Smażone kotlety, panierowane w bułce robię bardzo rzadko, głównie ze względu na ich kaloryczność. Bywają jednak takie dni, kiedy nie chce się nic wymyślać i nie chce się długo stać w kuchni. Wtedy takie danie jest bardzo wygodne. Nie wymaga żadnego myślenia i robi się szybko. Moczenie w mleku i cebuli powoduje że mięso jest soczyste i delikatne. składniki(...)kotlety z karkówki wieprzowej mąka, jajko, tarta bułka sól pieprz smalec lub olej do smażenia do namoczenia: cebula, pokrojona w plasterki 1/2 szklanki mleka sól pieprz przygotowanie Kotlety opłukać, osuszyć, lekko rozbić pięścią. W misce ułożyć warstwę cebuli na niej mięso, na wierzchu reszta cebuli. Zalać mlekiem doprawionym solą i pieprzem, odstawić na 2 - 3 godziny, można
Stare Garyzatrzymać M ikołaj I. Danie zasmakowało władcy, który kazał je włączyć do dworskiego menu. Z kolei o znajdującej się w Torżoku restauracji Pożarskiego i podawanych tam kotletach wspominał Aleksander Puszkin. Nazwa kotleta może się też wywodzić od rosyjskiego bojara Dimitryja Pożarskiego. W warszawskich restauracjach kotlety pożarskie były podawane co najmniej od połowy XIX wieku, a według(...)ucyny Ćwierciakiewiczowej były robione z „resztek oskrobanych z drobiu, pomieszanych z cielęciną." Istnieje wiele wersji przepisu na te kotlety, a ja pozwolę sobie dodać do nich również swoją. Są pyszne i delikatne, już dawno temu zakochałam się w nich od pierwszego kęsa :) Kotlety pożarskie Składniki: 80 dag piersi z kurczaka 2 kajzerki szklanka mleka 5 łyżek masła
Kuchenne zapiski Edytydodatkami. Ja tym razem postawiłam na gotowaną fasolkę szparagową i... chutney "czarna porzeczka z morelą" od Luks Pomady , który oczywiście Wam polecam! Świetnie sprawdził się w roli dipu do kotletów, to było bardzo ciekawe połączenie smakowe :) WEGAŃSKIE KOTLETY Z BATATA I CIECIERZYCY przepis autorski // 5 kotletów ~150g batata ~100g ugotowanej ciecierzycy (ja użyłam tej z puszki) ~czubata łyżka mąki pszennej(...)gotujemy do miękkości. W misie miksera umieszczamy ugotowanego batata, ciecierzycę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy łyżką. Przyprawiamy do smaku. Z masy formujemy kotlety, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30-40 minut w 200*C. Zamiast pieczenia kotletów można obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć z obu stron
chili & sugarankiecie którą jakiś czas przeprowadzałam na blogu dużo osób wyraziło ochotę na większą liczbę przepisów obiadowych. Dzisiaj proponuję Wam kolety z białej fasoli w buraczanej wersji. Uwielbiam wszystkie wege kotlety z warzyw! Są nie zastąpione, bo można je zrobić z 80% warzyw, zawsze w innych kombinacjach smakowych itp., więc nie mają prawa się znudzić :) Poza tym są zdrowe i sycące(...)sałatką, lub jeśli wolicie - z kaszą, albo włożyć w bułkę z dodatkiem sałaty i innych warzyw i zjeść w formie wegańskiego burgera (osobiście kocham tę wersję!♥). Ja zazwyczaj piekę kotlety w piekarniku, możecie upiec je tak jak ja lub jeśli wolicie - usmażyć, wybór należy do Was. WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE BURACZANE KOTLETY Z FASOLI przepis autorski // 3 średnie kotlety ~puszka - 220g
chili & sugarKilka miesięcy temu na mojego blogowego maila napisał Maciej. Podesłał mi przepis na kotlety ziemniaczane. Czas jakiś minął i wreszcie te kotlety zrobiłem. I okazały się naprawdę smaczne. Takie proste domowe danie, jak chcemy szybko coś zrobić, a niewiele akurat przypadkiem w domu rzeczy mamy. Maciej pisze, że jego mama pochodzi w Wilna i stamtąd właśnie ten przepis przywiozła(...)ostygnięcia. Dodajemy jajko, trochę pieprzu do smaku, drobno posiekaną natkę pietruszki i zagniatamy na jednolitą masę. Masa powinna być na tyle ścisła żeby dało się z niej formować kotlety. Jak jest za luźna to dosypujemy nieco mąki. I formujemy kotleciki. Takie na jakieś 1-1,5 cm grubości. Ostrym nożem na każdym kotlecie z obu stron nacinamy kratkę i smażymy
Marder&Marder Manufacturejednak nie do końca, by dwa podzielone płaty wciąż były ze sobą połączone. Każdy z płatów ubijamy lekko tłuczkiem do mięsa, najlepiej przez foliowy woreczek, by się nie porwały. Kotlety powinny być dość cienkie. Mięso oprószamy równomiernie z każdej strony solą, pieprzem oraz słodką papryką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Masło przekładamy do miseczki. Wrzucamy(...)przed dodaniem do mięsa warto schłodzić chwilę w lodówce. Na przyprawionym mięsie układamy po plastrze żółtego sera, a następnie łyżkę ziołowego masła. Zakrywamy je kolejnym plastrem sera i cały kotlet przykrywamy drugą częścią filetu. Mięso dokładnie dociskamy do siebie, by kotlet się nie rozleciał. Gotowe kotlety panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku z odrobiną wody, na końcu
Kuchenna Kontrrewolucyaprzepis na tej stronie, wiedziałam że muszę go wypróbować, tym bardziej, że całe danie okazało się ekspresowe w wykonaniu. Takim też sposobem, po długim dniu pracy, przygotowałam szybkie grillowane kotlety schabowe z kostką z pysznym chutneyem rabarbarowym z jabłkiem i żurawiną podane z wiosennymi warzywami. Polecam! Scroll down for recipe in English Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym (4 porcje(...)Składniki: 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu sól i pieprz 4 x 120 g kotletów ze schabu z kostką lub bez, o grubości ok 1-1,5 cm Składniki na chutney rabarbarowy: 1 szklanka pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę jabłka 1/4 szklanki suszonych żurawin 1/4 czerwonej
karmelowykiedy znalazłam miejsce w którym mogę kupić kotlety schabowe z długą kostką, chętnie z tej możliwości korzystam. Zwłaszcza jeżeli schab przeznaczony jest na grill. Dzisiaj kotlety w cytrusowej marynacie. Zostało mi trochę oleju cytrynowo bazyliowego ( jest naprawdę smaczny i wyrazisty), postanowiłam zrobić marynatę do mięsa własnie używając tego oleju i cytrusowych dodatków. Smacznie i prosto. Do tego sałata i pieczone(...)ziemniaki i nic więcej nie potrzeba. Polecam. Jeżeli podobają się Wam takie kotlety -zajrzyjcie tutaj , też bardzo smaczna marynata składniki 2 kotlety schabowe z kostką, gr. ok 2 cm marynata sok z 1/2 pomarańczy 3 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu 2 - 3 łyżki oleju kujawskiego cytryna z bazylią 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego sól przygotowanie Kotlety opłukać
Stare Garysprawie buraczków poniosłam klęskę bo nic nie dorówna buraczkom mojej mamy, które mogłaby jeść kilogramami! ;) nie potrafię ich odpowiednio przyprawić;/ może Wam się uda ;) Składniki: kotlety (11 sztuk): 500g mięsa mielonego z indyka 5 łyżek sera białego (Emilka) mała cebula sól (około 2 łyżeczek) pieprz (0,5 łyżeczki) słodka papryka (1 łyżeczka) opcjonalnie dla podkreślenia smaku(...)takich ilościach ile zjemy;)) do przyprawienia: sól, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier/fruktoza) opcjonalnie łyżeczka masła Sposób przygotowania: Cebulę siekamy lub blendujemy na miazgę i wszystkie składniki na kotlety mieszamy z tak przygotowanej masy lepimy kotlety możemy je piec w piekarniku lub tak jak ja na patelni lekko posmarowanej oliwą z oliwek (nie powinny wam się przypalić, bo mięso puści
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPrawdziwi mięsożercy muszą czasem zjeść coś bardziej "egzotycznego" :) Na taką okoliczność proponuję roladki schabowe z pyszną sałatka własnego przepisu z serii "wymyślona na szybko" :) Skład: - mięso schab/ 6 kotletów - ogórki kiszone - łosoś norweski/ 1 kawałek - czosnek/ 3 ząbki - miód - kapusta włoska - sałata radicchio/cykoria - marchewka - olej do smażenia - 100ml oleju z pestek winogron/ lub innego do sałatek - ser żółty - papryka słodka(...)sojowy imbirowy - cebula - bułka tarta - 1 jajko Kotlety oblewamy sosem sojowym imbirowym + czosnek i wkładamy do lodówki na 1h. Po godzinie kotlety schabowe rozbijamy na bardzo płasko, zawijamy w nie kawałek sera żółtego, kawałek ogórka kiszonego, czosnku i łososia. Przyprawiamy słodką papryką. Zawijamy kotlety w roladki, dekorujemy cebulką i odstawiamy na 30minut aby się "przegryzło" Roladki obtaczamy w panierce
upichconaKotlety te zobaczyłam niedawno u Agnieszki - niecodzienne połączenie chrzanu i masła orzechowego tak mnie zaintrygowało, że musiałam je wypróbować! Wyszło bardzo smacznie - zwykłe kotlety nabrały niecodziennego wyrazu dzięki dodatkowi chrzanu i orzechów. Chrzan świetnie skomponował się z mięsem, nadał mu wyrazistości, a masło orzechowe i orzeszki w panierce podkręciły smak. Bardzo fajna alternatywa dla zwykłego kotleta - może i wygląda(...)masło orzechowe i śmietanę wymieszać na gładką masę. 3. W 4 talerzach naszykować kolejno: mąkę, jajko/mleko, bułkę tartą z orzechami, masę chrzanową 4. Na patelni rozgrzać olej. 5. Panierować kotlety: najpierw obtoczyć z obu stron w mące, później jedną stronę zmoczyć w jajku/mleku i przełożyć od razu do talerza z bułką tartą (druga zostaje w samej mące), tak leżącego
Kto ugości moich gości?Kotlety schabowe to chyba najpopularniejsze niedzielne danie obiadowe wśród naszych rodaków. Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami naszym sposobem na kotleciki. Polecam! Kotlety schabowe Składniki: 0,5 kg schabu, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, 2 jajka, bułka tarta, olej. Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków i dzielimy na kawałki. Każdy kawałek schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Kotlety(...)stron posypujemy solą, pieprzem, paprykami. Na głębokim talerzyku roztrzepujemy jajka a na drugi, płytki talerz sypiemy bułkę tartą. Każdy kotlet obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany olej. Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor. Smacznego
paapilotkaaKarkówka z grilla to nasza klasyka. Chyba nie ma mięsnego grilla, podczas którego nie podano by karkówki. Proponuję najprostszą a jednocześnie bardzo smaczną jej wersję. Karkówka, sól, pieprz, oliwa Kotlety rozbić, oprószyć solą, pieprzem i posmarować oliwą. Odstawić na 15 minut. Mięso kłaść na rozgrzany ruszt. Grillować pod przykryciem 8-10 minut, w temperaturze 200 stopni. Czas grillowania zależy(...)grubości kotleta. Podaję orientacyjny czas dla kotleta grubości ok 2 cm. Po 5-6 minutach kotlety odwrócić. Temperatura wewnątrz kotleta powinna wynosić 65-70 stopni – to już zależy czy lubimy mięso bardziej czy mniej wysmażone. zastawa
królestwo garówOglądałam kiedyś odcinek programu "Okrasa łamie przepisy". W tym własnie odcinku, Karol Okrasa grillował kotlety schabowe z kością. Ale nie była to kostka byle jaka, tylko piękna, długa, jak przy kotlecikach jagnięcych . Zapragnęłam i ja takich kotletów. I udało mi się namówić pewnego rzeźnika na wykrojenie mi ich. Ponieważ grill jeszcze nie uruchomiony, kotlety robiłam na patelni grillowej. Wyszły bardzo(...)smaczne, nie wiem czy to zasługa kostki, ale niewątpliwie zrobię jeszcze takie nie raz. Polecam! składniki 2 kotlety schabowe z kostką, gr. ok 2 cm marynata 1 papryczka chipotle w sosie adobo + łyżeczka sosu skórka otarta z 1/2 cytryny 1 duży ząbek czosnku 2 - 3 listki szałwii 4 łyżki oliwy z oliwek przygotowanie Kotlety opłukać i osuszyć. Czosnek i papryczkę
Stare Garypoczątku swojej pisaniny wspominałam o wyższości i niebywałych walorach smakowych kotletów mielonych mojej Mamy. Nic się w tym temacie nie zmieniło. Już nie próbuję uzyskać takiego samego efektu bo wiem, że to niemożliwe. Zupełnie przypadkiem podczas pobytu w Wołominie przeprowadziłam jednak eksperyment pseudonaukowy wyjaśniający fenomen owych mielonych. Jak się można domyślić eksperyment ten to nic innego jak wynikające z potrzeby(...)zjedzenia ciepłego posiłku, przygotowanie przeze mnie kotletów mielonych z wykorzystaniem tych samych naczyń, wody i produktów, których na co dzień do gotowania używa moja Mama ;) Składniki (na 8-10 sztuk): 1/2 kg mięsa mielonego indyczego 20 dag chudego mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki) 1 jajko 1 suszona kajzerka 1 średnia cebula sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia kotletów olej
Kuchnia po mojemu