wycinac ciasteczka foremkami jakimi dysponujemy . Piec na blasze posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką w temp. 180 C przez ok. 10 -15 minut. Gotowe ciasteczka mozna udekorowac polewą czekoladową bądż konfiturą. Smacznego
Słodkości i nie tylkocynamonu 1 op. cukru waniliowego z wanilią szczypta zmielonych gożdżików 1 jajko 1 łyżka wódki ( w przepisie jest wiśniówka) 1 żółtko tłuszcz i bułka tarta do blaszki 25 dag konfitury z malin ( użyłam śliwek ) Sposób przygotowania: Migdały utrzec z cukrem , wsypac mąkę , kakao , cynamon, gożdżiki i cukier z wanilią. Dodac alkohol , jajko oraz posiekane masło i szybko zagnieśc ciasto. Uformowac
Słodkości i nie tylkozakrywamy folią i odstawiamy na 10 - 24 godzin . Po odczekaniu wyznaczonego czasu , robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego , po czym układamy je na blaszce i lekko spłaszczamy . Jeśli chcemy nadziać konfiturą to zagrzewamy 2 szklanki marmolady np. morelowej , dolewamy do niej 3 łyżki rumu i za pomocą szprycy do nadziewania pączków, wbijamy końcówkę w upieczone pierniczki ( ja niestety takiej szprycy jeszcze
Słodkości i nie tylkodrożdżowe. Mam zapas mąki, drożdży a dodatki zawsze jakieś się znajdą więc rano zagniotłam kolejną porcję ciasta. Gdy ze spiżarki wyciągałam słoik ogórków kiszonych i natrafiłam na stojącą nieopodal konfiturę różaną już wiedziałam . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzanapawam się ich zapachem. Poza plackami nic z tym kwieciem jeszcze nie robiłam więc chyba najwyższa pora. Kwiatowe guru czyli Gosia z Trochę Innej Cukierni podrzuciła kilka pomysłów - syrop, konfitury, kompot, lody, ciasto .... i pewnie mogłaby wymyślać tak dalej, ale ja nie mam wielkich ilości pachnącego składnika. Jednak na myśl o lodach pysk mi się ucieszył i natychmiast wzięłam się
Smaczna Pyzamieszanki leśnych malin, jagód i poziomek więc nie specjalnie dużo. Kiedy od znajomej dostałam morele z jej przydomowego sadu wymyśliłam sobie, że połączę wszystko dzięki czemu uzyskałam więcej pachnącej konfitury z ulubionych owoców. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzachciała. Ale jakoś musi to nam wystarczyć i nawet nie świeci pustkami kiedy przychodzi wiosna. Przygotowuję w ciągu całego roku różne rzeczy żeby ją zapełnić - kilka różnych dżemów , konfitury , galaretki i powidła . Kiszę ogórki i kalafiora . Robię domowy ketchup , chutneje i zamykam w słoiki pomidory na sos czy zupę. Znajdziecie też jakieś sałatki warzywne , pikle no i oczywiście grzyby - różne
Smaczna Pyzapada :( W związku z tym dzisiaj marzę jedynie o dobrej książce i czymś rozgrzewającym i bardzo aromatycznym... :) Składniki: - 2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina - 1 łyżka miodu - 1 łyżka konfitury malinowej - 1 laska wanili - 1 laska cynamonu Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku ( laskę wanili przekrawamy na pół ), mieszamy i podgrzewamy ale nie gotujemy na wolnym ogniu
Zainspirowana w kuchnitrzeci raz w przeciągu dwóch tygodni. Pochodzi z mojego ulubionego bloga Moje wypieki . Wypróbujcie, a nie pożałujecie. Moje dzieci uwielbiają te bułeczki pachnące jogurtem i masłem. Pyszne z konfiturą lub miodem lub po prostu z tym, na co macie ochotę. Składniki: 500 g mąki pszennej (ja użyłam chlebowej typ 650) 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 7 g drożdży
Delicious TitbitsReszta przebiega podobnie jak poprzednio : śmietankę gotujemy na bardzo małym ogniu, dodajemy rozdrobnioną białą czekoladę, cały czas mieszając, aż się rozpuści, po czym dalej mieszając dodajemy naszą konfiturę z kiwi. Po wymieszaniu gotujemy jeszcze chwilę, a następnie odstawiamy, żeby wystygło. Tymczasem możemy się zająć malowaniem foremek. Tym razem jeszcze nie temperowaliśmy czekolady. Ciąg dalszy chyba oczywisty - napełniamy szprycę
Delicious Titbitsśrednicy 30 cm. Układamy na niej rozwałkowane ciasto i kroimy na 8 równych części. Na każdej z części układamy wiśnie i zwijamy do środka. Zamiast wiśni możecie użyć konfitur lub innych owoców. Układamy na blaszce i pieczemy na grzanym piekarniku do 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C i pieczmy około 17-20 minut. Rogaliki powinny być zrumienione
Delicious Titbitsinnego albo po prostu bitej śmietany, ale to już nie to samo :). Niektórzy pytali o zastosowania takich kremów , więc przy okazji przypominamy nasze wcześniejsze propozycje: Tęczowy deser z konfiturą porzeczkową, bitą śmietaną i Lemon Curd Tort bezowy z kremem cytrynowym (Lemon Cream Meringue Cake) Składniki: 330 g kremówki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 6 łyżek kremu limonkowego
Delicious TitbitsJ abłka prażone chyba każdy zna, robił... lub przynajmniej jadł w szarlotce, rożkach, ciasteczkach, naleśnikach... innych deserach. Dobrze smakują ale nie najlepiej wyglądają :) Niewielki
SzczyptaSmaQProste, pyszne, klasyczne, kruche ciasto z dodatkiem aromatycznych powideł z warstwą orzechową oraz chrupiącą pierzynką kokosową. Połączenie tych wszystkich składników tworzy ciekawy i wyjątkowy wypiek, który
Słodka Strona