były jeszcze smaczniejsze niż w dniu pieczenia - takie bardziej kruche. Ich słodycz możecie regulować za pomocą cukru i białej czekolady. Moje ciastka były dość słodkie i użyłam cukru kokosowego, który charakteryzuje się m.in. niskim IG. Spróbujecie? (19-20 sztuk) 150g masła/margaryny (preferuję masło) 150g cukru kokosowego (może być zwykły lub trzcinowy) 150g mąki pszennej 50g wiórek kokosowych 20g kakao(...)mnie karob) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli Dodatkowo: 50g białej czekolady (u mnie idealna do zapiekania z Cukietrii) Ponadto: wiórki kokosowe o obtaczania Masło z cukrem i solą utrzeć do puszystości. Dodać jajko i po wymieszaniu stopniowo wsypywać mąkę kakao/karob, proszek do pieczenia oraz sodę. Na końcu masę połączyć
Di gotujedeseru, już sam krem na bazie żółtek wyszedł niesamowity: bardzo delikatny, puszysty i nie był taki tłusty, jak nie raz kremy na bazie mascarpone. Wszystko to przeplecione podprażonymi wiórkami kokosowymi, startą białą czekoladą i biszkoptami nasączonymi kawą. W oryginale biszkopty nasączone są mlekiem wymieszanym z likierem kokosowym, obawiałam się, że to połączenie może wywołać zbyt słodki i trochę mdły efekt(...)porcje: 2 małe i 2 duże (lub też 2 normalne i 2 bardzo duże), składników wystarczyło by spokojnie na 6 małych (czyli normalnych) porcji: – 80 g wiórek kokosowych – 250 g mascarpone – 2 żółtka – 50 g białej czekolady – 100 ml śmietanki kremówki – 3 łyżki cukru pudru – około 140 g podłużnych biszkoptów – szklanka kawy
Relaxtimepróbować różnych zestawień, to na prawdę ciekawe doświadczenie. Koktajl jest gęsty, ma naturalną słodycz i przede wszystkim chciałam Wam wspomnieć o wiórkach jakich użyłam do przygotowania tego smoothie. Wiórki kokosowe są bez siarki! Nawet nie wiecie jak się ucieszyłam znajdując wreszcie wiórki w ogromnej ilości, które są bez siarki, uwielbiam je. :) Potrzebujemy: 1 dojrzałe mango, bez skórki i pestki(...)średniej wielkości pomidor bez skórki 1 banan 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka nasion siemienia lnianego lub lnu złotego 1 łyżka wiórek kokosowych, ja użyłam wiórek ze sklepu Galeria Herbat Najpierw w blenderze kielichowym umieszczamy ziarna siemienia i wiórki kokosowe i miksujemy je na pył. Następnie dorzucamy resztę składników i ponownie miksujemy przez chwilę. Mamy gotowe smoothie. Sycące - idealne. Instrukcja
MamaOskarkaDzisiaj lekki powiew lata za oknem i na blogu ;) Delikatne ciasto na bazie mąki kokosowej, którą bardzo polubiłam i lubię dodawać do wielu rzeczy. Krem jest lekki, delikatnie słodki dzięki ksylitolowi i fajnie współgra ze świeżymi owocami. Ja tym razem użyłam jeżyn, ale sprawdzą się też maliny, które jeszcze można kupić lub zerwać prosto z domowego krzaczka ;) P.S. To już(...)setny post na Fitkocie! :) Delikatny biszkopt kokosowy z jeżynami i kremem bez cukru Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki ksylitolu 40 g mąki kokosowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać
FitKotZupy mleczne niemile widziane", tańczyło z radości przy każdym kęsie :) Absolutnie wspaniałe połączenie smaku kokosa i ananasa! Owsianka w wydaniu Pinacolada jest niezwykle kremowa. Kremowa i słodka, dzięki mleczku kokosowemu. Myślę, że będzie świetna, aby rozpocząć dobry dzień! :) Owsianka Malibu na 1 porcję Potrzebujesz: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mleczka kokosowego 2 garści płatków owsianych (górskich) 1/2 łyżeczki brązowego cukru(...)łyżeczki wiórków kokosowych kawałki ananasa ( u mnie z zalewy) Sposób przyrządzenia: 1. Mleko i mleczko kokosowe wlej do jednego garnuszka i podgrzej, aż mleka się połączą. 2. W mlecznej miksturze zagotuj płatki owsiane. 3. Owsiankę zdejmij z palnika, dodaj cukier, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj. 4. Podawaj z pokrojonym ananasem. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanaswój debiut. Cóż to za kulki pomagające w leczeniu bezsenności i regulowaniu ciśnienia? Piękne, jędrne, o absolutnie wspaniałym zapachu i smaku...MARAKUJE! :D Dziś zaprezentują się na lekkim musie kokosowym- świetnym i orzeźwiającym! Uwielbiam Wielkanocne potrawy, zapachy i całą wiosenną otoczkę tych Świąt, ale tym razem ciekawostką na stole może być prosty, niezbyt związany z tradycją, ale jakże pyszny(...)jednym z dyskontów do końca marca jest na nie promocja!) dlatego każde inne słodko- kwaśne owoce będą tutaj pasowały :) Mango, jagody, truskawki, maliny, wiśnie... A zatem...! Jaglany mus kokosowy z marakują na ok.4 porcje Potrzebujesz: 100g suchej kaszy jaglanej 250ml mleczka kokosowego 2 łyżki wiórków kokosowych 3-4 łyżki brązowego cukru 4 owoce marakui Sposób przyrządzenia: 1. Kaszę przesyp
Kuchnia w Słońcu SkąpanaOrientalny makaron z ciecierzycą i warzywami na mleku kokosowym z nutą ostrości dla podkreślenia smaków Kolejne wegetariańskie szaleństwo z ciecierzycą w roli głównej. Zapraszam również na Rozgrzewająca ciecierzyca w smakach orientalnych. Sałatka z ciecierzycy, suszonych pomidorów i świeżej bazylii Kolorowa sałatka z ciecierzycą i fasolą Składniki: 200 g chińskiego makaronu 2 szklanki ugotowanej(...)ciecierzycy 3 marchewki 1 por 1 łodyga selera naciowego 4 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1 ostra papryczka 400 ml mleka kokosowego 1 pęczek świeżej kolendry 1 limonka 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 szczypta przyprawy cajun 1 szczypta białego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru sól do smaku tłuszcz kokosowy
Wino Francja Kuchniaskładnikowe ciasteczka tahini W związku z tym, że ciasteczka kokosowe , które były z tylko 2 składników, cieszyły się Waszym ogromnym zainteresowaniem i uznaniem, postanowiłem przygotować ciasteczka tahini . Są, moim zdaniem, jeszcze lepsze od tamtych, a równie proste do zrobienia! Dodatkowo postanowiłem wykonać te ciastka w nawiązaniu do wczorajszego wpisu, uczącego Was jak zrobić mąkę kokosową. Ciasteczka tahini oczywiście nie mogą(...)się bez… tahini. Dlatego też odsyłam Was do przepisu na pastę tahini lub do pobliskiego sklepu z żywnością bliskowschodnią. W większości super i hipermarketów tahini, jak i mąka kokosowa są dostępne, więc nie musisz dramatyzować, że nie masz jak zrobić ciasteczek. Czy, co i na co można zmienić? Uprzedzając pytania co do zastępowania tahini masłami orzechowymi… oczywiście można
BlendmanZupa krem z pieczonej dyni i papryki to prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna pozycja kulinarna. Przez dodatek mleczka kokosowego oraz charakterystycznych przypraw nabiera orientalnego charakteru, co mnie akurat bardzo pasuje. Stopień ostrości dostosowałam do możliwości reszty rodzinki. Gdybym gotowała tylko dla siebie, w zupie wylądowałaby przynajmniej jedna papryczka chili :) Tak czy inaczej danie będzie jak znalazł na chłodne, jesienne(...)można odczuć o poranku. Składniki: 400 g pieczonej dyni 1 pieczona papryka czerwona 1/2 papryczki chili (lub więcej) 1 ziemniak 1-2 marchewki 1 cebula 150 ml mleczka kokosowego kawałek imbiru (ok. 1 cm) 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego sól 2 łyżki oleju kokosowego Wykonanie: Dynię i paprykę piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez
zadanie-gotowaniejeden z takich przepisów, do którego po spróbowaniu będziecie wracać jeszcze wiele razy. Przepyszny kokosowy pudding z tapioki z dodatkiem sosu malinowego rozkochał w sobie całą moją Rodzinę :) Ostatnio paczkę tapioki dostałam w prezencie do wypróbowania (dziękuję tu ślicznie Agnieszce :)) i jestem zachwycona efektem! Tapioka to nic innego jak skrobia z bulwy manioku, czyli brazylijska wersja naszej skrobi ziemniaczanej(...)dostępna w sklepach internetowych za dosłownie kilka złotych. Jest bardzo wydajna i jedno opakowanie wystarczy Wam na wiele deserów. W tym przepisie zaczerpniętym z Jadłonomi ugotowane na mleczku kokosowym maleńkie kuleczki tapioki miękną i stają się przezroczyste, a po całkowitym ostygnięciu tworzą gesty, kremowy, lekko żelujący pudding. Ja połowę porcji mleka kokosowego ze względów czysto ekonomicznych, żeby nie odstraszać
Słodko-Słony Świat Ilonyodżywczych. Klasyczny kruchy spód zastąpiłem w tym przepisie amarantusem ekspandowanym i daktylami, malinowy dżem pełen cukru zamieniłem na lekki mus z nasionami chia, zaś białą czekoladę przygotowałem, topiąc blok kokosowy i aromatyzując go wanilią. Ciasto totalnie wymiata! Wypróbujcie koniecznie! * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 20 cm (8 porcji) Spód: 2 szklanki amarantusa ekspandowanego ¾ szklanki daktyli 1 łyżka oleju kokosowego(...)malinowy: 350 g malin 3 łyżki nasion chia 2 łyżeczki erytrytolu Biała czekolada: 200 g bloku kokosowego (100% miąższu z kokosa) 1 laska wanilii 1 łyżeczka erytrytolu Dodatkowo: maliny do przybrania * PRZYGOTOWANIE Spód Daktyle namocz przez noc w zimnej wodzie lub zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i zmiksuj na purée. Połącz z amarantusem i płynnym olejem kokosowym
Food SquarePrzepis autorski (mój). Bardzo lubię takie słodkie kuleczki, bo oprócz ekspresowego przygotowania - zachwycają swoim pysznym smakiem. Zapach to również pokusa nie do odparcia! Są kruche i takie... chałwowo-kokosowe. Jednym słowem: pyyyszne! Koniecznie sami spróbujcie! (około 13 sztuk) 150g ciastek typu markizy chałwowe (u mnie z Cukrów Nyskich) 60g oleju kokosowego 50g wiórek kokosowych Dodatkowo: 1 łyżka syropu(...)agawy/płynnego miodu Polewa czekoladowa (opcjonalnie): (*) 3-4 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao Ciastka (z kremem) zmielić w malakserze. Olej rozpuścić w niewielkim garnuszku i przelać o ciastek. Całość dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z wiórkami kokosowymi i syropem/miodem (wg smaku). (Ciągle używałam malaksera, ale można ręcznie.) Jeśli masa nie nadaje się do formowania - należy
Di gotujekilku tygodni w mojej lodówce leżało mleczko kokosowe. Pewnego dnia naszła mnie ochota na coś słodkiego, więc stwierdziłam, że je wykorzystam i zrobię moje pierwsze domowe bounty. A muszę dodać, że jestem miłośniczką fit słodkości, oczywiście w rozsądnych ilościach. Wyszły tak rewelacyjne, że następnego dnia przygotowałam kolejną partię i w sumie starczyły nam one na 2 tygodnie(...)najlepsze? Są o wiele smaczniejsze od oryginału! Miękki, aromatyczny kokosowy środek i chrupiąca przy każdym kęsie polewa z gorzkiej czekolady. Po prostu raj! I do tego banalne i całkiem szybkie w wykonaniu (oprócz oczekiwania) . Mają jednak jeden minus - zbyt prędko znikają z talerza... Dlaczego warto? Kokos przede wszystkim zawiera świetne nasycone kwasy tłuszczowe (MCT), które szybko się przemieniają
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńcałkiem nieźle, ale dzisiaj będzie o babeczkach. Tak naprawdę to zwykłe muffiny przebrane za cupcakes malinowym kremem maślanym. Musiały być szybkie i pyszne, i oczywiście efektowne. Użyłam więc mleka kokosowego z kartonu, którego nikt nie chce pić, bo jest zdecydowanie za słodkie (choć w składzie nie ma żadnego słodzidła), ale tutaj sprawdziło się doskonale, nadając muffinom kokosowego aromatu. Do tego(...)Soczyste dzięki owocom, wcale nie ciężkie, jak można by się obawiać, podbiły serca gości i zniknęły niemal wszystkie. Spróbujecie...? To w końcu takie jeszcze letnie smaki... Muffiny kokosowe z malinami, jagodami i malinowym kremem maślanym Składniki: (na 24 muffinki) 500 g mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g serka kremowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyć z wiaderka) 6 łyżek cukru pudru 4 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 2 szkl mleka 4 galaretki (u mnie 2 kiwi i 2 wiśniowe) 1 l wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią . Na dnie ułożyć(...)drugą galaretkę i też zmiksować..Obie masy śmietanowo-serowe wylewać na przemian [ po kilka łyżek - tak jak ciasto zebra ]na wyłożone herbatniki. Schłodzić w lodówce. W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masło stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się zarumieni. Ważne, by nieustannie mieszać, by wiórki się nie przypaliły. Ostudzoną posypką kokosową
Moje domowe kucharzenie