zupy użyłam czosnek pieczony, smażony i surowy. Składniki: - ok. 250g czosnku- 1 czerwona papryka- ziemniaki- ok. 2,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego- 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml)- młode części pora- 5 szalotek- 500g pieczarek- sól, pieprz- tymianek- natka pietruszki- łyżka oleju rzepakowego- olej kokosowy Czosnek obrałam, opłukałam. Umytą paprykę pozbawiłam gniazd nasiennych, przekroiłam na ćwiartki. Blaszkę(...)piekłam przez ok. 15 minut (aż czosnek będzie miękki i lekko się zrumieni). Do gorącego bulionu dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie, na oleju kokosowym przesmażyłam pieczarki. Gdy odparowała woda, dodałam pokrojoną – jedną z pozostawionych główek czosnku oraz szalotki. Całość smażyłam jeszcze chwilę, aż się zeszkliły szalotki. Gorącą, upieczoną paprykę włożyłam do woreczka, szczelnie zamknęłam i odłożyłam
mojewypiekiinietylkoTempura 天ぷら jest potrawą kuchni japońskiej, ale jej korzenie sięgają Portugalii. Do przygotowania używamy owoców morza, warzyw, grzybów… i nie tylko. Paski drobiowe w kokosowej tempurze, to danie na obiad, kolację lub jako przystawka. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)Marynata do mięsa:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól wędzona- pieprz syczuańskiSkładniki na ciasto:- 2/3 szklanki mąki(...)się wydaje. Na spodzie orzecha są widoczne 3 wyraźne „plamki”. Jedna z nich będzie miękka, a wyczujemy to naciskając je nożykiem. Wydrążamy dziurkę i do szklanki wlewamy wodę kokosową, którą zużyjemy według uznania. Tym razem potrzebne będą wiórki. Kolejny etap, to rozłupanie orzecha. Można go lekko nadpiłować, a potem młotkiem i śrubokrętem dokończyć dzieła. Brzmi to może groźniej, niż wygląda
mojewypiekiinietylkozeszłym roku delektowałam się smakiem przepysznego likieru czekoladowego, a w tym roku miałam 'zachciewajkę' na kokosowe a la Malibu, które zrobiłam z myślą o zbliżającym się Nowym Roku.Likier przygotowany jest na wiórkach kokosowych- nasączonych rumem, a później zmiksowanych i wyciśniętych, dzięki czemu likier jest jeszcze bardziej aromatyczny i kokosowy- z mlekiem niesłodzonym z dodatkiem cukru i rumem, ale jak preferujecie(...)przywitacie sącząc ten fantastyczny w smaku likier :)))900 ml Malibu:* rum- 350 ml* wiórki- 200 g* mleko skondensowane niesłodzone- 500 ml (lub kremówka)* cukier- 1 szklanka* opcjonalnie syrop barmański kokosowy- 2 łyżkiWiórki kokosowe przesypać do litrowego słoika, zalać rumem, dobrze zakręcić i odstawić na 2 dni.Po 2 dniach 'leżakowania', w dużym garnku podgrzać mleko razem z cukrem, mieszając
Kraina Miodem Płynącamamą piekłyśmy świąteczne ciasteczka, dużo ciasteczek. Trwało to kilka godzin i było bardzo wyczerpujące, ale było przy tym także dużo śmiechu i wspomnień z dzieciństwa. Na śniadanko, delikatne, kokosowe kluseczki lane idealne na niedzielę :)~ Orkiszowe kluski lane na mleku kokosowym z serkiem naturalnym, jagodami, wiórkami kokosowymi i pyłkiem pszczelim ~Składniki:30g mąki razowej orkiszowej1 jajko250ml mleka kokosowegoszczypta soliłyżeczka wiórek(...)kokosowych+ serek naturalnywiórki kokosowejagodypyłek pszczeliMąkę, wiórki dokładnie mieszamy z jajkiem i solą. Mleko zagotowujemy i cienkim strumyczkiem wlewamy masę jajeczną. Całość gotujemy jeszcze przez 3 minuty i przelewamy do miseczki. Dodajemy serek, jagody i posypujemy wiórkami i pyłkiem pszczelim lub innymi dowolnymi dodatkami
Kuchenny Skrawek Niebaosób prosiło o takie przepisy, więc wychodzę naprzeciw ich sugestiom. Dlatego dzisiaj w Małej Cukierence pierwszy przepis bez glutenu, wegański. Przepyszny torcik tiramisu przygotowany z orzechów, daktyli i mleczka kokosowego. Byłam podekscytowana tym przepisem:), jak dla mnie zrobienie takiego torciku, to była dobra zabawa. Deser jest delikatny, rozpływa się u ustach i jest bardzo sycący, więc radzę kroić nieduże porcje(...)smaku interesujący, czuć w nim kokos, kawę i czekoladę. Wygląda bardzo apetycznie. Przed przystąpieniem do przygotowań proszę dokładnie przeczytać przepis. Mleczko kokosowe musi poleżeć trochę w chłodnym miejscu, żeby się rozwarstwiło. Jeśli nie chcemy daktyli i orzechów zalewać wrzątkiem, możemy je namoczyć w zimnej wodzie przez około 3 -4 godziny. Bardzo polecam… Wszystkie produkty użyte w przepisie dostępne
Mała Cukierenkaswiatecznego sernika ,mysle ten przepis polozy kres Waszym poszukiwaniom.Proponuje sernik pomaranczowy,ale z nienarzucajacym sie aromatem pomaraczy,bo aromatyzowany sokiem ze swiezo wycisnietych owocow i swiezo starta skorka.Dodatek kremu kokosowego sprawia ,ze jest nie tylko idealnie kremowy,ale znaczaco podnosi jego walory zdrowotne.Jak zdrowe jest mleko kokosowe pisalam tutaj:kokosdomowe-mleko-i-wiorki-kokosowe.Dodanie do sernika kremu kokosowgo jest swietna alternatywa dla smietany kremowki(...)lyzki2 plaskie lyzeczki przyprawy do piernika(lub samego cynamonu)Skladniki na mase serowa:750 g sera 3xmielonego180 g cukru3 jajka L (jesli M to 4)250 g kremu kokosowego (65%)skorka starta z 2 pomaranczysok wycisniety z 2 pomaranczy-125 ml1-2 lyzki likieru cointreau lub rumu 3 lyzki maczki kukurydzianej -mondamin (lub ziemniaczanej) Skladniki na polewe czekoladowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kolejny przepis na sernik!A właściwie to ciasto serowo – czekoladowo – kokosowe.Połączenie tych 3 smaków tworzy fantastyczną całość , której nikt się nie oprze!Serowo – kokosowe kulki przykryte delikatnym czekoladowym ciastem zachwycają nie tylko oczy , ale i podniebienie.Idealny pomysł nie tylko na Święta!Spróbujcie! SKŁADNIKI:( tortownica 20 cm )CIASTO CZEKOLADOWE:* jajko – 2 szt* cukier(...)mąka pszenna – 60 g* mąka ziemniaczana – 40 g* kakao – 2 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczyptaMASA SEROWO – KOKOSOWA:* ser biały 3-krotnie mielony – 250 g* jajko – 1 szt* wiórki kokosowe – 80 g* cukier – 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MASA SEROWO – KOKOSOWA:Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy , odstawiamy
Ostra na Słodkojego stworzenia wybrać dobrej jakości, nie przesłodzoną czekoladę. Prócz słodyczy (którą ja osobiście uwielbiam) tort jest przepyszny. Słodkość przełamuje orzeźwiająca konfitura z czarnej porzeczki. Sercem ciasta jest makowo-kokosowa warstwa, która nadaje charakteru tortowi. Połączenie wszystkich wspomnianych smaków składa się na przepyszny tort, którego warto przygotować w domu.Dla osób, które jednak za białą czekoladą nie przepadają i chciałyby zrobić mniej(...)Białej Czekolady:250 g białej czekolady330 ml śmietanki 30 %Biszkopt:4 jajka7 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyok. 1/5 szklanki makuWarstwa Makowo-Kokosowa:5 białek1/2 szklanki cukru1/2 szklanki suchego maku1/2 szklanki wiórków kokosowych1/4 łyżeczki proszku do pieczeniakonfitura z czarnej porzeczkiTort Makowy z Białą Czekoladą - Sposób przygotowania:Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy). Gdy śmietanka lekko
Słodka StronaKokosowy budyń z suszona kostką kokosową, prażonymi wiórkami kokosowymi, białą czekoladą i bananem Idealne śniadanie na początek tygodnia Sprawdzian z polskiego odhaczony. W tym tygodniu jeszcze "tylko" dwa.Składniki: 100ml mleczka kokosowego 200ml mleka20g mąki ziemniaczanejłyżka wiórek kokosowych cukier/coś do posłodzeniaszczypta soli Odlewamy część mleka i mieszamy z mąką, resztę mleka wraz z cukrem(...)zagotowaniu się mleka wiórki odcedziłam, bo chciałam mieć :gładki" budyń, ale nie jest to konieczne) wlewamy zawartość miseczki do garnka, cały czas mieszając. Chwilę podgrzewamy. Ps. Ja mleczko kokosowe, mleko i wiórki zmieszałam ze sobą wieczorem i wstawiłam do lodówki :PHmmm, co myślicie o tym bym pod niektórymi postami dodawała przepisy
More food, love and dreamsbananowo-kokosowe kluski kładzione na kokosowym mleku**z dodatkiem mleczka kokosowegoO mamuniu, chyba najlepsze kluski ever. Słodziutkie, mięciutkie, delikatne, nieboooo *.* Składniki:35g mąki pełnoziarnistej15g mąki kokosowejzmiksowany banan (ok100g?)łyżka wiórek kokosowychjajkoew.coś do posłodzenia250ml mleka + do ciasta50ml mleczka kokosowegoszczypta soliOba mleka wlewamy do saganka i gotujemy. Wszystkie składniki na kluski miksujemy(ew.dolewamy trochę mleka do konsystencji) i łyżką zamoczoną
More food, love and dreamsłóżku pod ciepłym kocykiem, zaczytywać się w dobrej książce (uwielbiam thillery medyczne, a Wy? ;)) z filiżanką aromatycznej kawy i czymś słodkim do przegryzania. Właśnie z piekarnika wyjechały ciasteczka kokosowe - udostępniam Wam przepis na nie, a sama uciekam spełniać swoje dzisiejsze kocykowo-książkowe plany :)Miłego dnia!SKŁADNIKI:Z tej proporcji wychodzi około 20 ciasteczek.200 ml mleka skondensowanego (słodzonego!)Jeśli nie znaleźliście(...)mleka 2 łyżkami cukru pudru. 200 g wiórków kokosowych1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 2 łyżeczki aromatu waniliowego)2 białka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W dużej misce mieszamy wiórki kokosowe z mlekiem skondensowanym i ekstraktem (lub aromatem) waniliowym.W drugiej misce za pomocą miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.Łączymy ubitą pianę z białek z masą kokosową delikatnie mieszając łyżką
W kuchni Katiesałatkę ale się rozmyśliłam i upiekłam ciasto.ANANASOWIECSKŁADNIKI:Biszkoptjajka - 4sztmąka ziemniaczana -1 szklproszek do pieczenia -1,5 łyżeczki cukier kryształ 0,5 szklsólBEZA WIÓRKOWA:cukier puder -3/4 szklwiórki kokosowe -100gbiałka jaj -3 sztKREM ANANASOWY:margaryna palma -250 gżółtka jaj -3 sztcukier puder -0,5 szklananasy -2 puszkibudyń waniliowy -1 opakWierzch do posypaniawiórki kokosowe -2 łyżkicukier kryształ -2 łyżeczkiPRZYGOTOWANIE(...)Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika,piec 25 minut w 175 stop. BEZA WIÓRKOWA: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać wiórki kokosowe,wymieszać. Wylać pianę do wysmarowanej tłuszczem blachy o takich samych wymiarach co piekł się biszkopt. Włożyć bezę do piekarnika,piec 25 minut w 175 stop. KREM ANANASOWY Ananasy odlać
Kuchnia Danusimoże być coś lepszego od zapachu kokosa o poranku? Dzisiaj po raz pierwszy odważyłam się wypróbować domową mąkę kokosową, która pozostała mi po zrobieniu mleka kokosowego. I muszę przyznać, że jest wspaniała. Doskonale zagęszcza jogurt i nadaje mu delikatny kokosowy smak. A oto wynik mojego małego eksperymentu: ~ Kremowa owsianka z jogurtem kokosowym winogronami i pyłkiem kwiatowym ~ Składniki: 250ml wody/mleka(...)płatków owsianych 250g jogurtu naturalnego 20g mąki kokosowej ew. miód/ stevia/ cukier + dowolne dodatki ( u mnie winogrona, pyłek kwiatowy) Płatki gotujemy w wodzie/mleku (możemy dodać coś do posłodzenia), blendujemy i przekładamy do miseczki/słoika. Przesiewamy mąkę kokosową przez sitko i mieszamy z jogurtem.Gdy owsianka przestygnie, nakładamy na nią jogurt i dekorujemy dowolnymi dodatkami. Całość wkładamy do lodówki
Kuchenny Skrawek Niebabiałej czekolady: (ok. 20 sztuk) Składniki: 200 g białej czekolady1/5 szklanki śmietanki 36% (ok. 40 ml)1 łyżka miodu1 łyżeczka likieru kokosowegocukier puder, kakao lub wiórki kokosowe do posypaniaSposób przygotowania: Do garnka z grubym dnem wlewamy śmietankę, dodajemy miód, połamaną czekoladę i likier kokosowy, całość podgrzewamy na bardzo małym ogniu regularnie mieszając aż do roztopienia się czekolady(...)półtwarda należy nabierać jej "porcję" za pomocą małej łyżeczki i energicznie i szybko formować kuleczki. Należy to robić szybko by oddać jak najmniej ciepła z dłoni. Kuleczki obtaczamy wiórkami kokosowymi, posypujemy kakao lub cukrem pudrem, umieszczamy w mini-papilotkach i trzymamy w lodówce aż do przyjścia gości (; 2.Trufelki z gorzkiej czekolady i serka mascarpone: (ok.13 sztuk)Składniki:130 g gorzkiej
Symfonia Smakówspecjalny blender do koktajli przygotowuję różne ekspresowe koktajle kilka razy dziennie, doskonale chłodzą podczas upałów i gaszą pragnienie. Wpadłam na pomysł aby przygotować sobie pysznego mlecznego shake z wiórków kokosowych, mleka, kefiru, kostek lodu i cukru w kostkach. Mój nowy Blender do koktajli doskonale poradził sobie z miksowaniem wiórków, po zmiksowaniu pozostał ich kokosowy smak, lecz ich struktura nie była(...)wyczuwalna podczas picia szejka rozleciały się na pył. Shake był pyszny. Następnym razem przygotuję sobie tym sposobem drinka Malibu, tylko muszę uzupełnić zapas białego rumu Aby przygotować Kokosowy shake (kokosowy szejk) dla 2 osób potrzebujemy: - 4 łyżki wiórków kokosowych - 200 ml zimnego mleka - 150 ml domowego kefiru (można go pominąć zwiększając ilość mleka) - 3 kostki brązowego cukru - 4 kostki lodu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię