kluski - 6146 przepisów (strona:30/410)

Kluski na parze ze śliwkami 156

części. Formujemy w dłoniach placuszek, pozostawiając ciasto na środku nieco grubsze. Układamy połówkę śliwki i zlepiamy. Uformowaną okrągłą kluskę kładziemy złączeniem do dołu, na podsypanej niewielką ilością mąki desce. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Uformowane kluski przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-45 minut. W dużym garnku lub na patelni rozgrzewamy wodę(...)naczyniu kładziemy posmarowaną olejem wkładkę do gotowania na parze (woda nie powinna sięgać ponad wkładkę). Rozkładamy kluski (po 3-4 sztuki na raz). Naczynie przykrywamy pokrywką lub dużą miską i gotujemy na parze przez około 6-10 minut. Co jakiś czas uzupełniamy wodę. Kluski podajemy polane roztopionym masełkiem i posypane cynamonem oraz szczyptą cukru

Smaki Na Talerzu
Gnocchi w sosie grzybowym – przepis 200

włoskiej to przepis na Gnocchi w sosie grzybowym. Proste i pyszne kluski skąpane w aromatycznym sosie grzybowym:   Gnocchi w sosie grzybowym: Składniki (dla 4-6 osób): Kluski: 1kg ziemniaków 2 żółtka Sól Pieprz Mąka pszenna około 250g Sos: 400g grzybów leśnych świeżych bądź mrożonych (w tym wypadku podgrzybki) Masło 1 szklanka buliony drobiowo – warzywnego Sól(...)których formujemy wałki o średnicy około 1 cm, a które następnie tniemy na dwu centymetrowe kluski. Każdą kluskę rolujemy po wewnętrznej stronie widelca, w taki sposób, aby odcisnęły się rowki, w które później będzie zbierał się sos grzybowy. Kluski wrzucamy na gotującą się lekko osoloną wodę i gotujemy do momentu aż samoczynnie wypłyną na powierzchnię, następnie

Księga-Smaku
Bomby (cepeliny lub kartacze) z grzybami i wspomnienia z Wileńszczyzny 190

sezonie z grzybami świeżymi, zimą - z suszonymi) lub z grzybami i kapustą kiszoną, w Wygnanowie - z kapustą kiszoną, w Ogonowicach - z mięsem, ale ciasto jest takie jak na kluski śląskie. Mnie mocno wzięło na wspominki Wileńszczyzny i przygotowałam bomby podobne do cepelinów, ale w wydaniu opoczyńskim. Danie dobrze się mrozi. Można je przechowywać w lodówce do kilku(...)podłużną kluskę. Najlepiej robić to wilgotnymi dłońmi. Wyrobić całe ciasto. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gotować ok. 1-2 minut od wypłynięcia bomb na powierzchnię. Wyłożyć kluski na durszlak. Polać zimną wodą. Podawać bomby okraszone zeszkloną lub lekko podsmażoną cebulą. ----- Podobne: Kluski śląskie Pyzy Knedle ze śliwkami A teraz czas na podróż sentymentalną

Weekendy w domu i ogrodzie
Kluski gotowane na parze 147

Kluski gotowane na parze są nadziewane powidłami śliwkowymi, utopione w przepysznym waniliowym sosie i posypanym makiem. Kluski pochodzą z południowej i wschodniej Austrii oraz z Niemiec nosząca nazwę germknödel. Składniki: 30 dag mąki 2 dag świeżych drożdży 8 dag masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru szczypta soli powidła śliwkowe zmielony w młynku(...)jajka. Dokładnie wyrobić ciasto, dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto będzie gotowe, posypujemy ręce mąką i formujemy kluski wielości małych pączków i wykładamy na stolnice, ponownie je przykrywając, ponieważ nadal będą rosnąć. Rada: w przypadku klejenia się ciasta do rąk, należy podczas jego formowania posypać systematycznie dłonie

Smaczne Potrawy
Kluski śląskie z mięsem mielonym 186

drugi dzień robię przepyszne kluski śląskie                                          Kluski śląskie z mięsem mielonym Składniki : Kluski  ziemniaki ugotowane - 1,90 kg mąka ziemniaczane - 310 g jajko całe - 1 szt białka jaj - 2 szt Farsz : mięso(...)spłaszczamy, nakładamy farsz i zlepiamy formując okrągłą kluskę. Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem oleju, na wolnym ogniu około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.  Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. Okrasa : Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć. Do podsmażonego boczku dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulkę, razem podsmażyć. Podawać kluski polane tłuszczem z boczkiem i cebulką

Kuchnia Danusi
kluski śląskie 220

Jakuba Kuronia . W moim rodzinnym domu rzadko takie kluski się pojawiały. Na ogół ugotowane ziemniaki były przerabiane na kopytka, które też bardzo lubię. Ta metoda robienia klusek jest wyjątkowo wygodna, właściwie można kluchy zrobić z każdej ilości ugotowanych ziemniaków którą akurat mamy, bez specjalnego ważenia i odmierzania. Polecam(...)kulkę, palcem zrobić w środku każdej kulki dołek. Zagotować wodę, posolić, wrzucać kluski i gotować parę minut od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Najprościej wyjąć jedną kluskę i sprawdzić czy jest już ugotowana i miękka. Odcedzić, podawać z sosem. Smacznego

Stare Gary
EKSPRESOWE SEROWO-BANANOWE KLUSKI ZE ŚLIWKAMI 38

banany mąka pszenna 80 g 1 mniejsze jajko odrobina soku z cytryny spora szczypta cynamon Sos 5-6 śliwek węgierek cukier brązowy lub kokosowy 1 łyżka woda z gotowania klusek Wszystkie produkty na kluski miksujemy, tylko do połączenia. Gotujemy wodę i solimy. Masę na kluski nabieramy 1dużą łyżką, wkładamy do wrzącej wody, 2 ściągamy(...)wody. Od momentu wypłynięcia gotujemy maksymalnie 3 minuty. Wykładamy kluski łyżką cedzakową. Na patelni układamy ćwiartki śliwek, posypujemy cukrem i polewamy odrobiną wody z gotowania klusek. Śliwki smażymy na sporym ogniu 2-3 minuty i polewamy kluski

Smaczne moje
Szare kluski 134

Pyszny obiad za tak zwany grosik. Kluski z surowych ziemniaków podane z okrasą z boczku i cebulki. Smaki mojego dzieciństwa :) Świetnie smakują podane z kiszoną kapustą zasmażaną. Można je podawać solo z okrasą ale świetnie się sprawdzą jako dodatek do obiadu. 4 porcje 1 kg ziemniaków 2 jajka M 5-6 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 kopiasta(...)dokładnie wymieszać. W między czasie w garnku zagotować wodę i posolić. Za pomocą łyżki wkładać na wrzątek niewielkie porcje ciasta ziemniaczanego i gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Kluski gotować najlepiej w kilku partiach. Okrasa Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę.  Boczek przełożyć na suchą patelnię i podsmażać na średnim

Andzia Pichci
KETO KLUSKI Z MAKIEM (bez glutenu i cukru) 48

Oceń ten przepis Keto kluski z makiem to niskowęglowodanowa wersja znanego i lubianego deseru wigilijnego. Choć w naszym domu nie było takiej tradycji, to postanowiłam specjalnie dla Was stworzyć keto zamiennik tej potrawy. Niewątpliwie był to strzał w dziesiątkę! Bazę stanowi to samo ciasto, którego używam do pierogów oraz łazanek . Z pewnością warto zatem zagnieść go nieco więcej(...)zrobić 3 różne potrawy. Mając gotowy makaron wystarczy tylko przygotować masę makową podobną do tej na makowiec zawijany i pyszne, szybkie oraz niezwykle aromatyczne danie gotowe! Składniki – keto kluski z makiem Kluski 125 g twarogu tłustego (Piątnica) 10 g  błonnika bambusowego/mąki bambusowej   20 g  gumy guar 1 jajko średniej wielkości

Ola la LCHF
Śląski obiad 56

Śląski obiad, z tym mój drogi czytelniku kojarzy się w pierwszej kolejności Śląska, jeśli o nim pomyślimy no i może jeszcze z kominami i szybami z kopalni. Kluski śląskie w gwarze Śląskiej – gumiklyjzy – to podstaw kuchni śląskie, można je tam zjeść i na słono i na słodko. Ja przyznam szczerze, nie jestem ich fanem(...)końca, nie rozumiem ich fenomenu… Moje pierwsze podejście do klusek śląskich Jeśli mój drogi czytelniku, pochodzisz ze Śląska, wybacz mi. Śląski obiad, czyli kluski najczęściej są podawane z roladą mięsną, lub innym mięsem, sosem i kapustą. Nie inaczej i ja je podałem i zrobiłem, chociaż są zupełnie inne. Śląska przez długie lata był pod delikatnie

RafalCook
Kluseczki z koziego twarogu – przepis 60

robieniu pomagała córeczka Kluseczki wychodzą naprawdę pyszne. Można je podać z ulubionymi dodatkami. U nas jogurt, trochę cukru i borówki To takie moje wspomnienie dziecinnych lat. Takie kluski, zwane też leniwymi kluskami, jadłam w dzieciństwie. Uwielbiałam je. Teraz przygotowuję je dzieciom. Czasem na zwykłym twarogu, a czasem właśnie na kozim. W obu przypadkach kluski(...)sól. Całość wstępnie rozdrabniamy widelcem, a następnie wyrabiamy ręką. Matę/stolnicę posypujemy mąką. Wykładamy nasze ciasto i rolujemy dłońmi wałek (u mnie robiła to córeczka ;)). Nożykiem kroimy kluski. Nasze kluski wrzucamy do gotującej się wody. Woda nie powinna mocno bulgotać. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię odczekuję jeszcze chwilę i wyciągamy je łyżką cedzakową

Słodkie okruszki
Ziemniaczano-serowe kluski z sosem pieczarkowym 65

Ziemniaczano-serowe kluski z sosem pieczarkowym to przepis na pyszny obiad, a przy okazji swego rodzaju powrót do dziecięcych wspomnień, bo danie to kojarzy mi się z kuchnią moich babć. Te kluski robi się bardzo podobnie, jak klasyczne kopytka, z tym, że tutaj w składnikach mamy jeszcze tłusty twaróg. Dzięki dodatkowi sera kluski(...)ziemniaków może potrzebować inną ilość. Dlatego mąkę należy dodawać po trochu. Ciasto będzie nieco kleiste, ale nie należy się tym przejmować, tylko podsypać mąką przy formowaniu wałeczków. Ziemniaczano-serowe kluski z sosem pieczarkowym Ziemniaczane kluski z sosem grzybowym Czas przygotowania: 40 minut Składniki Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 200 g białego sera 3 jajka

Kulinarne przygody Gatity
Kluski śląskie z sosem szpinakowym 73

Kluski śląskie to bardzo proste i tanie danie A wszystkie składniki na pewno masz w domu. Może być jako dodatek do mięs lub tak jak u mnie w wersji wegetariańskiej podane z sosem. Zapraszam do skorzystanie z przepisu i życzę smacznego. Czas wykonania: 1 h 20 min Ilość porcji: 20 sztuk (4 porcje) Składniki: 1 kg ziemniaków (około(...)mocno docisnąć w rękach). Następnie palcem zrobić dziurki. Gotować w osolonej wodzie od czasu wypłynięcia przez około 3 – 5 minut. Do wody można dodać odrobinę oleju, wtedy kluski nie będą się sklejać. Ważne by po wrzuceniu nie mieszać klusek łyżką tylko delikatnie potrząsnąć garnkiem, aby nie przywarły do garnka. Sos szpinakowy: Szpinak rozmrozić na odrobinie

KuchniaWeDwoje.pl
Prażucha ziemniaczana 1781

doskonale smakuje zarówno okraszona skwarkami i cebulką, oraz jako „wkładka” do zupy. Idealnie komponuje się właśnie z klasycznymi polskimi zupami. Prażucha ziemniaczana z pewnością spodoba się fanom klusek śląskich. Smak, konsystencja i składniki są identyczne w obu daniach. Natomiast wykonanie prażuchy jest nieporównywalnie szybsze. Prażucha z ziemniaków powraca ostatnio na nasze stoły już nie jako danie(...)talerzu. Znakomicie sprawdzi się do tego łyżka do lodów. Podajemy z tłuszczem i skwarkami. Na koniec posypujemy do dekoracji szczypiorkiem lub koperkiem. Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na kluski. Polecamy: kluski leniwe z masłem bułką tartą , niemieckie kluski Schupfnudel , kluski stalowe łyżką kładzione oraz ruskie kluski w 20 minut

Kuchnia Na Wypasie