Drożdżowe, puszyste i bardzo smaczne:) Na śniadanie, obiad czy kolację, bo i sycące i pożywne:) Z powodzeniem można je podać jako danie na gorąco na imprezce, etc. Polecam. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej; 1 szklanka ciepłego mleka; 2 łyżki oleju; 1 jajko; 1 żółtko; 5 dkg drożdży; 1 łyżeczka soli; 2 łyżeczki cukru; Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem
In my kitchenBardzo prosty przepis na pyszny obiad lub kolację. Składniki: 120 gram makaronu, u mnie razowy 7-8 pieczarek 150 gram piersi kurczaka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki czerwonej fasoli oliwa z oliwek sól, pieprz oregano, bazylia świeże zioła do podania Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek
Mango PapajaTarta jest delikatna, a smaki łączą się w niej doskonale. Jest po prostu pyszna! :) Oprócz chłodzenia ciasta, tartę robi się bardzo szybko. Koniecznie wypróbujcie ją na obiad lub kolację:) SKŁADNIKI NA SPÓD: 1 puszka Cieciorki - użyłam Cieciorki Bonduelle "Gotowane na Parze" 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 jajko 75 g masła (zimnego, pokrojonego w kosteczkę) 1/2 łyżeczki soli
Słodko-Słony Świat Ilonyprzyprawy a wszystko razem dokładnie wymieszane. U mnie wariacja na temat hummusu bo przygotowana z cieciorki z puszki z dodatkiem ziaren sezamu i kawałeczkami pora. Ja podałam na kolację z chrupkim pieczywkiem. Pasta z ciecierzycy a'la hummus SKŁADNIKI: 100 g cieciorki z puszki 1 łyżka sezamu kawałek pora 1 łyżeczka oliwy 1/2 łyżeczki musztardy PRZYGOTOWANIE: Cieciorkę odcedzamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiHarira - to aromatyczna i bardzo pożywna marokańska zupa najczęściej podawana na kolacje w czasie Ramadanu. Nazwa pochodzi od arabskiego słowa harr حار - gorący. Zupa ma wiele odmian, można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej. Składniki 1 - 1,5 kg mięsa (wołowina, jagnięcina lub kurczak) pokrojone w kostkę (ok. 2x2cm) 1 litr bulionu z kurczaka lub wołowiny lub wody
Kulinaria - potrawy z różnych stron światainspiracje w kuchni , gdzie znajdziecie wiele prostych i naprawdę inspirujących przepisów. Blog stosunkowo " młody ", ale prowadzony z ogromną pasją i pięknie ilustrowany :) Dzień zakończymy smakowitą kolacją , przyrządzoną dzięki przepisom z prowadzonego przez Magdę bloga Smaki i Niesmaki Magda jest przede wszystkim M amą i Ż oną na pełny etat. Ma dwóch pełnoletnich już synów, rozkapryszoną
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLubimy od czasu do czasu słodkie kolacje. Dzisiaj padło na placki z jabłkami, które dość często jadaliśmy w Al-Khobar. Przepis jak zwykle bardzo prosty, a efekty..... ? Niebo w gębie :D Składniki 500 ml jogurtu naturalnego (w Arabii Saudyjskiej używaliśmy labanu zamiast jogurtu) około 1 szklanki mąki pszennej (ilość użytej mąki zależy od gęstości jogurtu - otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPełnoziarniste spaghetti z pesto z rukoli przygotowuję bardzo często, gdy na zrobienie obiadu lub wczesnej kolacji mam mniej niż kwadrans. Przygotowanie dania trwa tyle, co czas gotowania makaronu – czyli ok. 10 minut. Do tego jest wegetariańsko i lekko – w sam raz, gdy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy. Kilka składników, kilka minut w kuchni, a efekt jest zaskakujący
Poezja smakuCzasami nam się zdarza zaszaleć z ziemniakami na obiad i zostaje ich sporo. Niektórzy na drugi dzień robią kopytka czy kluski, a ja przygotowuję krokiety ziemniaczane na kolację. Czasami z samymi ziemniakami, czasami dodaję kiełbaskę z cebulką, a dzisiaj warzywnie, brokułowo i z kurczakiem. To tego sos na przykład czosnkowy albo Wasz ulubiony. Takie krokiety świetnie nadają się
Niezły MłynekSzybki, ale pyszny makaron. Idealny na ciepły obiad bądź bardzo pożywną kolację. Wykorzystałam gotową mieszankę zasmażanych warzyw Orzech . Są godne uwagi, smaczne. Dobrze doprawione i przede wszystkim idealnie pasują do wielu dań. Składniki : * szklanka dowolnego makaronu np kokardki * łyżka masła * 4 łyżki warzyw zasmażanych Orzech * jajko * dowolne pestki słonecznika bądź dyni * koperek Przygotowanie : Rozpuścić masło, przesmażyć warzywa, dodać
Magiczne Życie Martywieprzowego. Dla urozmaicenia do środka dodajemy jajka ugotowane na twardo. Z reguły pieczeń podajemy na zimno, choć są też zwolennicy jedzenia jej na ciepło. Będzie doskonała do kanapek, na kolację czy też na lunch. Tym razem jej przygotowaniem zajął się mój Ślubny. Wyszła mu doskonała. Pieczeń rzymska z jajkiem Proporcje na keksówkę o dł. 27 cm Czas przygotowania : 100 minut
Kulinarne przygody GatityZbliża się sezon świeżych polskich warzyw. Papryka, cukinia, patisony… idealne składniki na bogate leczo. Polecam zarówno na obiad jak i na kolację! Składniki: 1 patison 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 2 papryki żółte 1-2 ostre papryczki garść pieczarek 90g koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 3 laski kiełbasy przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka czerwona słodka Przygotowanie
Za drzwiami kuchniPiec w temp. 180 stopni C ok. 30-40 minut (czas pieczenia zależny jest od rodzaju dyni i tego, czy jest ze skórą). Podawać gorące na obiad lub wczesną kolację
Weekendy w domu i ogrodzielewej strony jest posypana "Posypką zieloną", a z prawej lekko pieprzem ziołowym. W wersji lekkostrawnej lepiej pieprzu nie dawać. PODAWAĆ : - z pieczywem, jako osobne danie na śniadanie lub kolację, - z mięsem smażonym saute i buraczkami, - na stoły okazjonalne. n/z: sałatka gotowa UWAGI : - jeśli ktoś może jeść i lubi jajka może dodać pokrojone w kostkę jajka, - alergicy pokarmowi będący
Tradycyjna kuchnia inaczejłyżkę oliwy ekstra virgine – zamieszać – wyłączyć. PODAWAĆ: - jako dodatek do drugiego dania, z ziemniakami, z ryżem, z kaszą gryczaną, - bardzo dobrze smakuje z pieczywem jako śniadanie, czy kolacja. UWAGI : - kupując koperek kupujemy go jako gałązkę, a używamy tylko same „igiełki”. Łodygę drobno siekam i zamrażam, a gotując młodą kapustę razem z kapustę gotuję te łodygi. Dodaję 1 łyżkę mrożonych łodyg
Tradycyjna kuchnia inaczej