Rolada kakaowo-kokosowa to świetny sposób na wykorzystanie wiórków, które zostają nam po przygotowywaniu mleka i śmietanki kokosowej . Masa kakaowa jest lekko gorzka i dobrze kontrastuje ze słodkim kokosowym środkiem. 100 g kaszy jaglanej 75 g orzechów laskowych 8 daktyli 2 łyżki kakao 200 g wiórków kokosowych (mogą być wiórki po produkcji mleka kokosowego) 100 g margaryny bez mleka(...)miękką margarynę oraz płynny miód mieszamy mikserem do połączenia składników. Na papierze do pieczenia wykładamy około 0,5 centymetrową warstwę masy kakaowej w kształcie prostokąta. Na wierzchu układamy masę kokosową. Zwijamy ciasno roladę. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę (im dłużej, tym lepiej). Gotowe! * Wybierając margarynę trzeba zawsze dokładnie sprawdzić skład. Wiele margaryn na rynku zawiera dodatek mleka
Dieta bez mlekazweganizowaną wersję tego ciasta. Choć należy do tych bardziej pracochłonnych i kalorycznych to zachęcam Was do jego wypróbowania. WEGAŃSKI ORZECHOWIEC Z KARMELEM Składniki na karmel: 1/4 szkl cukru kokosowego Targroch * 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego Składniki na ciasto (blacha do pieczenia ok. 20x30): 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki sody 150g margaryny** 2/3 szkl. cukru(...)kupienia w sklepach z żywnością ekologiczną) lub nową w 100% rośliną margarynę marki "Kasia" ( ogólnie dostępna i o wiele tańsza) . Zamiast margaryny można użyć oleju kokosowego. ***Można użyć również skrobi/mąki z Tapioki. Przygotowanie: Do rozgrzanego rondelka wysyp cukier i rozpuść go mieszając przez około minutę. Następnie wlej mleczko kokosowe i szybko wymieszaj
wegujemywypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Vegańskie ciasto z nerkowca i daktyli bez pieczenia Składniki. Spód. 15 dkg daktyli 5 dkg oleju kokosowego 10 dkg orzechów włoskich Nadzienie: 20 dkg orzechów nekrowca 2 łyżki syropu z agawy 5 dkg chałwy sezamowej o smaku waniliowym 1 łyżka soku z cytryny 2 dkg oleju kokosowego(...)owoc persymona 1 łyżka cukru kokosowego 1 łyżka soku z cytryny Vegańskie ciasto z nerkowca i daktyli bez pieczenia Przygotowanie. Daktyle oraz nerkowca wsypać do miseczek, zalać zimną wodą i moczyć przez noc. Z namoczonych daktyli odlać wodę. Wrzucić daktyle do blendera. Dodać rozpuszczony olej kokosowy oraz orzechy włoskie. Zblendować. Formę do ciasta jakiej będziemy używać wyłożyć folią aluminiową
mecooksgrzańców i wszelkiego rodzaju słodkości i przekąsek z korzennymi aromatami. Ten wypiek idealnie sprawdzi się także na świątecznym stole, więc zapiszcie go na przyszły rok. ;) Piernik: 8 łyżek oleju kokosowego 100g suszonych śliwek 100g suszonych daktyli 5 łyżek miodu 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki kawy zbożowej np. Inki 2 łyżeczki sody(...)oczyszczonej 250ml mleka + 1 szklanka 2 jajka 150g mąki pełnoziarnistej 4 łyżki mąki kokosowej Śliwki i daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do zmięknięcia na kilka-kilkanaście minut. W oddzielnym naczyniu mieszamy 250ml mleka i jajka. Do blendera wrzucamy daktyle i śliwki, dodajemy olej kokosowy oraz miód i blendujemy na gładką masę. Następnie wsypujemy przyprawę do piernika, cynamon, kakao
Cooking MonsterJeśli ktoś lubi wiórki kokosowe to trafił idealnie. Wilgotny czekoladowy biszkopt i moc kokosu przyprawia o zawrót głowy! Składniki na biszkopt: 5 jaj ¾ szklanka mąki pszennej ½ szklanka cukru, 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy ½ szklanka cukru 20-25 dag wiórek kokosowych 1 kostka masła Ponadto: 1 czekolada(...)koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Piec 30 minut w 170 o C. Masa : Cukier i 2½ szklanki mleka zagotować. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 min. Do gotującej się masy kokosowej dodać masło. Budyń rozprowadzić w ½ szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko
Słodki ZakątekCiasto nie tylko pięknie wyglądające, ale przede wszystkim wyśmienicie smakujące. Wiórki kokosowe z masą budyniową połączone z ciemnym biszkoptem. Nie można się oprzeć, dlatego szybko znika z talerza. SKŁADNIKI Na biszkopt: 7 jaj 28 dag cukru 16 dag mąki pszennej 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 3 szklanki mleka(...)szklanki cukru cukier waniliowy 35 dag wiórek kokosowych budyń śmietankowy 250 g masła Polewa czekoladowa 1.2 kostki masła 3 łyżki kakao 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka zelatyny 2 łyżki wody 5 łyżek śmietany WYKONANIE Pieczemy ciemny biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier
W kuchennym oknie Ewygrama cukru i ani mąki! :) Pierniko-brownie: 200g suszonych daktyli 4 średnie bataty (ok. 500-600g) 80g gorzkiej czekolady 3 wiejskie jaja 7 łyżek oleju kokosowego 4 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżeczki kawy zbożowej np. Inka 4 łyżeczki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 4 łyżki miodu 5 łyżek mąki kokosowej Daktyle zalewamy wrzątkiem(...)chwilę do napęcznienia. W tym czasie obieramy bataty i ścieramy je na tarce na grubych oczkach do dużej miski. W małym rondelku umieszczamy połamaną czekoladę wraz z olejem kokosowym i rozpuszczamy na wolnym ogniu mieszając, tak by się nie przypaliła. Po tym czasie odsączamy daktyle i przekładamy je do blendera, wbijamy jajka i blendujemy całość na gładką masę. Następnie
Cooking Monsterprezentuje się znakomicie, więc pomyślałam że może komuś przyda się inspiracja na świąteczny stół 😉 Składniki na ciasto (forma 20-22 cm): 6 jajek o temperaturze pokojowej 90 g mąki kokosowej 120 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna) 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii 1 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu lub sody 15-20 g kakao(...)cukru szczypta soli himalajskiej 8-12 łyżek wody opcjonalnie słodzik/cukier dla osób, które ich używają Składniki na krem bez laktozy: 800 g śmietanki kokosowej (adaptacja, keto, LCHF, bez laktozy) 1 łyżeczka wanilii sproszkowanej Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier Składniki na krem z nabiałem: 700 g śmietany 30% 500 g serka mascarpone 1 łyżeczka wanilii sproszkowanej Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier Przygotować
Ola la LCHFczasu robić bałwanków możecie wykorzystać przepis na wegańskie kruche ciasto o orzechowym posmaku i zrobić zwykłe ciasteczka, zapraszam // Składniki – ciasto: 100 g mąki pszennej 50 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżki masła orzechowego 60 ml mleka (roślinne) 110 ml oleju (u mnie kokosowy) Składniki – krem(...)mleczka kokosowego (60%) 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki kokosowej 1 łyżeczka cukru wanilinowego Dodatkowo: kokos gorzka czekolada lub polewa kurkuma barszcz instant Sposób przygotowania: Składniki na ciasto wymieszaj i wyrób z nich zwarte ciasto. Włóż je do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij z lodówki i uformuj z niego kulki o trzech wielkościach. Z powstałych
Via Gustoworeczki) kaszy gryczanej - 120 g mąki owsianej (bezglutenowej) - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej - 5 jajek 40 g czekolady gorzkiej - 50 g cukru/słodzika - 80 g oleju kokosowego - 2 łyżki kakao - 3 łyżeczki przyprawy korzennej - pół małego słoiczka powideł śliwkowych Polewa - 50 g czekolady gorzkiej - 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżeczki wiórek kokosowych do posypania Wykonanie Kaszę gotujemy według(...)przepisu a następnie pozostawiamy do wystudzenia. Po ostudzeniu blendujemy kaszę na jednolitą masę. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy oraz czekoladę. Całe jajka ubijamy na pianę dodając powoli cukier/ słodzik. Następnie dodajemy powoli zbelndowaną kaszę oraz rozpuszczony olej z czekoladą. Na koniec wsypujemy mąkę, kakao, przyprawę oraz sodę. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym
Health-Fit-Lifeoczywiście jadalne nie są, ale świetnie nadają się do nawilżania ciała i aromaterapii. Do wykonania 12 kul potrzebujemy: 500 g sody oczyszczonej, 250 g kwasku cytrynowego, 3 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz 1 łyżeczkę naturalnego olejku zapachowego (u mnie spożywczy – pomarańczowy, ekologiczny). Sodę warto kupić w dużych 0,5 lub 1 kg opakowaniach – kosztuje(...)takiej ilości możemy mieć 24 kule – w drogerii koszt jednej kuli to ok. 5 zł). Kwasek cytrynowy jest niezbędny, aby zmienić odczyn zasadowej sody, zaś olej kokosowy świetnie nawilża skórę. Aby zrobić kule, trzeba wymieszać sodę z kwaskiem. Potem należy rozpuścić olej kokosowy (wystarczy lekko podgrzać), dodać do niego oliwę oraz ulubiony olejek zapachowy i dodać do sody
Poezja smakuprzekąska lub dodatek do jogurtu. Poza tym podobnie jak świeże owoce są źródłem wielu witamin. Mają też niestety trzy razy więcej kalorii bowiem najczęściej są smażone na oleju kokosowym, dosładzane i dość często konserwowane. Dlatego warto przygotować je samemu w domu pomimo, że to dość czasochłonne zajęcie. Warto jednak jednak by podczas rodzinnego oglądania telewizji najczęściej podjadane niezdrowe przekąski(...)nowotworów. Zastosowanie: Są składnikiem słodkich wigilijnych dań np. kutii, rozmaitych ciast (np. sernika, keksu), ale pasują też do ryb (np. karpia po żydowsku, śledzi na słodko). Źródło: internet WIÓRKI KOKOSOWE To stara i wysuszona wewnętrzna wyściółka orzecha palmy kokosowej. Kokos jest dobrym źródłem białka, dlatego jadany jest przez wegetarian. Wyciśnięty z miąższu olej jest wyjątkowy, ponieważ już w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościpomysł zrobienia brokułowych ciasteczek – w końcu wszystkie dzieci lubią ciasteczka . Zblendowała brokuł na drobne kawałki i żeby wzbogacić ten przepis o wartości odżywcze dodała jajka (białko) i olej kokosowy (zdrowy tłuszcz), a ponieważ powstałe ciasto było dość płynne, to użyła jeszcze mąki ziemniaczanej i kokosowej (ta ostatnio bardzo dobrze pochłania wilgoć). Rezultat: sukces! Syn je brokuły w postaci ciasteczek(...)ciasteczka z brokuła : brokuł – średni (około ½ kg cały i 300 g po wycięciu głąba) jajka – 4 (zobacz też: Zamiast jajek ) mąka/skrobia ziemniaczana – ⅓ szklanki olej kokosowy – ⅓ szklanki mąka kokosowa – 2 łyżki sól ( kłodawska lub himalajska ), pieprz Z brokuła wykrój głąb – resztę podziel na różyczki, a następnie zblenduj. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj
PaleoSMAKlaktozy – a więc muffinki są odpowiednie dla wszystkich, co jest ich ogromnym atutem. Warto je wypróbować, póki w sklepach króluje dynia, zapraszam! // Składniki – ciasto: 1/2 szklanki mąki kokosowej (70 g) 3/4 szklanki mąki pszennej (100 g) 1 szklanka puree z dyni (250 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/3 szklanki cukru trzcinowego(...)łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki oleju (100 ml) 300 ml mleczka kokosowego (użyłam mleczka 60%) Składniki – karmel: 100 ml mleczka kokosowego 80 g cukru trzcinowego Sposób przygotowania: W misce wymieszaj suche składniki (mąkę kokosową, pszenną, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy). W drugiej misce wymieszaj puree z dyni, masło orzechowe, olej i mleczko kokosowe). Następnie połącz wszystkie składniki
Via Gustodzieciństwa. Dla mojego dziecka też często przyrządzam takie smakołyki na podwieczorek. Ostatnio zamiast klasycznego ciasta naleśnikowego przygotowałam ciasto z egzotyczą nutą. Z dodatkiem ananasa, skórek z cytrysów i mleczka kokosowego. Myślę, że tradycyjne jabłka w cieście mają teraz sporą konkurencję, bo danie wyszło obłędnie pyszne. Podane ze świeżym owocami znikało w ekspresowym tempie :) 2 duże jabłka (użyłam jedno kwaśne, drugie(...)słodkie) 3/4 (ok. 115 g) szklanki mąki 0/5 szklanki (ok. 90 g) mleczka kokosowego plaster świeżego ananasa (ok. 80 g) jajko łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią skórka starta z całej pomarańczy skórka starta z połowy limonki łyżeczka oleju Wielkopolski Rzepakowy z Kokosem łyżeczka wiórków kokosowych olej Wielkopolski Rzepakowy z Kokosem do smażenia dodatkowo: dowolne egzotyczne owoce na sałatkę
Mienta blog