łyżeczka brązowego cukru 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki 3 szklanki wody 1/2 szklanki kukurydzy (może być więcej) sól i pieprz do smaku olej kokosowy (lub inny) do smażenia Wykonanie: Bakłażana obieramy ze skórki, przekrawamy na połowę, a następnie wzdłuż i kroimy na niezbyt grube plastry. Z cykorii wykrawamy głąby i usuwamy brzydkie zewnętrzne liście. Następnie
Lamarida.plmożna przesadzić z chilli i kimchi będzie za ostre i niejadalne) Wegański sos rybny: 2 łyżki (30 ml) tamari (lub sos sojowy w wersji z glutenem) 2 łyżki cukru kokosowego 1/4 szklanki (60 ml) soku z ananasów (z puszki) 1/4 szklanki (60 ml) ciepłej wody Warzywa: 2 marchewki 1 biała rzodkiew 6 cebulek dymek Wykonanie: Kapustę przekrawamy u nasady
Lamarida.plszklanki płatków owsianych bezglutenowych 1 dojrzały banan 2 1/2 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Wylewamy porcję masy na rozgrzaną gofrownicę (można posmarować ją wcześniej olejem kokosowym) i pieczemy przez około 5-8 minut aż do uzyskania złotego koloru. Podajemy z domowym dżemem lub ulubionym syropem i owocami. Smacznego! * Przepis pochodzi od Anji . Dwuskładnikowe ciasto na gofry wymaga
Lamarida.plbuzi . Polecam! Składniki (na blaszkę 21 cm x 21 cm): Suche: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki cukru kokosowego (lub brązowego) Mokre: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody 1 szklanka mleka roślinnego (np. ryżowego) Nadzienie: 2 długie łodygi rabarbaru 1/2 łodygi rabarbaru pocięta na paski do przybrania ciasta
Lamarida.plJest to takie zwykłe, a jednocześnie niezwykłe ciasto Proste w składzie i wykonaniu, ma tylko kilka składników, ale nie ma w nim w ogóle oleju. Próbowałam je z olejem kokosowym, zrobiłam też i bez i, jak dla mnie, w ogóle go nie potrzeba. A zawsze to mniej kalorii do spalenia W każdym razie nam bardzo smakuje i polecam przetestować. Składniki
Lamarida.plgrysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa
Kulinarne przygody GatityZdrowe placki z banana i mąki kokosowej na śniadanie sprawią, że dzień rozpoczniecie w dobrym humorze. Placki bananowe mogą jeść nawet osoby na diecie bezglutenowej, gdyż mąka ryżowa nie zawiera glutenu. Placki z banana nie zawierają mleka ani glutenu. Placuszki są bardzo łatwe do przygotowania, bardzo aromatyczne i słodziutkie, chociaż nie dodaję do nich cukru. Wystarczającej słodyczy nadaje
Kuchcik gotujeporcje): 750 g włoszczyzny (2 duże marchewki, duży kawałek selera, kawałek pora, 2 średnie pietruszki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki 1 łyżka oleju kokosowego lub innego 1 łyżka bulionu warzywnego w proszku 1 łyżka kopru 1 łyżka natki pietruszki 0,5 l wody przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny, ziołowy, cayenne, kurkuma Przygotowanie: W garnku
Zdrowie na języku :PNasionka szałwii hiszpańskiej, czyli nasionka chia wykorzystuję do zdrowych deserów z dużą ilością zmiksowanych owoców. Czasami posypuję sobie nimi kanapki z pomidorami, lub dodaję do zupy
dolcevitainmykitchenszklanki kaszy pęczak 1 cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g bobu bulion warzywny oregano sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek lub 1/2 łyżeczki oleju kokosowego wykonanie: Bób gotujemy w osolonym wrzątku al dente, około 5-8 minut. Następnie odcedzamy, zalewamy zimną wodą by przerwać proces gotowania. Odsączamy, a gdy ostygnie obieramy z błonki. Na patelni rozgrzewamy
Przysmaki Karolkiwłasne ciasto dla spokoju 🤣 😅 SKŁADNIKI 80 g kaszy jaglanej 5 g oleju 1 jajo łyżeczka proszku do pieczenia półtorej łyżeczki kakao łyżeczka cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej dodatki: wiórki kokosowe, truskawki, dodałam twaróg i zrobiłam koktajl :) 1. Kaszę ugotować, odstawić do przestygnięcia. 2. Wszystkie składniki (oprócz dodatków) wrzucić do garnka i mikserem wymieszać do dokładnego połączenia składników 3. Przełożyć masę
Zdrowie i pysznie na talerzuCookiesssss 🤤 Dziś wpadłam na zdrowe i domowe zastępstwo sklepowych z toną cukru i chemii ciasteczek Składniki: 90 g mąki żytniej 1 jajo woda 100 g twarogu olej kokosowy do smażenia 1. Mąkę,jajo i wodę wymieszać do konsystencji masy wygodnej to smażenia ( lekko gęstawa) 2. Rozgrzewamy patelnie, rozpuszczamy olej i smażymy mini placuszki (wielkości małej łyżeczki) 3. Czekamy jak ostygną
Zdrowie i pysznie na talerzuprawidłowo :D Składniki: 1 kg twarogu (sernikowy będzie łatwiej i szybciej) budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka kakao 4 jajka słodzik (nie za dużo) bakalie (np. rodzynki) i wiórki kokosowe (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Białka oddzielić od żółtek. Rodzynki sparzyć. Nastawić piekarnik 180 stopni 2. Do miski wrzucamy twaróg, budyń, żółtka, bakalie i mieszamy mikserem by się połączyło 3. Ubijamy białka
Zdrowie i pysznie na talerzugranice makro redukcyjnego 😁 ) i tak moje smutne wnętrze ucieszyły babeczki 🤗 SKŁADNIKI 🔸 70 g mąki żytniej 🔸 1 jajo 🔸 woda 🔸 150 g malin 🔸 100 g twarogu 🔸 15 g wiórków kokosowych Przygotowanie: 1 Mąkę i jajo wymieszać, dodawać stopniowo wody aby powstała lejąca masa. Przelać w formy do muffinów, w środek wsadzić malinkę i piec 20 min 180 stopni 2. Twaróg
Zdrowie i pysznie na talerzuDawno nie jadłam naleśników, także w końcu przyszedł czas i na nie 😻 😻 🌯 🍴 Składniki ✔️ 2 jaja ✔️ 80 g twarogu ✔️ łyżeczka kakao ✔️ wiórki kokosowe, słodzik i tłuszcz do smażenia Przygotowanie: 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ( nie musicie tego robić, jeśli nie zależy wam na puszystości placka) Roztrzepać jajka z kakaem i odrobiną słodzika 2. Usmażyć
Zdrowie i pysznie na talerzu