sera to świetna alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Mięso panierujemy w mące, następnie kładziemy na niego pomidora, ananasa i ser tym razem bluee. Tak przygotowane kotlety zapiekamy w piekarniku. Podajemy z ulubioną sałatką. Danie jest bardzo smaczne a ser nadaje wyrazistego smaku. SKŁADNIKI : 1 podwójna pierś z kurczaka(...)jajka mąką do obtoczenia kotletów sól, papryka do smaku olej do smażenia DODATKOWO: 1 pomidor kilka plastrów ananasa 100 g sera z pleśnią dowolna sałatka PRZYGOTOWANIE : Każdą z piersi przecinamy na pół i rozbijamy, doprawiamy do smaku. Następnie panierujemy w jajku i mące, smażymy na oleju, z jednej i drugiej strony na złoto. Blaszkę od piekarnika smarujemy oliwą, układamy
Kulinarne Fantazje MarioliDziś na obiad przygotowałam podwójne schabowe, jakiś czas temu jadłam je na przyjęciu rodzinnym, bardzo mi zasmakowały i często przyrządzam je na obiad. Kotlety są bardzo smaczne i soczyste, dodatek startej cebuli sprawia że kotlety rozpływają się w ustach. Składniki: 4 plastry karkówki 4 plastry schabu 2 cebule Sól, pieprz Przyprawa smaczuś Tradismak Przyprawa mefisto Tradismak Bułka tarta(...)smażenia Siekacz zmiękczający do mięsa Sposób przygotowania: Plastry schabu i karkówki rozbijamy dość cienko, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, smarujemy nią kotlety z karkówki, przykrywamy schabem, lekko dociskamy dłonią. Kotlety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy na pół godziny
Bajeczna KuchniaChyba wszyscy mamy słabość do kotletów? Wygodna sprawa. Obiad na 2-3 dni dla całej rodziny. Za sprawą zmiany dodatków, każdego dnia będzie inaczej. Jak widać, u mnie były w towarzystwie młodych ziemniaków i leczo. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 3-4 ząbki czosnku garść świeżego oregano i tymianku 1 jajko łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego sól(...)Kupuję już zmielone mięso. Bo łatwiej i wygodniej, prawda? W wielu miejscach można wybrać sobie kawałek mięsiwa i poprosić o zmielenie. Jako, że indyk jest delikatny, to do wyrobu kotletów nie dodaję już bułki, jak w przypadku mielonych z wieprzowiny. A zatem wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy odpowiadającej wielkości kotlety. Jeśli zbyt się nam kleją do rąk, to polecam moczyć
Karczma HonoriettyKotlety schabowe to klasyczny niedzielny obiad większości Polaków. Podawany zazwyczaj z ziemniakami i kapustą zasmażaną lub buraczkami. Ja mojego schabowego podałam z purre ziemniaczanym i buraczkami. Składniki: 6 kotletów schabowych z kością 2 jajka mąka pszenna do oprószenia bułka tarta do panierowania smalec sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, naciąć błonkę by mięso przy smażeniu(...)się nie zwijało. Każdy kawałek rozbić z dwóch stron tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Do miseczki wbić jajka, roztrzepać. Kotlety obtoczyć najpierw w mące, strzepnąć nadmiar mąki, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć partiami na średnim ogniu na złoty kolor, kilka razy obracając kotlety. Smacznego
magiczna kuchnia KasiPiersi z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym to pyszna propozycja na soczyste kotlety w chrupiącej, naleśnikowej panierce :) Polecam je jako alternatywę dla tradycyjnych kotletów drobiowych, czy schabowego ;) Polecam również przepisy na kotlety siekane i na kotlety zapiekane z pieczarkami i serem ;) Piersi z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym – Składniki: 2 duże filety z […] The post Piersi z kurczaka
Kulinarne PrzebojeKiedy nie ma się zbytnio dużo czasu,a masz jedną pierś z kurczaka i 4 wygłodzone osoby - to te kotlety są do wykonania właśnie przez Ciebie! Idealne na małą ilość mięsa i małe stadko wygłodniałych osób ! A znikną z talerza jeszcze szybciej niż trwa przygotowanie kotletów ! No to do dzieła: Składniki: 2 łyżki śmietany/ jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu(...)kostkę paprykę czerwoną. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Wersja krótka - czyli od razu po wymieszaniu składników, łyżką wykładamy masę na patelnie, formujemy kotlety i smażymy na małym ogniu. Tu UWAGA - większe prawdopodobieństwo rozwalenia się kotletów przy obracaniu. Potrzebne wtedy dwie łopatki do obracania. Jednak ja często RYZYKUJĘ ;) i korzystam z tej wersji. Wersja dłuższa
Justa próbuje gotowaćKotlety drobiowe, jak sądzę, są bardzo popularnym daniem. Sama przygotowuję je dość często, ponieważ wszyscy za nimi przepadamy. Jednak człowiek już taki jest, że potrzebuje zmian, także w kwestiach kulinarnych. Dlatego zdecydowałam się na urozmaicenie panierki przez dodanie do niej ziaren sezamu. I nie żałuję! Kotlety zyskały nową jakość :) Idealnie będzie pasował do nich sos słodko-kwaśny. Proponuję wówczas przygotowanie(...)pieprz 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki sezamu jajko 4 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć błony, a następnie podzielić na mniejsze kawałki. Kotlety delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem z obu stron Do jednego talerza wsypać mąkę. W drugim talerzu roztrzepać jajko. W trzecim talerzu wymieszać bułkę tartą z sezamem. Przyprawione kotlety obtaczać
zadanie-gotowanieTakie obiady lubię :) Kotlety mielone! Kuchnia domowa w najlepszym wydaniu. Czy może być coś bardziej swojskiego od nich? No, może jedynie schabowy ;) Moje mielone przygotowałam z mięsa kurczaka. Wyszły mi bardzo pulchne i miękkie, a to dzięki dodaniu do nich ubitych białek. Kluczowa jest też technika smażenia. Najpierw powinno się obsmażyć kotlety na dużej mocy palnika, a następnie przez około(...)minuty na średniej. Unikniemy wtedy przykrej niespodzianki po przekrojeniu kotleta. Podawałam z ziemniaczanym puree oraz marchewką z groszkiem. PS. W daniu użyłam groszku konserwowego dostarczonego przez firmę Jamar . Produkt bardzo dobrze sprawdził się w moim obiadowym dodatku. Polecam :) Składniki: 500 g filetów z udek kurczaka 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku
zadanie-gotowanieKlasyczne kotlety z zielonej soczewicy. Prosty skład, w którym soczewicy towarzyszy jedynie cebula z czosnkiem. Aby lekko zagęścić masę dodałam błonnik owsiany. Kotlety wychodzą bardzo dobre, z chrupiącą "skórką" i mięciutkim środkiem. Składniki (10 kotletów): 200 g zielonej soczewicy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju palmowego ekologicznego (Look-Food) 2 czubate łyżki błonnika owsianego (Look(...)wszystkie składniki przełóż do malaksera/blendera i zmiksuj na w miarę gładką konsystencję. Za pomocą dwóch łyżek nakładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia czubatą łyżkę masy i uformuj kształt kotleta. Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku przez 35 minut
Zdrowie na języku :Pminut do wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem, posypać ziarnami słonecznika, płatkami owsianymi. Wstawić do nagrzanego na 200 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piec ok. 20 minut. Kotlety z czarnej fasoli Możecie użyć fasoli suchej, jak i tej z puszki. Ja miałam suchą. Składniki na ok. 6 kotletów: 200 g suchej czarnej fasoli (ok. 2 puszek gotowej(...)praskę czosnek, drobno pokrojoną w kostkę cukinię, natkę pietruszki oraz bardzo drobno pokrojoną suszoną żurawinę. Dodać rozkłócone jajko, wymieszać całość. Na koniec wsypać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać. Formować kotlety dowolnej wielkości. Dobrze rozgrzać patelnię grillową i rozprowadzić po całości, pędzelkiem silikonowym, niewielką ilość oleju. Układać kotlety i smażyć aż do przyrumienienia. Reszta, czyli z jakimi dodatkami podamy nasze hamburgery
gutfutjuż zmięknie to farsz z ziemniaków i sera białego jest do niczego. Ale nie byłabym sobą gdybym tak odpuściła. Dlatego zrobiłam farsz jeszcze raz i postanowiłam usmażyć z niego kotlety. Wyszły palce lizać. Polecam. Składniki na kotlety: 6 średnich ziemniaków 200 gram sera białego półtłustego (u mnie klinek) średnia cebula dwa ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz, przyprawy jakie(...)lubi do ruskich jajko bułka tarta Wykonanie: 1. Ziemniaki ugotować, pognieść. Ser pognieść. 2. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć. Wszystko razem wymieszać, wcisnąć czosnek, doprawić. 3.Uformować kotlety jak mielone. Zanurzyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. 4. Smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Można podać ze śmietaną lub sosem pieczarkowym. Poniżej przepis na sos. Składniki
Mama z miastaRóżnie nazywane są te kotlety, często wystepują jako a’la gołąbki, takie bez skórki. No bo skład w sumie ten sam – kapusta, mięso mielone, ryż. Tylko wygląd trochę inny. Monika uwielbia te kotlety gołąbkowe, zresztą nie tylko ona, bo smakowały wszystkim domownikom. Klasyczne gołąbki wymagają uciążliwego gotowania liści kapusty i zawijania, te natomiast są dużo prostsze(...)jaglaną i startą marchewką. • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju i dodać do masy mięsnej. • Doprawić solą i pieprzem. • Formować kotlety i obsmażać na oleju. • Ułożyć je w szerokim garnku i zalać wymieszanymi i zagotowanymi składnikami zalewy. • Gotować 45 minut na wolnym ogniu. Kotlety
To co kochamMiękki , pełen smaku marynaty z miodu i soku pomarańczowego kotlet , zapiekany w piekarniku , w pysznej ziołowej panierce. 4 kotlety z karkówki 3 Ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 pomarańcza pieprz czarny sos cebulowy Tutaj **************************************** Kotlety wkładamy do miseczki w której wycisnęliśmy czosnek,d dodaliśmy(...)rybny,ostrygowy i sojowy,miód ,sok z pomarańczy oraz pieprz.Nacieramy marynatą kotlety i odstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę.Karkówkę wyjmujemy z lodówki , panierujemy w bułce tartej wymieszanej z ulubionymi przyprawami ( u mnie szczypta papryki słodkiej i ostrej ,rozmaryn).Rozgrzewające patelnię i obsmazamy , potem patelnię wraz z usmazonymi kolegami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i dopiekami ok.20
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDomowy kotlet schabowy z chrupiącą panierką na zewnątrz i soczystym, miękkim mięsem w środku. Usmażony na dobrze rozgrzanej, grubej patelni nie chłonie tłuszczu i pozostaje bardziej intensywny w smaku. Aby kotlety po usmażeniu były jędrne i delikatne, najpierw należy je bardzo cieniutko rozbić, a następnie moczyć się zalewie z mleka, pokrojonej w piórka cebuli i przypraw. Rozbite kotlety(...)zewnętrznej stronie mięsa. Kroimy na dwa plastry, doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Każdy kawałek mięsa wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i cienko rozbijamy na dość duże kotlety. Wkładamy do salaterki lub innego naczynia i zalewamy mlekiem. Dodajemy pokrojoną cebulkę. Mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania ( można na noc). Filety wyjmujemy z mleka i dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Doprawiamy
cool and mintyDziś odsłona schabowego ,takiego jakiego robię na co dzień w domu , czyli podstawowy przepis na kotleta schabowego :) o CHRUPIĄCEJ PANIERCE i smacznym ,delikatnym miąższu.Zapraszam. 1 kotlet schabowy sól pieprz bułka tarta 1 jajko pieprz vegeta 1łyżeczka mąki `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kotleta schabowego rozbijamy,solimy i pieprzymy ,zostawiamy na 30 min.Przygotowujemy panierkę.Do miseczki wbijamy jajko,roztrzepujemy je trzepaczką,dodajemy vegetę(...)pieprz i mąkę .Ubijamy na jednolita masę. Kotlet wyjmujemy maczamy w jajecznej masie i bułce tartej ,dobrze ją palcami wklepując.Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki