wcześniej. Składniki: 2 średnie pomarańcze – najlepiej te z cienką skórką 250 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych (można wymieszać w dowolnej proporcji) 6 jajek 250g cukru brązowego lub kokosowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia olej kokosowy lub masło do wysmarowania formy odrobina mąki kokosowej/ migdałowej lub cukru kokosowego do oprószenia formy 100g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka śmietany(...)Jajka zmiksować na puszystą masę z cukrem, dodać zmielone migdały – wymieszać. Dodać pulpę z pomarańczy, wymieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Tortownicę wysmarować olejem kokosowym i wysypać mąką kokosową. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-55 minut (do suchego patyczka). Studzić przy otwartych drzwiach piekarnika. W kąpieli
Pociąg Do Kuchnismaku cytrynowym, pomarańczowym itd. ale to wyszło przepyszne! Miękkie, wilgotne i rozpływające się w ustach! Musicie je wypróbować. Składniki: 4 żółtka 4 białka 3 łyżki miodu Łyżka oleju kokosowego 4 łyżki mąki kokosowej 3 łyżki soku z cytryny Szczypta soli Starta skórka z połowy cytryny 1/2 łyżeczki sody Składniki na wierzch: Łycha miodu Łyżka oleju kokosowego 3 łyżeczki wiórek Sposób(...)przygotowania: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli, do rozbełtanych żółtek dodajemy miód, sok z cytryny, roztopiony olej kokosowy, skórkę z cytryny, mieszamy za pomocą miksera. W osobnej misce łączymy mąkę koko z przesianą sodą. Suche składniki dodajemy do mokrych. Miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Przenosimy do keksówki. Pieczemy w 180 stopniach
madamekuchnia.wordpress.comrodzaje tofu – twarde i tzw. silken tofu, czyli delikatne, jedwabiste. Do tego przepisu polecam użyć tego pierwszego typu, ponieważ jest bardziej zwarte. Sos jest na bazie mleka kokosowego. Trzeba pamiętać, aby użyć tego o wysokiej zawartości tłuszczu. Dodałam wiele gotowych sosów, które można nabyć w supermarketach na dziale z orientalnymi produktami. Polecam je zakupić, ponieważ dodanie ich do potrawy(...)nada niepowtarzalny smak i aromat. Makaron ryżowy z sosem kokosowym i tofu porcja dla 2 osób Składniki: około 50 g makaronu ryżowego ( u mnie wstążki ) puszka mleka kokosowego 180 g tofu 1/2 cukinii 2 małe marchewki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 łyżki świeżego, tartego imbiru 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego
Jaglusiapoprawą koloryt skóry, zwiększą odporność organizmu czy poprawią pasaż jelitowy:-) Składniki: dość duża dynia piżmowa 250g cieciorki z puszki cebula 4 ząbki czosnku 250g pomidorów z puszki 200ml mleka kokosowego 150g pomidorków koktajlowych 2 cm imbiru 2 cm kurkumy łyżeczka mielonego kminu rzymskiego łyżka wiórków kokosowych chilli, sól, pieprz 2 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Dynię obierz i pokrój(...)małą kostkę. Łyżkę oleju kokosowego rozpuść i wymieszaj razem z dynią. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 º C i piecz około godziny aż dynia zmięknie. W garnku na pozostałym oleju kokosowym podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek, imbir, chilli oraz kurkumę. Chwilę podsmażaj. Dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, dokładnie zamieszaj i zalej pomidorami
wysmienityPrzepyszny i zdrowy deser na ciepło, który zadowoli nawet wybredne podniebienia Świeży ananas, wiórki kokosowe i suszone daktyle pod kruszonką z płatków owsianych, orzechów brazylijskich, odrobiny mąki żytniej, oleju kokosowego i miodu. Całość tworzy niebanalny deser. Czego chcieć więcej? Składniki: 1 dojrzały ananas 3 łyżki wiórków kokosowych 9-10 miękkich suszonych daktyli 1 pełna łyżka miodu 1 płaska łyżka mąki(...)ziemniaczanej Kruszonka: 3/4 szklanki płatków owsianych 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki orzechów brazylijskich 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki miodu Przygotowanie: Ananasa obrać, środek wyciąć (wyrzucić) i pokroić w kostkę. Dodać drobno posiekane suszone daktyle, wiórki kokosowe, miód i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Użyłam dwóch małych o wymiarach 12cm
Oryginalny smakmałe porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej (najlepiej ekologicznej) ok. 20 dużych lub 25 małych suszonych daktyli 3 szklanki mleka sojowego waniliowego (lub migdałowego albo krowiego) 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła albo pomijamy) 1 łyżka gorzkiego kakao (lub karobu) 1 łyżka kawy zbożowej (u mnie INKA klasyczna ) dowolne świeże owoce: np. maliny, borówki, banany dowolne siekane orzechy: np. migdały, orzechy(...)laskowe opcjonalnie dla ozdoby: jadalne kwiaty, wiórki kokosowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1/2 szklanki kaszy jaglanej (najlepiej ekologicznej) ok. 20 dużych lub 25 małych suszonych daktyli 3 szklanki mleka sojowego waniliowego (lub migdałowego albo krowiego) 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła albo pomijamy) 1 łyżka gorzkiego kakao (lub karobu) 1 łyżka kawy zbożowej (u mnie INKA
Poezja smakuCześć! Ostatnio pogoda niezbyt nas rozpieszcza. Skutkiem tego jest pyszna tajska zupa curry z kurczakiem, mlekiem kokosowym i kolendrą. Dzięki takim potrawom jestem w stanie znieść to, co dzieje się za oknem. Pasta curry, kolendra, liście limonki kaffir, mleko kokosowe to moje ukochane smaki. Na myśl o nich – dzień odrazu staje się lepszy. Zachęcam do wypróbowania przepisu! Zupa jest(...)wykonaniu zajmuje dosłownie chwilę. Składniki: 800 ml bulionu drobiowego lub drobiowo-warzywnego 2 piersi z kurczaka (500 g łącznie) 2 czubate łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 1 szalotka 2 – 3 ząbki czosnku olej kokosowy lub inny olej roślinny do smażenia makaron udon lub inny ulubiony makaron 5 – 6 liści tajskiej limonki kaffir wedle uznania
Moja pasja smakurodzaju owoców, tylko od Twoje fantazji zależy na co się zdecydujesz. Ja tym razem wybrałam wersję tradycyjną z jabłkami i owocami leśnymi. Najlepiej smakuje na ciepło z bitą śmietanką kokosową lub posypany pudrem ze zmiksowanego ksylitolu. Bezglutenowy placek jabłkowy z owocami leśnymi Drukuj Porcje: 8 - 10 porcji (naczynie żaroodporne 30x20cm) Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 laska wanilii 500g musu(...)miodu (lub syropu klonowego, daktylowego etc.) 2 łyżeczki cynamonu 300g świeżych lub mrożonych owoców leśnych (jagody, borówki, porzeczki czarne i czerwone, maliny, jeżyny) 50g twardego masła klarowanego lub oleju kokosowego 100g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów 50g zmielonych orzechów laskowych 40g wiórków kokosowych szczypta soli 20g płatków migdałowych Przygotowanie 1 Wanilię kroję wzdłuż i łyżeczką wyciągam nasiona. 2 Mus jabłkowy
Book of spellsulubione to tajska, chińska i kompletnie drugi biegun kuchnia francuska czy śródziemnomorska. I takie też jest moje dzisiejsze danie. Idealnie gładki, jedwabisty, co możecie zobaczyć na fotografii, krem kokosowy z kalafiora. Krem ma niesamowity smak, który ciężko mi opisać, ale spróbuje, jest bardzo delikatny i subtelny, gładki na języku a jednocześnie bardzo charakterystyczny. Wszystko dzięki metodzie obróbki kalafiora. Mianowicie kalafior(...)gotujemy w mleku połączonym z wodą. Nabiera on bardzo szlachetnego smaku. Dzięki zawartości cukru w mleku, nabiera też lekko słodkeigo posmaku. Natomiast, dodatek mleczka kokosowego do kremu, powoduje niesamowitą gładkość kremu i bardzo łagodzi jego smak. Do kremu dodajemy gotowane i obsmażone na włoskiej oliwie z oliwek serce karczocha, jedno z delikatniejszych warzyw. Przygotowałam je tak jak robią to Francuzi
SMYKWKUCHNIkonkursie Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex . Jeśli jeszcze nie widzieliście poprzedniego, w którym pokazuje jak zrobić morelowe kulki mocy, koniecznie zajrzyjcie tutaj . Poniżej maksymalnie migdałowe i maksymalnie kokosowe Rafaello bez dodatku cukru i tłuszczu. Kokosanki bazują na zdrowej kaszy jaglanej, a do jej osłodzenia wykorzystujemy wyłącznie miód. Słodkie migdałowo-kokosowe kuleczki to propozycja pysznego i zdrowego deseru zarówno(...)przygotowania porcji 20 kokosanek potrzebujemy: - 100 g kaszy jaglanej (1 woreczek) - 2 szklanki* mleka migdałowego (dzięki niemu nie musicie dodatkowo podbijać smaku żadnym sztucznym aromatem) - 1 szklankę* wiórków kokosowych (plus wiórki do obtoczenia kulek) - 3 łyżki płatków migdałowych - 2 czubate łyżki miodu - 20 obranych ze skórki migdałów *Szklanka o pojemności 200 ml. 1. Kasze jaglaną przekładamy na sitko i płuczemy
Bez Cebuliumieszczonych w miseczkach ze świeżego kokosa i podanych z dodatkami - owocami, nasionami chia i rodzynkami. Pudding w kolorze liliowym przygotowałam na bazie nasion szałwii hiszpańskiej (chia) i mleka kokosowego, z dodatkiem soku wiśniowego i buraczanego (sok z buraczków nadaje bardzo ładną barwę) Drugi, w kolorze kremowym, to pudding marcepanowy z quinoy i migdałów, słodzony łyżką miodu (lub w wersji(...)łyżki wody różanej 1 łyżka miodu (lub w wersji wegańskiej ksylitolu/syropu z agawy) 1/3 ziarenka bobu tonka 1 łyżeczka likieru amaretto 2 łyżki nasion chia 150 ml mleka kokosowego 40 ml 100% soku z wiśni 10 ml soku z kiszonych buraków garść rodzynek 1 łyżka nasion chia (do posypania) kilka malin 2 plasterki kiwi 2 małe kokosy Wykonanie: Nasiona chia
Quinoa Raz!TRUFLE KOKOSOWE Z RICOTTĄ (FIT) Ależ to przyjemność kosztować swoich słodkości, a zwłaszcza, gdy są lepsze od tych ze sklepu. Trufelki smakują jak oryginalne Raffaello. W przygotowaniu są bardzo szybkie i super łatwe. Bardzo długo zastanawiałam się jak smakują domowe pralinki, ponieważ ostatnio zawojowały w internecie, więc stwierdziłam, że muszą być bardzo smaczne. Przygotowałam własną wersję trufli, która jest(...)ewidentnym smaku kokosa, w którym znajduje się migdał. Polecam jak najbardziej. Wychodzi ich dużo, bo ok. 22-24 szt. i są większe niż te sklepowe. ~~SKŁADNIKI~~ drobne wiórki kokosowe 200 gram serek ricotta 250 gram miód 2 łyżki olej kokosowy 4 łyżki migdały całe ok. 22-24 szt. Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia ok. 70 gram ~~METODA~~ Migdały
Kuchnia Paulettesgotowe. U mnie wyszły 3 takie trufelki i około 8-9 batoników. 1/2 szkl. mielonych migdałów 3/4 szkl. mielonych orzechów 2 łyżki kakao 1-2 łyżki miodu olej kokosowy – około 45-50 g sól morska 25g słonecznika 3/4 szkl. wiórek kokosowych 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżka miodu Olej kokosowy przekładamy do garnuszka i roztapiamy na niewielkim ogniu. Odkładamy(...)misce łączymy ze sobą mielone orzechy, migdały, kakao, szczyptę soli oraz 1-2 łyżki płynnego miodu. Dodajemy około 3 łyżki stopionego oleju kokosowego (resztę odkładamy). Wszystkie składniki łączymy ze sobą do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Odkładamy do lodówki na około 20 minut. Ziarna słonecznika oraz 4 łyżki kokosu mielimy na pył. Łączymy w małej miseczce z pozostałymi wiórkami kokosowymi
Smaki Na Talerzusklepie Edena 😃 Z pewnością znajdziecie tam coś dla siebie. Dla przypomnienia moje zakupy prezentowały się tak → KLIK BIAŁA CZEKOLADA Z PISTACJAMI I SOLĄ cukier z kwiatu palmy kokosowej * tłuszcz kakaowy * migdały * pistacje (16%) * sól himalajska * wanilia Bourbon Pierwsze, co zauważyłam to nieszablonowy kolor czekolady. W końcu biała czekolada jest biała, a nie w barwie mlecznej. Pewnie jest(...)spowodowane dodatkiem cukru jak i tłuszczu kokosowego, których kolor jest właśnie brązowy. Mimo to takie zabarwienie kompletnie mi nie przeszkadza! Produkt bardzo intensywnie pachnie kakao i słodką czekoladą. Na spodzie czekolady umieszczono pistacje, których niestety nie jest za wiele. dlatego nie są aż nadto wyczuwalne, chyba że przegryziesz całego orzecha. Czekolada jest lekko twardawa, słodziutka, ale w dobrym stopniu. Niekiedy
Zdrowie na języku :Psmakowymi i wizualnymi jest niewątpliwie dodatkowym ich atutem. Uwielbiam zdrowe i szybkie do przygotowania smakołyki z bakalii. W moich batonikach użyłam tylko 3 składników: suszonej żurawiny, nierafinowanego oleju kokosowego i wiórków kokosowych. Według mnie połączenie idealne i nie wymaga dodatkowego dosładzania. Przyjemny, tylko delikatnie wyczuwalny kwaskowy, a zarazem lekko słodkawy smak żurawiny, powinien przypaść do gustu zarówno dzieciom(...)błonnika i substancji antybakteryjnych, które dobroczynnie wpływają na nasze drogi moczowe, z czego szczególnie powinny korzystać kobiety. Połączenie jej z bardzo zdrowym i korzystnym dla naszego zdrowia olejem kokosowym sprawia, że możemy takie zdrowe batoniki zjadać bez wyrzutów sumienia i dawać je naszym dzieciom. Do wykonania tego smakołyku, najlepiej wykorzystać dobrej jakości suszoną żurawinę, która nie była konserwowana siarką. Składniki
Kuchcik gotuje