podgrzewamy, aby cukier się rozpuścił. Odrobinę soku przelewamy do szklanki, dodajemy mąkę i mieszamy. Przelewamy zawartość szklanki do rondelka. Podgrzewamy do momentu aż wszystko zgęstnieje. Owoce powinny mieć konsystencję konfitury, jeśli będą zbyt rzadkie możecie dodać jeszcze odrobinę mąki. Owoce wykładamy na dno z ciasteczek, zalewamy masą serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Zmniejszamy temperaturę pieczenia
Mania Gotowaniasmaki lata ląduje na stole. U mnie wiśnie oczywiście wiśnie muszą być z pestkami, tak się je robiło u mnie w domu, wiśnie drylowało się jedynie do frużeliny lub konfitury. Nie lubię słodkich kompotów, musi być lekko kwaskowy, niezbyt słodki i bardzo zimny. Taki niepowtarzalny smak kompotu pamiętam z dzieciństwa. Kiedyś obiady nie mogły się obejść bez kompotu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTylko niech nie krzyczą na mnie Ci co są na dietach i uwielbiają się w zdrowej żywności ;-) ja też lubie zdrowe food ,ale moje dzieci kochają dżemy ja wole konfitury (tam nie ma żadnych proszkowych dodatków) ale lepszy taki dżemik niż kupny, na pewno to mniejsze zło, O! Dziś robimy dżemik wiśniowo- porzeczkowy To na początek co nam będzie potrzebne
Farmażonytrwa krótko, trzeba więc najeść się do syta. Fakt można truskawki, zamrozić - jest to jakiś sposób, chociaż miejsce w zamrażalniku często bywa ograniczone. Można truskawki przetworzyć, zrobić kompocik, dżemik, konfitury .... no można, nie każdy lubi, nie każdy ma czas , a można by też polemizować czy ten cukier taki na miejscu itp. Ale ja mam swój sposób na truskawki i przyznam
Farmażonydodaję olej i blenduję jeszcze 20 sek. Ilość oleju zależy jaką konsystencję chcemy uzyskać. * Zamiast orzeszków ziemnych możemy użyć migdałów, orzechów nerkowca lub makadamia. Masło orzechowe wyśmienicie smakuje z konfiturą albo z serem Krem czekoladowy Składniki: 60 g orzechów laskowych 1 tabliczka czekolady gorzkiej 90 g cukru 70 g masła 100 g mleka Tak samo jak przy kremie orzechowym
Olikowa kuchniaodpowiadają najbardziej. Postanowiłam zatem kupić ich w większej ilości i przechować , by móc później pocieszyć się ich smakiem. Taki dżem możecie wykorzystać jako dodatek do ciast, do deserów, jako konfiturę do herbaty, jako wspomagacz w walce z przeziębieniem i oczywiście jako dżem na kanapki. Wykonanie jest proste lecz pracochłonne ale warto ;-) Składniki: 4 kg malin 3kg cukru 4 opakowania dżemixu
SMYKWKUCHNIpomocą łyżki z pozostałymi składnikami. Smazymy na gorącym oleju. Podajemy z sosem śmietanowo- żurawinowym Śmietanę 30% mieszamy z łyżką jogurtu naturalnego, wlewamy do pojemniczka, na środek układamy dużą łyżkę konfitury z żurawin. Pycha! Smacznego! Zapraszam do polubienie mnie na FB! Akcja kulinarna
SMYKWKUCHNIciepłe miejsce na 15 minut - wstawiamy do nagrzanego pieca na 50 minut w temp. 220 stopni C Ciasto całkowicie studzimy, możemy podać z masłem i miodem, dżemem, czy konfiturą, lub po prostu zjeść samo ze smakiem! Życzę smacznego! Miłego dnia! Zapraszam na FB SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIkurczak smakuję bardzo wybornie i ma wysublimowany smak. Wszystko dzięki dodatkowi wysokiej jakośći oliwy z oliwek i winnych jabłek. Do dzieła! SKŁADNIKI: - kurczak minimum 1,9kg - 200 g konfitury z żurawiny - 1/2 kostki masła - pęczek natki pietruszki - 3 winne jabłka - 6-7 łyżek oliwy z oliwek - przyprawa do kurczaka tradycyjna - sól morska Kurczaka myjemy, osuszamy, skórę na piersi nacinamy
SMYKWKUCHNImiseczki i zalewamy wrzątkiem. Robimy to 15 minut przed podaniem, ale można dzień wcześniej, aby płatki napęczniały i zmiękły. Truskawki wrzucamy do garnka, aby zrobiła się konsystencja jak na konfiturę. Do smaku można dodać łyżeczkę miodu. Jak płatki zmiękły i napęczniały wrzucamy do oddzielnego garnka i gotujemy (można dodać odrobinę wody lub mleka). Banana kroimy na cienkie plastry. Wszystkie składniki
Truskawkowa Fiestalekko osolonej wodzie około 5-6 minut od zagotowania. Mają propozycją do podania pierogów jest polanie jogurtem naturalnym, a w moim przypadku były to gotowane truskawki (konsystencja a'la konfitura). Smacznego
Truskawkowa Fiestaorzechowe, miód, cynamon, obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju smażymy placuszki z obu stron, aż do zarumienienia. Polecam podawać z domowymi konfiturami lub masłem orzechowym. Smacznego
Truskawkowa Fiestaśmietankową chmurką. Wyszło szybki, smacznie i słodko:))) Chłopakom tak zasmakowało, że ciastka zniknęły po prostu w zatrważającym tempie! Możecie sobie przy nich jeszcze bardziej ułatwić pracę używając gotowej konfitury z wiśni. Przygotowanie ciastek zajmuje jedynie jakieś 20 minut, są więc idealne na niezapowiedzianą wizytę znajomych:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 250g wiśni nadwiślanki ChNP, 50g gorzkiej czekolady
Z miłości do słodkościnaleśnik na drugą stronę. Odwracałam tak kilka razy by były lekko chrupiące. Tłuszcz dałam tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika. Następne smażyłam już na suchej patelni. Podawać z sezonowymi owocami, konfiturą lub tylko posypane ksylitolem. Moje dziecko zajadało same, bez dodatków. I było zachwycone ich smakiem. :-) Smacznego
Smaczne Zdrowe