składnikowe ciasteczka tahini W związku z tym, że ciasteczka kokosowe , które były z tylko 2 składników, cieszyły się Waszym ogromnym zainteresowaniem i uznaniem, postanowiłem przygotować ciasteczka tahini . Są, moim zdaniem, jeszcze lepsze od tamtych, a równie proste do zrobienia! Dodatkowo postanowiłem wykonać te ciastka w nawiązaniu do wczorajszego wpisu, uczącego Was jak zrobić mąkę kokosową. Ciasteczka tahini oczywiście nie mogą(...)się bez… tahini. Dlatego też odsyłam Was do przepisu na pastę tahini lub do pobliskiego sklepu z żywnością bliskowschodnią. W większości super i hipermarketów tahini, jak i mąka kokosowa są dostępne, więc nie musisz dramatyzować, że nie masz jak zrobić ciasteczek. Czy, co i na co można zmienić? Uprzedzając pytania co do zastępowania tahini masłami orzechowymi… oczywiście można
BlendmanZupa krem z pieczonej dyni i papryki to prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna pozycja kulinarna. Przez dodatek mleczka kokosowego oraz charakterystycznych przypraw nabiera orientalnego charakteru, co mnie akurat bardzo pasuje. Stopień ostrości dostosowałam do możliwości reszty rodzinki. Gdybym gotowała tylko dla siebie, w zupie wylądowałaby przynajmniej jedna papryczka chili :) Tak czy inaczej danie będzie jak znalazł na chłodne, jesienne(...)można odczuć o poranku. Składniki: 400 g pieczonej dyni 1 pieczona papryka czerwona 1/2 papryczki chili (lub więcej) 1 ziemniak 1-2 marchewki 1 cebula 150 ml mleczka kokosowego kawałek imbiru (ok. 1 cm) 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego sól 2 łyżki oleju kokosowego Wykonanie: Dynię i paprykę piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez
zadanie-gotowaniejeden z takich przepisów, do którego po spróbowaniu będziecie wracać jeszcze wiele razy. Przepyszny kokosowy pudding z tapioki z dodatkiem sosu malinowego rozkochał w sobie całą moją Rodzinę :) Ostatnio paczkę tapioki dostałam w prezencie do wypróbowania (dziękuję tu ślicznie Agnieszce :)) i jestem zachwycona efektem! Tapioka to nic innego jak skrobia z bulwy manioku, czyli brazylijska wersja naszej skrobi ziemniaczanej(...)dostępna w sklepach internetowych za dosłownie kilka złotych. Jest bardzo wydajna i jedno opakowanie wystarczy Wam na wiele deserów. W tym przepisie zaczerpniętym z Jadłonomi ugotowane na mleczku kokosowym maleńkie kuleczki tapioki miękną i stają się przezroczyste, a po całkowitym ostygnięciu tworzą gesty, kremowy, lekko żelujący pudding. Ja połowę porcji mleka kokosowego ze względów czysto ekonomicznych, żeby nie odstraszać
Słodko-Słony Świat Ilonyodżywczych. Klasyczny kruchy spód zastąpiłem w tym przepisie amarantusem ekspandowanym i daktylami, malinowy dżem pełen cukru zamieniłem na lekki mus z nasionami chia, zaś białą czekoladę przygotowałem, topiąc blok kokosowy i aromatyzując go wanilią. Ciasto totalnie wymiata! Wypróbujcie koniecznie! * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 20 cm (8 porcji) Spód: 2 szklanki amarantusa ekspandowanego ¾ szklanki daktyli 1 łyżka oleju kokosowego(...)malinowy: 350 g malin 3 łyżki nasion chia 2 łyżeczki erytrytolu Biała czekolada: 200 g bloku kokosowego (100% miąższu z kokosa) 1 laska wanilii 1 łyżeczka erytrytolu Dodatkowo: maliny do przybrania * PRZYGOTOWANIE Spód Daktyle namocz przez noc w zimnej wodzie lub zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i zmiksuj na purée. Połącz z amarantusem i płynnym olejem kokosowym
Food SquarePrzepis autorski (mój). Bardzo lubię takie słodkie kuleczki, bo oprócz ekspresowego przygotowania - zachwycają swoim pysznym smakiem. Zapach to również pokusa nie do odparcia! Są kruche i takie... chałwowo-kokosowe. Jednym słowem: pyyyszne! Koniecznie sami spróbujcie! (około 13 sztuk) 150g ciastek typu markizy chałwowe (u mnie z Cukrów Nyskich) 60g oleju kokosowego 50g wiórek kokosowych Dodatkowo: 1 łyżka syropu(...)agawy/płynnego miodu Polewa czekoladowa (opcjonalnie): (*) 3-4 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao Ciastka (z kremem) zmielić w malakserze. Olej rozpuścić w niewielkim garnuszku i przelać o ciastek. Całość dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z wiórkami kokosowymi i syropem/miodem (wg smaku). (Ciągle używałam malaksera, ale można ręcznie.) Jeśli masa nie nadaje się do formowania - należy
Di gotujekilku tygodni w mojej lodówce leżało mleczko kokosowe. Pewnego dnia naszła mnie ochota na coś słodkiego, więc stwierdziłam, że je wykorzystam i zrobię moje pierwsze domowe bounty. A muszę dodać, że jestem miłośniczką fit słodkości, oczywiście w rozsądnych ilościach. Wyszły tak rewelacyjne, że następnego dnia przygotowałam kolejną partię i w sumie starczyły nam one na 2 tygodnie(...)najlepsze? Są o wiele smaczniejsze od oryginału! Miękki, aromatyczny kokosowy środek i chrupiąca przy każdym kęsie polewa z gorzkiej czekolady. Po prostu raj! I do tego banalne i całkiem szybkie w wykonaniu (oprócz oczekiwania) . Mają jednak jeden minus - zbyt prędko znikają z talerza... Dlaczego warto? Kokos przede wszystkim zawiera świetne nasycone kwasy tłuszczowe (MCT), które szybko się przemieniają
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńcałkiem nieźle, ale dzisiaj będzie o babeczkach. Tak naprawdę to zwykłe muffiny przebrane za cupcakes malinowym kremem maślanym. Musiały być szybkie i pyszne, i oczywiście efektowne. Użyłam więc mleka kokosowego z kartonu, którego nikt nie chce pić, bo jest zdecydowanie za słodkie (choć w składzie nie ma żadnego słodzidła), ale tutaj sprawdziło się doskonale, nadając muffinom kokosowego aromatu. Do tego(...)Soczyste dzięki owocom, wcale nie ciężkie, jak można by się obawiać, podbiły serca gości i zniknęły niemal wszystkie. Spróbujecie...? To w końcu takie jeszcze letnie smaki... Muffiny kokosowe z malinami, jagodami i malinowym kremem maślanym Składniki: (na 24 muffinki) 500 g mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g serka kremowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyć z wiaderka) 6 łyżek cukru pudru 4 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 2 szkl mleka 4 galaretki (u mnie 2 kiwi i 2 wiśniowe) 1 l wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią . Na dnie ułożyć(...)drugą galaretkę i też zmiksować..Obie masy śmietanowo-serowe wylewać na przemian [ po kilka łyżek - tak jak ciasto zebra ]na wyłożone herbatniki. Schłodzić w lodówce. W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masło stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się zarumieni. Ważne, by nieustannie mieszać, by wiórki się nie przypaliły. Ostudzoną posypką kokosową
Moje domowe kucharzeniejest pyszne i trudno zakończyć na jednym kawałku :) Spróbujcie i koniecznie podzielcie się Waszymi opiniami w komentarzach poniżej. Składniki bezglutenowego ciasta z jabłkami i malinami: 3/4 szklanki oleju kokosowego 150 g malin 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki zmielonych migdałów skórka z większej ćwiartki cytryny 4 jabłka 1,5 łyżki soku z cytryny 3 jaja(...)ciasta z jabłkami: Piekarnik nastawić na 190°C (grzałka góra-dół) . Dno okrągłej formy o średnicy 28 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować odrobiną oleju kokosowego. Olej kokosowy rozpuścić (jeśli nie mamy w stanie ciekłym) , ostudzić. 3/4 szklanki oleju kokosowego Maliny umyć a następnie osuszyć na ręczniku papierowym. 150 g malin Mąkę kukurydzianą i skrobię ziemniaczaną
Moja DelicjaDziś zapraszam Was na przepis na zdrowe batoniki z dmuchanej kaszy jaglanej (na oleju kokosowym). Pysznie, szybko, słodko i… zdrowo. Batoniki są idealne do popołudniowej kawy, jaka słodka przekąska do ulubionej książki lub filmu… nic tylko jeść. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, więc warto po nie sięgnąć od czasu do czasu. Spróbujcie, polecam. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu(...)miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Składniki: 5 łyżek oleju kokosowego (u mnie Woj-len )* 5 łyżek miodu (u mnie stały lipowy) 50 g dmuchanej kaszy jaglanej 3 łyżki ciemnego kakao (do wypieków) *po rozpuszczeniu niespełna 1/2 szklanki Przygotowanie: Rozpuszczamy olej
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na przepis na zdrowe batoniki z dmuchanej kaszy jaglanej (na oleju kokosowym). Pysznie, szybko, słodko i… zdrowo. Batoniki są idealne do popołudniowej kawy, jaka słodka przekąska do ulubionej książki lub filmu… nic tylko jeść. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, więc warto po nie sięgnąć od czasu do czasu. Spróbujcie, polecam. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu(...)miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Składniki: 5 łyżek oleju kokosowego (u mnie Woj-len )* 5 łyżek miodu (u mnie stały lipowy) 50 g dmuchanej kaszy jaglanej 3 łyżki ciemnego kakao (do wypieków) *po rozpuszczeniu niespełna 1/2 szklanki Przygotowanie: Rozpuszczamy olej
Słodkie okruszkiDzisiaj zapraszam na pyszny, co ważne - zdrowy i niezwykle łatwy w przygotowaniu deser - kokosowy pudding jaglany z musem malinowym i płatkami migdałów. Połączenie pysznych malin i kokosowego kremu z kaszą jaglaną i bananami jest idealne, całość można przygotować niemal bez dodatku cukru. Deser nie wymaga również wiele pracy. Do przygotowania dania użyłem: 500 ml mleka 3,2%, 400 ml mleka(...)kokosowego, 2 bananów, 400 gram malin, 200 gam kaszy jaglanej, 3 łyżeczek cukru, płatków migdałowych. Przygotowanie dania rozpocząłem od samego puddingu. W garnku zagotowałem 500 ml mleka i 400 ml mleka kokosowego, a następnie dodałem do niego 200 gram kaszy jaglanej i 2 łyżeczki cukru. Całość gotowałem na małym ogniu, często mieszając, aby kasza nie przypaliła się. Po tym czasie
Wyprawy kulinarneTakie placuszki są idealną alternatywą dla zwykłych racuszków i jednocześnie doskonałym sposobem na wykorzystanie zbędnych białek. Smakują rewelacyjnie - jak delikatna, kokosowa pianka. Możecie je podawać z ulubionymi dodatkami, choć przyznam, że nawet w wersji solo znikają wręcz ekspresowo! (6 sztuk) 2 białka (duże) 3 łyżki cukru pudru (płaskie; u mnie zmielony ksylitol) 1-2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek wiórek(...)kokosowych (płaskich) Dodatkowo: 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia Białka z cukrem (ksylitolem) ubić na sztywną pianę. Następnie dodać mąkę i wiórki kokosowe. Całość delikatnie wymieszać - uzyskując puszystą i jednolitą konsystencję. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty
Di gotujeDziś przedstawiam pomysł na szybki i lekki obiad w zapracowanym dniu, gdzie tajski kurczak w mleku kokosowym szparagami sprawdzi się idealnie. Oprócz szparagów można dodać także inne ulubione warzywa, ja dodałam jeszcze fasolkę szparagową, pieczarki i chilli, które dodaje daniu charakteru:) Danie robi się bardzo szybko i na pewno zachwyci podniebienia wszystkich amatorów i dalekowschodnich smaków. Nie przerażajcie się długą(...)listą składników, wykonanie tego dania jest na prawdę łatwe. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Kurczak w mleku kokosowym i szparagami (3-4 porcje) Składniki: 250 g ryżu, ugotowanego lub makaronu ryżowego 250 g filetów z piersi z kurczaka, pokrojonych w plasterki 1 puszka 400 ml mleka kokosowego 100 ml bulionu drobiowego 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
karmelowymożna zrobić ciasteczka bez użycia piekarnika, mąki i masła? Tak! Są pyszne, proste w wykonaniu i zawierają wartościowe składniki takie jak płatki owsiane, olej kokosowy oraz kakao bogate w magnez. Czekoladowe spody w połączeniu z kremem orzechowym smakują jak najlepsze ciasteczka z cukierni :) Ciasteczka: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki mąki kokosowej 2 łyżki miodu 2 łyżeczki kakao(...)łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego 3 łyżki mleka roślinnego np. sojowego lub kokosowego Płatki owsiane zmielić na mąkę, wymieszać z resztą składników. Jeśli masa będzie zbyt sucha można dolać więcej mleka. Zagnieść kulkę. Umieścić pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia. Rozwałkować na grubość ok 3 mm. Schłodzić 10 minut w lodówce. Kieliszkiem lub foremką wyciąć kółka. Masa: 200 g serka kremowego
Chocolate Muffin Blog