Wiadomo, nie urodził się jeszcze taki, który potrafi ugotować odpowiednią ilość makaronu, albo ziemniaków. Te kotlety możecie zrobić z ziemniaków z wczoraj, albo ze świeżo ugotowanych i ostudzonych. U mnie akurat z sosem czosnkowym, ale pasują dosłownie do wszystkiego, kleks śmietany, łosoś, gulasz. Tylko wyobraźnia jest ograniczeniem. Składniki (8 kotletów): - 1/2 kg ugotowanych, potłuczonych ziemniaków (do tłuczenia można dodać masła(...)jajko - 1-2 łyżki mąki (masa powinna być dosyć luźna, ale trzymać formę kotleta. ilość mąki będzie zależała od rodzaju użytych ziemniaków) - mała cebula - sól, pieprz do smaku - bułka tarta - olej do smażenia Sos czosnkowy: - duży ząbek czosnku - łyżka majonezu - dwie łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego - łyżka śmietany 18% - sól, pieprz, ulubione zioła Do potłuczonych ziemniaków wbijam jajko, dodaję mąkę
Cook&LoveKotlety gryczane z pieczarkami i białym serem to pyszna bezmięsna alternatywa mięsnych kotletów. Podaję je w różny sposób. Czasami z kleksem śmietany, czasami jak dzisiaj z sosem pieczarkowym. Oczywiście wskazana jest również surówka. W moim domu kasza gryczana jest bardzo lubiana. Pierogi z podobnym nadzieniem robią furorę. Fakt, to wschodnia część Polski a tu kasza … Czytaj dalej Kotlety gryczane(...)pieczarkami i białym serem Artykuł Kotlety gryczane z pieczarkami i białym serem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąKotlety ziemniaczane z mięsem mielonym to pyszne wykorzystanie ziemniaków, co pozostały nam z obiadu. W poprzednim wpisie podawałam przepis na kotlety ziemniaczane z farszem z pieczarek, robiąc te przygotowałam w podobny sposób ciasto. Te kotleciki można faszerować mięsem co pozostało nam z rosołu, przekręcić tylko przez maszynkę i dodać zrumienioną na oleju czy maśle cebulkę. … Czytaj dalej Kotlety ziemniaczane(...)mięsem mielonym Artykuł Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąKotlety ziemniaczane z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Z tego przepisu placuszki wychodzą miękkie i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach! Są rozkosznie delikatne i subtelne w smaku. Można podać je z sosem, surówką. Myślę, że to będzie pyszna propozycja dla osób nie jadających w ogóle mięsa. Z tych składników wyszło mi … Czytaj dalej Kotlety ziemniaczane(...)pieczarkami Artykuł Kotlety ziemniaczane z pieczarkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąvotes ) Kotlet de volaille z piersi przepiórki De volaille z piersi przepiórki to ekskluzywne danie, idealne na świąteczny obiad. Przepiórki są drogie ale jest na to rada, by zacząć cieszyć się częściej ich mięsem i nie płacić fortuny warto je hodować . Są niewymagające i szybko rosną . Z tego przepisu pewnie najszybciej skorzystają właśnie Ci co je hodują . Uważam, że warto(...)smaku, ale z rozwagą, żeby nie zabić naturalnego smaku mięsa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Układamy na środku, złożony w kostkę, plaster sera i zwijamy, tak jak de volaille z kurczaka. Kotlet wychodzi mniejszy ale dużo smaczniejszy. Obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, lekko dociskając, żeby kotlet nie rozpadł się przy smażeniu. Odstawiamy żeby związały do lodówki na godzinkę. Smażymy
Ogrodnik w podróżyKotlety mielone z parmezanem to doskonały pomysł na to, aby zwykłego mielonego trochę udoskonalić. Kotleciki podawałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków, wcześniej obgotowanych. Wszystko w towarzystwie ulubionej surówki z kapusty pekińskiej i wygłodniałej rodziny przy stole:) Czasami powracam do tradycyjnych przepisów, kiedy domownicy mają dość moich eksperymentów kulinarnych. Rzadko tak jest, bo bardzo im się podoba, jak ciągle jest coś innego(...)smaku olej do smażenia Zmielone mięso wkładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Bułkę tartą wsypujemy na talerz, ręką formujemy owalne kotlety, lekko spłaszczamy i panierujemy w bułce. Odkładamy na deseczkę. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotlety na złoty kolor z każdej strony. Przed podaniem wierzch można posypać dodatkowo parmezanem. Doskonale
gotuj ze mnąMeksykańskie kotleciki drobiowe Chrupiące, soczyste i aromatyczne kotleciki z kurczaka w pysznej panierce. W trakcie marynowania mięso kruszeje i nabiera delikatności. Kotlety możemy podać z frytkami, ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Składniki: 2 filety z kurczaka Marynata: 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1/4 szklanki mąki Przyprawy: 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu(...)odstawiamy na kilka jedną godzin (można także włożyć do lodówki nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie przygotowujemy panierkę: bułkę tartą mieszamy z papryką, posiekaną pietruszką oraz sezamem *** *** Kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w panierce *** *** Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor *** *** Kotlety podajemy z frytkami, ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO
Blog z ApetytemKotlety z kaszy jaglanej z dipem czosnkowym Kotlety z kaszy jaglanej z dipem czosnkowym Składniki na kotlety: szklanka kaszy jaglanej łyżeczka soli odrobina pieprzu jajko łyżka mąki kukurydzianej łyżka otrąb owsianych natka pietruszki ½ czerwonej papryki ząbek czosnku olej do smażenia składniki Składniki na sos jogurtowy: jeden jogurt naturalny sól odrobina soku z cytryny 3 ząbki czosnku Wykonanie: Ugotować kaszę jaglaną(...)kaszy dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, sól, pieprz, jajko, mąkę, otręby, posiekaną natkę pietruszki i pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić sola i pieprzem . Artykuł Kotlety z kaszy jaglanej z dipem czosnkowym pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaWegetariańskie kotlety w wersji fit.... z kaszy jęczmiennej z dodatkiem brokuła oraz mozzarelli, pieczone w piekarniku. Takie kotlety wegetariańskie to doskonała alternatywa dla kotletów mięsnych i świetne urozmaicenie naszej diety. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe! Można wykorzystać do nich kaszę, która została z poprzedniego obiadu, wtedy nic się nie zmarnuje(...)mieszamy z brokułem, cebulą oraz czosnkiem. Dodajemy startą mozzarellę, jajko oraz bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej wyrobić masę dłońmi). Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mokrymi dłońmi formujemy kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, a następnie włączamy termoobieg na około 5-7 min., aby lekko
Kuchnia MagdaLenyWegetariańskie kotlety w wersji fit.... z kaszy jęczmiennej z dodatkiem brokuła oraz mozzarelli, pieczone w piekarniku. Takie kotlety wegetariańskie to doskonała alternatywa dla kotletów mięsnych i świetne urozmaicenie naszej diety. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe! Można wykorzystać do nich kaszę, która została z poprzedniego obiadu, wtedy nic się nie zmarnuje(...)mieszamy z brokułem, cebulą oraz czosnkiem. Dodajemy startą mozzarellę, jajko oraz bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej wyrobić masę dłońmi). Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mokrymi dłońmi formujemy kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, a następnie włączamy termoobieg na około 5-7 min., aby lekko
Kuchnia MagdaLenyKotlety z cukinii i ziemniaków - nie wyrzucaj, wykorzystaj! Kotleciki z cukinii lub inne kotlety z warzyw to świetne danie, dzięki któremu możemy wykorzystać różne “obiadowe” resztki, na przykład ugotowane ziemniaki. Ziemniaki mogą same w sobie stanowić bazę kotlecików, ale idealnie pasują także do placuszków z cukinią. Dziś zapraszam na obiad z cukinii i ziemniaków. Kotleciki z cukinii i ziemniaków - potrzebne(...)cukinia baby lub ok. 25 dag miąższu z dużej cukinii 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku pieprz i sól do smaku ewentualnie łyżka mąki lub bułki tartej Przygotowanie kotletów zaczynamy od ugotowania ziemniaków - jeżeli nie korzystamy z warzyw np. z obiadu. Następnie cukinię ścieramy na tarce, dodajemy utłuczone ziemniaki (lub przepuszczone przez praskę). Dodajemy jajko, czosnek utarty z solą
Gotujemy i jemyKotlety z cukinii i ziemniaków - nie wyrzucaj, wykorzystaj! Kotleciki z cukinii lub inne kotlety z warzyw to świetne danie, dzięki któremu możemy wykorzystać różne “obiadowe” resztki, na przykład ugotowane ziemniaki. Ziemniaki mogą same w sobie stanowić bazę kotlecików, ale idealnie pasują także do placuszków z cukinią. Dziś zapraszam na obiad z cukinii i ziemniaków. Kotleciki z cukinii i ziemniaków - potrzebne(...)cukinia baby lub ok. 25 dag miąższu z dużej cukinii 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku pieprz i sól do smaku ewentualnie łyżka mąki lub bułki tartej Przygotowanie kotletów zaczynamy od ugotowania ziemniaków - jeżeli nie korzystamy z warzyw np. z obiadu. Następnie cukinię ścieramy na tarce, dodajemy utłuczone ziemniaki (lub przepuszczone przez praskę). Dodajemy jajko, czosnek utarty z solą
KorniszonkiKlasyczny kotlet schabowy chyba wszyscy lubimy. ale czasami warto podać go w nieco odmiennej wersji. Na przykład z kremowymi malutkimi pieczarkami duszonymi w całości z cebulką i śmietanką. 2 plastry schabu wieprzowego ok. 300 gramów malutkich pieczarek 150 ml. słodkiej śmietanki 1 średnia cebula łyżka masła sól pieprz duży ząbek czosnku opcjonalnie pół łyżeczki ziół prowansalskich smalec do smażenia kotletów(...)jajko, mąka, bułka tarta do panierowania Kotlety rozbijamy tłuczkiem do mięsa przyprawiamy solą i pieprzem następnie panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy najlepiej na smalcu po ok. 4 minuty z każdej strony. Kremowe mini pieczarki Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle z dodatkiem jednej łyżki oleju następnie dodajemy umyte i oczyszczone
Andzia PichciOczywiście można próbować radzić sobie bez bułek. Nieraz w roli szybkiego obiadu występowały u nas burgery w sałacie, czyli tzw. “protein wraps”. Jest to nic innego jak kotlet wołowy zawinięty wraz plastrem pomidora, a czasami także boczkiem w liść sałaty lodowej (jak na zdjęciu poniżej). Do tego musztarda lub sos na bazie musztardy i ketchup’u. Danie(...)przypadły do gustu. Dodatki mają znaczenie Obiad w postaci burgerów musiał więc zostać pieczołowicie zaplanowany. Wczoraj było pieczenie bułeczek. Dopiero dzisiaj, uzbrojeni we wszystkie niezbędne składniki przystąpiliśmy do smażenia kotletów. Gdzieś pomiędzy były jeszcze poszukiwania specjalnych drewnianych szpadek do burgerów, bo ja uparłam się, że chcę mieć takie do zdjęcia. Jednak akcja zakończyła się niepowodzeniem. Jeśli wiecie gdzie- poza Internetem
Modern Cave Girl