Efektownie wyglądające babeczki kokosowe zachwycą z pewnością nie tylko zwolenników zdrowego jedzenia. A zbliżający się sylwestrowy wieczór wydaje się być dobrym momentem, aby zaskoczyć gości pysznym i jednocześnie baaardzo zdrowym deserem! Smakowa satysfakcja gwarantowana. Tak samo jak zdziwione miny tych, którzy poznają składniki babeczek. :) Tak naprawdę ten deser można przygotować w różnej formie. Z podanych składników wyszło(...)blasze i po zastygnięciu pokroić w małe kwadraty. Składniki: SPÓD: - 1 szklanka daktyli (namoczonych przez 10 minut we wrzątku i odsączonych) - 1 szklanka amarantusa ekspandowanego (poppingu) - 4 łyżki oleju kokosowego MASA KOKOSOWA: - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 szklanka wiórków kokosowych zmielonych w młynku do kawy - 1 banan - 4 łyżki syropu z agawy/klonowego - 1 łyżeczka esencji waniliowej/cukru waniliowego Daktyle, amarantus
Smakuje zdrowołyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki ziela angielskiego 3 łyżki stewii z erytrytolem 1/4 łyżeczki soli 140g czekolady startej na grubej tarce (u mnie 90% kakao) 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 1/2-3/4 szklanki mleka kokosowego 1 jajko z wolnego wybiegu 1 łyżeczka esencji waniliowej 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy 1/2 łyżeczki skórki z cytryny lukier: 1 łyżka oleju kokosowego 4 łyżki(...)brandy (min. 10 minut, ale może być dłużej). W tym czasie mieszamy ze sobą suche składniki. W mikserze łączymy ze sobą składniki mokre, ale tylko 1/2 szklanki mleka kokosowego. Łączymy z suchymi i dokładnie ugniatamy. Jeżeli masa będzie zbyt sucha dodajemy resztę mleka kokosowego i ponownie zagniatamy. Jeśli użyliśmy rodzynek luksusowych (takich większych), kroimy je na mniejsze kawałki. Rodzynki
Fill The BowlPijak czyli ciasto z procentami na spodzie makowo-kokosowym przełożone kremem budyniowym, dżemem oraz biszkoptami nasączonymi alkoholem i oblane polane czekoladą to przepyszny smakołyk, który polecam na święta, domowe imprezy a także inne okazje. składniki na formę(...)ciasto makowo-kokosowe 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 150 g wiórków kokosowych 150 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki cukru 3 żółtka 100 g masła
Smakowite DaniaJeśli co roku, tak jak ja, obdarowujecie swoich bliskich czekoladowymi wyrobami, to słoiczek z karmelem bardzo ich zaskoczy! Jest to super słodki prezent, ale też nieco odchudzony – na cukrze kokosowym zamiast białego, z dodatkiem oleju kokosowego zamiast masła, ale za to z whisky by dodać mu nieco nonszalancji. Mój karmel nie jest tak gęsty jak tradycyjny, dlatego znakomicie sprawdzi się(...)jako polewa do naleśników, dip (gruszki zamoczone w karmelu smakują jak niebo!), albo dodatek do gorącej czekolady. Składniki: 2 łyżki wody 100g cukru kokosowego (ok. ⅔ szklanki) 80 ml śmietanki wegańskiej (np. śmietanki owsianej) 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki whisky Sposób przygotowania: W garnuszku podgrzewamy 2 łyżki wody, a gdy woda będzie ciepła wsypujemy cukier kokosowy. Zostawiamy
Fill The Bowlpieczenia Krem ananasowy: 4 żółtka 1 szklanka mleka 1 szklanka soku ananasowego 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła kilka plastrów pokrojonego drobno ananasa Placek kokosowy: 4 białka 1/2 szklanki cukru pudru 100 g. wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: białka z cukrem ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po jednym(...)stopniach. Krem ananasowy : sok z ananasów i masło zagotować. Żółtka, mleko, cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać i dodać do gorącego soku. Dokładnie mieszać, aż krem zgęstnieje. Placek kokosowy : białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Piec około 20 minut w 200 stopniach, aż placek się zrumieni. Na ostudzony biszkopt wyłożyć gorący krem ananasowy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieszklanki mąki orkiszowej typ 700 2 łyżki kakao 2 łyżeczki korzennej mieszanki przypraw do pierników 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego kilka łyżek herbaty z dodatkiem pomarańczowego likieru (lub soku pomarańczowego) do nasączenia ciasta Krem z nerkowców: 1 szklanka nerkowców, uprzednio moczonych w zimnej wodzie przez kilka godzin 10 sztuk suszonych(...)daktyli ½ szklanki mleka sojowego ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 3 łyżki soku z cytryny ½ szklanki gęstej części mleka kokosowego kokosowe pralinki, starta gorzka czekolada lub inne słodkie ozdoby do dekoracji Piekarnik rozgrzej do 175 °C. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wlej mleko sojowe, dodaj dwie łyżki soku z cytryny, zamieszaj i odstaw
Roślinna - blog wegańskiCiasto, po którym nie radzę wsiadać za kierownicę ;) Pyszne, półkruche blaty przełożone mocno alkoholową masą kokosową i konfiturą z aronii, która świetnie podkreśla smak całego ciasta. Zjedzone niemal natychmiast, w towarzystwie przyjaciół, których zaprosiliśmy na seans filmowy, oglądanie telewizji on-line jest taką naszą małą tradycją, szczególnie odkąd odkryliśmy http://goldvod.tv/ , duży wybór, w tym także nowości, to lubimy! :) Samo(...)ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia, a przy tym przepyszne. Wiórki kokosowe moczyłam w domowym likierze kokosowym , przez co masa, mimo wszystko, ma delikatniejszy smak :) Polecam! Składniki na ciasto: 250 g margaryny 4 żółtka 2,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 200 g masła 1,5 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka kaszy
Domowa cukiernia Ewymigdałowy krem Rafaello z kaszy jaglanej (Jeden słoiczek) Zafundowałam sobie dzisiaj takie właśnie II śniadanko po treningu. Jest idealny do zjedzenia łyżką jak budyń, jak i na kanapki. Mocno kokosowy, z kawałkami migdałów. Składniki: 60g suchej kaszy jaglanej (około pół szklanki) 1 i 1/4 szklanki wody do ugotowania kaszy 50g świeżego kokosa lub 3 łyżki wiórków kokosowych ze sklepu łyżeczka(...)oleju kokosowego około 10 obranych ze skórki migdałów 50- 100ml mleka migdałowego (krowie też się nada) trochę słodzika lub cukru Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, a na koniec przelewamy wrzątkiem (w ten sposób pozbywamy się goryczki). Następnie gotujemy ją do wchłonięcia wody. Do garnka z ugotowaną kaszą wlewamy 50ml mleka migdałowego i mieszamy
Moja MichaPanierka paleo może być albo dwuskładnikowa (rozbełtane jajko i sucha posypka) albo w postaci ciasta (jajko, przyprawy i suche składniki wymieszane razem). Panierka paleo – niektóre pomysły: wiórki kokosowe, mąka kokosowa płatki migdałowe, mielone migdały łamane lub mielone siemię lniane mielone orzechy, mąka orzechowa tapioka albo mąka ararutowa wszystkie kombinacje powyższych składników Warto do panierki dodać przyprawy , może to być(...)słonecznika, jednak zawierają one bardzo dużo kwasu fitowego i/lub tłuszczy omega-6, więc raczej nie zalecamy ich jedzenia. Najprostsza, najszybsza i chyba najtańsza panierka paleo to jajko i wiórki kokosowe , taka panierka doskonale się sprawdza do ryb i drobiu. Świetnie do niej pasuje nierafinowany olej kokosowy , ale do smażenia można też wziąć rafinowany olej kokosowy albo masło klarowane. Zobacz też
PaleoSMAKrosołowej*) ok. 1 kg surowej dyni (u mnie przed obraniem nieco ponad 1kg) Sok z jednej średniej pomarańczy (wyciskanej ręcznie) dwa cienkie plasterki świeżego imbiru (korzeń) 1/4 szklanki mleka kokosowego przyprawy: sól himalajska (u mnie 1/2 łyżeczki) 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru szczypta gałki muszkatołowej dwie szczypty pieprzu czarnego dwie szczypty suszonego chili 6 kropel stewii w płynie *Kostki rosołowe(...)ostateczność i w większości to fujka! Ale wiem, że nie każdy z Was trzyma zawsze bulion w zamrażalce. Do podania: Makaron ryżowy dwie garści migdałów dwie garści płatków kokosowych stewia z erytrytolem (ok. 2 łyżeczki) Sposób przygotowania Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (to jedyny etap gdy trzeba trochę się natrudzić;)) Litr wody/bulionu* wlewamy do garnka. Dodajemy pokrojoną dynię
Fill The Bowldodatek obiadowy wykorzystuję właśnie cukinię i przygotowuję ją na patelni, zazwyczaj w bardzo lekkim i świeżym wydaniu. Do przyrządzenia tego obiadu użyłam lekko podsmażonej cukinii i dodałam wiórki kokosowe, co nadało daniu trochę innego, egzotycznego smaku. Myślę, że połączenie takiej chrupiącej cukinii z łososiem i ziemniaczkami przygotowanymi na parze to strzał w dziesiątkę :) Całe danie jest lekkie i niskotłuszczowe(...)zdrowe ze względu na cenne tłuszcze występujące w rybie. Dodatkowo nie zajmuje dużo czasu z uwagi na przygotowanie ryby i cukinii na patelni :) Delikatny łosoś z kokosową cukinią i ziemniaczkami składniki na 2 porcje 1 cebula 1 średnia cukinia płaska łyżeczka oleju kokosowego extra virgin sól, pieprz, zioła prowansalskie 1-2 łyżki wiórków kokosowych 300-350 g łososia (u mnie
FitKotjedno z tych, które im dłużej leżą, tym lepiej smakują. O ile oczywiście wcześniej nie zostaje zjedzone ;) W oryginale ciasto kruche piecze się od razu z dżemem i warstwą kokosową, ale nie polecam tego sposobu bo jest duże ryzyko, że wyjdzie zakalec. Ja upiekłam osobno ciasto kruche, osobno blat kokosowy i dopiero wtedy przełożyłam je dżemem - wyszło pysznie. I jeszcze(...)żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany WARSTWA SEZAMOWA 1 szklanka sezamu (z czubkiem) 1/4 szklanki cukru 40 g masła/margaryny 2 łyżki miodu BLAT KOKOSOWY 5 białek 3/4 szkl cukru 150 g wiórek kokosowych MASA CHAŁWOWA 1/2 szklanki cukru 200 g chałwy 125 g miękkiego masła DODATKOWO dżem porzeczkowy (ok 400 g) 1. Ciasto kruche
Kto ugości moich gości?kolację omlety. Ostatnio w szczególności upodobałam sobie ich słodką odmianę. Dlaczego? Bo takie omlety smakują nie tylko mi, ale też i mojej małej księżniczce. Dziś zapraszam Was na kokosowy omlet figowy. Ten mały owoc jest tak wdzięczny w smaku i wyglądzie, że nie mogło go zabraknąć w mojej kolacji. Mój kokosowy omlet figowy podałam w towarzystwie herbaty o smaku owocu(...)Polecam! Herbata "Love" uwodzi nie tylko smakiem, ale też i aromatem. Gdy tylko ją zaparzę od razu poprawia mi się nastrój . Składniki: 5 łyżek mleka 3 łyżki mleka kokosowego light 1/3 szklanki mąki 1 jajko klasy M 1 łyżeczka miodu 1 figa 3 łyżki wiórków kokosowych 1/2 - 1 łyżeczka masła do smażenia Przygotowanie: Do jednej miseczki wbijamy żółtko
Słodkie okruszkiKokosowa jaglanka z figami, czyli jaglanka w wersji jesiennej. Kasza jaglana jest wyjątkowo zdrowa – to produkt naturalny, bezglutenowy, pełen składników mineralnych, a w dodatku usuwa z naszego organizmu nadmiar śluzu (idealna na katar, mokry kaszel) i kwasy (silnie zasadotwórcza). Polecam ją szczególnie na jesienne i zimowe śniadania – nie tylko wzmacnia odporność, chroniąc nas przed przeziębieniami, ale też rozgrzewa(...)organizm i zapobiega jego wychładzaniu. Tym razem swoją jaglankę wzbogaciłam o dodatek kokosa oraz fig. Polana syropem klonowym i posypana migdałami jest pyszna. Kokosowa jaglanka z figami: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/2 dużego, rozgniecionego banana 1 i 1/3 szklanki mleka 2 łyżki wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki cynamonu 1-2 świeże figi (lub inne owoce) syrop klonowy
Poezja smakuDziś będzie kokosowo i ananasowo. Smażona pierś z kurczaka w mleczku i z wiórkami kokosowymi z pikantną pastą curry i imbirem. Wszystko to osłodzone świeżym ananasem. Składniki: pierś z kurczaka połowa świeżego ananasa 3 łyżki wiórek kokosowych puszka mleczka kokosowego opakowanie jogurtu naturalnego/śmietany jogurtowej kawałek świeżego kawałka imbiru 3-4 ząbki czosnku łyżka ostrej pasty curry 3 łyżki(...)lekko zeszklić a nie przyrumienić. Dodałam do niej pierś z kurczaka. Podsmażyłam ją wraz z cebulą a pod koniec smażenia dołożyłam starte ząbki czosnku. Wsypałam wiórki kokosowe, które oprócz smaku zagęszczą nam sos. Wlałam mleczko kokosowe i chwilę podgotowałam. Świeżego ananasa obrałam i pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam go do garnka. Wymieszałam i chwilę poddusiłam. Gdy kurczak był
potrawyregionalne