ostudzonej masy. Gotową masę wykładamy na jeden z biszkoptów, zostawiając ok 2 łyżek na wierzch. Przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą masy i posypujemy startą białą czekoladą, lub polewamy polewą czekoladową. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin by stężało
Cynamonowe szczęściePlacuszki z serka waniliowego z czekoladą to nasza kolejna propozycja na pyszne, słodkie śniadanie. Wbrew pozorom placuszki robi się bardzo szybko. Placuszki są bardzo delikatnie w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!