Keto leniwe pierogi ze śmietaną i cynamonem - smaczna alternatywa dla tradycyjnych klusek Nachodzi Cię czasem ochota na kluchy...? U mnie pojawia się bardzo rzadko, ale jednak się zdarza. To chyba za sprawą faktu, że jako dziecko jadłam tego dość sporo. Keto leniwe pierogi to niskowęglowodanowa adaptacja tradycyjnego przepisu. Co ciekawe, chyba nigdy nie miałam okazji ich robić(...)serka śmietankowego, n p. typu philadelphia lub innego podobnego. A przy wyższym udziale zagęszczaczy, może nawet także śmietany kokosowej ...? Muszę spróbować i dam znać co z tego wyjdzie! Keto kluski leniwe 🌾 Błonnik bambusowy Określany także mianem mąki bambusowej. Substancja wiążąca wszystkie składniki w całość oraz zwiększająca zawartość błonnika w produkcie końcowym. 🎈 Guma guar Towarzyszka błonnika bambusowego
Modern Cave GirlPrzepis na kluski śląskie już dawno miałam tutaj wrzucić, ale jakoś ciągle się nie składało. Wczoraj ugotowałam za dużo ziemniaków i postanowiłam dziś wyczarować tę klasykę. Tzn… wyczarować… My wyczarował, ja tylko ugotowałam ziemniaki. Nigdy nie zabieram się za robienie tych klusek, bo ktoś inny robi to lepiej. Ten ktoś, robi też lepsze rolady(...)lepsze schabowe. Ten ktoś, to właśnie My. Pewnie gdybym dopuszczała go do kuchni, robiłby wszystko lepiej. Wolę nawet nie dawać mu szansy. Do klusek dołożyliśmy kurki w śmietanie. Proste i bardzo szybkie danie. Szafran możecie pominąć, miałam akurat otwarte opakowanie, którego chciałam się pozbyć. I tyle. Obiad była naprawdę ekstra. Składniki: kluski: 4 duże ziemniaki
KardamonovyAromatyczna okrasa z drobno pokrojonej kiełbasy i cebulki i stalowe kluski łyżką kładzione, to połączenie smaków wręcz idealne. Poza tym, naszym zdaniem szare kluski ” z łyżki” są o wiele smaczniejsze i bardziej rasowe od tradycyjnych, kształtnych żelaźniaków. Pamiętam, jak kiedyś pierwszy raz poczęstowano mnie właśnie takimi kluskami. Dokładnie też taka(...)cebulka. Podsmażone razem na wiejskim smalcu. Dziś właśnie ten smak powrócił. Zapraszamy więc w sentymentalną podróż, w której i Wy odnajdziecie lub rozpoznacie zapewne znajome smaki. Bez wątpienia przecież kluski stalowe wszyscy znamy. Ale czasem nawet dobrze znane dania nas czymś zaskakują. STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE Składniki: ziemniaki mączne: 1 kg mąka pszenna
Kuchnia Na Wypasienowo . Nagle okazuje się, że przekąski na słodko nie muszą zawierać w swoim składzie ani grama cukru. Wracając do przepisu... poniższe danie polecam każdemu, kto lubi delikatne, puszyste kluski. Przygotowałam je na bazie gęstych jogurtów greckich, dojrzałego banana oraz kaszy manny. Kluski podałam z domowym sosem truskawkowym (ugotowane mrożone truskawki). Składniki na porcję(...)jogurt grecki, wbić jajko i wsypać surową kaszę manną. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Po upływie czasu zagotować wodę w dużym, szerokim garnku. Ciasto na kluski przemieszać. Musi mieć konsystencję gęstej śmietany i powinno bardzo powoli spływać z łyżki. Za pomocą łyżki formować kluski (1 kluska = 1/3 lub 1/2 łyżki
UgotowaćKluski śląskie z sosem pieczarkowym i kabanosami Dziś przychodzę do Was z kolejnym pysznym pomysłem na obiad. Kluski śląskie z sosem pieczarkowym i kabanosami, to danie które uwielbia moja rodzina. Prosto, pysznie z zaskakującym dodatkiem kabanosów, które wzbogacają całą potrawę nadając jej wyjątkowego smaku. Tak przygotowany sos pieczarkowy z kabanosami możecie też śmiało podać z makaronem(...)około 60 g kabanosów – u mnie kabanosy w stylu neapolitańskim Maestro Henryk Kania około pół szklanki śmietanki 30% pieprz i sól do smaku 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Kluski śląskie: Ziemniaki gotujemy, a następnie przepuszczamy przez praskę. Wkładamy do miski, uciskamy wyrównując i odbieramy 1/4 ziemniaków. Odkładamy tą część na bok, a w to miejsce wsypujemy mąkę
Słodkie okruszkibędzie można spokojnie słać do ministra Macierewicza jako dobrą jakościowo amunicję dla obrony terytorialnej, bo będą twarde jak śrut… Zbyt mała ilość mąki sprawi z kolei, że kluski rozpłyną się podczas gotowania jak senne marzenie o dobrym obiedzie. Znaleźć właściwe proporcje niestety nie jest łatwo, bo bardzo dużo zależy od stopnia wilgotności ziemniaków. Nawet używając dokładnie(...)bardzo wilgotne możemy wałeczki podsypać mąką. Kiedy całe ciasto zostanie rozwałkowane, kroimy wałeczki w małe kawałki. Z kopytkami sprawa jest prosta, siekamy je nieco ukośnie w równej wielkości, nieduże kluski. Gnocchi kroimy w poprzek, w małe, dwucentymetrowej długości kluseczki. Można na nich widelcem odcisnąć wzorek, można tego w ogóle nie robić. , można wreszcie trochę się pobawić i zrobić
Niedzielny kucharzZielone kluski szpinakowe robiłam już jakiś czas temu, ale chciałam powtórzyć i zrobić nowe zdjęcia, ale jakoś tak nie wyszło. Na szczęście znalazłam stare. Jedliśmy kluski Shreka zarówno na słodko, jak i ze słonym sosem. Mi bardziej podeszły w pierwszej wersji (na zdjęciach), jednak pewnie gdybym podała je z ulubioną roladą i sosem również byłyby super(...)Uwielbiam kluski. :) W tych szpinaku w zasadzie nie czuć, przynajmniej mi w ogóle nie przeszkadzał. Co do koloru - byłby ładniejszy, gdybym użyła gładszego szpinaku. Wspominałam o tym już przy cieście szpinakowym - szpinak powinien być dobrze rozdrobniony, ewentualnie warto dodatkowo go zblendować. Mój blender nie za bardzo sobie z tym zadaniem ostatnio radził, w ogóle coraz gorzej działa, chyba
Anioszek w kuchniszare, żelazne… długo jeszcze można by wymieniać. Warto dodać, że ziemniaki (pyry) do XIX wieku były towarem luksusowym. Popularne są do dnia dzisiejszego chyba na całym świecie. Szare kluski, to danie smaczne, szybkie, proste i bardzo syte. Składniki: - 2 kg obranych ziemniaków - 2 jajka - 2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - sól Dodadtkowo: - 200g boczku(...)się odstoi wylewamy go pozostawiając skrobię, która osiadła na dnie. Do miski przekładamy starte ziemniaki, dodajemy przesiane mąki, jajka, sól. Masę dokładnie wyrabiamy. Na wrzącą wodę kładziemy łyżką kluski, co jakiś czas mieszając je, aby nie przywarły do dna garnka. Gotujemy ok. 7 minut od chwili wypłynięcia na wierzch. Ugotowane odcedzamy na sicie. Drobno pokrojony boczek i cebulę
mojewypiekiinietylkoDziś coś z kuchni wielkopolskiej a więc pyry z pyrami czyli kluski z ziemniaków z kapustą z ziemniakami. Babcia mówi, że to wstyd gościom podać takie jedzenie i że to tylko na szybko dla „swoich” ale ja uwielbiam to danie – jest pyszne, sycące, szybkie i łatwe w przygotowaniu więc czego jeszcze chcieć więcej? Składniki(...)kapusty kiszonej 1/4 kostki smalcu 11 ziemniaków( 3 -do kaspusty, 8 do klusek) sól pieprz mąka pszenna Przygotowanie: Kapustę odsączamy, płuczemy, kroimy na 2-3 cm kawałki, wrzucamy go garnka, zalewamy woda i gotujemy aż kapusta zrobi się miękka. W międzyczasie gotujmy 3 ziemniaki. Można je ugotować w mundurach lub obrane w kawałkach nie robi to wyczuwalnej różnicy
Kulinarna Patilogiamocno pieprzymy i mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję kapusty. Ziemniaki powinny rozpaść się i nie być wyczuwalne. Jeżeli kapusta będzie za kwaśna dodajemy troszkę cukru. Jeżeli chodzi o przygotowanie klusek to sprawa jest troszkę bardziej tajemnicza. Przepis jest banalny gdyż kluski te robi się z tartych ziemniaków do których dodaje się mąki i już. Tutaj należy(...)należy dodać taką ilość mąki, że gdy wrzucimy kluskę na gotującą się wodę ona się nierozpadanie. Jest to dość prosty sposób weryfikacji czy ilość mąki jest odpowiednia. Z doświadczenia mogę napisać, że ciasto powinno być zwięzłe i klejące tak ze ciężko się miesza. Gdy już wyrobimy ciasto to trzeba te kluski ugotować. Do gotującej osolonej wody wrzucamy ciasto
Kulinarna PatilogiaKluski leniwe z dynią. Nadeszła już jesień i w internecie pojawiło się mnóstwo inspirujących przepisów. Dlatego dziś zapraszam Cię na kluseczki z dodatkiem królowej jesieni, czyli dynią . Ciasto na leniwe kluski z tego przepisu przygotujesz z wielką łatwością. Te leniwe kluseczki z dodatkiem dyni i twarogu staną się nie tylko pozywnym dodatkiem do obiady, także się(...)składniki dokładnie się połączą ze sobą. Uzyskasz ciasto. Uformuj rulon i pokrój go po skosie. W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Do wrzącej wody włóż kluski. Gotuj do momentu aż wypłyną. Przełóż na talerz. Masło rozpuść. Roztopionym masłem polej kluski, posyp je erytrytolem i cynamonem. Smacznego. Dziś ugotuj wyjątkowo pyszne i aromatyczne
Zdrowy Styl JoannyKluski jogurtowe łyżką kładzione Dziś zdradzę Ci mój przepis na cudownie miękkie jogurtowe kluseczki łyżką kładzione. Szybki i prosty przepis na pyszne leniwe kluseczki jogurtowe dla dużych i małych. To niewiarygodne jak w w łatwy sposób z kilku składników można zrobić pyszny obiad. Kluseczki jogurtowe na słodko lub na słono, z owocami lub podsmażoną cebulką. Jaki jogurt(...)kluski? Zdecydowanie jogurt naturalny i gęsty, rzadki się nie sprawdza, jeżeli chcesz mieć mięciutkie kluseczki kładzione. Na Blogu znajdziesz wiele różnych przepisów na różne kluski, na słodko i wytrawnie. Jak zrobić kluski leniwe na jogurcie? Jogurtowe kluski leniwe Kluski jogurtowe dla dzieci . Przygotowując kluski dla dzieci pamiętaj
Dieta moja pasjaSzare Kluski to tradycyjna potrawa kuchni wielkopolskiej i legendarne danie w moim domu, oczywiście najlepsze robi moja mama, ja jedynie lekko zmodyfikowałem kapustę ☺️ Niby zwykle ziemniaki, mąka, kapusta kiszona, boczek, szalotka, jabłka, sól, pieprz i obowiązkowa MAGII, a zachwycamy się szarymi kluskami od lat. Jeśli miałbym powiedzieć, które danie jest w moim domu kultowe to oczywiście(...)kluski, pierogi, które oczywiście robi moja mama i śledź, którego robię ja – przepis TUTAJ . W dni pisania tego przepisu, czyli 24.11 moja mama miała swoje urodziny 🌹, szare kluski, zjedliśmy dzień wcześniej ☺️ Wszystkiego najlepszego Mamo ❤️… Składniki Ziemniaki obrane i starte na małych oczkach Mąka Kiszona kapusta Boczek Szalotka Jabłko Olej roślinny Sól do smaku Pieprz
RafalCookHaluszki inaczej przecierane kluseczki, to danie regionalne wielu kuchni wschodnioeuropejskich, w tym kuchni podhalańskiej. Najbardziej popularne danie w kuchni słowackiej, które występują z dodatkiem bryndzy. Są to kluski przygotowywane z tartych ziemniaków, które łączy się z tak zwanym krochmalem, czyli gęstą odstoiną, która powstaje po odlaniu wody z ziemniaków z dodatkiem soli oraz mąki. Ponadto wyrabia się małe(...)wrzątku. Haluszki można podawać z ciepłym mlekiem, serem lub skwarkami z tłuszczem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Słowackie haluszki – przecierane kluseczki 5 z 1 głos Autor: Przepisy czytelników Danie: Kluski Kuchnia: Słowacka Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 15 min. Gotowanie 5 min. Kalorie 265 kcal Haluszki to przecierane kluseczki kojarzone głównie ze Słowacją, choć popularne także
ProstePesto.plPrzecieraki ziemniaczane Przecieraki, przycieraki wyjątkowo proste i smaczne kluseczki ziemniaczane. Poznaj prosty sposób i zrób kluski jak u Babci, przy użyciu pokrywki. Kolejne pyszne danie kuchni regionalnej. Kluseczki przecierane ,jak większość potrwa z ziemniaków wywodzą się z kuchni ludzi ubogich. Ziemniaki na obiad, wcale nie muszą być gotowane. Można łatwo i szybko przygotować pyszne kluski rzucane przecieraki z boczkiem lub serem. Przecieraki ziemniaczane jak zrobić? Przecieraki kluski Aby przygotować przecieraki potrzebujemy tylko trzech składników ziemniaki, mąka i jajko. Ciasto na kluseczki z tartych ziemniaków wykonuje się podobnie jak to do smażenia placków ziemniaczanych. Ilość mąki jest ruchoma, nie ma żelaznej zasady ile dodać mąki do klusek. Jakie ziemniaki najlepsze
Dieta moja pasjaSzare kluski. No …nareszcie coś, co nadaje się do zjedzenia…powiedziała zadowolona z siebie Konefka mając w myśli te wszystkie super, mega zdrowe, gryzące w zęby, zielone, niejadalne paskudztwa przygotowywane Królisiowi. Niestety Króliś (doświadczalny) był innego zdania. Zaczęło się od O Bosze (tak Króliś bywa religijny i w najróżniejszych, mało stosownych chwilach woła imię pana Boga nadaremno(...)Konefka doszła. Tak przy boczku można dojść …do wniosków, że ktoś kto boczek wymyślił to był łepski w ciul. Aby dopełnić rozpusty w pakiecie z wymiatającymi smakowi acz brzydulkowatymi kluskami była kapusta…kapusta kiszona, duszona z dużą ilością kminku i na końcu przeciągnięta zasmażką. Tego Królisiowi (doświadczalnemu) było stanowczo za dużo. Zemdlał był (czytaj nakrył się kopytami
Spice things upTradycyjne, domowe knedle ze śliwkami, to propozycja obowiązkowa w sezonie na te pyszne owoce. U nas znajdziesz sprawdzony przepis na knedle ze śliwką bez mąki ziemniaczanej. To tych pysznych klusek najlepsze będą oczywiście śliwki węgierki, ale sprawdzą się też inne z których dobrze odchodzi pestka. Knedle można podać z bułką tartą, ze śmietaną lub posypać cukrem. To pyszne(...)Najlepsze do knedli będą ziemniaki mączne. Warto wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia lub bardzo dobrze wystudzone. Takie chłoną mniej mąki. Ciasto na knedle ze śliwką będzie wówczas delikatne, a kluski miękkie. Jeśli odpowiednio dobierzemy rodzaj ziemniaków, zbędny okaże się także dodatek mąki ziemniaczanej. Dzięki temu knedle będą mieć wspaniały, subtelny ziemniaczany smak, który idealnie połączy się z aromatem
Kuchnia Na Wypasieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kluski leniwe , w smaku przypominające tradycyjne pierogi, bo właśnie od tego dania pochodzi ich nazwa. Kluski leniwe to tak zwane leniwe pierogi, w których skład wchodzi mąka jajka i ser. To danie w wielu regionach naszego kraju jest bardzo różnie nazywane. Możecie spotkać się z nazwami takimi jak: kluski leniwe, leniwe(...)leniwe z serem, pierogi leniwe i pewnie jeszcze wiele innych ciekawych nazw, których jeszcze nie słyszałam. Swoim kształtem i wyglądem przypominają kopytka, jednak smakują trochę inaczej. Kluski leniwe są bardzo łatwe w przygotowaniu i mega smaczne. Wystarczy zagnieść ciasto, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Następnie zrobić z ciasta rulonik, pokroić na kawałki i ugotować
Przepiski.plZapiekane kluski śląskie w sosie pomidorowym niczym nie ustępują włoskim gniocchi. A może są nawet lepsze. Czas : 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Zapiekane kluski śląskie w sosie są przykładem na to, jak w nietypowy sposób wykorzystać tradycyjne, polskie produkty. Kluski można zjeść z samym masłem i też będą pyszne, ale zdrowsze(...)ciekawsze w smaku będą wtedy, gdy zapieczesz je w sosie pomidorowym. Zapiekane kluski śląskie w sosie pomidorowym możesz zrobić na dwa sposoby: z gotowców, lub własnych wyrobów. W pierwszym przypadku używasz zwykłej sklepowej passaty. Kluski śląskie też kupujesz: mrożone, albo świeże. My, jak zawsze, polecamy domowe wyroby: sos marinara, mega prosty do zrobienia (przepis znajdziesz tutaj
Niedzielny kucharzrestauracji niedaleko Rynku Starego Miasta w Krakowie. Gnocchi, czyli włoskie kluski ziemniaczane, bardzo lubię, choć częściej robię polskie kopytka, bo są mniej pracochłonne. Wzorek na tych kluskach pozwala na ich lepsze oblepienie sosem. W Krakowie jego bazą były kurki i dzikie brokuły. W moim sosie dominują borowiki, bo tych znajdujemy zdecydowanie więcej, a kurki trafiają się(...)Kawałki ciasta rozrzucać na blacie oprószonym mąką. Na kluskach odciskać wzorek widelcem często zanurzanym w mące. Kluski muszą zachować grubość przynajmniej kilku milimetrów. Rozkładać kluski na blacie. W szerokim garnku zagotować wodę, posolić. Wrzucać kluski partiami do wrzątku. Wyjmować je na durszlak od razu po wypłynięciu na wierzch. Płukać zimną wodą. Podgrzać
Weekendy w domu i ogrodziemojej rodzinie jada się też chętnie szpinak, więc takich zielonych klusek nie mogło zabraknąć na stole 😊 Nie zawierają glutenu i składników pochodzenia zwierzęcego. Składniki (na 20 klusek): 200 g mrożonego szpinaku 140 g mąki ziemniaczanej 350 g gotowanych ziemniaków 4 g soli + 1 płaska łyżka Szpinak rozmrozić i odparować na patelni. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Nastawić(...)wodę na kluski, dosypując do niej dodatkową łyżkę soli. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyrabiając ciasto ręcznie. Mokrymi rękoma formować kluski wielkości piłeczki pingpongowej i robić zagłębienie w środku jak w przypadku klusek śląskich , by się równo gotowały. Kluski wrzucać na wrzątek. Po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze
Weekendy w domu i ogrodziemamy ochotę na szybki, słodki i sycący obiad. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Woda musi być już gotowa gdy gotowe będą kluski. Te kluski nie lubią za długo leżeć na stolnicy, robią się bardziej i bardziej wilgotne, przylepiają się, mogą się porozpadać. Uformowanych leniwych klusek nie trzymamy na blacie, tylko(...)dzielimy je na dwie lub trzy porcje. Każdą porcję po kolei formujemy w wałek, podsypując w miarę potrzeby mąką żeby się nie kleił, wałek spłaszczamy i kroimy ukośne kluski. Kluski od razu wrzucamy delikatnie na posolony wrzątek, mieszamy żeby nie przykleiły się do dna i gotujemy do wypłynięcia. Odcedzamy łyżką cedzakową, rozkładamy na talerze. Powtarzamy operację
Karo in the KitchenKażdy z nas nazywa je inaczej. Jedni mówią kluski leniwe, a jeszcze inni pierogi. U mnie w domu zawsze były to kluski i niech tak zostanie. Podawać można je w bardzo różny sposób. Dzisiaj mój najlepszy smak z podsmażonym masełkiem i bułką tartą oraz z sosem truskawkowym Składniki: 500 g twarogu dałam półtłusty 2 żółtka(...)przepuścić przez maszynkę. Ser, ziemniaki, żółtka, sól mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zagniatamy na stolnicy na gładkie ciasto. Można podsypać lekko ciasto mąką, ale nie byt dużo, bo kluski będą zbyt twarde. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek i lekko go spłaszczamy. Kroimy pod skosem kluski . W garnku zagotować wodę,posolić
O kuchni z uczuciemmasę (ciasto ma się zlepić w zwartą kulkę) z tak przygotowanego ciasta lepimy kluski wsadzając do środka po jednej truskawce (technika lepienia tak jak w przypadku knedli) kluski wrzucamy do lekko wrzącej (bulgocącej wody) gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut od wypłynięcia klusek delikatnie wyciągamy z wody nie jemy klusek zaraz po wyciągnięciu, bo wtedy ciasto jest rozlazłe i zbyt miękkie, najlepiej poczekać około 5 minut, żeby kluski lekko przestygły wtedy ciasto robi się zwarte, a kluski pyszne ;) SMACZNEGO ! ! ! :) Pytania od Ania-gotuje 1. Od kiedy gotujesz? odkąd pamiętam, już jako mały dzieciak garnęłam się do kuchni 2. Co w kuchni sprawia Ci największą
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWitajcie :) Lubicie kluski ? Dla nas to podstawa żywienia, makarony wszelkiego rodzaju, kluski czy pierogi hihi. Uwielbiamy mączne produkty plus całe mnóstwo warzyw :) Dziś w naszym menu: zielone kluski śląskie z warzywnym gulaszem. Proste, smaczne, a to tego efektownie wyglądające zdrowe jedzenie :) Co Wy na to ? Jak wam się podoba ? Zielone kluski śląskie(...)kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się kluski gotować w dużym szerokim garnku i wrzucać na mocno wrzącą wodę. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula
vegetaniemoje ulubione. Bazując na bezglutenowych kluskach z kaszy jaglanej stworzyłam kluski leniwe (smakują identycznie jak one, a mają w sobie dodatkowo bardzo zdrową kaszę jaglaną). Kluski mogą być serwowane zarówno jako danie obiadowe jak i na deser, podwieczorek. Mnie osobiście najbardziej smakują właśnie w wersji na słodko, polane masełkiem i posypane ksylitolem. Mniam(...)Dodatkowo: - trochę mąki orkiszowej do podsypania blatu i ciasta - łyżeczka oleju kokosowego (lub oliwy) - sól do gotowania klusek - masło do polania i ksylitol (lub cukier) do posypania klusek Kaszę podprażyć mieszając kilka minut w suchym garnku, gdy będzie ciepła zalać 1litrem wrzącej wody, dodać 3/4 łyżeczki soli i zamieszać. Garnek przykryć i gotować na malutkim palniku
Smaczne Zdrowe