kotlety mielone - 4970 przepisów (strona:251/332)

Pseudo Burger 135

Kilka listków sałaty ·        Kilka pasków papryki czerwonej Sposób przygotowania: 1.   Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. 2.   Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę. 3.   Wbijamy jajko, wsypujemy sól, majeranek oraz trochę bułki tartej. 4.   Wlewamy śmietanę, doprawiamy przyprawą do grosa(...)Ziemniaki po ugotowaniu odlewamy, dodajemy łyżkę masła oraz koper i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. 8.   Pomidora oraz ogórka kroimy w plasterki a paprykę w paski. 9.   Kotlety po upieczeniu, kroimy wzdłuż na połowę, na jeden połowie układamy liść sałaty, łyżkę ziemniaków, plasterki ogórka, pomidora oraz paprykę i przykrywamy drugą połową kotleta

Kulinarna Chwila
Kotleciki ziemniaczane na RAZ, DWA 159

smaku, pieprz młotkowany z kolendrą do smaku, chili świeżo mielona do smaku, olej rzepakowy do smażenia, śmietana 12% lub jogurt grecki. Przygotowanie: Z brokułu wykorzystujemy tylko łodygi, należy   je obrać, ale tylko tą część, która jest najbardziej stwardniała. Trzemy na tarce o grubych oczkach. Mięso miksujemy lub drobno mielimy ( możne też być mięso z indyka, ale polędwiczki(...)wystarczy zmoczyć dłonie w wodzie. Kotleciki smażymy na oleju rzepakowym, z dwóch str. na złoty kolor. Rada: najlepsze ziemniaki, to te z wcześniejszego dnia, dobrze schłodzone w lodówce. Wysmażone kotlety przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Kotleciki podajemy ze śmietaną lub jogurtem. Smacznego

Moniki Smakołyki
KARKÓWKA KORZENNA W SOSIE POMARAŃCZOWYM (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 150

startej gorczycy białej 1/4 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 2 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 3 goździki 2 gwiazdki anyżu 1 ząbek wyciśniętego czosnku 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1/3 łyżeczki rozmarynu suszonego 1/3 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu /3 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki bazylii(...)imbir zetrzeć na drobnej tarce. Dodać pozostałe przyprawy, wyciśnięty czosnek oraz smalec i dokładnie wymieszać. Mięso pokroić na plastry ok 1,5-2 cm i zbić na cienkie kotlety. Każdy plaster posmarować marynatą, całość zalać sokiem z pomarańczy i wstawić do lodówki na całą noc. Smażyć na mocno rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni po kilka minut z obydwóch stron lub piec

Ola la LCHF
Kotleciki z indyka z buraczkiem i fetą 178

ulubione składniki - buraczki i fetę, postanowiłam go wypróbować. Kotleciki udały się wspaniale, choć odrobinę zmodyfikowałam przepis Malwiny, są delikatne, lekkie i dietetyczne, a jednocześnie niesamowicie smaczne. Składniki : 250g mięsa mielonego z indyka 1 średni burak (gotowany lub pieczony, ja kupuję gotowe) garść pokruszonej fety 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pół małej czerwonej cebuli 1 mały(...)czosnek oraz sól i pieprz (z solą należy uważać ponieważ feta jest dość słona). Dodać fetę, a jeżeli masa mięsna jest zbyt sucha dodać odrobinę wody. Wilgotnymi rękoma formować kotlety. Ponieważ nadal staram się nie jeść nic smażonego upiekłam moje kotlety na grillu, jeżeli wolicie możecie je tradycyjnie usmażyć na patelni.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Izmir Kofte 161

ryżem lub pieczywem.  Przepis powstał na podstawie informacji, które udało mi się zebrać na temat tego tradycyjnego tureckiego dania. Składniki 3-4 porcje: na kofty: 400g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 natki pietruszki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia(...)proszku ½ łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku szczypta cukru Przygotowanie: Kofty: Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno posiekać. Dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Formować owalne, płaskie kotlety. Obtoczyć je w mące. Obsmażyć na delikatnie złoty kolor z obu stron. Ziemniaki obrać, pokroić w łódeczki. Obsmażyć z obu stron. Wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Paprykę pokroić w grubą kostkę

Fabryka pomysłów
Indycze burgersy 149

Naszej kanapce i zapewniam Was, że gdy raz zrobicie sobie burgera w domu, to już nigdy nie będziecie nęceni wizją reklamowej buły. Składniki: Bułka pełnoziarnista lub np. kukurydziana Mięso mielone z indyka Ser żółty Ogórek zielony Pomidor Cebula biała Musztarda, chrzan tarty, majonez Ananas z puszki Sól, pieprz Przygotowanie: Składniki zaproponowane przeze mnie były jak zwykle kwestią przypadku(...)plasterki, bułę w całości wkładamy do piekarnika, a na rozgrzanej patelni grillowej układamy mięso, z którego robimy wcześniej sporych rozmiarów kulkę i którą rozgniatamy między dłońmi, by uzyskać kotleta. Smażymy 3-5 minut z pierwszej strony, gdy odwrócimy na drugą, to solimy i pieprzymy, a po chwili na patelnię wrzucamy plaster pomidora i cebuli. Dajemy im chwilkę na grillowanie

Karczma Honorietty
Kotlet schabowy po myśliwsku. 168

Krzysztof Jaracz Składniki : Mięso : 1 kg schabu bez kości Zalewa : 3 jajka 2 płaskie łyżki majeranku odrobina mielonego jałowca 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę ) 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 8-10 łyżek oleju sól Surówka : 80 dkg kiszonej kapusty  1 średnie jabłko 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru Przygotuj również(...)Składniki na zalewę wymieszaj, zmiksuj dokładnie w misce lub rondlu. Włóż do niej rozbite plastry mięsa, przykryj pokrywką. Pozostaw na 3-4 dni w lodówce (4-6 C ), aby kotlety nasiąkły zalewą. Każdy dzień trzeba kotlety zamieszać, obrócić w zalewie. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Kapustę kiszoną drobno posiekaj, dodaj cukier, jabłko

Przepisy i porady kulinarne
Pieczeń rzymska z pieczarkami 137

Pieczeń rzymska ,przez innych nazywana klopsem-wtedy najczęściej z jajkiem na twardo w środku- to taki wielki kotlet mielony.W dodatku dużo zdrowszy,bo nie smażony,a pieczony i dużo mniej z nim pracy.Oprócz tego,że jest bardzo smaczny ma jeszcze jedną wielką zaletę - za jednym zamachem mamy 2-3 obiady.I nie tylko obiady,bo pokrojony w cienkie plastry(...)szans się znudzić,bo wystarczy zmienić kilka składników i za każdym razem może być zupełnie inna.Moja dzisiejsza jest pyszna,bo z dodatkiem pieczarek. Składniki na 1 keksówkę: 1 kg mielonego mięsa 2 jajka 300 g pieczarek bułka+ woda lub mleko sól,pieprz 1 cebula gałązka szałwii pietruszka lub tymianek olej lub masło ghee bułka tarta do foremki Wykonanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
bób z czosnkiem cebulą, bazylią czyli smaczne kotlety... 163

Składniki: bób 1 kg, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 2 łyżki, bułka tarta 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, natka pietruszki 2 łyżki, bazylia świeża 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba bób opłukać, zalać wodą i gotować do miękkości bez soli około 30 minut - ugotowany wylać na sito(...)wystudzić - dodać do zmiksowanego bobu bób dobrze wyrobić najlepiej ręką z tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, natka pietruszki i na koniec dodać posiekane listki bazylii na gorącym oleju smażyć kotlety na rumiano z obu stron i odkładać na ręcznik papierowy kotlety są po prostu przepyszne i na ciepło i na zimno, można podać z sosami, surówkami lub same zajadać.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Burgerki wołowe czyli Niedzielne Mielenie odc.18 193

W ubiegłą środę miałam wątpliwa przyjemność po raz kolejny wyruszyć do Stolicy z Synciem do alergologa. Przy okazji pan doktor sprawdził ostatnie wyniki Syncia i okazało

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szarpana wieprzowina 79

trakcie pieczenia. Szarpana wieprzowina – jak podać? Sposobów na podanie szarpanej wieprzowiny jest mnóstwo. Doskonale sprawdzi się podana solo, jako dodatek do surówki i ziemniaków. Będzie też idealnym zamienników kotletów w burgerach. Czasem przygotowuję z nią tacos tak jak w przypadku tych tacos z szarpanym kurczakiem . Świetnie sprawdzi się również w kanapkach, wrapach i tortillach. Może też być ciekawym dodatkiem(...)karczku Marynata: 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki oregano 1 łyżeczka wędzonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku 0,5 łyżeczki mielonej kolendry ¾ łyżeczki kminu rzymskiego łyżka musztardy 2 łyżki oleju łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 1 cebula 300 ml soku z pomarańczy Szarpana wieprzowina – jak zrobić Wszystkie składniki marynaty

okolicepalnika.pl
Pulpeciki ziołowe w sosie pomidorowym z cukinią FIT 103

indyka – 80ml mleka – 1,5 kromki czerstwego chleba – 2 jajka – kilka gałązek natki pietruszki – 1 ząbek czosnku – 1/2 łyżeczki soli – szczypta świeżo mielonego pieprzu Składniki na sos pomidorowy: – 500g przecieru pomidorowego – 1 mała cukinia (opcjonalnie) – 1 mała cebula – 1 łyżka oliwy – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz(...)chleb (mleko wylewamy). Masę dokładnie mieszamy i tworzymy dłońmi okrągłe pulpeciki. Do głębokiego garnka wlewamy wodę do poziomu +/- 2 cm i wkładamy nakładkę do gotowania na parze z pulpetami. Kotlety gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu około 20 min, w zależności od ich wielkości. SOS POMIDOROWY: Cukinię obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. W rondelku

Be Fit Be Strong
Odmienione mielone - z pieczarkami i serem 2945

Klasyczne mielone są smaczne, ale nie ukrywamy - nudne:). Dlatego urozmaicam je przeróżnymi dodatkami, w tym przypadku pieczarkami i mocnym w smaku serem cheddar (który można zastąpić dowolnym twardym).  500g mięsa mielonego 250g pieczarek 2 cebule 150g sera cheddar 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko L 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej(...)dużej misce mieszamy ze sobą mięso, pieczarki z cebulą, starty na tarce ser cheddar, posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. 3. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut

Szefowa kuchni
Burgery buraczane (wegańskie) 172

szklanki uprażonego sezamu 2 łyżki chia 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (można dać mniej lub pominąć) 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (słodkiej) 2-3 łyżki sosu sojowego 3-4 łyżki oleju 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki Piekarnik rozgzrać do 180°C. Buraki zetrzeć na tarce(...)czosnkiem. Do masy dodać pozostałe składniki i wymieszać (najlepiej ręcznie) aż wszystko się połączy. Jeżeli masa nie będzie się chciała kleić można dodać jeszcze trochę bułki i oleju. Uformować kotlety. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Piec przez 30-40 minut. W połowie pieczenia można obrócić burgery na drugą stronę. Podawać z bułkami (w lżejszej wersji

Pełny talerz
Cevapcici podane z ajvarem, tzatzikiem i chlebkiem lavash 171

ogórka, 200 gram jogurtu naturalnego typu greckiego, 7 ząbków czosnku, 2 łyżek oliwy, 500 gram mąki pszennej typ 500, 10 gram drożdży, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zmielenia mięsa. Użyłem jagnięciny i wołowiny, jednak można użyć też samej wołowiny, choć wtedy mięso może być bardziej suche. Do zmielonego mięsa dodałem cebulę posiekaną(...)ząbki czosnku. Całość przyprawiłem do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszałem. Następnie mięso odstawiłem na 10 minut do lodówki, a po tym czasie uformowałem z niego podłużne wrzecionowate kotlety, które nie powinny być grubsze niż około 3 cm. Kawałki mięsa grillowałem na mocno rozgrzanym grillu przez około 4 minuty z każdej ze stron. Następnie przygotowałem pyszny sos ajvar. Przekrojonego

Wyprawy kulinarne