kawałek papryki. Śledzie układać na półmisku wyłożonym majonezem i posypanym natką pietruszki lub innej zieleniny. Podawać : jeśli to Wigilia to jako jedna z potraw, jeśli kolacja w zwykły dzień to z pieczywem bezglutenowym. Uwaga : przyprawy można użyć inne, lubiane przez domowników, efekt dekoracyjny można też zrobić inny np. marynowany grzybek, czy śliwka. Ja teraz wykorzystuję
Tradycyjna kuchnia inaczejVIVA LA PASTA! taki okrzyk daję jak na obiad czy kolację jest makaron! Przyznaję się - razem z Małżonkiem jesteśmy makaroniarzami ! Ja w większym stopniu, ale co tam ;) Dania z makaronem, w roli głównej, często goszczą na naszym stole. Dzisiaj propozycja na bardzo szybki obiad. Wiem, że tym przepisem Ameryki nie odkryłam, ale uwierzcie mi, dla miłośników makaronu i łososia, jest
CookYourselfboczkiem. W skład przypraw wchodzi: czosnek granulowany, papryka, tymianek, rozmaryn i kolendra. Rozwiązanie to jest bardzo przydatne dla osób, które mało gotują w kuchni a chcą zabłysnąć np podczas kolacji dla znajomych. Plusem tego zestawu jest to, że wykorzystujemy wszystkie przyprawy, dzięki czemu nic nam nie zostaje i nic nie wietrzeje. Bo wiadomo, im dłużej przyprawy zostają nieużywane, tym szybciej
CookYourselfpierwsze w życiu ciabaty. Uwielbiam tego rodzaju pieczywo. Najlepiej smakuje mi z masłem i ze świeżym malinowym pomidorem! Ahhhh rozmarzyłam się ;) Miały być na niedzielne śniadanie, niestety wyszły na kolację. Podczas zagniatania ciasta, powiedziałam Mężow i, że gdybym wiedziała, że robi się je tak długo - nie wiem czy zdecydowałabym się na ich pieczenie. Ale nie żałuję! W smaku
CookYourselfjednym zdaniu, mogę określić to danie. Może pracy przy nim jest sporo, ale warto. Można też wszystko przygotować wcześniej i później tylko wrzucić do piekarnika i mamy kolację gotową. Jeśli lubicie szpinak i dynię polecam. A jeśli nie jedliście takiego połączenia smakowego, to również Wam polecam. Danie to serwuje sam Jamie Olivier w swojej restauracji :) 'rotolo Jamiego Olivier'a, zrolowana
CookYourselfSałatki robimy nie tylko na święta/imprezy. :-) Te z ryżem czy makaronem są samodzielnym daniem, które chętnie zjadamy na kolację lub obiad na wynos. Dziś przedstawiam ryżową sałatkę curry. Jest smaczna i sycąca, prosta w przygotowaniu, niedroga - same superlatywy! 2 woreczki ryżu 2 filety z kurczaka 6 dużych ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 6 gałązek natki pietruszki majonez przyprawa
Szefowa kuchniprostymi smakami. Przepis, który dziś prezentuję nadaje się świetnie, żeby zastąpić codzienne bułeczki. Chałka to jeden z flagowych wypieków kuchni żydowskiej. Jej dwa bochenki podaje się na początku Szabasowych kolacji. Symbolizują one dwie porcje manny, które szóstego dnia Bóg zesłał wędrującym przez pustynie, by siódmego dnia mogli jedynie odpoczywać. Jednak sam przepis najprawdopodobniej zawdzięczamy Austriakom. To oni pierwotnie piekli
W kuchni wieczoremczosnkowym. Przepis został zapożyczony z pewnej diety proteinowej :) ale myślę, że zyska sympatyków nie tylko wśród odchudzających się. Te pyszne kawałeczki piersi z kurczaka świetnie pasują na obiad lub kolację. Nuggetsy w wersji FIT Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, mały jogurt naturalny, 6 łyżek otrębów (ja użyłam 3 łyżki otrębów pszennych i 3 łyżki otrębów owsianych), łyżeczka przyprawy
paapilotkaaKolejny pomysł na kolorowe wiosenne kanapki, idealne na imprezę lub po prostu na sympatyczne śniadanie czy kolację. Porcja dla 4 osób : Przygotowanie 10 minut. Potrzebne nam będą: bagietka (12 kromek), 1 ząbek czosnku, 2 pomidory, 1/2 papryki, 1/2 ogórka, ewentualnie 2 jajka, oliwa z oliwek, sól, pieprz, ser twarogowy do posmarowania kanapek. Przygotowanie: Podgrzać piekarnik. Podgrilować kromki bagietki. Natrzeć
MODA NA BIOLekka, smaczna sałatka na śniadanie, kolację lub przekąskę. Zamiast typowego sosu sałatkowego - sos czosnkowy, który fajnie podkręca smak warzyw. SKŁADNIKI: (na 2-3 porcje) 1/3 główki sałaty lodowej 1 mozzarella (lub 1 op. mini mozzarelli) 10 pomidorów koktajlowych 1/2 papryki czerwonej kilka łyżek kukurydzy kawałek czerwonej cebuli sos czosnkowy SOS CZOSNKOWY: 1/2 szkl jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu
Kto ugości moich gości?pokazywałam jak zrobić zwykłą białą kiełbasę na święta, dzisiaj proponuje jej odmianę czyli kiełbasę wzbogaconą o dodatek papryki wędzonej, dzięki czemu otrzymałam wędlinę paprykową. Idealnie nadaje się na świąteczną kolacje, do sałatki jarzynowej czy np na grilla. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjednego naczynia. Dzisiaj jest to pewnego rodzaju rozrywka kulinarna. Fondue jest świetnym urozmaiceniem i najlepiej smakuje podczas spotkania z przyjaciółmi, długich zimowych (jesiennych i zimnych wiosennych również) wieczorów lub kolacji we dwoje. Może być w formie deseru, daniem głównym lub przystawką. Ja dzisiaj proponuję Wam mięsną odmianę, w której w garnku rozgrzewa się tłuszcz, a w nim smaży kawałki wołowiny
Pełny talerzBardzo łatwe, szybkie i baaardzo smaczne. Idealne na wielkanocne śniadanie, na imprezę lub na kolację. Nam bardzo zasmakowały, na pewno pojawią się na naszym wielkanocnym stole. Ja użyłam do tego własnego sosu aioli , można go zastąpić majonezem (własnym lub kupnym), tylko wówczas dodajmy zmiażdżony malutki ząbek czosnku, to on nadaje sosowi super smaczek. Składniki: - 4 jajka ugotowane na twardo
Smaczne Zdrowebyłam młodsza uwielbiałam budyń. Jadłam go bardzo często na podwieczorek lub kolacje razem z owocami lub sokiem malinowym. Gdy przychodziły do mnie koleżanki mama częstowała nas właśnie takim deserkiem. Z biegiem lat ja i mama uświadomiłyśmy sobie ile to chemii i cukru. Chcąc przywołać trochę wspomnień zrobiłam swoją, zdrową i w 90% smakującą tak samo jak oryginalna wersję budyniu
Czarnawisienkawarkoczyk. Z góry wiedziałam, że córki będą kręcić nosem, więc dla nich wersja z włoską mortadellę i żółtym serem emmentaller. Obie wersje polecam bardzo, sa idealne na ciepłą kolację, wycieczkę lub piknik. Teraz patrząc na cuda dziewczyn, trochę żałuję, że nie zdecydowałam się na oryginalną wersję. Nic, na pewno nadarzy się okazja do powtórki. Oryginalny przepis podaję na końcu
Mia Cucina Sofieta