konfitura - 2028 przepisów (strona:101/136)

Placuszki z dyni z brzoskwiniami i sosem karmelowym 227

się zarumienią. Odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy niewielką ilością cukru pudru. Polewamy sosem karmelowym. Smacznego :)  Możemy zrezygnować z dodatku brzoskwiń i  podawać placki z cukrem czy konfiturą

Moje Kuchenne Rewelacje
Co zrobić z pigwy gruszkowej? 207

Ewę, tak naprawdę było pigwą.Owoce pigwy na surowo są twarde , dlatego  dużo smaczniejsze są wykonane z nich przetwory. Wykorzystuje się je do wykonania aromatycznych , kompotów,syropów , nalewek, konfitur, galaretek.pigwa doskonale łączy  się  z jabłkami, podnosząc ich smak i aromat. Ze względu na dużą ilość pektyn może  służyć do żelowania przetworów o niskiej ich zawartości. Najprostszy

W kuchennym oknie Ewy
Ciasteczka ryżowe z kokosem 326

dużych odległościach od siebie (rosną podczas pieczenia) i pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C do momentu aż ciasteczka się zrumienią. Po upieczeniu można we wgłębienia włożyć dżem, konfiturę lub krem czekoladowy, dla mnie jednak są wystarczająco słodkie bez tego dodatku. Smacznego

chwile dla mnie
Hiszpańska galaretka z pigwy, dulce de membrillo 219

wspomniany syrop do herbaty o zapachu cytryny pomocny w czasie przeziębień, czy też nalewkę - pigwówkę.  Owoce pigwy zawierają bardzo dużo pektyn, dlatego świetnie nadają się go zagęszczania owocowych konfitur (np. z gruszek), przygotowywania marmolad i galaretek.  Hiszpanie przygotowują z pigwy specjał o nazwie dulce de membrillo, nazywany u nas galaretką z pigwy lub serkiem pigwowym. Owoce gotuje

Chilli Czosnek i Oliwa
brzoskwinie z puszki w kruszonkowym cieście... 184

ciasto piec w 200C około 40 minut wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.........SMACZNEGO!!! wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także dla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie: 20 gram

W Mojej Kuchni Lubię
ciasto pyszne wanilią i truskawkami pachnące... 169

przełożyć na talerz ciasto jest pyszne i wanilią z truskawkami pachnące...........POLECAM!!!wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także ddla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie: 20 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Naleśniki z mąką owsianą 243

min.talerzem, tak by nabrały wilgoci i lepiej można było je smarować i zwijać. Możemy podać je  na ostro np. z serkiem Almette z ogórkiem zielonym Z ulubioną konfiturą też będą pyszne :)                                          Te polałam melasą cukrową z buraka

Proste Potrawy
Ekstrawagancje z chińskim agrestem. 163

czarnymi i jadalnymi pestkami jest nie tylko piękny, ale smaczny i zdrowy. Kto raz spróbuje specyficznej i orzeźwiającej kwasowości zawsze wraca do kiwi. Przyrządza się z nich musy, lody, konfitury i chętnie kojarzy się z mięsem. Zawarty w owocach enzym powoduje, że nawet twarde mięso staje się kruche, delikatne i soczyste. Ten sam enzym sprawia, że owoców nie wolno łączyć

Kulinarny karnet Christophera
Kaczka po pekińsku. 152

przede wszystkim pieczoną kaczkę. W moim przepisie wykorzystuję nasze wspaniałe ciemne ,duże śliwki  lub węgierki. Składniki:  6 dużych śliwek lub 12 węgierek bez pestek 4 -5 łyżek konfitury morelowej 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryczki  chilli ,roztartej Wykonanie:  Śliwki podgotować ,dodać resztę składników ,gotować jeszcze 1-2 min i zmiksować. Można doprawić do smaku ,regulując

Kulinarny karnet Christophera
Pieczone piersi z gęsi. 178

piersi z gęsi 100 ml sok z jabłek antonówek 100 ml wino czerwone półsłodkie 2 ząbki czosnku przyprawa do potraw kucharek pieprz majeranek cząber 2 jabłka Sos. 3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki 1 łyżka miodu 100 ml wino czerwone półsłodkie 0,5 łyżeczki mąka ziemniaczana Wykonanie. Piersi z gęsi natrzeć przyprawami. Zmieszać sok z winem i włożyć doprawione piersi

Kulinarny karnet Christophera
Tort czekoladowy 192

przez minutkę. Masło ucieramy na puch i porcjami dodajemy wystudzoną masę budyniową. Można dodać kieliszek rumu do masy. Przekrojone cisto przekładamy masą czekoladową i bardzo cienką warstwą dżemu lub konfitur (dżem dajemy aby zwilżyć ciasto ). Zdobimy według uznania i upodobań i można wbijać świeczki i śpiewać

Apetyczna babeczka
Rogaliki drożdżowe z konfitura lawendową 152

Wszystkie składniki dobrze zagnieść, uformować kulę i włożyć do wysokiego naczynia z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie dać na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować, kroić na kwadraty i nadziewać konfiturą lawendową (lub inną ). Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym lub kryształem. Rozgrzewamy piekarnik do 190 C i pieczemy   25 min. Gotowe rogaliki oprószyć cukrem

Apetyczna babeczka
Buchty 172

bułeczki, popularne zarówno w Polsce, jak i w Niemczech, jada się głównie na śniadanie. Można je dodatkowo smarować konfiturami lub masłem. Piękne marmurowe patery znajdziecie na   http://allegro.pl/listing/ user/listing.php?us_id= 24804096 Składniki na buchty: 90 dag mąki pszennej 1 łyżeczka soli 8 łyżek cukru 4 dag drożdży 6 jaj 6 łyżek roztopionego masła szklanka mleka cukier puder

Apetyczna babeczka
Kokosowe bułeczki cukrowe 186

bułeczki w kształcie spirali mają kokosowy smak. Podaje się je na ciepło lub na zimno, z masłem lub dżemem albo z konfiturą. Po składniki na bułeczki zajrzyjcie na stronę Skworcu.com.pl Składniki na 12 bułeczek: 45 dag mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 4-5 łyżeczek drobnego cukru 2 łyżeczki  brązowego cukru do posypania 1i 1/2   łyżeczka suszonych drożdży

Apetyczna babeczka
Rogaliki krucho drożdżowe z różą 189

drożdży 1 proszek do pieczenia 4 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek cukru kryształu 1 łyżeczka soli Do nadziewania: twarda marmolada, dżem lub konfitura z płatków róży  Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże i pozostałe składniki. Krótko wyrabiać ciasto, pozostawić

Apetyczna babeczka