koperkowa - 1496 przepisów (strona:87/100)

Chapati z bryndzą i warzywami duszonymi w sosie sojowym 195

mąki żytniej chlebowej oraz mąki pszennej pełnoziarnistej, dodałam trochę słodkiej papryki, kurkumy oraz czarnuszki i muszę powiedzieć, że wyszły pyszne :) Do środka napchałam trochę duszonych warzyw, domowego sosu czosnkowo- koperkowego, sałaty rzymskiej oraz bryndzy. Polecam :) SKŁADNIKI (4 sztuki) chapati 1 szklanka mąki żytniej chlebowej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 0,5 -0,7 szklanki zimnej wody 2-3 łyżki oliwy

DefinicjaSmaku
Faszerowana paryka z sosem koperkowym 150

ściśle papryki, wypełnieniem do góry, wlewam kilka łyżek wody, przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30-40 minut. W tym czasie robię sos. Sos koperkowy: 1 i 1/2 bulionu (może być z kostki) pęczek koperku 1 mała cebula 1 łyżka masła  1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka białego octu balsamicznego

Kuchnia Prezydentowej
Łosoś marynowany a la gravlax 206

nielubiących koperku - jest to bardzo ważny składnik tej potrawy i musi się w niej znaleźć, jednak zapewniam, że przyprawy tak się przenikają z łososiem, że wcale i zupełnie aromatu koperkowego wyczuć się nie da.  Co zresztą może zaświadczyć Paweł, mąż Asi, który równie chętnie łososia zajadał, choć jest zdecydowanym przeciwnikiem tej zieleniny. ;)   Pomarańczowego łososia dodaję do akcji Panti

Kuchnia Prezydentowej
Faszerowane ziemniaki na grilla. 13220

soku z cytryny ...pychota! Nie musiało być już praktycznie do tego mięsa. Praktycznie :)) oczywiście ziemniaki wystąpiły w towarzystwie żeberek marynowanych na słodko - pikantnie, wieprzowych patyczków z fetą. Świeżego sosu koperkowego też nie zabrakło.  SKŁADNIKI : ziemniaki świeże (ilość wedle uznania, mniej więcej jednakowej wielkości ) szałwia świeża  tymianek  koperek świeży  czosnek ok 1 ząbek na każdy ziemniak

Basia w kuchni
Klopsiki w zalewie octowo -ketchupowej 146

mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ½ szkl.bułki tartej 2 jajka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz olej do smażenia Zalewa: 4 szkl. wody 1 ½ szkl. octu koperkowego Kielecki 4 łyżki ketchupu śliwkowego Kielecki 1 duża cebula 4 ziarenka pieprzu białego Kociołek Smaków 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego Kociołek Smaków 3 łyżki cukru 2 łyżeczki soli cebulowej Kociołek

Moje domowe kucharzenie
Sos pieczarkowo-koperkowy 185

przepisu skorzystała już rzesza ludzi. Nie sądziłam, że taki zwykły sos pieczarkowy odniesie taki sukces :) Niedawno zrobiłam nieco odmienną wersję z koperkiem, ponieważ bardzo lubię też sos koperkowy . Wyszedł pyszny. Polecam! Składniki: 20 dag pieczarek 1 cebula 1,5 szklanki wody sól pieprz odrobina cukru garść siekanego koperku 1,5 łyżki mąki 2 łyżki śmietany 18% Sposób przygotowania: 1. Cebulę

Kuchnia domowa Ani
Paczka od WINIARY 123

oraz serwisu rekomenduj.to zostałam Ambasadorką Chłodników WINIARY. I w taki oto prosty sposób w moje ręce trafiła paczka, a w niej: 1) 6x chłodnik ogórkowy 2) 6x chłodnik czosnkowo-koperkowy 3) 8x chłodnik buraczkowy 4) ulotki z przepisami dla rodziny i znajomych 5) szablony z wieloma przepisami, dzięki którym mogę przygotować chłodnik idealny dla mnie (którego bazą są oczywiście chłodniki

W poszukiwaniu inspiracji
PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE CHRZANOWO KOPERKOWYM 624

Delikatne mięso drobiowe, którego świetnym dopełnieniem jest chrzanowo koperkowy wyrazisty sosik. Polecam nie tylko na niedzielny obiad.Danie podałam na zastawie CAMEA- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 jajko' sól,pieprz bułka tarta ok 1/3 szklanki sos: Bulion warzywny 1 szklanka pól kubka śmietany 12 % pęczek koperku ok. 5 cm korzeń chrzanu sól,pieprz do smaku Wykonanie

Z Majeczką w kuchni
WIOSENNA SURÓWKA DO OBIADU Z SAŁATĄ, KUKURYDZĄ, OGÓRKIEM I KOPERKIEM 307

Surówka , która składa się z dresingu śmietanowo-koperkowego wymieszanego z sałatą, rzodkiewkami, ogórkiem i kukurydzą, stanowi idealny dodatek do grillowanych/pieczonych mięs i warzyw. Serdecznie polecam :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło

Przepisy Aleksandry
Sos koperkowy 81

Bardzo prosty do przygotowania sos koperkowy - pasuje nie tylko do różnych dań na bazie ryżu ale również do klopsów czy kotletów sojowych

Milion Smaków
Kotlety sojowe z pieczarkami i sosem koperkowym 71

możemy zapomnieć o "papierowym" smaku tych z paczki. Jeżeli smak soi jest dla Was za mało wyrazisty wypróbujcie przepis na kotleciki sojowe z pieczarkami z dodatkiem sosu koperkowego. Smakują nawet zagorzałym zwolennikom mięsa :) Uwaga: soję należy namoczyć dzień przed przygotowaniem kotletów

Milion Smaków
Sos czosnkowo - koperkowy 70

Połączenie dwóch rewelacyjnych sosów - czosnkowego i koperkowego. Ten sos pochodzi z kuchni bliskiego wschodu i jest idealny do dań pochodzących z tego rejonu jak kebap, gyros, shoarma. Świetnie sprawdza się też w mojej kuchni

Milion Smaków
Najlepsze śniadanko 128

Uwielbiam takie kolorowe, pachnące śniadanka. Chrupiące sałaty, pachnące truskawki i pyszny koperkowy smak.... nigdy nie mogę się doczekać, kiedy skończy się zima i będę mogła nacieszyć swój brzuszek. Składniki: bułka sos wiosenny z koperkiem (Winiary) świeże truskawki ser pleśniowy różne rodzaje sałat Sposób przygotowania: Bułkę przekrawamy na pół, smarujemy dość grubą warstwą sosu. Na wierzchu układamy listki umytej i wysuszonej

Wielki apetyt
Pulpety w sosie koperkowym 150

wrzącej wody wkładamy stopniowo uformowane pulpety, pozwalamy pogotować się im kilka minut ( nie dłużej niż 5 min ) Zestawiamy z ognia ( pulpety można wyjąć na miseczkę ) i przygotowujemy sos koperkowy Na patelnię kładziemy ze 2-3 łyżki masła klarowanego, po rozpuszczeniu dokładamy mąkę i energicznie mieszamy, wsypujemy drobno pokrojony koperek- mieszamy do połączenia składników Przygotowany sos przekładamy do garnuszka w którym

Proste Potrawy
Kotlety z młodą kapustą i kaszą manną w sosie koperkowym 156

Smaczne delikatne kotlety z mięsa wieprzowo-wołowego z młodą kapustą i kaszą manną. Sos koperkowy idealnie pasuje do tego wiosennego dania. Z podanych proporcji można przygotować około 14 kotlecików. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1/2 niewielkiej główki młodej kapusty 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 2 płaskie łyżki

Trzeci talerz