Uwielbiam wszystkie kluski, kluseczki. Szybkie, tanie i proste w wykonaniu. A cała rodzina jest zadowolona z takiego obiadu. Dziś zapraszam Was na kluski ziemniaczane w sosie (kluski z dziurką). W większości domów nazwane po prostu kluskami śląskimi. Dlaczego nie dałam takiej nazwy? Otóż, zdania są podzielone Jedno dodają do klusek(...)robiąc w każdej wgłębienie w środku palcem. Kluski wrzucamy ostrożnie do gotującej się wody (nie powinna mocno buzować, żeby się nie rozpadały). Po wypłynięciu na wierzch kluski wyciągamy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Polewamy wcześniej przygotowanym szybkim sosem do pieczeni jasnym (1 szklanka wody + sos, gotujemy do zgęstnienia) i posypujemy zieloną pietruszką. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiciastem. Zagniecione ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich uformować w wałek o szerokości 2 - 3 cm i kroić na małe kawałki (kształtem przypominające kopytka). Tak przygotowane kluski wrzucić na wrzącą, delikatnie osoloną wodę i zagotować. Gdy woda z kluskami się zagotuje należy natychmiast ściągnąć je z ognia i odcedzić. Podawać gorące, polane zarumienioną(...)porcja dla 2 dorosłych osób. Kluski można także podać polane sosem truskawkowym czy jagodowym. W przypadku dodania zbyt dużej ilości mąki (więcej niż 250 ml) kluski mogą wyjść twarde. W takim przypadku najlepiej dodać jeszcze jedno jajo. Ja dałam 250 ml mąki i kluski miały odpowiednią konsystencję. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaKluski śląskie z sosem pieczarkowym W moim domu uwielbiane kluski śląskie można jeść i jeść. Pyszne można jeść z samym masełkiem ale ja jestem zwolenniczką podania ich z aromatycznym sosem tym razem z sosem pieczarkowym, do którego przepis znajdziecie tutaj - Sos pieczarkowy Kluski śląskie są bardzo proste w wykonaniu, dlatego nikt(...)problemu w ich wykonaniu, a do tego bardzo tanie, gdyż potrzebujemy zaledwie 3 składników. P amiętajcie jedynie, że najlepsze są z ziemniaków z dużą ilością skrobi, wtedy ciasto na kluski nie będzie zbyt klejące a my nie będziemy musieli dodawać mąki. Zapraszam do zapoznania się z przepisem: Przepis: Składniki: (27 klusek śląskich
Mój pomysł nawielkości kawałków ryby, które po ugotowaniu mają pozostać w całości), dodajemy pokrojone w kostkę ugotowane marchewki (z wywaru) oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. W garnku zagotowujemy wodę na kluski. Białka ubijamy na sztywno z solą. Masło ucieramy z żółtkami. Do utartych żółtek przesiewamy mąkę, dodajemy ubite białka – delikatnie łączymy składniki. Ciasto ma być dość gęste. Na wrzątek kładziemy(...)łyżeczką kluski, każdorazowo maczając w nim łyżeczkę. Gotujemy na średnim ogniu 3 minuty od chwili wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Zupę rybną podajemy z kluskami francuskimi i posypujemy natką pietruszki. Zupa rybna z kluskami francuskimi – bardzo aromatyczna, pożywna i zdrowa. W wersji dla dzieci wino możemy zastąpić wywarem lub sokiem wyciśniętym z pomarańczy
mojewypiekiinietylkoKluski z serem, twarogowe kluski, jak zwał tak zwał, miałam na nie ochotę już od dawna, ale nie miałam ochoty na ich lepienie. Dziś w pierwszy dzień urlopu, kiedy robiłam rzecz, którą uwielbiam, a mianowicie leniłam się z rana :D stwierdziłam że nastał czas na te kluski i obyło się nawet bez lepienia ;) Składniki(...)odcedzamy kluski i odstawiamy na kilka minut żeby przestygły (muszą swoje odczekać, bo zaraz po ugotowaniu nie są tak dobre, jak lekko przestudzone ;)) gotowe kluski podałam z jogurtem naturalnym SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćstolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Pokroić na niewielkie kawałki i zrobić kuleczki, które przyciskamy widelcem. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Na wrzątek wrzucać kluski starając się nie przerwać wrzenia wody. Zagotować pod przykryciem, aż kluski wypłyną i wtedy gotować jeszcze 2-3 minuty. Kluski odcedzić na sicie(...)lekko przelać zimną wodą. Starajcie się gotować kluski w szerokim garnku, aby miały luz :) Sos: 1 opakowanie passaty 4 brykiety szpinaku 1 małe opakowanie pesto bazyliowego 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera naciowego 1 szalotka oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, oregano Rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy seler i szalotkę, wcześniej pokrojone w kostkę. Lekko przesmażamy
vegetaniepowodu zostanie Wam kilka klusek z obiadu, pamiętajcie, że mogą być równie wspaniałą kolacją. Wystarczy podsmażyć kluski na masełku z bułką tartą Smacznego! Składniki na kluski: 1kg ziemniaków 250g świeżych liści szpinaku 2-3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól do smaku Przygotowanie klusek: Kluski najczęściej przygotowuję(...)potrzebna jej maksymalna ilość. Ciasto dzielimy na mniejsze części, z każdej formujemy wałeczek, mniej więcej na grubość palca, który tniemy na 3 centymetrowe kluseczki. Każdą kluskę dociskamy wypukłą stroną widelca, tworząc charakterystyczne wgłębienia. Gotowe kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu ich wypłynięcia. Kiedy wypłyną na powierzchnię wody, wyciągamy je łyżką cedzakową. Podajemy od razu. Artykuł
NiePieprz.plPoszukałam i rzeczywiście odnalazłam przepis w "Najnowszej kuchni polskiej" Marty Norkowskiej z 1904 roku. Tam pojawiają się jako "Kluski kładzione z surowych kartofli". W 2007 roku szare kluski (zwane też nagusami, kulankami, skubankami, kulachami) trafiły na Listę produktów tradycyjnych ( klik ). Według informacji zawartych na tej stronie kulanki do dziś "w domach i restauracjach podawane są jako(...)Masa powinna być gęsta. W szerokim garnku zagotować wodę, lekko osolić. Wrzucić jedną kluskę (tester). Jeżeli rozpadnie się w wodzie, dodać jeszcze trochę mąki. Masę ziemniaczaną nabierać łyżką i przy pomocy drugiej łyżki wrzucać małe porcje do wrzącej wody. Gotować 3-5 minut (partiami). Gotowe kluski wyjąć łyżką cedzakową, polać okrasą. Smacznego
Pełny talerzPaprykowy kurczak z kluskami kładzionymi to propozycja na szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Aromatyczny, dobrze doprawiony kurczak podany z kluseczkami, które przygotujecie dosłownie w 5 minut. Takie kluski kładzione kojarzą mi się z czasami dzieciństwa, kiedy robiła je babcia, podawane były z mięsem i obowiązkowo buraczkami. Zobaczcie jak szybko zamarynować kurczaka i jak przygotować kluseczki. Składniki(...)jajko Składniki na kurczaka pałki z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta soli szczypta pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta oregano szczypta majeranku 4 łyżki oleju Przepis na kluski kładzione Do miseczki dodajemy mąkę, wodę, jajko i szczyptę soli. Wszystko mieszamy do czasu jak nie będzie grudek i ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Powinno być dość gęste
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jestem ogromną fanką jagód, natomiast np. obok jagodzianek nie przejdę obojętnie. Z racji tego, że mój mężczyzna jagody bardzo lubi postanowiłam sprawić mu niespodziankę i przygotowałam jagodowe kluski leniwe. U nas w domu rzadko jada się potrawy typowo mączne, pomijając makarony, więc sprawiłam mu ogromną frajdę – sobie również. Zapomniałam już jak szybko i przyjemnie się je przygotowuje(...)każdej z nich formujemy wałek o średnicy ok. 2 cm, który tniemy na ukośne kluseczki o grubości 1-2 cm. Zagotowujemy osoloną wodę w dużym garnku, dodajemy kluski i gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Skyry łączymy. Wyławiamy łyżką cedzakową* i podajemy z wymieszanymi skyrami i owocami. * by kluski nie skleiły się na talerzu
Be Fit Be Strongmamy z prac, która co roku przygotowuje wigilię dla całej rodziny. Przepis jest sprawdzony, a grzybowa jest przepyszna. Dodatkiem do zupy mogą być tak jak w moim przypadku lane kluski lub łazanki. Czas wykonania: 2 h ( + 4-8 h oczekiwania) Ilość porcji: 3 porcje Składniki: 20 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera ½ kostki rosołowej(...)grzybowej ½ łyżeczki Vegety 1/3 łyżeczki soli (do smaku) szczypta pieprzu 2 łyżki śmietanki 30% – 36% Lane kluski: 1 jako 3 płaskie łyżki mąki szczypta soli Przygotowanie: Grzyby moczyć przez 4 – 8 godzin. Zalać grzyby 1,5 l wody. Dodać Vegetę i gotować 1 godzinę. Następnie dodać warzywa, kostkę rosołową i gotować kolejną godzinę. Lane kluski
KuchniaWeDwoje.plSzare kluski okraszone cebulą i kiełbasą to pyszny dodatek do obiadu . Danie to pochodzi w Wielkopolski a przygotowuje się je z surowych ziemniaków, jajka i mąki żytniej. Są szybkie i proste do zrobienia. A skąd nazwa szare kluski ? Swój kolor zawdzięczają utlenianiu się ziemniaków w trakcie ucierania i ciemnieją stąd właśnie taka nazwa. Przyznam(...)takie kluski zaczęłam robić całkiem niedawno i żałuję, że nie robiłam tego prędzej :) Składniki na szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą : * około 1 kg surowych ziemniaków (waga po obraniu) * 6-7 łyżek mąki żytniej typ 720 (ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków) (użyłam Młyny Szczepanki ) * 1 jajko * szczypta soli * 1 cebula * 2 kiełbasy typu śląska
Zrób to smaczniepowaliło mnie. Postanowiłam więc zapytać na jednej z fejsbukowych grup jak zrobić dobry bogracz. Wiedziałam jedno, nie chciałam tej potrawy robić z ziemniakami, miały być kluski. Na resztę porad byłam otwarta. Jako pierwsza odezwała się Karolina. I właściwie na rozmowie z nią się skończyło. Okazało się, że ma znajomą Węgierkę, którą wypyta o szczegóły. Sama wcześniej tylko napisała(...)wcześniej wspomnianej Węgierki – od Nikolett. Nie jakoś super sprecyzowany, ale po dodatkowych rozmowach i uwagach, stanęłam dziś przy garach i wzięłam się do roboty. Dostałam także przepis na kluski, które się dodaje do bograczu, nazywają się csipetke. Nie wiedziałam dokładnie jakiej mają być wielkości, ale zrobiłam chyba ciut za duże. Następnym razem zrobię mniejsze. Nie pomyślałam
Kardamonovy