CHAŁA PURIMOWA 182Składniki 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550 lub 500) 30 g świeżych drożdży 80 g cukru 1/2 szkl mleka 150 g roztopionego masła 1 jajo
OliveandThyme
CHLEB RAZOWY NA DROŻDŻACH 209Składniki 20 g świeżych drożdży 500 ml 350 g mąki pszennej razowej 350 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 2 łyżeczki soli himalajskiej Przygotowanie Najpierw
OliveandThyme
NA ZIELONO! MAKARON (SOBA) Z POREM, GROSZKIEM, BOCZKIEM I PARMEZANEM 170Składniki 200--300 g makaronu (u nas soba) 2 duże pory (białe części) ok 100 g wędzonego boczku 2 garści mrożonego groszku 1/2 pęczka natki
OliveandThyme
KARKÓWKA DŁUGO PIECZONA W SŁODKO-WINNEJ MARYNACIE 228Pieczemy ją od kilku lat. To jedna z najlepszych pieczonych karkówek, jakie mieliśmy okazję przyrządzać. I jeść. Na ciepło, na zimno. Do obiadu, na kanapkach, w
OliveandThyme
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI I BURACZKAMI 232Składniki 2 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 4-5 filetów śledzi marynowanych (najlepiej w occie winnym) 1-2 ząbki czosnku 5 łyżek majonezu 1 łyżka
OliveandThyme
PITA wg Piotra Kucharskiego 189Pewnie już to zauważyliście. Bardzo przypadła mi do gustu książka Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Piękna historia, trochę przyjemnie napisanej teorii. I co najważniejsze proste
OliveandThyme
ZAPIEKANE PUREE ZIEMNIACZANE NA SPOSÓB WIEJSKI 203Składniki 1-1,2 kg ziemniaków 5 łyżek kwaśnej śmietany 5-6 łyżek skwarków ze smalcem (najlepiej wytopionych wcześniej przez Was ze słoninki) 2 cebule opcjonalnie
OliveandThyme
BUŁKI POZNAŃSKIE NA PODMŁODZIE 186Składniki podmłoda: 200 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 200 ml wody 2 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 10 g drożdży 200 ml wody 400 g
OliveandThyme
TARTA Z KARMELIZOWANYM CZOSNKIEM I KOZIMI SERAMI 182Składniki ciasto: 140 g zimnego masła 225 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 4-5 łyżek zimnej wody nadzienie: 3-4 główki czosnku 220 ml wody
OliveandThyme
SMOOTHIE Z AWOKADO, BANANÓW I KIWI 183Składniki 1 awokado 2 banany 2 kiwi sok z 2 mandarynek lub 1 pomarańczy sok z 1 cytryny 2 (lub do smaku) łyżki miodu Przygotowanie Awokado
OliveandThyme
MAKARON Z BROKUŁAMI (I BOCZKIEM? ) W SEROWYM SOSIE 176Składniki dowolny makaron brokuły 150 g wędzonego boczku 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur) sól, swieżo zmielony pieprz
OliveandThyme
MAKARON Z BAKŁAŻANEM I RICOTTĄ W POMIDOROWYM SOSIE 192Składniki makaron razowy- ok 300 g 2 bakłażany 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów 250 g ricotty parmezan oliwa tymianek, ulubione
OliveandThyme
DROŻDŻOWE BUŁECZKI- BUCHTY Z CZEKOLADĄ LUB DŻEMEM 222Co nasuwa Wam się na myśl jako pierwsze, kiedy pomyślicie o dzieciństwie? Mnie- jedzenie. Monotematycznie? Może trochę, ale wspólne posiłki są jedną z najważniejszych rzeczy w
OliveandThyme
MUFFINKI Z BATATAMI, FETĄ I PARMEZANEM 213Składniki 1 batat (ok 300 g) ok 70 g parmezanu + do posypania ok 70 g fety 1 czerwona cebula pół papryczki chili 1 łyżka suszonego czosnku
OliveandThyme
DROŻDŻÓWKI -RÓŻE Z JABŁKAMI,CYNAMONEM I MIODEM 187Składniki 20 g świeżych drożdży 375 ml mleka 600 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)- w razie potrzeby nieco więcej 50 g cukru 80
OliveandThyme