mięsnym, serowym, z kaszy lub ziemniaków. Były jednak gospodynie, którym nie chciało się robić oddzielnie ciasta i farszu do pierogów z serem, i tak właśnie z pierogów wyewoluowały “leniwe” kluski – czyli połączenie nadzienia z ciastem. Mnie także daleko do perfekcyjnej pani domu, która godzinami stoi przy kuchni, więc takie pragmatyczne rozwiązanie naszych prababek bardzo mi się podoba. Staropolskie(...)przepisy na leniwe pierogi (nie kluski, jak się je powszechnie nazywa) zalecają, żeby do ciasta nie dodawać całych jajek, ale żółtka i osobno białka ubite na pianę. Ja też polecam tę tradycyjną metodę. Dzięki niej leniwe są bardziej puszyste i delikatne. Smacznym dodatkiem do leniwych na słodko będzie sos waniliowy CREME ANGLAISE Print Leniwe jak u babci Jeśli
smakowitehistorie.commięsnym, serowym, z kaszy lub ziemniaków. Były jednak gospodynie, którym nie chciało się robić oddzielnie ciasta i farszu do pierogów z serem, i tak właśnie z pierogów wyewoluowały “leniwe” kluski – czyli połączenie nadzienia z ciastem. Mnie także daleko do perfekcyjnej pani domu, która godzinami stoi przy kuchni, więc takie pragmatyczne rozwiązanie naszych prababek bardzo mi się podoba. Staropolskie(...)przepisy na leniwe pierogi (nie kluski, jak się je powszechnie nazywa) zalecają, żeby do ciasta nie dodawać całych jajek, ale żółtka i osobno białka ubite na pianę. Ja też polecam tę tradycyjną metodę. Dzięki niej leniwe są bardziej puszyste i delikatne. Smacznym dodatkiem do leniwych na słodko będzie sos waniliowy CREME ANGLAISE Print Leniwe jak u babci Jeśli
smakowitehistorie.comcodziennej. Ziemniaki z jajkiem i mizerią to przecież typowy wakacyjny obiad. Nie wyobrażamy sobie bez nich przystawek, zup, sałatek i zapiekanek. Dzięki nim możemy cieszyć się plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, babką ziemniaczaną, pierogami ruskimi, frytkami, chipsami i pyzami. W dobie Instagrama i ślepego kierowania się zaleceniami dietetyków ziemniaki straciły na popularności, ale kiedy mamy wrócić do nich, jeśli(...)tych kryzysowych czasach. Moje ulubione ziemniaczane przepisy wyglądają tak Szare kluski ziemniaczane z boczkiem, kaparami i cebulą Składniki na 4 porcje: Kluski: 5 surowych ziemniaków średniej wielkości – najlepiej zeszłoroczne, które nie puszczą dużo wody duża szczypta soli jajko i białko 2 jajka pół szklanki mąki pszennej sos: 150 g boczku pokrojonego w drobną kostkę jajko
Ugotowane pozamiatanekluski. Dwa, że „no waste”, czyli znów akcja czyszczenia lodówki. No i odpadł problem z jutrzejszym obiadem do pracy pana męża Czyli zapraszam na kluski z kaszy jaglanej, sera i ziemniaków. O! Przyznam, że proporcje są bardzo umowne, ponieważ nie ważyłam wszystkich składników. Poza tym, chodzi nam o wykorzystanie posiadanych resztek, więc zapewne ilość(...)kopytka. Jeśli decydujecie się na wariant na słodko, dodajcie do ciasta odrobinę cukru waniliowego. Możecie polać je potem śmietaną, sosem owocowym czy też zrumienioną bułką tartą. A u mnie kluski polane zostały masłem wymieszanym z oliwą i podgrzewanym z rozmarynem – kilka jego gałązek przywiozłam ostatnio z działki i lekko mi się podsuszył. Do tego świeżo zmielony czarny
Mieszam w Garnkusię rozpadną, a sok z nich delikatnie zgęstnieje. Następnie, mieszamy skrobię z wodą i mieszając wiśnie, wlewamy zawiesinę, aby zagęścić konsystencję sosu. Odstawiamy do chwili podania. Jeśli podajemy kluski z płatkami migdałowymi, płatki prażymy na złocisto na suchej patelni, od czasu do czasu podrzucając. Odstawiamy do chwili podania. Zagotowujemy duży garnek wody. Wodę odrobinę solimy(...)schłodzonego ciasta formujemy okrągłe kluski – wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Z tej porcji uzyskałam około 40 klusek. Wrzucamy kluski na wrzącą, ale nie mocno gotującą się wodę. Łyżką cedzakową delikatnie mieszamy – jeden, dwa ruchy łyżką, w jednym kierunku, aby ewentualnie odkleić kluski z dna garnka. Kluski są gotowe
Smaczna Stronazachęcam do przygotowania klusek twarogowych z dodatkiem zieleniny. Poniższe kluski są bardzo miękkie i delikatne. Jeżeli nie przepadacie za bazylią to ją pomińcie. Takie kluski świetnie smakują podane z sosem, np. pomidorowym, koperkowym lub jako dodatek do gulaszu. Składniki na 2 porcje: 1 kostka twarogu (250 g) 1 jajko (rozmiar l) 1 czubata(...)Wbić do niego jajko i dodać mąkę, kaszkę mannę, posiekaną zieleninę i przyprawy (sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową). Za pomocą dłoni, wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną masę na kluski odstawić na niecałą godzinę. Po upływie czasu, całość ponownie wymieszać, np. za pomocą łyżki. Do garnka wlać wodę i posolić ją. Gdy zacznie wrzeć, to za pomocą małej
UgotowaćKluski,kopytka czy też inne dania mączne są bardzo popularne w naszym kraju. Tam gdzie mieszkam: na Śląsku, oczywiście królują tradycyjne kluski śląskie (tzw. gumiklyjzy), ale u mnie w domu często pojawiają się również kopytka czy też knedle. Dzisiaj nieco inna forma klusek leniwych, bo na mące ryżowej. Przepis nie należy do najłatwiejszych(...)owocowymi sosami. Jest pora na truskawki, więc skorzystałam właśnie z tych owoców. Przepis dedykuję głównie osobom będącym na diecie bezglutenowej, i myślę że będzie to dla was alternatywa dla klusek gryczanych czy też jaglanych. Zapraszam. Na ciasto : 400 g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego 2 duże jajka 200 g mąki ryżowej Melvit płaska łyżeczka soli
vaniliowoczekoladowaKluski śląskie na różowo to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych dodatków do mięsa. Już jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na tradycyjne kluski śląskie . Dzisiaj zachęcam do lekkiej modyfikacji przepisu i dodaniu ugotowanego buraka. Kluski są bardzo smaczne, różowe i lekko buraczane w smaku. Idealnie smakują polane sosem pieczeniowym. Składniki na porcję(...)wierzch masy warzywnej, a do przygotowanego wgłębienia wsypać mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec do masy wsypać sól do smaku . Z przygotowanych składników wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli ciasto na kluski zbyt mocno się lepi, to całość posypać mąką ziemniaczaną i jeszcze raz wyrobić. Następnie ciasto podzielić na 4 części i z każdej uformować wałek oraz wykrawać kawałki ciasta. Wylepić
Ugotowaćpiątkowy poranek zapraszam na pyszne kluski na parze z truskawkami. Kluski zasmakują szczególnie dzieciom. Z doświadczenia wiem, że mali smakosze mogą się nimi zajadać bez końca. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest doskonały. Kluski możemy parować z specjalnym garnku do gotowania na parze, parowarze lub zwykłym garnku. Kiedy(...)chcemy parować w zwykłym garnku musimy nalać wody do połowy garnka, nad wodą kładziemy gazę i obwiązujemy ją dookoła brzegu garnka, na gazie układamy kluski, przykrywamy miską i parujemy. SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka, 1 jajko 20g drożdży, 1 łyżka cukru, 2,5 szklanki mąki, 1,5 łyżki masła lub margaryny, szczypta soli, 250g truskawek, 100g masła
Tradycyjna kuchnia Kasiwakacje robiłam gnocchi - włoskie kluski na bazie ziemniaków. Bardzo podobne do naszych kopytek. Tamte kluski zrobiłam w sosie z białym winem, pomidorkami i mozzarellą. Bardzo mi zasmakowały i teraz postanowiłam ugotować również gnocchii, ale tym razem twarogowe z sosem pomidorowym, cukinią i papryką. Kluski wyszły bardzo pyszne. Smakowały naprawdę smacznie z sosem, który idealnie(...)gotowanie", oczywiście zmieniając kilka składników. Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie. GNOCCHI TWAROGOWE Z SOSEM POMIDOROWYM, CUKINIĄ I PAPRYKĄ. Składniki na 2 - 3 porcje: Kluski: 180 g twarogu chudego 180 g mąki pszennej + do podsypania 120 g serka ricotta 2 jajka Sos pomidorowy: puszka krojonych pomidorów mała cukinia mała czerwona papryka 1 cebula
Zakątek rozkoszy kulinarnychorzechowego posmaku, który idealnie łączy się z dynią. Aby dodatkowo zaromatyzować masło, warto wrzucić do niego kilka listków szałwii lub bazylii. Kluski nim polane nabiorą wspaniałego smaku. Kluski dyniowe z palonym masłem: 500 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu) 250 g puree z pieczonej dyni ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki imbiru(...)pomocą blendera na gładkie puree. Jeśli jest rzadkie (dynia była wodnista), warto je odcisnąć przez bawełnianą ściereczkę, lub odparować na patelni. Potem wystarczy odmierzyć potrzebną ilość puree do przepisu. Kluski dyniowe : Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odlewamy wodę i jeszcze gorące rozgniatamy na pomocą tłuczka, aż będą puszyste i gładkie. Dodajemy do ziemniaków puree
Poezja smakuKluski śląskie to rodzaj klusek z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Potocznie zwane białymi lub guminowymi kluskami. Poniższe kluski będą idealnie smakować z sosem pieczeniowym lub podsmażoną cebulką wraz z boczkiem. Specjalnie nie podałam konkretnej ilości składników, ponieważ to od Was zależy, ile chcecie przygotować klusek. Mniej więcej(...)pomocą małego palca - zrobić delikatnie wgłębienie. Przygotowane kluski gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić i podawać z sosem pieczeniowym. Rady: - lepiej formować trochę mniejsze kluski, ponieważ szybciej się ugotują, - aby zrobić ładne wgłębienie - to mały palec od ręki posypcie mąką, - gdy kluski zaczną wypływać na powierzchnię to gotować
Ugotowaćprzepis na tanie i proste danie obiadowe, jednak jest trochę czasochłonne w przygotowaniu. Obowiązkowo podajcie je z wędzonym boczkiem, przesmażoną cebulką oraz gotowaną, kiszoną kapustą. Warto dodać, że kluski ciemnieją po ugotowaniu. Poniższe kluski (oczywiście bez dodatków) idealnie będą nadawać się do zupy, np. czerniny. Składniki dla 4 osób: kluski 1 kg obranych(...)Najpierw przesmażyć cebulkę, a później dodać boczek. Do wysokiego garnka wlać wodę. Osolić ją. Gdy woda zacznie wrzeć,to za pomocą noża/małej łyżeczki wykładać partiami ciasto. Jeżeli kluski zaczną się rozwalać - do masy ziemniaczanej należy dodać więcej mąki. Ugotowane kluski odsączyć z nadmiaru wody. Przed podaniem przełożyć je na patelnie i chwilę przesmażyć
UgotowaćKluski śląskie - ugotowane osolone ziemniaki przeciśnięte przez praskę ilość określamy na oko mając na względzie na ile mniej więcej porcji chcemy przyrządzić kluski - mąka ziemniaczana - olej do dolania do wody na której będziemy gotować kluski Przeciśnięte ziemniaki wkładamy do sporej miski uklepujemy je na równą zwartą powierzchnię następnie dzielimy je na 4 równe części(...)części ziemniaków na 1 część mąki. Następnie wyrabiamy ze składników gładką masę z której sukcesywnie bierzemy trochę ciasta formujemy z niego wałek, kroimy go na porcje na pojedyncze kluski. Formujemy w dłoniach okrągłe kluski i małym palcem robimy w każdym wgłębienie na sos. Kluski gotujemy na dużej ilości wody osolonej
Tradycyjna kuchnia inaczej