pomysł? No cóż nikt tego nie wie. Mogę tylko się domyślać, że chodzi o liczbę różnych składników użytych do jego wykonania...bo czegóż tu nie ma, kakao, mak, wiórki kokosowe, budyń, alkohol, dżem, orzechy, i to wszystko polane polewą...ktoś by mógł powiedzieć 'mydło i powidło', ale smak jest wyborny, powiedziałabym nawet nieziemski, na pewno zaskoczy Was swoim smakiem. Składniki(...)ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka kakao 1 szklanka maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę: 3/4 litra mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 100 g orzechów włoskich odrobina dowolnego alkoholu (u mnie kieliszek
na moim stole...Malutkie, urocze, obłędnie pachnące i smakujące kokosem kuleczki, których głównym składnikiem jest kasza manna oraz dodatkowo mleko kokosowe i wiórki- dla wzmocnienia kokosowego smaku. Bez mąki, bez jajka, a w wersji fit nawet można pominąć cukier, gdyż słodyczy nadają wiórki. Proste i szybkie w formowaniu, a dla jeszcze większego ułatwienia z masy można uformować wałek i pociąć na kawałki, niczym(...)polać odrobiną syropu np. klonowego, no i pożywną, wartościową i cieszącą oko kolację bądź ciekawy deser mamy gotowy! :) Polecam, kuleczki są wyjątkowe! * kasza manna Kupiec- 1,5 szklanki * mleko kokosowe- 1 szklanka * wiórki kokosowe- 1/3 szklanki * cukier trzcinowy- 1 łyżka (można pominąć) * maliny- 200 g * syrop klonowy- do polania * mięta i płatki kokosowe- do ozdoby Kaszę mannę wraz z cukrem
Kraina Miodem Płynącafunkcję, co żółtko, ponieważ ciasto zyskuje ładną pomarańczową barwę. Uwaga, nadjeżdża powóz słodkości! Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej typ 700 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki wiórków kokosowych plus 2 łyżki do posypania ½ łyżeczki mielonego kardamonu ¾ szklanki mleka sojowego ½ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 2 pełne łyżki oleju kokosowego 1 dojrzałe mango Piekarnik rozgrzej do 190 °C. Wgłębienia formy(...)muffinek wyłóż papilotkami. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz kardamon. Całość zamieszaj i odstaw na bok. Do osobnego naczynia wlej mleko sojowe i wsyp do niego cukier. Za pomocą trzepaczki rozmieszaj cukier, aby odrobinę rozpuścił się w mleku. Olej kokosowy przełóż na patelnię i na bardzo małym ogniu rozpuść do płynnej postaci. Mango
Roślinna - blog wegańskigusta niemal każdego gościa :) Tort składa się z warstw czekoladowych biszkoptów, nasączonych likierem Malibu. Przełożony jest niezawodnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Wierzch to warstwa wiórków kokosowych i połówek truskawek. Taki właśnie tort uświetnił moje 18 urodziny :) Dekoracja tortu dla Mamy Mój tort urodzinowy był piętrowy - na zdjęciu kawałek z małego tortu :) Biszkopt: 5 jajek podzielonych na białka(...)Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru malibu Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać serek i likier, zmiksować. Odłożyć 1/3 masy do dekoracji. Do pozostałej części dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przechowywać w lodówce do czasu dekoracji
Chocolate Muffin BlogBanany i gorzka czekolada; nie ma lepszego połączenia. Jeśli jeszcze do tego dodamy płatki owsiane, zmielone migdały, mleczko kokosowe i wszystko polejemy syropem klonowym, to otrzymamy najlepsze pancakesy na świecie. Nie zawierają masła, ale olej, mleko kokosowe, a cukru, tyle co w bananach i gorzkiej czekoladzie. Usmażyłam je wczoraj na podwieczorek, a już zdążyly podbić serce moich córek(...)Składniki na około 8 pancakesów: 2 bardzo dojrzałe banany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 6 łyżek mielonych migdałów 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego( może być również słonecznikowy) 200 ml mleczka kokosowego lub sojowego/ryzowego/lub mleka 1 szklanka płatkow owisanych( u mnie błyskawiczne Lubella) ¾ szklanki mąki pszennej 6 łyżek groszku czekoladowego Rozgniatamy banany na papkę
Mia Cucina Sofietajest na to rada - można je przecież zrobić samemu. Co ciekawe 100 g mleczka z tego przepisu to 250 kcal, podczas gdy dla porównania 100 g sklepowego ptasiego mleczka kokosowego to ok. 450 kcal . Ograniczamy też ilość tłuszczu i węglowodanów (poniżej tabela porównująca obydwa rodzaje). No i co ważniejsze, składniki są znacznie zdrowsze niż w gotowcu , a koszt porównywalny. Warto(...)chyba nie muszę dodawać, że jest pyszne i znika w mgnieniu oka :) SKŁADNIKI (10 kawałków wielkości tych ze zdjęcia, ok. 500 g): Mleczko: puszka (400 ml) mleczka kokosowego 2 łyżki ksylitolu 3 łyżeczki żelatyny (lub agar) 1 łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie ziarenka z 1 laski wanilii Polewa: 1 łyżka wrzącej wody 1 łyżka ksylitolu 30 g oleju kokosowego nierafinowanego
Powiedz dietom niekąpieli-migdał i kokos stworzyłam na potrzeby konkursu „Apart: Kosmetyczne inspiracje – kulinarne akrobacje!” przepis na torcik egzotyczny z kremem ryżowym. Torcik składa się z dwóch warstw biszkoptu: kokosowego na dole i migdałowego na górze. Między nimi znajdują się dwie warstwy kremu ryżowego przedzielone konfiturą morelowo-pomarańczową. Wszystkie składniki doskonale się tu komponują, a torcik jest delikatny w smaku(...)dodatek wanilii, soku owocowego lub likieru pozwoli uzyskać pożądany smak. Zachęcam gorąco do wypróbowania.” Egzotyczny torcik z kremem ryżowym (przepis autorski) Składniki na 8 szt. Biszkopt kokosowy: 2 jajka 2 łyżki cukru 50 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt migdałowy: 2 jajka 2 łyżki cukru
Wiem co jemmałe porcje): 2 tabliczki (200 g) gorzkiej lub deserowej czekolady (w wersji wegańskiej: czytamy etykietę czy czekolada nie zawiera mleka i lecytyny z jaja kurzego) 250 ml mleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki syropu klonowego szczypta soli Dodatkowo do przygotowania bitej śmietany: mała puszka mleka kokosowego (lub w wersji niewegańskiej: schłodzona mała śmietana kremówka(...)łyżka cukru pudru lub syropu klonowego Przygotowanie: 1. Do rondelka wlać mleko kokosowe, dodać połamaną czekoladę i pozostałe składniki. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając, aż masa będzie jednolita. 2. Przelać do 4 małych miseczek lub filiżanek. 3. Wstawić do lodówki na kilka godzin. 4. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną : UWAGA: Mleko kokosowe musi być dobrze
Domowa Cookierenka Agidostarczy mi wegański, zdrowy deser... a jednak :) Z resztą sami spróbujcie, bo przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy zmiksować wszystkie składniki, przełożyć do formy i schłodzić. Zdrowa tarta czekoladowa z kokosową nutką i malinami zdecydowanie poleca się na poprawę humoru. A jeszcze świadomość, że bezkarnie można sobie pozwolić na dodatkowy kawałek - bezcenna :) Składniki: Spód tarty: 2 szklanki orzechów (użyłam nerkowców(...)pół lub 3/4 szklanki wiórków kokosowych szczypta soli 6 łyżek syropu z agawy (zamienniki: syrop klonowy lub miód w wersji niewegańskiej) 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Nadzienie: 1 szklanka kaszy jaglanej + 3 szklanki wody 1/3 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki kakao 350 ml mleka roślinnego (np. migdałowego lub owsianego ) 4 łyżki syropu z agawy (zamienniki: syrop
Domowa Cookierenka Agikokosowy* białkowy omlet z daktylami ~ *z mąką kokosową i kokosową kazeiną KFD Kolejna wersja tego omleta :) Po raz pierwszy pojawił się w poprzednim tygodniu i wiedziałam, że zrobię go ponownie :) Jest pyszny, zdrowy i baaardzo syci :) Przy okazji odkryłam cudne połączenie - kokos i daktyle! Niebo, mówię Wam, spróbujcie! PRZEPIS /1 porcja/ ~jajko ~3 białka ~łyżka mąki kokosowej ~2 łyżki mąki(...)pszennej razowej (płaskie) ~20g kokosowej kazeiny KFD ~kilka kropli soku z cytryny Oddzielamy żółtko od białka, mieszamy wszystkie białka i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem soku z cytryny. Następnie dodajemy żółtko i jeszcze chwilę ubijamy (na najmniejszych obrotach miksera), przesiewamy mąki i kazeinę, delikatnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej (najlepiej olejem kokosowym) patelni z obu stron. Smacznego
breakfast of dreamsprostu płatki owsiane z miodem, orzechami i owocami suszonymi, ale gdy zrobić "smakową" granolę dodaję przepis na bloga :) Dzisiaj mam dla Was granolę nieco tropikalną, o smaku bananowo-kokosowym. Dodałam do niej moje ukochane nerkowce! Wszystkie te smaki idealnie do siebie pasują i tworzą pyszną, chrupiącą, słodką granolę :) Uwielbiam bananowe granolę, bo dzięki bananowi powstają w nich kawałki pozlepianych płatków(...)sklepowych CRUNCHY, tylko że o wiele zdrowsze :) GRANOLA BANANOWO-KOKOSOWA przepis autorski // ok. 350g granoli ~215g płatków owsianych Melvit (w wersji bezglutenowej certyfikowanych!) ~szklanka wiórków kokosowych ~50g miodu (w wersji wegańskiej miód sztuczny/syrop klonowy/z agawy) ~średni, bardzo dojrzały banan (ok. 120g po obraniu) ~50g nerkowców ~4 łyżki oleju kokosowego Olej kokosowy rozpuszczamy wraz z miodem. Banana rozgniatamy widelcem. Nerkowce siekamy
chili & sugarMamy weekend a u mnie musi być ciasto jak już wiecie, tym razem zapraszam na makowe ze słodką bezą kokosową, puszystym kremem budyniowym, cała słodycz przełamana kwaskowymi jabłkami z galaretką, tworzą duet idealny. Znakomicie sprawdzi się jako i deser do kawy czy na udekoruje świąteczny stół...... Składniki Blaszka o wym 24/42 cm Ciasto makowe: 6 jajek(...)masła lub margaryny 1 szklanka maki tortowej 1 szklanka cukru 2 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe 4 białka jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka wiórek kokosowych białych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 80 dag winnych jabłek (po obraniu) 2 galaretki agrestowe 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru
Wanilia i KardamonPyszne, puszyste z zieloną wisienką w środku o delikatnym kokosowym posmaku, w okresie karnawału niezastąpione. Pierwszy raz użyłam do nich mąki kokosowej którą otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Ol'Vita , powiem szczerze pierwszy raz miałam do czynienia z taką mąką, bałam jej się użyć jako samodzielny produkt, dlatego na początek wylądowała właśnie w pączkach jako dodatek do zwykłej mąki(...)dzięki temu miałam okazję poznać jej smak i konsystencję. Mimo że nie było jej wiele w tym wypieku pączki miały łagodny kokosowy smak i zapach. Następnym razem wykorzystam ją do kokosowych zdrowych ciasteczek. Polecam gorąco ten bezglutenowy produkt! Składniki 1/2 kg pszennej mąki typ 550 2 czubate łyżki mąki kokosowej Ol'Vita 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy
Wanilia i KardamonJogurtowe kokosowe ciastko ryżowe z morelami*; z sosem truskawkowym *z mąki ryżowej, płatkami ryżowymi, mleczkiem kokosowym, wiórkami kokosowymi, z ubitym białkiem Mały eksperyment, trochę tego, tego i tamtego, bo nie mogłam się zdecydować. A wyszło coś obłędnego < 3 Kochana mamusia kupiła morele i czereśnie < 3 Przepis: 35g mąki ryżowej 15 mąki pszennej 20g płatków ryzowych(...)szklanki mleczka kokosowego ok.70g jogurtu naturalnego jajko (białko + żółtko) coś do posłodzenia szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia morele wiórki kokosowe Płatki zalać mleczkiem i odstawić na noc do lodówki. Rano wymieszać z resztą składników, dodać delikatnie ubite na sztywną pianę białko. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynka, powtykać kawałki moreli, posypać wiórkami. Piec w 180 stopniach przez
More food, love and dreams