Bryzol to jedno z popularniejszych i lepszych dań czasów PRL-u. Cienki, duży i okrągły kotlet przyrządzony najczęściej z mięsa wołowego (polędwicy), wieprzowego lub koniny podany z duszoną cebulką i pieczarkami. Możesz do przepisu wykorzystać połączenie mięsa wieprzowego z wołowym. Ja jednak, do przygotowania bryzoli wybieram mięso wołowe, tradycyjnie z polędwicy wołowej. Jeśli bryzol serwuję kilkakrotnie w roku, wybieram mięso(...)desce lub papierze do pieczenia oprószonych połową mąki, lekko spłaszczam i posypuję każdego z osobna pozostałą mąką. Układam na nich papier do pieczenia i rozwałkowuję na cienki spory, kształtny kotlet. Delikatnie przekładam na rozgrzaną patelnię. Jednocześnie odklejam mięso i odciągam papier. Smażę na średniej patelni po jednej sztuce. W tym celu na patelni rozgrzewam olej. Układam po kotlecie i smażę
Zasmakuj KuchniDziś dla odmiany nie będzie eksperymentów, tylko klasyka w najczystszej postaci. Co wcale nie oznacza, że nie da się jej modyfikować, o czym wspomnę dalej. Soczyste, pyszne kotlety mielone z chrupiącą skórką to danie, które każdy zna z rodzinnego domu, ale nie każdy potrafi przyrządzić, a zapewniam, że jest to naprawdę proste :) Składniki (na ok. 12 kotletów): - kilogram mięsa(...)dużej misce ląduje mięso, cebula, bułki dokładnie odsączone z wody, jajka oraz sól i pieprz do smaku. Następnie wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Teraz wystarczy już tylko uformować kotlety, ich wielkość zależy od Waszych preferencji. I to jest ten moment, w którym można poeksperymentować, gdyż wspaniale smakują one również w wersji nadziewanej, z serem, pieczarkami, papryką lub czymkolwiek zechcecie :) Dziś
Kulinarne zapędy KokosaAlternatywa dla schabowego i kotleta z piersi kurczaka Składniki: 2 piersi z indyka ok. 500 g 2 łyżki papryki słodkiej pieprz sól 1 szklanka mąki 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka masła 2 jajka olej do smażenia(...)jajka, mąkę, tartą bułkę. Sznycle maczałem z obu stron, najpierw w jajku, następnie w mące, ponownie w jajku i na koniec w tartej bułce. Na dużej patelni rozgrzałem olej, kotlety ułożyłem jeden obok drugiego, smażyłem na sporym ogniu do zrumienienia. Zmniejszyłem płomień do minimum i dopiero wtedy przewróciłem kotlety na drugą stronę. Na patelnię z kotletami dodałem masło, przykryłem szczelną
R'n'G KitchenŚląsku nikt nie powie, że na obiad będą mielone. Tutaj nazywa się je karminadle, karbinadle czy też kardinadle – zawsze oznacza to pyszne kotlety z mielonej wieprzowiny przygotowywane na codzienny łobiod. Nie są to zwykłem mielone, o czym świadczy to, że zostały wpisane Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii „Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim(...)częste występowanie w jadłospisie dowodzi braku inwencji śląskiej gospodyni. Będzie to jednak niesprawiedliwe posądzenie, smak bowiem karbinadli jest nieraz tak wyborny, że nie zamieniłoby się ich na kotlety wieprzowe” – w książce Kuchnia Śląska, czyli krupnioki, makówki i moczka pisze Wery Sztabowej. A więc robimy karminadle! Przepis na karminadle – śląskie mielone Składniki: 700 gramów mielonej łopatki lub karkówki
Kulinarna Polskaoleju rzepakowego lub oliwy sól morska Relisz cebulowy: 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy odrobina syropu z daktyli (lub soku z granatów) Przygotowanie wegetariańskich burgerów: Przygotować kotlety wegetariańskie: Komosę ryżową wypłukać w zimnej wodzie (jeśli się nie pieni, wystarczy tylko raz; w przeciwnym wypadku powtórzyć 2-3 razy) . Jeśli mamy czas, możemy ziarna pozostawić do osuszenia(...)Dodać odłożoną kaszę i fasolę. Wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić solą (ja dodałam jeszcze szczyptę płatków chilli). Z powstałej masy uformować 6 kulek, a następnie spłaszczyć każdą na kształt kotleta. 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) szczypta soli Piekarnik rozgrzać do 200°C (grzałka góra-dół). Przygotować hummus : Umytego
Moja DelicjaDzisiaj zapraszam Was na pyszne kotlety jajeczne, robiłam je pierwszy raz, ale z pewnością będą dużo częściej gościły na moim stole. Z sezonowymi warzywami stanowią całkiem lekki i przyjemny posiłek. Smakują idealnie na ciepło jak i na zimno. Kotlety jajeczne to doskonała alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za mięsem. Możecie do nich dodać natkę pietruszki lub koperek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Drukuj Kotlety jajeczne Składniki 5-6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 mała puszka kukurydzy 3 łyżki bułki tartej sól pieprz olej lub masło klarowane Instrukcje Ugotowane jajka ścieramy na tarce, dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, bułkę tartą, kukurydzę, sól, pieprz i surowe jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy
To co lubię - gotuję i polecamKotlety mielone faszerowane pieczarkami to odmiana klasycznych polskich kotletów mielonych. Jak dla mnie najlepsze mięso do ich zrobienia jest z karkówki czy łopatki. Lubię jak jest odrobinę tłuszczu w mięsie, nie są wtedy takie suche. Nie kupuję mięsa w tackach, ale albo sama mielę je w domu albo proszę osobę na dziale mięsnym, by przepuściła … Czytaj dalej Kotlety mielone(...)faszerowane pieczarkami Artykuł Kotlety mielone faszerowane pieczarkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąDelikatne kotlety z piersi kurczaka z dodatkiem zielonego groszku to znakomita alternatywa dla ciężkich, panierowanych tradycyjnych kotletów. Są mięciutkie i smaczne, a słodki groszek uzupełnia smak mięsa. Idealne dla dzieci i dorosłych (dzieci z pewnością polubią takie kolorowe danie), Kotlecik można spakować również do lunch boxa i zjeść z dodatkiem ulubionej sałatki lub pieczywa na drugie śniadanie w pracy. Przy(...)diecie warto zaopatrzyć się w olej lub oliwę w spray'u, to naprawdę oszczędność wielu zbędnych kalorii. Na 4 kotlety: pojedyncza pierś z kurczaka (ok.250-300 g) 1/2 szklanki mrożonego, zielonego groszku (poj.250ml) 1/2 cebuli 1 ząbka czosnku 1/2 małej kajzerki 1 jajko L sól pieprz Olej w spray'u lub 2 łyżki oleju rzepakowego Bułkę namoczyć i odcisnąć. Cebulę obrać
Krylowa KuchniaChyba już wiecie, że mam lekkiego fioła na punkcie wegetariańskich kotlecików, coraz próbuje nowych wersji i te najlepsze lądują na blogu. Dziś kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem, marchewką i cebulką i dodatkiem przyprawy curry. Do nich mój ulubiony dodatek – tzatziki. Warto zrobić na zapas masę i zamrozić – ja tak często robię. Potem wystarczy po rozmrożeniu uformować kotlety(...)usmażyć – obiad w 15 minut. A tu dla przypomnienia inne kotlety z kaszy jaglanej- z ciecierzycą, cukinią i sosem tahini Kotlety z kaszy jaglanej z warzywami Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 1 cebula 2 marchewki 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 100 g szpinaku baby 1 łyżeczka przyprawy curry 1 jajko pół pęczka koperku sól, pieprz do smaku
Cooking for Emilywarzywnym i gotujemy przez 15 minut. Do dużej miski wkładamy ugotowanego i poszatkowanego kalafiora, kaszę, jajka, poszatkowany drobno koper oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiamy całość dłonią do uzyskania jednolitej masy. Kotlety formujemy zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi, a następnie panierujemy je w bułce tartej. Kotlety układamy na dużą blachę piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy olejem (np. przy pomocy pędzelka(...)Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy około 30 minut, do momentu aż kotlety będą rumiane (na 5 minut przed wyjęciem kotlety możne przekręcić na drugą stronę). Podajemy z lekkimi surówkami
Qchnia po prostuKotlety mielone z pieczarkami to inna, ciekawa i bardzo smaczna wersja takich kotlecików. Takie kotleciki podane z ziemniakami i surówką stanowią pyszne oraz pożywne danie obiadowe, mielone z pieczarkami polecam wszystkim, którym znudziła się tradycyjna wersja kotleta mielonego. składniki na 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa 300 g pieczarek 2 cebule 1 jajko 3 łyżki bułki tartej(...)mięso mielone, następnie dodajemy wystudzone pieczarki z cebulą, jajko oraz 3 łyżki bułki tartej, wszystko doprawiamy solą i czarnym pieprzem, masę starannie wyrabiamy dłonią. Z masy mięsnej formujemy niewielkie kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Mielone smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto-brązowy kolor a po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru
Smakowite DaniaWyraziste w smaku nieduże kotleciki mielone zapiekane z pomidorem i cebulą w sosie bolońskim. Danie, które podacie przez cały rok. Do kotletów można dodać posiekane pieczarki lub paprykę, zamiast sosu bolońskiego użyć pomidorów z puszki. Pyszny obiad mięsny, który z łatwością odgrzejecie w piekarniku i podacie z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do tak podanego dania polecam warzywa z wody/patelni, surówkę(...)pora , sałatę ze śmietaną lub winegretem. Można prościej – kotlety mielone zapiekane w sosie bolońskim smakują także z posiekanym świeżym ogórkiem, marynowanymi warzywami lub ogórkami małosolnymi. SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka lub wieprzowo-wołowego 1 średnie jajko ½ szklanki wody lub wody gazowanej 3 czubate łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 1 pomidor 500 g sosu bolońskiego sól, pieprz
Zasmakuj KuchniKotlety z mięsa bielonego wzbogacone różyczkami brokuła i zieleniną. Jeśli raz spróbujesz dodawać warzywa do mielonych, będziesz eksperymentować już za każdym razem. Właśnie na bazie takich eksperymentów powstały te wyjątkowe kotlety, często wracam do tego przepisu. Artykuł Kotlety mielone z brokułem i puree ziemniaczane pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.plKotlety rybno – ziemniaczane to pyszna propozycja na obiad. Do ich zrobienia można wykorzystać ziemniaki, co pozostały z obiadu z poprzedniego dnia. Tak samo dotyczy to ryby, jeśli piekliście bądź gotowaliście na parze i został trochę z obiadu, to jak najbardziej można wykorzystać taką porcję do kotletów. U mnie w domu sprawdziło się takie podanie … Czytaj dalej Kotlety rybno(...)ziemniaczane Artykuł Kotlety rybno – ziemniaczane pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazją