kluski - 6146 przepisów (strona:31/410)

Kluski łyżką kładzione z boczkiem i szczypiorkiem 96

Kluski łyżką kładzione to najszybszy sposób na przygotowanie obiadu albo dodatku do mięsa. Ja swoje kluski podałam z boczkiem i szczypiorkiem. Pyszne połączenie! Pamiętam jak byłam jeszcze dzieckiem i takie kluski robiła mama. Często podawała je z jajkiem albo słoninką albo ze słoninką i białym serem. Całą rodziną jedliśmy wtedy z jednej miski. Smakowało(...)rewelacyjnie! … Czytaj dalej Kluski łyżką kładzione z boczkiem i szczypiorkiem Artykuł Kluski łyżką kładzione z boczkiem i szczypiorkiem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Kluski śląskie 79

Wspomnienie naszego dzieciństwa. Zarówno moja Babcia, jak i Ciocia mieszkająca na Śląsku robiły wspaniałe kluski śląskie . Samodzielne przygotowanie stanowiło dla mnie wyzwanie, tym bardziej, że Bartek często je spożywał na niedzielny obiad. razem z roladą śląską i modrą kapustą . Wspólnie daliśmy jednak radę i kluski śląskie wyszły idealne, Mój Mężczyzna powiedział nawet, że mogą konkurować(...)tymi robionymi przez jego Mamę. Udostępnij Składniki na kluski śląskie 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ziemniaki obrać i ugotować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Gdy przestygną, całość wyłożyć na stolnicę i uformować w kopiec. Podzielić go na 4 części, jedną z nich odłożyć na bok, a powstałe miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną

niecodziennikpary
Kluski szare 118

Szare kluski, u nas tak zwane kluski z tarcizny, to świetna opcja na niedrogi i smaczny obiad. W moim domu są bardzo lubiane i zawsze znikają do samego końca. Jeżeli lubicie kluski ziemniaczane, a jeszcze takich nie robiliście, koniecznie spróbujcie. 1 kg ziemniaków 1 jajko 3/4 szkl. mąki pszennej (u mnie typ 480) sól(...)pomocą dwóch łyżek formujemy z masy ziemniaczanej kluseczki-łezki. Wrzucamy je na gotującą się wodę. Gotujemy około 5 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy łyżką cedzakową. Kluski podajemy z boczkiem i cebulką

Smaki Na Talerzu
Cebulowe kluski śląskie 86

Kluski śląskie to słynne kluseczki ziemniaczane z dziurką. Takie kluski goszczą w moim domu często, na przemian z kopytkami. Lubię je za to, że można je przygotować w większej ilości i odsmażać lub podgrzewać przez 2-3 dni. Są tanie do zrobienia i smaczne. Pysznie smakują jako dodatek do dania mięsnego czy sosu zamiast tradycyjnych gotowanych(...)ziemniaków. Dziś kluski śląskie zrobiłam w nieco innej wersji, bo z dodatkiem cebuli. Dzięki temu nabrały nowego, ciekawego smaku. Rodzina zajadała ze smakiem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 cebula ok. 1,5szkl. ugotowanych ziemniaków 1 jajko szczypta majeranku sól, pieprz do smaku ok. 3/4szkl. mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Cebulę obrałam i drobno posiekałam

Waniliowe Improwizacje
KLUSKI LENIWE 124

KLUSKI LENIWE Kluski leniwe, jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Pamietam jak, mama ich mi nie chciala robic to biegłam do babci i od razu tego dnia takie kluski pojawiały się na stole :) Zapraszam do wypróbowania przepisu Skladniki: ok 1 kg sera kasza manna 2 całe jajka sól masło* bułka tarta* śmietana* * opcjonalnie(...)garnka wlewamy wodę, solimy(mniej niż na ziemniaki czy makaron) i zagotowujemy-możemy dodać troszkę oleju by nam się kluseczki nie sklejały 10. Na wrzącą wodę wrzucamy partiami kluski, za pomocą najlepiej drewnianej łyżki delikatnie mieszamy, by nasze kluski nie przywarły do dna. Od czasu wypłynięcia na wierzch, gotujemy ok 2-3 minut 11. Wyjmujemy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Kopytka pszenno - kukurydziane z serem feta 103

blogu. Nie znaczy to oczywiście, że jemy tylko takie potrawy, bo to nie byłoby zdrowe, ale raz na jakiś czas takie przygotowuję. Zwłaszcza często robię kopytka lub temu podobne kluski, bo mój synek bardzo je lubi. Moja ciekawość kulinarna jest jednak spora i często modyfikuję tradycyjne przepisy. Tym razem kopytka zrobiłam z dodatkiem mąki kukurydzianej i sera feta(...)każdy plaster uformowałam w długi i cienki wałeczek i pokroiłam na ukośne kluseczki/kopytka. Kopytka odkładałam na drewnianą deskę wysypaną mąką. W dużym garnku zagotowałam wodę. Osoliłam ją i wrzuciłam kluski. Kluski gotowałam jakieś 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, a następnie łyżką cedzakową wyłożyłam je na półmisek. Kopytka można podać z cebulką i skwarkami, twarogiem

Waniliowe Improwizacje
Kluski z kaszą kuskus 97

Wbiłam jajka i zagniotłam wszystko na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w wałek i pokroiłam na grubsze plastry. Każdy plaster ciasta uformowałam w cienki wałeczek i pokroiłam na ukośne kluseczki/kopytka. Kluski ułożyłam na stolnicy wysypanej mąką. W dużym garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam kluski. Gotowałam je 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski wyłożyłam łyżką cedzakową na półmisek. Podałam je tradycyjnie ze smażona cebulką i skwarkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na kopytka i inne kluski, np.: kopytka ziemniaczano - serowo - marchewkowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/kopytka-ziemniaczano-marchewkowo-serowe.html), kluski leniwe z białego sera (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/kluski-z-biaego-sera-leniwe.html), kluski leniwe ziemniaczano

Waniliowe Improwizacje
Kluski dyniowo-kokosowe 129

resztę mąki i szybko wyrobić. Podzielić na 4 części i każdą uformować w wałek o wysokości ok. 2-3 cm. W garnku zagotować wodę. Posolić. Wałki ciasta pokroić na kluski ostrym nożem co jakiś czas zanurzanym w mące. Kluski wrzucić na wrzątek (po wrzuceniu części ustawić palnik na większą moc). Gdy kluski zaczną wypływać(...)powierzchnię, zmniejszyć moc palnika i gotować ok minuty. Wodę z kluskami przelać na duży durszlak, przepłukać zimną wodą. Do klusek można przygotować sos na słodko lub wytrawny. Ja je podałam w gęstej zupie pomidorowej, na którą przepis wkrótce

Weekendy w domu i ogrodzie
Leniwe kluski ze szpinakiem 97

długie siedzenie w kuchni i wymyślanie. Wtedy ratują mnie wszelkie kluski.  Tak było parę dni temu. Powstały bardzo smaczne, a co najważniejsze szybkie do zrobienia  kluski leniwe szpinakowe. Leniwe kluski czyli kluski z serem na ogół jadam na słodko. Leniwe szpinakowe są zdecydowanie wytrawne i należy podać je z wytrawnym(...)sosem. Ja podałam swoje z pysznym domowym  sosem pomidorowym  z zapasów zrobionych na zimę. Myślę, że smaczne byłyby też z wyrazistym sosem serowym. Bardzo polecam! LENIWE KLUSKI SZPINAKOWE  - PRZEPIS składniki ( dla 2 osób) kluski 180 g tłustego twarogu ok 85 g mąki plus dodatkowo do podsypania 1 jajko 100 g szpinaku baby ząbek

Stare Gary
Leniwe gorgonzole z bazyliowym pesto 103

pomysł znakomity i pyszny. Przepis na te małe cuda znalazłam u Mirabelki i bardzo mnie zauroczył a kluski smakowały wybornie. Polecam przepis do wypróbowania, bo warto. Kluski leniwe z gorgonzolą i pesto z bazylii. Składniki: Bazyliowe pesto: 2 garści liści bazylii 3 łyżki płatków migdałowych 1 mały ząbek czosnku 3 łyżki wody 2 łyżki oliwy spora(...)szczypta soli Kluski leniwe: 250 g półtłustego twarogu 50 g sera gorgonzola 1 jajko ok. 1 szklanki mąki pszennej T 650 sól Dodatkowo:  mała garść orzechów włoskich Przygotowanie klusek z pesto: Najpierw zrobiłam pesto, umyłam, osuszyłam i oddzieliłam od gałązek listki bazylii, włożyłam do blendera. Można też pesto robić w moździerzu, trwa to dłużej

Moje Małe Czarowanie
Tradycyjne kluski śląskie 208

Kluski śląskie to nie tylko doskonały dodatek do obiadu. Mogą stanowić samodzielne danie, jeśli podamy je na przykład z sosem grzybowym lub na słodko, z miodem. Kluski robi się szybko. Stanowią świetne urozmaicenie w codziennej diecie. Do tego dzieciaki je uwielbiają. Kluski śląskie możemy podać nawet maluchom, które skończyły 10. miesiąc życia. około(...)taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Dodajemy jajko i odrobinę solimy. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy dłonią niewielkie kulki. W każdej robimy palcem niewielkie wgłębienie. Gotowe kluski wrzucamy do gotującej się wody i zmniejszamy gaz. Gotujemy od wypłynięcia klusek na powierzchnię przez 2 minuty

Dieta bez mleka
Węgierski paprykarz z kurczaka z kluskami 221

przecedzonego , przetartego sosu , dolewamy 200 ml kwaśnej śmietany wymieszanej z mąką i doprowadzamy do wrzenia . Ponownie wkładamy do sosu kurczaki i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu , żeby się zagrzały . kluski : Roztrzepujemy jajko , dodajemy mąkę , odrobinę soli i mleka . Ucieramy , tak żeby ciasto miało konsystencję bardzo gęstych naleśników . Rozprowadzamy ciasto na drewnianej wilgotnej desce , na grubość około(...)dużym garnku doprowadzamy osoloną jak na makaron, wodę do wrzenia . Nożem odcinamy paseczki , bardzo wąskie kluski i wpuszczamy na wrzątek , mieszamy . Kluski są gotowe jak wypłyną na wierzch . Odcedzamy , przelewając przez sito jak makaron i mieszamy z łyżką smalcu . Paprykarz podajemy na gorąco polany resztą kwaśniej śmietany , jak każe węgierska tradycja ..wszystko chlapią kwaśną śmietaną Smacznego

Ogrodnik w podróży
KLUSKI ŚLĄSKIE 260

bardziej zwarte. Sama najczęściej przygotowuję je z ziemniaków pozostałych z obiadu, z dnia poprzedniego.  Jeśli ziemniaki są wodniste, można dodać samo żółtko lub zupełnie pominąć dodatek jajka. Ugotowane kluski można odgrzewać w garnku z gorącą wodą lub podsmażać na niewielkiej ilości klarowanego masła. Można podać je z sosem pieczarkowym , szpinakowym , kurkowym lub jako dodatek do gulaszy . SKŁADNIKI(...)gotujemy 8 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Woda powinna tylko lekko pyrkać. Można także kłaść kluski na wrzątek i gotować na dużym ogniu do wypłynięcia, takie kluski mogą mieć jednak mniej gładką powierzchnię po ugotowaniu.  Łyżką cedzakową wyławiamy kluski na talerz i gotujemy kolejną partię

cool and minty
Kopytka 168

wrzeć, zmniejszamy ogień i wkładamy kopytka, delikatnie mieszamy jeden raz aby nie przywarły do dna garnka i gotujemy około 2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej . Kluski najlepiej gotować partiami *** *** Kopytka podajemy od razu po ugotowaniu. Jeżeli jednak chcemy pozostawić kluski do następnego dnia, należy je na ciepło posmarować masłem lub olejem(...)się nie posklejały, ostudzić, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: KLUSKI ŚLĄSKIE PRZEPIS TUTAJ SZARE KLUSKI Z BOCZKIEM I KAPUSTĄ PRZEPIS TUTAJ   Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Pieczona cielęcina w sosie własnym z kluskami śląskimi 482

który powstał podczas pieczenia mięsa przelać do rondla i zagotować. Łyżkę mąki rozprowadzić w wodzie, wlewać strumieniem, energicznie mieszając rózgą do zagęszczenia sosu. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. KLUSKI ŚLĄSKIE Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Rękoma formujemy małe okrągłe kluski (wielkości orzecha włoskiego), lekko(...)spłaszczamy i palcem robimy wgłębienie. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski śląskie podajemy do pieczeni polane sosem. Artykuł Pieczona cielęcina w sosie własnym z kluskami śląskimi pochodzi z serwisu Blog Kulinarny

Kierunekuchnia