Szybki, ale pyszny makaron. Idealny na ciepły obiad bądź bardzo pożywną kolację. Wykorzystałam gotową mieszankę zasmażanych warzyw Orzech . Są godne uwagi, smaczne. Dobrze doprawione i przede wszystkim idealnie pasują do wielu dań. Składniki : * szklanka dowolnego makaronu np kokardki * łyżka masła * 4 łyżki warzyw zasmażanych Orzech * jajko * dowolne pestki słonecznika bądź dyni * koperek Przygotowanie : Rozpuścić masło, przesmażyć warzywa, dodać
Magiczne Życie Martywieprzowego. Dla urozmaicenia do środka dodajemy jajka ugotowane na twardo. Z reguły pieczeń podajemy na zimno, choć są też zwolennicy jedzenia jej na ciepło. Będzie doskonała do kanapek, na kolację czy też na lunch. Tym razem jej przygotowaniem zajął się mój Ślubny. Wyszła mu doskonała. Pieczeń rzymska z jajkiem Proporcje na keksówkę o dł. 27 cm Czas przygotowania : 100 minut
Kulinarne przygody GatityZbliża się sezon świeżych polskich warzyw. Papryka, cukinia, patisony… idealne składniki na bogate leczo. Polecam zarówno na obiad jak i na kolację! Składniki: 1 patison 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 2 papryki żółte 1-2 ostre papryczki garść pieczarek 90g koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 3 laski kiełbasy przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka czerwona słodka Przygotowanie
Za drzwiami kuchniPiec w temp. 180 stopni C ok. 30-40 minut (czas pieczenia zależny jest od rodzaju dyni i tego, czy jest ze skórą). Podawać gorące na obiad lub wczesną kolację
Weekendy w domu i ogrodzielewej strony jest posypana "Posypką zieloną", a z prawej lekko pieprzem ziołowym. W wersji lekkostrawnej lepiej pieprzu nie dawać. PODAWAĆ : - z pieczywem, jako osobne danie na śniadanie lub kolację, - z mięsem smażonym saute i buraczkami, - na stoły okazjonalne. n/z: sałatka gotowa UWAGI : - jeśli ktoś może jeść i lubi jajka może dodać pokrojone w kostkę jajka, - alergicy pokarmowi będący
Tradycyjna kuchnia inaczejłyżkę oliwy ekstra virgine – zamieszać – wyłączyć. PODAWAĆ: - jako dodatek do drugiego dania, z ziemniakami, z ryżem, z kaszą gryczaną, - bardzo dobrze smakuje z pieczywem jako śniadanie, czy kolacja. UWAGI : - kupując koperek kupujemy go jako gałązkę, a używamy tylko same „igiełki”. Łodygę drobno siekam i zamrażam, a gotując młodą kapustę razem z kapustę gotuję te łodygi. Dodaję 1 łyżkę mrożonych łodyg
Tradycyjna kuchnia inaczejkawałek papryki. Śledzie układać na półmisku wyłożonym majonezem i posypanym natką pietruszki lub innej zieleniny. Podawać : jeśli to Wigilia to jako jedna z potraw, jeśli kolacja w zwykły dzień to z pieczywem bezglutenowym. Uwaga : przyprawy można użyć inne, lubiane przez domowników, efekt dekoracyjny można też zrobić inny np. marynowany grzybek, czy śliwka. Ja teraz wykorzystuję
Tradycyjna kuchnia inaczejVIVA LA PASTA! taki okrzyk daję jak na obiad czy kolację jest makaron! Przyznaję się - razem z Małżonkiem jesteśmy makaroniarzami ! Ja w większym stopniu, ale co tam ;) Dania z makaronem, w roli głównej, często goszczą na naszym stole. Dzisiaj propozycja na bardzo szybki obiad. Wiem, że tym przepisem Ameryki nie odkryłam, ale uwierzcie mi, dla miłośników makaronu i łososia, jest
CookYourselfboczkiem. W skład przypraw wchodzi: czosnek granulowany, papryka, tymianek, rozmaryn i kolendra. Rozwiązanie to jest bardzo przydatne dla osób, które mało gotują w kuchni a chcą zabłysnąć np podczas kolacji dla znajomych. Plusem tego zestawu jest to, że wykorzystujemy wszystkie przyprawy, dzięki czemu nic nam nie zostaje i nic nie wietrzeje. Bo wiadomo, im dłużej przyprawy zostają nieużywane, tym szybciej
CookYourselfpierwsze w życiu ciabaty. Uwielbiam tego rodzaju pieczywo. Najlepiej smakuje mi z masłem i ze świeżym malinowym pomidorem! Ahhhh rozmarzyłam się ;) Miały być na niedzielne śniadanie, niestety wyszły na kolację. Podczas zagniatania ciasta, powiedziałam Mężow i, że gdybym wiedziała, że robi się je tak długo - nie wiem czy zdecydowałabym się na ich pieczenie. Ale nie żałuję! W smaku
CookYourselfjednym zdaniu, mogę określić to danie. Może pracy przy nim jest sporo, ale warto. Można też wszystko przygotować wcześniej i później tylko wrzucić do piekarnika i mamy kolację gotową. Jeśli lubicie szpinak i dynię polecam. A jeśli nie jedliście takiego połączenia smakowego, to również Wam polecam. Danie to serwuje sam Jamie Olivier w swojej restauracji :) 'rotolo Jamiego Olivier'a, zrolowana
CookYourselfSałatki robimy nie tylko na święta/imprezy. :-) Te z ryżem czy makaronem są samodzielnym daniem, które chętnie zjadamy na kolację lub obiad na wynos. Dziś przedstawiam ryżową sałatkę curry. Jest smaczna i sycąca, prosta w przygotowaniu, niedroga - same superlatywy! 2 woreczki ryżu 2 filety z kurczaka 6 dużych ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 6 gałązek natki pietruszki majonez przyprawa
Szefowa kuchniprostymi smakami. Przepis, który dziś prezentuję nadaje się świetnie, żeby zastąpić codzienne bułeczki. Chałka to jeden z flagowych wypieków kuchni żydowskiej. Jej dwa bochenki podaje się na początku Szabasowych kolacji. Symbolizują one dwie porcje manny, które szóstego dnia Bóg zesłał wędrującym przez pustynie, by siódmego dnia mogli jedynie odpoczywać. Jednak sam przepis najprawdopodobniej zawdzięczamy Austriakom. To oni pierwotnie piekli
W kuchni wieczoremczosnkowym. Przepis został zapożyczony z pewnej diety proteinowej :) ale myślę, że zyska sympatyków nie tylko wśród odchudzających się. Te pyszne kawałeczki piersi z kurczaka świetnie pasują na obiad lub kolację. Nuggetsy w wersji FIT Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, mały jogurt naturalny, 6 łyżek otrębów (ja użyłam 3 łyżki otrębów pszennych i 3 łyżki otrębów owsianych), łyżeczka przyprawy
paapilotkaaKolejny pomysł na kolorowe wiosenne kanapki, idealne na imprezę lub po prostu na sympatyczne śniadanie czy kolację. Porcja dla 4 osób : Przygotowanie 10 minut. Potrzebne nam będą: bagietka (12 kromek), 1 ząbek czosnku, 2 pomidory, 1/2 papryki, 1/2 ogórka, ewentualnie 2 jajka, oliwa z oliwek, sól, pieprz, ser twarogowy do posmarowania kanapek. Przygotowanie: Podgrzać piekarnik. Podgrilować kromki bagietki. Natrzeć
MODA NA BIO