Szwedzkie klopsiki. 215jeszcze innych klopsiki z IKEA. Na pewno są cudowne i rewelacyjnie łączą się z puree ziemniaczanym (chociaż słyszałam również o połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami, a nawet ryżem) i ciepłą konfiturą żurawinową. Składniki: KLOPSIKI: 300g mielonego mięsa wieprzowego 300g mielonego mięsa wołowego UWAGA! Nie mielone z marketu wołowo-wieprzowe w plastikowej foremce. Porządne, dobre mięso - to sekret klopsików. garść świeżych ziół
Brzuszki Łakomczuszki
Sok z czarnej porzeczki 261dnia piją różne moje soki z owoców, to nie chorują :) no bo to w końcu bomba witaminowa :) W tym roku przerobiłam już 8 kg porzeczek :) Zrobiłam pyszny dżemik, konfiturę, naleweczkę..., a dziś zapraszam na soczek :) Składniki: 2 kg porzeczek, 1 kg cukru. Do sokownika wsypujemy porzeczki i zasypujemy cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu. Ja czekam, aż cały sok spłynie
Delicious Titbits
Cebulaczki 223pisane wielką literą – zasłużyły na to :) Proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na domowe imprezki. Robiłem je w różnych wersjach: z kiełbasą, z grzybami, nawet kiedyś na słodko – z konfiturą wiśniową, albo z cynamonem i cukrem. Niezależnie od „wkładu” Cebulaczki jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Ciasto: 0,5 kg mąki 50 gram drożdży 1,5 szklanki mleka lub wody
Gotuj z Misiem
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 224jedno z nielicznych dań, które stanowią rzeczywistą staropolską kuchnię. W czasach barokowych znane były dziesiątki przepisów na uwielbiane przez nas pierożki. Królowały podawane ze słodkim nadzienie, głównie serami i konfiturami (np. z róży lub owoców bzu). O pierogach z ciasta francuskiego Czarniecki pisał: „jakikolwiek confekt zawijaj w ciasto a formuj pierożki, jakie chcesz abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz
Przepisy Aleksandry
Współpraca z symbio.pl 204pomidorowy eko * cukier trzcinowy eko * fasola biała eko * mąka owsiana razowa eko * mąka pszenna typ 2000 eko * makaron żytni razowy wstążka eko * płatki 5 zbóż eko * sok pomidorowy eko * konfitura truskawkowa bez cukru eko * mix owocowy eko * orzechy nerkowca eko * sok z granatu eko * sól morska gruboziarnista * pestki dyni eko * makaron pszenny razowy świderki eko Cieszy mnie fakt
Magiczne Życie Marty
Owsiane ciasteczka z jagodami goji i orzechami macadamia 234porcję jako prowiant drugośniadaniowy na jutrzejsze przebiegi po mieście ;) Laboratorium kuchenne... Jagody Goji to bardzo "modny" ostatnio składnik wielu potraw - od ciast i ciastek poczynając, przez dżemy i konfitury, na kotletach i pieczywie kończąc. Nie będę tu rozpisywać się o ich właściwościach prozdrowotnych - Google działa wszędzie :) Ciasteczka z ich dodatkiem wyszły na pewno ciekawe. Nie dość że kolorystyka
Grunt to przepis!
Pomarańcze! 238ognia. Wtedy pozostaje nam tylko stopniowo domieszać do niego masło i gotowe. Powiem szczerze, że jego nieco luźniejsza konsystencja i słodki smak, ale z wyczuwalną goryczką (jak w gorzkiej konfiturze z pomarańczy) dużo bardziej mi odpowiadają, niż konsystencja i smak lemon curd. To moje drugie podejście do kremu typu curd i teraz mogę powiedzieć, że jestem w pełni zadowolona, dlatego
Ratunku obiad
Letnie ciacho z owocami + trzecia nominacja do Liebster Blog Award 223puszysta od tradycyjnego. Mimo to bardzo delikatna, trochę gąbczasta i pyszna :) Warto spróbować. Dodam jeszcze, że to typowo angielskie ciacho, chociaż w swojej ojczyźnie podawane jest raczej w towarzystwie konfitury i herbaty. Ja preferuję jednak prezentowaną dziś wersję z bitą śmietaną i owocami. Dla mnie to połączenie idealne :) O walorach smakowych tego ciacha może świadczyć fakt, że znika w błyskawicznym
Ratunku obiad
Prosty mazurek kajmakowy 871kruchy. Dawniej mazurki bywały także drożdżowe, ale zwykle ich podstawę stanowiły wafle lub opłatek. Przekładane były słodką masą o dowolnym smaku, ale nigdy marmoladą. Mogła to być wyśmienita, domowa konfitura lub np. kajmak. Często spotykane było też orzechowe czy pomarańczowe nadzienie. Natomiast wierzch stanowiły zawsze wzory układane z najróżniejszych bakalii, a także owoców. W każdym domu pieczono ich wiele, nawet
Ratunku obiad
Tagiatelle z kurczakiem i sosem serowo żurawinowym 274Bardzo polecam! Składniki na 4 porcje: 500 g mięsa z kurczaka (piersi lub udka bez skóry i kości) 150 g sera rokpol 50 g sera chedar 3-4 łyżki konfitury z żurawiny (ok. 100 g, niskosłodzonej lub bez cukru) 400 g makaronu tagiatelle 1 średnia cebula pieprz gałka muszkatołowa olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente. Na dużą
Obiad za dychę
Coś pysznego na deszczową niedzielę - kokosowy chlebek. 269księgi" wpadłam na przepis na Chlebek z opiekanym kokosem i postanowiłam go przygotować. Co prawda na pierwsze śniadanie nie zdążyłam, ale na drugie było idealne. Zjedliśmy z czekośliwką i konfiturą z czarnego bzu. Ale i bez tych dodatków smakował wyśmienicie. Troszkę się kruszył przy krojeniu, ale to pewnie dlatego, że był jeszcze ciepły... Niestety nie sprawdzę jak zachowuję się
Miksturownik
Kasza gryczana na słodko 228uwielbiam kaszę gryczaną jeść właśnie na śniadanie. Przeważnie gotuję ją na mleku i dodaję płatków owsianych które związują całość i nadają bombowej konsystencji. Do tego jakakolwiek konfitura, świeże owoce, serek, nutella, pestki, ziarna, orzechy, cokolwiek i jestem w siódmym niebie. Mniam mniammm
Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 197łupinie. MTN 24-45 g. Miąższ owoców twardy i mocno cierpki, aromatyczny, z dużą ilością komórek kamiennych A co z nią robić? Polecam soki, konfitury oraz nalewki :) Zawiera dużo pektyn, substancji żelujących, dlatego warto dodawać ją do owoców o niższej pektyn i w ten sposób przygotowywać pyszne dżemy. Ja przygotowałam niewiele, bo tylko
kolorowotorcikowo
Brak tytułu 148Nagrody, w ilości 3-ech zestawów produktów funduje Premium Rosa. W skład zestawu wchodzi 5 produktów: - syrop wiśniowy 500ml - syrop z czarnej porzeczki 250 ml - konfitura z płatków róży - miód akacjowy - lutenica sos Fundator nagród zastrzega sobie, że zestawy mogą się różnić. Niemniej jednak ilość produktów pozostaje bez zmian
kolorowotorcikowo
Brak tytułu 210tekście, wszystkich emocji towarzyszących Festiwalowi… Podzamcze zamieniło się w te dni w wielki jarmark, na którym wystawcy prezentowali swoje produkty, zarówno krajowe jak i zagraniczne. Świeży chleb litewski, przeróżne konfitury, smaczne wędliny, sery, domowe ciasta… Obok tego obojętnie przejść nie można było. Towarzyszące Festiwalowi pokazy kulinarne, odbywające się na dwóch scenach – tzw. Małej – na Błoniach
kolorowotorcikowo