wymagają mniej czasu i umiejętności niż te tradycyjne. Składniki: gołąbki: ok. 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 100 g ryżu mała główka kapusty 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe) 2 małe jajka lub 1 duże 2 - 3 łyżki bułko tartej sól pieprz majeranek tymianek sos: 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 500 ml bulionu(...)Wymieszać ze sobą kapustę, ryż, grzyby, mięso i jajka. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Jeśli masa jest zbyt wilgotna dodać bułkę tartą i wymieszać. Z masy formować niewielkie kotlety i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos: Do garnka wlać bulion i przecier
Mama Gotujepastę na kanapkę, która razem z pieczoną i chrupiącą kaszą gryczaną przypomina smalec, z jednej paczki wychodzi cała wielka miska, ja zawsze zostawiam część na kanapki, z części piekę kotlety, które można wziąć do lunchboxa do pracy, a jak jeszcze coś zostanie to można podsmażyć na patelce z jajkiem, żeby uzyskać pyszną jajecznicę. Dlatego wystarczy ugotować ciecierzycę, podpiec kaszę gryczaną(...)temperaturze ok 200 stopni, pilnowac, żeby się nie przypaliła najlepiej próbować czy jest już wystarczająco chrupka. Ciecierzyce ugotować następnie zmielić blenderem lub w maszynce do mielenia mięsa dodać kaszę wymieszać doprawić
zdrowa vege kuchniaOpcji wykorzystania ciecierzycy w kuchni jest wiele, o czym doskonale wiedzą chyba niemal wszyscy wegetarianie. Możemy przygotować gulasz z ciecierzycą, kotlety z ciecierzycy, puree czy sałatkę. Mniej osób wie jednak, że ciecierzyca może być podstawą wspaniałych deserów 😀 Choć słodycze roślinne od jakiegoś czasu zyskują na popularności i również ciecierzyca zaczyna coraz częściej przecierać sobie drogę do słodkości. Ja dziś postanowiłam(...)puszkę ciecierzycy, 50g masła, 2 łyżki kakao, 4 łyżki syropu z agawy, 2 łyżki suszonych żurawin, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki suszonych śliwek, gorzką czekoladę, szczyptę chilli (ewentualnie), mielone migdały, wiórki kokosowe. 1. Ciecierzycę osącz, po czym zblenduj wraz z masłem, kakao i syropem z agawy na gładką masę. 2. Śliwki posiekaj. 3. Wszystkie suszone owoce dodaj
Z notatnika dietetykaDoskonała kiełbasa domowa, prosty przepis bez wędzenia po prostu dojrzewająca. Jak ktoś lubi domowe wyroby, to jest to bardzo smaczna domowa wędlina. Skład: mielona szynka 2 kg, mielone tłuste/garmażeryjne 1 kg, wołowina gulaszowa 0,5 kg, majeranek 10 łyżek, papryka 3 łyżki, pieprz 3 łyżeczki, sól kamienna niejodowana np. z Kłodawy do przetworów(...)misce i dolewamy wodę. Wyrabiamy 5-10 minut na jednolitą masę. Możemy schować do lodówki na 5 10 20 godzin lub od razu nadziewamy. Żeby sprawdzić smak można usmażyć kotlety. Osłonki/jelita moczymy w letniej wodzie 1 h i potem płuczemy dodatkowo pod kranem. Nadziewamy na lejek, wpuszczamy mięso żeby wypchnąć powietrze i zawiązujemy koniec. Napełniamy kiełbasy i robimy pętka
chleba naszegojest naprawdę doskonale. Takie małe "kotleciki" łatwiej się grilluje więc liczymy na to, że te burgery zostaną hitem nadchodzącej wiosny. bułki hamburgerowe (z TEGO przepisu) 50 g mielonego antrykotu na osobę 1 pasterek sera mimolette na osobę sałata lodowa keczup (z TEGO przepisu) majonez (z TEGO przepisu) sól, świeżo zmielony pieprz Bułki przygotowaliśmy(...)Średnica burgerów powinna być ok. 2 cm większa od bułek. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz
Marder&Marder Manufacturebyć u nas szybko - bo to danie awaryjne - i smacznie oczywiście :) SKŁADNIKI (na 4 burgery) 4 duże bułki do burgerów z sezamem Mięso: 400-500g dobrej jakości mięsa mielonego 1 mała cebula 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego żółtko 1 ząbek czosnku - drobno posiekany sól, pieprz Sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka(...)plasterki. Łączymy składniki sosu. Dodajemy niewielką ilość soku z cytryny i szczyptę chili. Bułki przekrawamy na pół i opiekamy na grillu lub w tosterze na chrupiąco. Składniki na kotlety mieszamy, wyrabiamy i doprawiamy. Formujemy 4 kotlety i grillujemy z obu stron do zrumienienia - możemy też usmażyć na zwykłej patelni. Pod koniec kładziemy na mięsie ser, żeby trochę się rozpuścił
Moje Kuchenne RewelacjeDelikatna, pikantna i smaczna rolada ze schabu z pieczarkami i kolorowym pieprzem. Czas przygotowania : 90 minut Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena
karolgotujeSkładniki : 700 g mięsa mielonego z indyka, może być z kurczaka 300 g pieczarek mała cebula 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej 2 -3 łyżki majonezu 1 jajko sól, pieprz mały pęczek koperku lub natki pietruszki Przygotowanie: Do mięsa dodaj przesmażone wcześniej drobno pokrojone pieczarki i cebulę Wbij roztrzepane jajko, majonez, mąki, natkę lub koperek, sól oraz(...)wcześniej, by składniki dobrze się połączyły i przeszły wzajemnie aromatami. Do tego młode ziemniaki (na rynku już są), prosta surówka z młodej kapusty i mamy pyszny obiad :) Zimne kotlety sprawdzą się również do chleba
Proste Potrawygulaszy, ale w wersji „na surowo” jest również bardzo dobry Surówka z selera jest lekka, smaczna i soczysta – w sam raz do ryb, mięs, krokietów, kotletów oraz placków Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka z surowych buraków i jabłka Składniki na 2 porcje: 3 łodygi selera naciowego 1 średnia(...)majonez. Całość wymieszaj doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotową surówkę przechowuj w lodówce. Dla mięsożerców… – Zupa jarzynowa z pulpetami – Gniazdka z mięsa mielonego – P aprykowe krążki nadziewane mięsem – Grochówka na żeberkach
Kulinarne S.O.S.gulaszy, ale w wersji „na surowo” jest również bardzo dobry Surówka z selera jest lekka, smaczna i soczysta – w sam raz do ryb, mięs, krokietów, kotletów oraz placków Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka z surowych buraków i jabłka Składniki na 2 porcje: 3 łodygi selera naciowego 1 średnia(...)majonez. Całość wymieszaj doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotową surówkę przechowuj w lodówce. Dla mięsożerców… – Zupa jarzynowa z pulpetami – Gniazdka z mięsa mielonego – P aprykowe krążki nadziewane mięsem – Grochówka na żeberkach
Kulinarny S.O.S.żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę, smażymy. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy przestudzoną, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tary ser oraz jajko. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną ostrą papryką. Wyrabiamy. W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę 1-2 łyżkami bułki tartej. Marchewkę obieramy. Kroimy na słupki(...)delikatnie tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Każdy kawałek smarujemy z jednej strony cienką warstwą musztardy, a następnie wykładamy porcję mięsnego nadzienia. Wzdłuż krótszego brzegu kotleta rozkładamy podsmażoną marchewkę (na tym etapie plasterki czosnku można odrzucić). Zawijamy roladkę (można ją spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią). Roladki obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju
Smaki Na TalerzuCevapcici to smakowite, podłużne, aromatyczne kotleciki. Najczęściej przygotowywane z baraniny, ale że u nas o baraninę ciężko, to z powodzeniem można ją zastąpić
Rozpustne gotowaniespokojnie jeszcze zdążę zrealizować kilka pomysłów, bo końca jej nie widać :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na ok 10 sztuk: 600g mielonej łopatki 500g startej i mocno odciśniętej cukinii 2 małe jajka 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju smakowego z rozmarynem 1 łyżeczka soli (8g) 50g czerstwej bułki (waga przed(...)łączymy z pozostałymi składnikami. Z przygotowanej masy formujemy 10 podobnej wielkości kotlecików. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małej mocy palnika. Zrumienione i upieczone kotlety odkładamy na papierowy ręcznik. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style
Kuchnia w czekoladzie