koperkowa - 1496 przepisów (strona:82/100)

Gołąbki z kaszą orkiszową, indykiem i suszonymi grzybami 322

Podkręcone, lekkie gołąbki. Zdrowa kasza orkiszowa, delikatne mięso indyka. Smak podbija odrobina wędzonki i zmielone, suszone grzyby. Całość spaja sos – rozkosznie pomidorowy, mocno koperkowy, wyrazisty. Nie do opisania – do spróbowania! Naszykujcie sobie głębokie naczynie do zapiekania z pokrywką — szklane żaroodporne, gęsiarkę lub garnek rzymski, miskę, małą patelnię i duży garnek z pokrywką, taki, żeby zmieściła się w nim cała główka

Karo in the Kitchen
LEKKA SAŁATKA Z JAJKIEM 191

SKŁADNIKI: 1/2 ogórka 5-6 pomidorków koktajlowych 5 rzodkiewek 1 jajko SOS KOPERKOWY: 2 łyżki suszonego lub świeżego kopru 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu i sól 3 łyżki wody 2 łyżki oliwy   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    Jajko gotuję, studzę, obieram ze skorupki, a następnie dzielę na cztery. Połówkę ogórka obieram i kroję w plastry. Pomidorki myję

Gotowanie Patki
Sos koperkowy. 173

jutro może być tylko lepiej :) Maciek poratował mnie w kwestii sprzętu. Trochę naokoło, ale jednak odzyskałam połączenie z wirtualnym światem. Śpieszę więc z opisaniem kolejnego sosu, tym razem koperkowego. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Biały pieprz, którego używa się do przyprawiania jasnych sosów i ryb, doskonale się tu spisał. Razem z cytryną idealnie podkreślił smak łososia

zadanie-gotowanie
Leszcz w occie 224

utknie nam w przełyku. Możemy też leszcza zmielić na kotlety ale ja dziś proponuje w occie. 7 szt leszcza ( średnich ) Marynata : 2,5 l wody 600 ml octu 6 % koperkowego  klik 6 ziaren ziela angielskiego 4 szt liścia laurowego 1 łyżka gorczycy 2 szt cebuli sól do smaku 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu 1 łyżka cukru Leszcze sprawić czyli

Ewa w kuchni
Polędwiczki indycze z masłem koperkowym, podane z kurkami 176

chwili sos zaczął gęstnieć. Zdjęłam z gazu. Piekarnik włączyłam na 180 °C.   Polędwiczki nacięłam ukośnie na całek powierzchni z góry. W każdą szczelinę włożyłam po kawałku zimnego masła koperkowego. Polędwiczki przełożyłam do naczynia żaroodpornego, przykryłam i wstawiłam na piekarnika na około 25 minut. Cała potrawa już gotowa. Mięso wyłożyłam na półmisek a kurki rozłożyłam obok mięsa. Jeśli nie macie

Kuchnia u Krysi
Ogórkowa 214

zupy ogórkowej właśnie w takiej wersji. Ku mojemu zaskoczeniu tak lubiane przeze mnie danie nie okazało się ani mdłe, ani zbyt mało kwaśne. Dzięki soku z cytryny i świeżemu koperkowi zupa ta jest bardzo aromatyczna i wyrazista. Polecam. Jest naprawdę przepyszna. Składniki: podwójna pierś z kurczaka pęczek włoszczyzny 4 ziela angielskie 5 liście laurowe ok. 8 ogórków gruntowych 1 duża

Pobite gary Barbary
LEKKA SAŁATKA Z MAKARONEM PESSO 150

fasolki z puszki pomidorki koktajlowe 2 jajka na twardo 2 łyżki młodego groszku z puszki liście sałaty, botwinki lub roszponki sól, pieprz do smaku dowolny sos winegret lub jogurtowo- koperkowy                                                          PRZYGOTOWANIE

Kulinarne Fantazje Marioli
Placki z cukinii i kalarepki 209

łyżce masy i rozpłaszczać łyżką  formując  niezbyt grube placuszki. Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z ulubionym sosem, u mnie sos koperkowy na bazie jogurtu. Polecam też: Placki cukiniowo-ziemniaczane Placuszki drobiowo-cukiniowe

Monia miesza i gotuje
Aromatyczne kotlety mielone 280

mnie. :) Kotlety mielone to moim zdaniem jedno z najbardziej wszechstronnych polskich dań. Można podać je z ziemniakami i mizerią, pysznymi buraczkami, a następnego dnia zrobić do nich sos pieczarkowy, koperkowy lub pomidorowy i cieszyć się pysznym daniem, które nie będzie "odgrzewanym kotletem". Robi się je naprawdę szybko i równie szybko znikają z talerza - są mięciutkie, soczyste i bardzo aromatyczne

Cooking Monster
Sałatka Agi 214

oliwki pomidory suszone - kroimy w paski oliwa z suszonych pomidorów sól, pieprz,  czosnek - przeciskamy przez praskę (możecie do sałatki zamiast oliwy z pomidorów dodać  sos włoski, cezar, koperkowy) Wszystkie składniki wymieszać.  Gotowe! Przepis, wykonanie i zdjęcia

Kuchnia smaków
Drobiowe pulpeciki w lekkim sosie koperkowym 208

miękkości marchewki (u mnie z rosołu) 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki bułki tartej 1 bułka namoczona w wodzie i odciśnięta sól, pieprz do smaku Sos koperkowy: 1 litr wody 1 malutka łyżeczka masła 1 pęczek koperku 1 łyżka mąki sól do smaku Sposób przygotowania: 1. Mięso drobiowe łączymy z jajkami, mąką, bułką tartą, posiekaną drobniutko ugotowaną

Kuchnia w czekoladzie
ŁOSOŚ SMAŻONY Z SOSEM KOPERKOWYM 110

filetu z łososia  1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju sól, pieprz  Sos 20 dag śmietany  1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku sól Sos koperkowy  Wymieszaj śmietanę ze zmiażdżonym czosnkiem, dodaj koperek przypraw do smaku. Wstaw do lodówki.  Przygotowanie ryby  Rybę umyj, osusz, podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą

Kukuleczki
Sałatka ze szparagami, szczawiem i młodymi ziemniaczkami 167

porcje) 2 duże pęczki szczawiu 8-10 młodych ziemniaczków 500g białych szparagów 4 jajka Pęczek koperku Płatki słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody Sos sałatkowy koperkowy Sposób przygotowania: Szparagi myjemy i dokładnie obieramy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru aż będą półmiękkie. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Szczaw myjemy

Pyry na Gaz
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami 308

kostkę – ani za drobną, ani za dużą.   W garnku rozpuszczamy i podgrzewamy klarowane masło. Cebulę obieramy i niekoniecznie najdrobniej kroimy, wrzucamy ją na masło i zaczynamy szklić. Koperkowi odcinamy grube łodyżki – kroimy je drobno i dorzucamy do szklącej się cebuli – nic się nie marnuje! Resztę kopru bardzo drobno siekamy, odkładamy do miseczki na później.   Do cebuli i łodyżek

Karo in the Kitchen
Sos koperkowy na gorąco 270

koperkowy podawany na gorąco jest niezastąpionym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, ale ja bardzo lubię go również jako dodatek do kotletów warzywnych, albo ryżu z warzywami. Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 500 ml zimnego bulionu (może być z kostki) 1 pęczek posiekanego koperku 150 ml śmietany (18%) szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka

Trzeci talerz