kluski - 6146 przepisów (strona:26/410)

Kluski kładzione z kapusty 32

Kluski z kapusty z boczkiem Dziś mała seria na dużą porcję smaku, czyli potrawy z kapusty włoskiej, a otwierają ją kluski kładzione z kapusty. Mięciutkie, pachnące kapuściane kluseczki na szybki i tani obiad. Bieda jadło? Można tak powiedzieć, bo choć przepis bardzo stary wraca do nas jak bumerang. Dla jednych z sentymentu, dla innych z konieczności(...)Kluski z kapusty białej jak i włoskiej przygotowuje się tak samo. I tak samo doprawia tym co lubi kapusta. Moim zdaniem najlepiej do kluseczek z kapusty pasuje koperek i czosnek, ale to moje smaki, Ty dopraw jak lubisz. Kluski z białej kapusty Kluseczki z białej kapusty czy każdej innej, to genialny sposób na to co zrobić

Dieta moja pasja
Fit zupa mleczna z kluseczkami 31

Prosta zupa mleczna z kluskami leniwymi Tradycyjna zupa mleczna z kluseczkami, to prosty i smaczny posiłek na każdą porę dnia, śniadanie, kolację czy też na obiad. Leniwe kluseczki na mleku idealne dla dzieci, mięciutkie nawet po odgrzaniu. Zupa mleczna z kluskami łyżką kładzionymi, zacierkami , makaronem kluskami lanymi. To najpopularniejsze przepisy mleczne, dziś serwuję całkowitą(...)internecie, a jest na nią zapotrzebowanie, zupę mleczną z leniwymi. Zupa poza tym, że jest pyszna jest także bezglutenowa, może być spożywana na słodko jak i na słono. A kluski leniwe na mleku są pyszne. Fit zupa mleczna Leniwe gotowane na mleku, to nie tylko smaczna i pożywna zupa mleczna przepis godny polecenia. To także zupa mleczna bezglutenowa

Dieta moja pasja
Kapusta kiszona z boczkiem i kluskami 37

Aromatyczny, prosty obiad z kilku składników, czyli kapusta kiszona z boczkiem i kluskami . Idealnie sprawdzi się jako danie przygotowane z wyprzedzeniem. Co więcej, po odgrzaniu będzie jeszcze lepsze, ponieważ smaki z kapusty oraz mięsa przenikną do makaronu. Większość z nas wychowała się na kiszonej kapuście i znamy wiele sposobów na jej przyrządzanie. I choć nie ma wątpliwości(...)oczekiwaniu na swoją porcję, to znak, że kąsek jest nadal smaczny i wiarygodny. Jeśli szukasz więc szybkiego, prostego, a przede wszystkim ekonomicznego dania, ten przepis na kiszoną kapustę z kluskami i boczkiem jest właśnie dla Ciebie! Zapraszamy! Kapusta kiszona z boczkiem Składniki: Na kluski: mąka pszenna: 400 g jajka: 4 szt. woda: 1 szklanka

Kuchnia Na Wypasie
Marchewkowe kluski 68

dodatkowy stres i nerwy No ale wracając do naszego marchewkowego pola, o którym coś tam nucił Króliś przez sen. Tak nucił, tak zawodził i śpiewał, że wyśpiewał sobie marchewkowe kluski. No ileż można żreć surową marchewkę? Niby jak się jest Królisiem to można ale Konefce już się surową marchwią zaczęło odbijać…i ogólnie tym zdrowym żarciem i warzywami(...)jedzonymi na pęczki. Aby upiec dwie pieczenie na jednym ogniu , Królisiowi machnęła kluseczki marchewkowe podane z masłem szałwiowym i parmezanem…Króliś na żądanie do klusków dostał jajko sadzone. Króliś sie kluchami zapchał i dzięki Ci Panie już więcej nie nucił a Konefka mogła z finezją delektować się obłędną polędwiczką wieprzową w szynce parmeńskiej z dodatkiem kluseczek, które summa

Spice things up
Kluski ziemniaczane z grzybami, kluski gdańskie 66

Kluski ziemniaczane , z gotowanych ziemniaków z nadzieniem grzybowym. Podobno przepis na nie pochodzi z nieistniejącej już, PRL-owskiej, legendarnej restauracji „Cristal” w Gdańsku. Restauracja Cristal była nowoczesna, elegancka i oferowała wykwintną kuchnię. Kluski, pod nazwą kluski gdańskie podawane były jako danie regionalne. W oryginale nadzienie grzybowe do klusek było bezmięsne, a podawano(...)polane stopioną słoniną. Ja proponuję do nadzienia dodać boczek wędzony, ale to w wersji dla mięsożerców. Z podanej proporcji wychodzi około 30 klusek. Ciasto : 1,5 kg ziemniaków mączystych, 350 g mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól, nadzienie : 30 g suszonych grzybów, 150 g boczku wędzonego, 50 g cebuli, 50 g suchej bułki, sól, pieprz świeżo zmielony, Ciasto : ziemniaki

królestwo garów
Golce – kaszubski specjał z ziemniaków 92

Łyżką kładzione, tradycyjne kluski golce to kaszubski specjał z ziemniaków. Kuchnia kaszubska to nie tylko różnorodność i bogactwo smaków, ale również niezwykła prostota wykonania. Gospodynie tworzyły ze składników, które miały w ogródku, na polu lub z tego, co udało im się znaleźć w lesie. Ziemniaki, owoce i warzywa oraz grzyby to podstawa kuchni kaszubskiej. Mimo, że to region(...)jednak mięso i ryby jadano raczej od święta. Postawą codziennego menu były ziemniaki i wszystko, co tylko można było z nich „wyczarować”. Najpopularniejsze były właśnie kluski lub tzw. EINTOPF, czyli treściwe potrawy jednogarnkowe. Golce i róże ich odmiany to kluski – również formowane, które były podawane ze skwarkami i podsmażoną cebulką. Dodatkiem była często

Kuchnia Na Wypasie
Krem ze świeżych pomidorów z lanymi kluskami 86

Pyszny krem ze świeżych pomidorów, podany z dodatkiem lanych klusek, sera pleśniowego i bazylii. To najprostszy przepis na letni krem pomidorowy. Czas przygotowania:   45 minut Ilość porcji:  2-4 Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI KREM : 1.5 kg świeżych pomidorów 1 cebula 1 czosnek kawałek sera pleśniowego blue 3-4 liście świeżej bazylii(...)łyżka oleju 1 łyżeczka cukru szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu SKŁADNIKI KLUSKI : 4 jajka 14 płaskich łyżek mąki szczypta soli 1. Na początku musimy sparzyć pomidory. W tym celu nacinamy pomidory na krzyż od dołu. Przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. 2. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy. Następnie przeciskamy przez

karolgotuje
Pyzy z mięsem 107

Żadne sklepowe kluski nie dorównają smakiem i jakością tym domowym. Wiele razy, będąc w sklepie spożywczym, widziałam pyzy z mięsem. Jest to fajna opcja, gdy potrzebujemy zjeść coś na szybko i niedrogo. Ale jest to opcja awaryjna. Jeśli zamarzą Wam się pyzy z mięsem, zróbcie je sobie sami w domu, np wykorzystując gotowane mięso z rosołu(...)każdymi kluskami, jest z nimi troszkę pracy, ale na prawdę warto zrobić je samemu. koło 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 – 1 i 1/2 szkl. mąki sól Farsz: około 400 g ugotowanego mięsa (np z rosołu) 1 cebula 1-2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Dodatkowo: masło do polania klusek Ugotowane mięso przepuszczamy

Smaki Na Talerzu
Kluski śląskie z sosem grzybowym 123

laktozy i bez mięsa? Ależ oczywiście! Dziś jeden z przykładów, którego podstawą stały się pierwsze tegoroczne grzyby i młode ziemniaki, których smaku nie lubię i dlatego przemycam np. w kluskach śląskich. Składniki (na 2 porcje): Kluski ugotowane ziemniaki (na 2 obiadowe porcje) + mąka ziemniaczana w stosunku 4:1 Sos 6 zdrowych i dorodnych grzybów typu: borowik(...)wlać wodę (wlewam ok. 100 ml) i doprowadzić do wrzenia. Grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Posypać posiekaną natką pietruszki. W czasie przygotowywania sosu zrobić i ugotować kluski: ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną i wyrobić na jednolitą masę. Masę podzielić na 16 części. Każdą z nich uformować w kulkę. Palcem wskazującym zrobić wgłębienie pośrodku

Weekendy w domu i ogrodzie
Kluski pieguski z jabłkami i sosem 205

domu robiło się je z twarogu, mąki i jajek. Dopiero w dorosłym życiu spotkałam się z wersją serowo-ziemniaczaną. Jeśli jeszcze doda się do nich jabłko to kluski nabierają nowego wymiaru. Kluski leniwe serowo-ziemniaczane z jabłkami, makiem i sosem jabłkowo-żurawinowym Kluski leniwe Babcia podawała ze zrumienioną na maśle tartą bułką i cukrem(...)smak dzieciństwa i potrawa przywołująca piękne wspomnienia. Ale przecież można dla odmiany kluseczki polać śmietaną albo owocowym sosem i w takim wydaniu są równie pyszne. Pamiętajcie, że ciasto na kluski leniwe nie może być zbyt zwarte, bo jeśli dodamy za dużo mąki to po ugotowaniu kluski będą twarde. A powinny być mięciutkie, delikatne. Dodatek drobno pokrojonego

Smaczna Pyza
Gnocchi z batatów – tylko 2 składniki! 205

oraz witaminy E. Dużą zaletą batatów jest tez ich stosunkowo niski indeks glikemiczny, na poziomie około 50 punktów – ziemniaki gotowane to 95 punktów. Jeśli znudzą Wam się klasyczne ziemniaczane kluski, kopytka czy gnocchi, spróbujcie tych – słoneczno-pomarańczowych.   Bataty na gnocchi najlepiej jest upiec – pozbawiamy je w ten sposób większej ilości wody, co jednocześnie zmniejsza ilość mąki potrzebnej(...)Znowu podsypujemy stolnicę mąką i toczymy wałek z ciasta (mój na zdjęciach ma około 2,5cm średnicy). Tniemy wałek na 2,5-3cm kawałki i formujemy z nich kluski – albo na specjalnej żeberkowanej tacce do gnocchi, albo tocząc kawałki ciasta na odwróconym brzuszku widelca, albo najprościej i najszybciej – lekko spłaszczając pocięte kluski widelcem, tak żeby

Karo in the Kitchen
Kluski na parze, buchty, pampuchy czyli napinamy brzuszki 96

około 20 porcji i uformować kluski, podwijając krawędzie pod spód każdej z nich (nazywa się to " napinaniem brzuszków " - dzięki temu pampuchy nie opadają podczas parowania). Kluski ułożyć na oprószonej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 do 20 minut. Garnek o dużej średnicy napełnić w 3/4 wysokości wodą, nakryć siatką(...)parowania, ułożyć kluski, przykryć je odpowiednio większym naczyniem i parować około 7-10 minut każdą partię. Podawać na słodko z dowolnym sosem owocowym, czekoladowym lub z gulaszem. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook  Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki - najpierw płynne, później cukier i rozkruszone drożdże, następnie mąkę i na samym końcu sól. Ustawić czas 2 minuty

Cztery Fajery
Kluski makaronowe z ziemniakami 139

Uwielbiam wszystkie kluchy i kluski Moja mama do dziś wspomina, że jak byłam mała to na pytanie co chcę na obiad, odpowiedź była jedna – KLUSKI. Kluski makaronowe z ziemniakami znajdują się w czołówce moich ulubionych potraw. Podane koniecznie z aromatycznym i gęstym sosem. Składają się z ciasta makaronowego i tartych, surowych ziemniaków(...)pyszne i szczerze Wam powiem, że jeszcze nigdzie nie spotkałam się z przepisem na te kluski Kluski makaronowe z ziemniakami Składniki: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) około 100 g mąki 1 jajko sól Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobniutkich oczkach (tak jak na placki ziemniaczane). Porządnie je odciskamy (ja używam do tego zwykłej pieluchy tetrowej

PatiGotuje
Kluski śląskie 411

wyższe o dodatkowe pokłady cierpliwości, a te same siły wyższe pchały mnie wtedy do kuchni i szeptały: ugotuj coś, na co zwykle nie masz czasu! No to zrobiłam śluski kluski śląskie. Specem nie jestem, śląskich korzeni nie posiadam. Kulam te kluseczki więc takie jakie umiem ;) Do ciasta dodaję jajko, bo inaczej bym go nie zlepiła. Choć ponoć zgodnie(...)wyrównać miejsce po 1/4 części ziemniaków.  Z powrotem wkładamy wcześniej odłożone ziemniaki, dodajemy jajko (lub jak trzeba to drugie też, ale to się okaże podczas pierwszej próby "kulania" klusek). Solimy i wyrabiamy na gładką masę.  Formujemy kluski - zrobiłam mniejsze, ale wiadomo tradycyjne są większe. Formujemy więc takie, jakie lubimy i odkładamy je na obsypaną

bistro mama
Kluski śląskie 171

mięs, polane sosem, czy okraszone smażonym boczkiem i cebulką. Przygotowując obiad często zostają nam gotowane ziemniaki, można je przechować w lodówce i wykorzystać na drugi dzień robiąc z nich kluski śląskie. Kluski dobrze smakują nawet z przesmażonym na patelni i dobrze przyprawionym mięsem mielonym z cebulą i czosnkiem. U mnie właśnie był taki szybki obiad(...)Ziemniaki z mąką dokładnie wymieszać. Z takiej masy formować kulki wielkości piłeczki do ping ponga, lekko je spłaszczyć i palcem delikatnie zrobić dziurkę do połowy wysokości kluski. Kluski wrzucać do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować od chwili ich wypłynięcia od 3 do 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać najlepiej na ciepło z sosem do mięsa

Kuchcik gotuje
Kluski Śląskie - gumowe 320

Masa nie powinna być ani za twarda, ani za luźna. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulki. Można dla tradycji zrobić przysłowiową dziurkę na sos :) Do gotującej się osolonej wody, wrzucamy kluski. Kiedy woda się zagotuje, a kluski odejdą od dna, polewamy je zimną wodą. Zmniejszamy palnik i gotujemy nasze kluski aż podwoją swoją objętość(...)będą pulchne, mieszając od czasu do czasu, najlepiej drewnianą łyżką. No i gotowe :) Są to moje ukochane domowe kluski :) Właśnie dziś będę miała je na obiad i już nie mogę się doczekać

W Moim Magicznym Domu
Kluski śląskie z bułką tartą 164

Kluski śląskie z bułką tartą Mega prosty przepis na kluski z dziurką czyli kluski śląskie. Nie ma bata, żeby się nie udały. U mnie w wersji z bułką tartą, ale tu pozostawiam dowolność. Mogą być z sosem, z cebulką i boczkiem, lub polane samym masłem. Klasyk nad klasyki, nie może go zabraknąć(...) wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy i gotujemy 3-5 minut do wypłynięcia. Odcedzamy. Na patelni topimy masło, wsypyjemy bułkę tartą i chwilkę przysmażamy. Ugotowane kluski przekładamy do miski, wlewamy zawartość patelni i energicznie potrząsamy miską by kluski dokładnie oblepiły się bułką. Smacznego

na moim stole...
Kluski jaglano-dyniowe z sosem grzybowym 151

czosnek na patelnię, gdy woda z grzybów odparuje. Zeszklić. Ser rozdrobnić i wrzucić na patelnię. Dolać ok. 150 ml wody i dorzucić przyprawy. Podgrzewać aż ser się roztopi. Kluski (na ok. 22 kluski) 250 ml kaszy jaglanej 600 ml wody 300 g obranej dyni 4 łyżki mąki ziemniaczanej sól gałka muszkatołowa Kaszę opłukać w kilku wodach(...)się gotowała. Dorzucić dynię pokrojoną na drobno. Gotować kaszę razem z dynią do odparowania wody. Przykryć kaszę z dynią przykrywką. Odstawić do lekkiego schłodzenia. Nastawić wodę na ugotowanie klusek. Kaszę z dynią zmiksować na papkę w malakserze. Przełożyć masę do miski, dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Formować kluski mokrymi rękoma i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować

Weekendy w domu i ogrodzie
Kluski śląskie 208

wyczucie. Wystarczy dodawać stopniowo mąki ziemniaczanej zagniatając i co jakiś czas próbując czy da się kulać już kluski (tylko ostrożnie, żeby z mąką nie przesadzić, bo kluski będą gumiaste). Blaszkę, na której wykładać będziecie kulane kluski też posypać lekko mąką ziemniaczaną. Do zagotowanej wody wrzucić kluski, w momencie jak wypłyną polać(...)zimną wodą, a jak wypłyną ponownie, to je wyciągać. Sposób z zimną wodą stosuje moja mama, ale jeżeli do Was nie przemawia, to wystarczy po wypłynięciu klusek zostawić je na 2-3 minuty we wrzącej wodzie i wtedy wyciągać

Passions hobbies life
KLUSKI ŚLĄSKIE 178

Ziemniaczane kluski śląskie są bardzo łatwe w przygotowaniu. Potrzebne są ugotowane ziemniaki,mąka ziemniaczana i żółtka. Są one popularną potrawą na Śląsku. Tam też występują również kluski czarne -  gdzie oprócz ziemniaków gotowanych  dodaje się w 1/3 surowych ziemniaków. Popularne kluski z dziurką idealnie pasują do sosów,mięs,  bądź mogą być(...)podawane z okrasą.  Składniki Ciasto na kluski: 1 kg.ziemniaków około 250g mąki ziemniaczanej 3 żółtka Okrasa: boczek wędzony/kiełbasa cebula sos/mięso Ziemniaki ugotowałam w łupinkach w osolonej wodzie. Po wystygnięciu obrałam. Przepuściłam ziemniaki przez praskę. Podzieliłam je na 4 części i 1/4 odłożyłam. W puste miejsce nasypałam mąki ziemniaczanej. Dodałam żółtka i wyjętą wcześniej

potrawyregionalne
KLUSKI LENIWE 131

niego wałeczki. Pokroiłam je na małe romby. Wrzucałam kluski do gotującego i posolonego wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię wody, jeszcze chwilkę gotowałam. Wyjmowałam i układałam kluski na talerzach. Najlepiej podawać od razu po ugotowaniu. Ale mnie smakują podsmażone na masełku,  z dodatkiem bułki tartej i posypane cukrem. Smacznego! POLECAM RÓWNIEŻ KLUSKI KŁADZIONE : KLUSKI ŚLĄSKIE KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM KLUSKI Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW CZYLI HALUSZKI ŁĄCKIE GNOCCHI SZPINAKOWE PYZY Z MIĘSEM CEPELINY, KARTACZE

potrawyregionalne
Gnocchi w botwinkowym sosie. 149

żeby mąka oblepiła ziemniaki. Następnie dodajemy małe jajko i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest klejące dodajemy odrobinę mąki (nie za dużo, bo w rezultacie otrzymamy bardzo twarde kluski). Na oprószonej mąką stolnicy dzielimy ciasto na mniejsze kawałki, każdy z nich rolujemy na wałeczek o średnicy 2 cm, delikatnie spłaszczamy i tniemy na niewielkie kawałki. Teraz(...)pomocą krajarki do jajek formujemy kluski. Każde kopytko :) kładziemy na krajarce, delikatnie spłaszczamy, a teraz odwijamy jeden brzeg placuszka,  i formujemy podłużną kluskę. Tak postępujemy z każdą kluską. W międzyczasie zagotowujemy posoloną wodę i wrzucamy na nią uformowane kluski. Zagotowujemy często mieszając. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy grzanie i za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy

Rozpustne gotowanie
Kluski kładzione i modra kapusta :) 179

sami. A jak Wam się spodoba, przygotujcie to danie w domu i pochwalcie się rezultatami :)   Kluski kładzione z modrą kapustą i sosem z passaty (4 osoby) Kluski: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 2 jajka 2 duże łyżki otrębów 1/4 łyżeczki kurkumy 3/4 szklanki mleka pieprz, oregano, ostra papryka Do miski wsypujemy szklankę(...)ponieważ ciasto nie może być zbyt rzadkie ! Teraz w dużym garnku gotujemy osoloną wodę.  Po zagotowaniu dużą łyżką stołową kładziemy na wrzątek po trochę ciasta ok. 1/3 łyżki. Kluski po wypłynięciu gotujemy ok. 5-6 minut, a najlepiej wyciągnąć jedną i spróbować. Wylewamy kluski na sito i przelewamy zimną wodą. Podajemy z sosem. Nasza propozycja

vegetanie
Kluski nadziewane kiełbasą 409

są przepyszne i żadne mięso nie zastąpi kiełbasy. Kiełbasy nie trzeba doprawiać, bo ona jest już wystarczająco doprawiona, wystarczy zdjąć tylko osłonę z niej i ją zmielić. Takie kluski też dobrze, a nawet  lepiej smakują odsmażane następnego dnia. Przygotowując ciasto ziemniaczane, muszę napisać tak, jeżeli ziemniaki są bardzo mączyste, to możemy dać nieco miej  mąki(...)natomiast jeżeli by ciasto było rzadkie, musimy jej dosypać, ale nie za dużo bo kluski wyjdą twarde. Kluski nadziewane kiełbasą SKŁADNIKI na 4 osoby: 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szt jajko sól szczypta 2 szklanki  mąki pszennej + do podsypania FARSZ cebula - 2 szt kiełbasa cienka - 350 g tłuszcz olej - 1 łyżka

Kuchnia Danusi
Kluski kładzione z serkiem homogenizowanym 130

Kluski kładzione z serkiem homogenizowanym SKŁADNIKI: 2 serki homogenizowane waniliowe po 175 g 2 jajka 1 szklanka mąki  cukier, cynamon/ starta czekolada • sól do gotowania klusek SPOSÓB WYKONANIA: W misce mieszamy widelcem serek z jajkami, i mąką. Wyrabiamy tak jak przy kluskach kładzionych sprężyste, lejące się ciasto. Zagotowujemy wodę, z odrobiną soli(...)zaczynamy kłaść kluski.  Najpierw zanurzamy łyżkę w wodzie, potem nabieramy kluskę wielości 1/3 łyżki i wkładamy do wody. Postępujemy tak do czasu zużycia całego ciasta na kluski. Delikatnie mieszamy kluski i czekamy około 2 minut od zagotowania. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową i podajemy z cukrem i cynamonem lub startą czekoladą. Smacznego

Smaki Natalii
Kluski brokułowe ze szpinakiem i gorgonzolą 44

Pyszne danie z kluskami z brokuła z dodatkiem sosu na bazie śmietanki, szpinaku i sera gorgonzola. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji:  2-4 osób Trudność przygotowania:  średnie SKŁADNIKI KLUSKI: 1 brokuł 300g mąki 1 łyżeczka soli SKŁADNIKI SOS: 150g sera gorgonzola 200g śmietanki 30% 200g szpinaku 1 szalotka 1 zabek czosnku 2 łyżki(...)ciasto. Jeżeli będzie się kleić do rąk to zwiększamy ilość mąki. 2. Do garnka wlewamy wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody przy pomocy nożyczek wkrawamy kluski i zmniejszamy ogień. Po wypłynięciu trzymamy jeszcze 2 minuty i wyciągamy. 3. W międzyczasie na patelni podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę i czosnek. Dodajemy liście szpinaku jak zmniejszą objętość

karolgotuje
Ziemniaczane kluski koreańskie 62

fanów lekko ostrych smaków mam prawdziwą gratkę – idealny comfort food – koreańskie kluski ziemniaczane . Rozgrzewające, mięciutkie, idealnie zbalansowane pod względem słodyczy i ostrości. Potrzebujemy do nich pasty gochujang – popularnej w koreańskiej kuchni fermentowanej pasty z ostrej papryki i ryżu. Można ją spotkać ostatnio w coraz większej ilości sklepów na dziale orientalnym – warto zwrócić uwagę(...)wraz z kluchami nieco złagodnieje. Z podanych ilości wyjdzie ok. 2-3 porcje, kluchy są bardzo sycące. Ja swoje podałam z gotowanymi brokułami (ostatecznie zmieszam je do środka). Ziemniaczane kluski koreańskie ️ (ok. 3 porcje): 800 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu) ok. 200 g mąki/skrobi ziemniaczanej 1 lekko czubata łyżka pasty gochujang ️ 1,5 łyżki

Poezja smaku
Gnocchi ziemniaczane z szałwią i masłem 48

Gnocchi to włoskie kluski z mąki, ziemniaków i jajka. Ciasto na gnocchi jest niemalże identyczne jak ciasto na nasze kopytka. Różnica pomiędzy gnocchi, a kopytkami leży w kształcie klusek, gdyż kopytka są większych rozmiarów i mają kształt rombu bądź prostokąta. W przeciwieństwie do kopytek, gnocchi są mniejszych rozmiarów i charakteryzują się karbowanym kształtem , który pozwala ugotowanym(...)kluskom absorbować większą ilość sosu. Karbowany kształt tych klusków nie jest obowiązkowy i jeśli nie mamy możliwości go nadać, możemy pozostawić gnocchi w prostym kształcie lub nadać im inny kształt. Przygotowanie gnocchi zaczynam od ugotowania ziemniaków. Ziemniaki gotuję w łupinkach, do momentu w którym są miękkie, aczkolwiek nie powinny mieć konsystencji puree, muszą nadal być dość

MeCooks
Bogracz 31

powaliło mnie. Postanowiłam więc zapytać na jednej z fejsbukowych grup jak zrobić dobry bogracz. Wiedziałam jedno, nie chciałam tej potrawy robić z ziemniakami, miały być kluski. Na resztę porad byłam otwarta. Jako pierwsza odezwała się Karolina. I właściwie na rozmowie z nią się skończyło. Okazało się, że ma znajomą Węgierkę, którą wypyta o szczegóły. Sama wcześniej tylko napisała(...)wcześniej wspomnianej Węgierki – od Nikolett. Nie jakoś super sprecyzowany, ale po dodatkowych rozmowach i uwagach, stanęłam dziś przy garach i wzięłam się do roboty. Dostałam także przepis na kluski, które się dodaje do bograczu, nazywają się csipetke. Nie wiedziałam dokładnie jakiej mają być wielkości, ale zrobiłam chyba ciut za duże. Następnym razem zrobię mniejsze. Nie pomyślałam

Kardamonovy
Kluski z makiem 40

Moja propozycja klusek z makiem na Wigilię według przepisu mojej mamy. Ciasto jak na kluski śląskie w ozdobne gwiazdki można wyciąć również w inne dowolne wzory. Masa makowa pachnąca miodem i nadziana bakaliami idealnie współgra z mięciutkimi kluskami. Całość rozpływa się w ustach, po prostu pychotka! Polecam, bo w ten sposób można dość szybko(...)wyczarować jedno z 12 dań wigilijnych. Składniki: Kluski ? mała miseczka ugotowanych ziemniaków – ok. 2 szklanki puree ? mąka ziemniaczana ? sól do smaku Sos makowy ? 3 łyżki gotowej masy makowej ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? 2-3 łyżki miodu ? bakalie wg uznania, ok. 1/2 szklanki, u mnie rodzynki, morele, płatki migdałowe, orzechy włoskie Wykonanie: Kluski ? Puree ziemniaczane zagnieść

To co kocham
Kluski ruskie. Bardzo łatwo zrobisz je z farszu na pierogi. Podane ze skwarkami są przesmaczne. PRZEPIS 519

Twaróg, ugotowane ziemniaki, zrumieniona cebulka i dużo pieprzu połączone razem tworzą cudowny farsz do pierogów ruskich. Można zrobić z nim także inne pyszne dania. Na przykład kluski, które polane skwarkami są niesamowicie smaczne. To koleje danie kuchni oszczędniej, które dla was przygotowaliśmy. Składniki kosztowały nas około 20 zł, przygotowaliśmy z nich aż 4 porcje. Przepis na kluski ruskie Składniki: 1 kg ziemniaków, 400 gramów twarogu półtłustego, 3 duże cebule, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej, słonina do przygotowania okrasy, sól, pieprz. Jak zrobić kluski ruskie? Ziemniaki ugotuj, ostudź, dokładnie utłucz na gładką masę lub przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj, następnie zrumień na oleju. Do ziemniaków dodaj zrumienioną cebulę oraz twaróg, dopraw solą i dużą

Kulinarna Polska
Przepis na masę makową i wigilijne kluski z makiem 49

Masa makowa i kluski z makiem na wigilię.    Masa makowa to podstawa do wielu potraw i wypieków. Nie jestem i nigdy nie byłem fanem makowca. Na wigilii możemy fantastycznie koegzystować, ja przy stole, on na stole i na pewno z mojego powodu nic mu się nie stanie.     Co innego kluski(...)nastąpi moment ich ewaporacji...  👉Jak zrobić masę makową❓      Najpierw trzeba zrobić masę makową, a potem, to już mamy wachlarz możliwości...  👉Jak zrobić kluski z makiem i bakaliami❓     Na szczęście Aga wie o moich preferencjach i nie tylko moich, więc dla wyznawców klusek z makiem prezentuje jak zrobić

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pampuchy pieczone z jagodami 48

Pampuchy pieczone w piekarniku z serem i jagodami Pampuchy pieczone w piekarniku, nowe, szybkie i proste ciasto z jagodami. Parowańce zazwyczaj jadane na słodko lub wytrawnie jako kluski. A czy można upiec pyzy drożdżowe w piekarniku? Pyzy drożdżowe z piekarnika zapiekane z serem i owocami to mój pomysł na oryginalne, a nawet wymyślne ciasto. Pyzy na parze najczęściej(...)parze, rzadziej na patelni. Ciasto z pampuchów to prawdziwa rzadkość, żeby nie powiedzieć biały kruk. Co zrobić z pampuchami? Jak upiec pyzy w piekarniku? Mój nowy pomysł na stare kluski. 😉 Jak wykorzystać kluski na parze Pampuchy pieczone w piekarniku to moja odpowiedź na pytania Czytelników . Co można zrobić z pyzy? Czy można upiec kluski

Dieta moja pasja
Kluski leniwe jak u babci 77

Przepyszne kluski leniwe, bądź leniwe pierogi to świetny pomysł na szybki bezmięsny obiadek. Uwielbiane przez dzieci jak i również dorosłych. Pamiętam je z czasów mojego dzieciństwa, kiedy gotowała je moja mama. To od niej nauczyłam się przygotowywać najsmaczniejsze ciasto na kluski. Mięciutkie, puszyste kluseczki o wyczuwalnym smaku sera. W przepisie są idealne proporcje na zrobienie smacznych(...)kluseczek. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kluski leniwe – składniki: 2 kostki twarogu półtłustego 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jajka rozmiar M około 100 g mąki pszennej ( pół szklanki + 1 czubata łyżka ) Polewa do klusek: 100 gram masła 2 czubate łyżki bułki tartej 1 czubata łyżka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kluski leniwe

Olcia gotuje!
Kluski śląskie z podagrycznikiem 93

Kluski śląskie z podagrycznikiem Lubicie kluski śląskie? Moja rodzina przepada za ich smakiem a ja lubię je, za ich prostotę przygotowania, minimalizm składników i praktyczność – są świetnym sposobem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z obiadu . Jak zrobić kluski śląskie? Bardzo łatwo – wystarczą ugotowane ziemniaki i mąką ziemniaczana. Dzisiaj chciałam zachęcić was o wzbogacenie(...)podagrycznik – wartościową dla nas zieleninę, którą powszechnie uważa się za chwast, a która w kuchni świetnie zastępuje warzywa liściaste np szpinak. PRZEPIS NA KLUSKI ŚLĄSKIE Z PODAGRYCZNIKIEM Składniki : 1kg ugotowanych ziemniaków 250g mąki ziemniaczanej 2 garście drobniutko posiekanych liści podagrycznika Jak zrobić kluski śląskie z podagrycznikiem: Najpierw ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę

Dorota Smakuje
Kuchnia na trudne czasy. Ziemniaki 75

trudne czasy. Ziemniaki. Cz. 3 Co zrobić z ziemniaków. Ziemniaki to nasze dobro narodowe, z którego można przygotować całą masę potraw, nie tylko chipsy i frytki , ale i kluski, knedle, pierogi, pyzy, placki, zapiekanki, zupy itp.Dzisiaj trzecia część cyklu przepisów na trudne czasy, w którym, staramy się udzielić trochę kulinarnych porad na miarę obecnych czasów z ograniczeniami produktowymi(...)można ugotować pyszną zupę. Z gotowanych warzyw z rosołu i ziemniaków proponuję też przygotować pyszną sałatkę jarzynową . Z ziemniaków można przygotować całą masę potraw, kartofle nadają się na wszelakie kluski, knedle, pyzy i pierogi, placki ziemniaczane, można ich przygotować dużo i potem zamrozić, potrawy z ziemniaków są bardzo tanie, a za okrasę może nam posłużyć tylko kwaśna śmietana

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów podana z lanymi kluskami 125

Pomysł na sezonową zupę - pomidora przygotowana ze świeżych pomidorów podana z lanymi kluskami. Prosta i bardzo smaczna. Jeśli chcecie uzyskać niego gęściejszą zupę to upieczcie pomidory z małą ilością soku, np. limy.  Składniki na porcję dla 6 osób:  1 pęczek młodej włoszczyzny  1,5 l wody 1 mała cebula 1 mały pęczek natki pietruszki(...)dodajcie ich co najmniej 10-12 sztuk) 2 ząbki czosnku  2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach sól do smaku  lane kluski  3 jajka  5-6 łyżek mąki pszennej Do garnka przełożyć mięso, dodać obrane warzywa, opaloną cebulę, wsypać przyprawy i wlać wodę. Całość gotować około

Ugotować
Domowe kluski szpinakowe podane z warzywami 151

Pomysł na mocno warzywny obiad - kluski szpinakowe podane z duszonymi warzywami. Uwierzcie mi na słowo, że poniższe kluski swoim kolorem zachęcały do jedzenia. Aby danie było bardziej pożywne, kluski z warzywami podałam z jajkiem sadzonym "smażonym" na wodzie. Zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.  Składniki na porcję dla 3 osób:  makaron szpinakowy(...)wodzie Szpinak umyć, osuszyć i zblendować. Do masy szpinakowej wsypać mąkę, wlać wodę i zagnieść ciasto. Masa powinna lekko lepić się do rąk. Za pomocą dłoni formować podłużne kluski. W dużym, szerokim garnku zagotować wodę i wrzucić kluski. Gotować 2-3 minuty na średnim ogniu (czas liczyć od wypłynięcia). Ugotowane kluski przełożyć na durszlak

Ugotować
Pampuchy na parze z sosem pieczarkowym 84

Pampuchy na parze z sosem pieczarkowym to pyszny przepis na bezmięsny, domowy obiad dla całej rodziny. Puszyste, mięciutkie kluski z ciasta drożdżowego, ugotowane na parze i podane z aromatycznym sosem pieczarkowym to danie, które zadowoli nawet największych niejadków. Jeśli zostaną nam kluski z obiadu i chcemy je odgrzać ponownie, najlepiej jest to zrobić również wrzucając(...)podajemy od razu po ugotowaniu, polane sosem. [caption id="attachment_9414" align="aligncenter" width="901"] Pampuchy na parze z sosem pieczarkowym[/caption]   Zobacz inne przepisy na obiad z kluskami: Kluski Ruskie – Pyszny Domowy Obiad Szare Kluski Z Boczkiem I Kapustą Kiszoną Jaglane Kluski Z Sosem Grzybowym Pyzy Z Mięsem Ziemniaczane Kluski

e-PrzepisyKulinarne
ROSÓŁ Z KURY: przepis z kluskami kładzionymi 116

Prawdziwy rosół z kurczaka. Pyszny, domowy rosół z kury. Tradycyjny przepis na drobiowy rosół z kurczaka z kluskami kładzionymi.     Rosół z kury dla większości z nas jest smakiem dzieciństwa i często gości na polskich stołach. Ta tradycyjna polska zupa jest chyba jedną z najczęściej przyrządzanych potraw przez Polaków... Każda pani domu ma swój doskonały przepis(...)najlepszy domowy rosół z kurczaka. Rosół drobiowy można podawać z makaronem, lanymi kluskami, makaronem z naleśników lub kluskami kładzionymi. Serwuje się go także z ziemniakami, kołdunami lub zacierkami - po prostu pycha! Jak ugotować rosół z kury krok po kroku. Sprawdź wypróbowany przepis na niedzielny klasyk.      Jedną z najważniejszych zasad w gotowaniu rosołu drobiowego

Moja Książka Kucharska
Kluski lane 202

Opis Kluski lane: Kluski lane najczęściej podaje się jako dodatek do zup, wtedy gotujemy je bezpośrednio w zupie pod koniec gotowania. Możemy także podać je osobno np. z sosem, ale wtedy gotujemy je w osolonej wodzie. Lane kluski to zazwyczaj dla nas powrót do dzieciństwa. W moim domu bardzo często moja mama oraz babcia(...)się o tej klasyce, a zastępuje je raczej innymi dodatkami. W moim domu pojawiają się dosyć często właśnie w zupie mlecznej, ale również w rosole. Polecam wrócić do lanych klusek, ponieważ są sycące, przepyszne oraz dziecinnie proste do przygotowania. Zaledwie kilka minut zajmie nam przygotowanie ich. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na makarony oraz inne przepisy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Rosół z kluskami z lanego ciasta zamiast makaronu 102

context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":{"@type":"Person","name":"ProstePesto"},"name":"Ros\u00f3\u0142 z kluskami z lanego ciasta zamiast makaronu","description":"Ros\u00f3\u0142 z kluseczkami z lanego ciasta to stary babciny spos\u00f3b na pyszny i syc\u0105cy bulion. Lane ciasto jest bardzo delikatne i z powodzeniem zast\u0119puje makaron.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)/rosol-z-lanym-ciastem.jpg","recipeCategory":["Kuchnia Polska","Zupy"],"recipeCuisine":[],"keywords":["bulion","jarzyny","kluski","lane ciasto","ros\u00f3\u0142","ros\u00f3\u0142 warzywny","ros\u00f3\u0142 z kluskami","ros\u00f3\u0142 z lanym ciastem","roso\u0142ek","w\u0142oszczyzna","zupa"],"datePublished":"2020-04-14T16:05:53+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"4 porcje","calories":"145 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient

ProstePesto.pl
Kluski z mięsem. Mięciutkie ciasto i dużo pysznego farszu. Idealne na obiad. PRZEPIS 87

Lubimy, gdy są duże i po brzegi wypełnione mięsnym farszem. Dwie spokojnie starczą na jedną porcję. Ciasto musi być miękkie, ale sprężyste. Te kluski właśnie takie są. Zawsze robimy je według tego przepisu. Przepis na kluski z mięsem Składniki: na ciasto ok. 1,5 kg ziemniaków, 1 jajko, mąka ziemniaczana, sól. Na farsz potrzebne będzie(...)gramów mięsa mielonego (można użyć wieprzowiny, wołowiny lub indyka), duża cebula, 1 jajko, olej, sól, pieprz. Jak zrobić kluski z mięsem? Ugotowane w osolonej wodzie i ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę lub dokładnie utłucz – masa musi być zupełnie gładka. Podziel ją na cztery części, jedną wyjmij (ale pozostaw w garnku), a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Ciasto dokładnie

Kulinarna Polska
Gulasz grzybowy z kluskami śląskimi 129

dlatego na straganach mnóstwo jeszcze grzybów. Będąc wczoraj w mieście zobaczyłam cały stragan cudnej urody podgrzybków, no i nie mogłam się oprzeć, zwłaszcza, że cena też zachęcająca. Miały być kluski z sosem grzybowym, no ale mąż jak zwykle zapytał o mięcho (musi być inaczej to nie obiad:))). Tak powstał dzisiejszy obiadek: cudnie pachnący gulasz grzybowy z mięciutkimi kluseczkami(...)Przepis na idealne kluski już podawałam, ale co mi tam, dla leniuszków podaję jeszcze raz:)) Na gulasz: 250 g świeżych grzybów 350 g wieprzowiny np łopatka 1 duża cebula 1 mała marchewka sól pieprz 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 2 łyżki masła Na kluski: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana (ok 250 g) jajko sól

Krylowa Kuchnia
Kluski żelazne 82

Kluski żelazne śmiało mogą konkurować z kluskami śląskimi i kopytkami. Przypominają mi się smaki dzieciństwa. Widzę w obrazach z przeszłości moją już dawno nie żyjącą babcię, siedzącą na niskim stołeczku i trącą ziemniaki. Często gościły u mnie w domu kluski żelazne, zwłaszcza w okresie jesieni . Babcia często podawała je z dynią , której jako dziecko(...)cierpiałam. Ale kluski były pyszne zwłaszcza odgrzewane i podpieczone. Kształt robimy dowolny, jak kluski śląskie, kopytka lub podłużne na kształt sopla. Takie pamiętam z dzieciństwa i takie robię , średniej wielkości. Podawać można w dowolny sposób, z podsmażonym pokrojonym w kostkę boczkiem i zeszkloną cebulką, lub z samą cebulką i zieleniną polane tłuszczem. Pyszne, proste, sprawdzone , szczerze

gotuj ze mną
Idealne kluski śląskie. Właśnie takie robiła nasza oma. PRZEPIS 33550

Przepis na kluski śląskie jest w naszej rodzinie przekazywany z pokolenia na pokolenie. Mamy go od naszej omy. Mali czy duzi, wszyscy je uwielbiają. Obowiązkowo z sosem z rolady albo pieczeni. Niedzielny czy świąteczny obiad nie może się bez nich obejść. A oma na śląsku to oczywiście babcia. Przepis na kluski śląskie Składniki: kilogram ugotowanych(...)utłucz – masa musi być zupełnie gładka. Podziel ją na cztery części, jedną wyjmij, a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj żółtko i wyrób jednolite ciasto, z którego formuj niewielkie kluski, robiąc palcem dziurkę na każdej z nich – to specjalne miejsce na sos. Kluski wrzucaj do osolonej gotującej się wody z odrobiną oleju (dzięki niemu będą się

Kulinarna Polska
Kluski z batatów 158

Kluski z batatów – słodkich ziemniaków. Bataty są źródłem karotenoidów. Zawierają też wapń, fosfor, potas, sód, żelazo, kwas foliowy i wit C. Kluski z batatów to smaczna, delikatna propozycja dla amatorów klusek, dla poszukiwaczy nowych smaków, dla alergików, wreszcie dla dzieci, które cenią sobie wyjątkowy kolor kluseczek. Jeśli lubicie bataty wypróbujcie przepisy na frytki(...)batatów , chipsy , humus z batatem , zupę z batatów , bataty pieczone . PRZEPIS NA KLUSKI Z BATATÓW Składniki na kluski z batatów: 500 g batatów ugotowanych lub upieczonych 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi z tapioki 1 szkl mąki orkiszowej lub kukurydzianej w wersji bezglutenowej sól Jak zrobić kluski z batatów: Ugotowane lub upieczone

Dorota Smakuje
Kluski ziemniaczane przecieraki 83

Kluski ziemniaczane przecieraki – niezwykle smaczne, tanie danie – taka uproszczona wersja pyzów ziemniaczanych. PRZEPIS NA KLUSKI ZIEMNIACZANE PRZECIERAKI Składniki na kluski ziemniaczane przecieraki: 1 kg ziemniaków 10 czubatych łyżek mąki 1 jajko sól Jak zrobić kluski ziemniaczane przecieraki: Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki wrzucamy do ściereczki(...)soli, jajko, mąkę i skrobię – ten biały osad pozostały na dnie naczynia po odlaniu soku ziemniaczanego. Wyrabiamy ciasto ( ma być gęste, odstawać od łyżki). Na wrzącą się wodę wrzucamy kluski nabierane łyżką. Od zagotowania się wody z kluskami, gotujemy je jeszcze 5 min. Artykuł Kluski ziemniaczane przecieraki pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Ziemniaczane kluski czarne 123

czego chcieć więcej!? Może tego by było przy nich mniej pracy, ale jeśli możemy wspomóc się maszynami w kuchni, to już żaden problem – nic tylko robić i zajadać. Kluski czarne pysznie smakują okraszone bułka tartą na maśle lub skwarkami. PRZEPIS NA ZIEMNIACZANE KLUSKI CZARNE Składniki na ziemniaczane kluski czarne: 250g ugotowanych ziemniaków 250g(...)surowych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól Jak zrobić ziemniaczane kluski czarne: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o malutkich oczkach ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Starte ziemniaki wrzucamy do ściereczki i odciskamy z soku (sok zbieramy do miski). Do miski wrzucamy ziemniaki gotowane, odciśnięte surowe, łyżeczkę soli, 2 łyżki maki

Dorota Smakuje
KLUSKI LENIWE 102

Kluski leniwe zna chyba każdy. Są to kluski przygotowane z białego sera, jajka i mąki. Najczęściej podaje się je z roztopionym masłem i cukrem, przesmażoną bułką tartą, lub śmietanką. Ja natomiast uwielbiam je z cynamonem. Kluski to smaki dzieciństwa, idealne na leniwy, słodki obiad lub na podwieczorek. Są bardzo smaczne i popularne(...)Waszych domach też goszczą? Składniki: * 500 g białego sera twarogowego mielonego * 1 jajko * 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej * pół łyżeczki soli  * woda do ugotowania klusek Wykonanie: Ser wymieszać z jajkiem, dodać mąkę, zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować długi wałeczek grubości około 2-3 cm. Nożem kroić ukośne kluski. W garnku zagotować wodę

Zrób to smacznie
Kluski śląskie – prosty przepis 124

Moja rodzina przepada za ich smakiem a ja lubię je, za ich prostotę przygotowania, minimalizm składników i praktyczność – są świetnym sposobem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z obiadu . Jak zrobić kluski śląskie? Bardzo łatwo – wystarczą ugotowane ziemniaki i mąką ziemniaczana. Jeśli macie czas czy dobre chęci, możecie wzbogacić je o szpinak czy buraka nadając im kolory i nowy smak(...)PRZEPIS NA KLUSKI ŚLĄSKIE Składniki na kluski śląskie: 1kg ugotowanych ziemniaków 250g mąki ziemniaczanej Jak zrobić kluski śląskie: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy

Dorota Smakuje
Kluski lane z kurczakiem, papryką, pieczarkami i cukinią 140

lane, zapewne dla większości z Was kojarzą się najbardziej z zupą mleczną, ale powiem Wam, że podane wytrawnie smakują naprawdę fantastycznie, wszak to... makaron, tylko jajeczny 😉 Moje kluski są kupne, ale jeżeli macie więcej czasu (i chęci), to śmiało można pokusić się o zrobienie ich w domu. To kto dziś robi kluski lane(...)kurczakiem, papryką, pieczarkami i cukinią?☺️ 2-3 porcje: około 200 g piersi z kurczaka około 150 g lanych klusek około 120 g g małych pieczarek 1 mniejsza papryka żółta 1 mała cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy sól, pieprz i ulubiona mieszanka przypraw do kurczaka Piersi kurczaka opłukać i oprószyć solą

Kraina Miodem Płynąca
Kluski śląskie. 182

śląskie, to bardzo łatwe do zrobienia danie. I jak każdą prostą potrawę można ją zepsuć. Jako początkująca kucharka wielokrotnie dzwoniłam do mamy, żeby dopytać o szczegóły przepisu na kluski śląski, bo nie wychodziły mi najlepsze. A to dlatego, że nie należę do cierpliwych osób, skracałam lub ułatwiałam sobie robotę i nie wychodziły mi kluski takie(...)jakie znałam z rodzinnego domu. Najczęściej popełniany błąd to wybór niewłaściwej odmiany ziemniaków. Powinny one być białe, mączyste, rozsypujące się po ugotowaniu. Żółte ziemniaki sałatkowe nie nadają się na kluski śląskie. Pamiętaj również, że ziemniaki po ugotowaniu, jeszcze ciepłe łatwo ubić tłuczkiem lub przepuścić przez praskę. Kiedyś chciałam sobie ułatwić pracę i do tej roboty użyłam blendera....katastrofa

Codziennik Kuchenny
Jak przygotować kluski śląskie 325

przygotować kluski śląskie Jak przygotować kluski śląskie Pokazane jak w prosty sposób bez odmierzania gramatury można przygotować kluski śląskie. Jak przygotować kluski śląskie Ziemniaki ugotować, wystudzić mogą być z dnia poprzedniego. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę do miski, rozprowadzić równomiernie po misce. Wybrać 1/4 ziemniaków i wsypać w to miejsce mąkę ziemniaczaną(...)przygotować kluski śląskie Dodać jedno jajko, i dokładnie wyrabiamy. Z powstałego ciasta formujemy małe kuli w środku z dziurką. Artykuł Jak przygotować kluski śląskie pochodzi z serwisu Podstawy Gotowania

Podstawy Gotowania
Udka z kurczaka duszone, wraz z kluskami z ziemniaków podane 91

udusiły, ja tu jak już wspomniałam piszę jak to robiłam na kuchence indukcyjnej przenośnej, więc w domu to może wyglądać inaczej. Gdy udka nam się duszą, zabieramy się za kluski . Nasze wcześniej ugotowane ziemniaki, ugniatamy dodajemy do nich sól i pieprz oraz jajko i wyrabiamy na jednolitą masę. Do dłoni nabieramy po łyżce masy i robimy z tego(...)kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Lekko je rozpłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kluski gotowe ? Tak ! no to sprawdzamy udka z kurczaka, wyciągam jedno z nich i delikatnie nożem nacinamy przy kości i sprawdzamy czy jest uduszone. Sos w którym dusiły się udka, doprawiamy do smaku. Na talerz wykładamy kluski, warzywa

Kuchnia na wzgórzu
Udka z kurczaka duszone, wraz z kluskami z ziemniaków podane 118

udusiły, ja tu jak już wspomniałam piszę jak to robiłam na kuchence indukcyjnej przenośnej, więc w domu to może wyglądać inaczej. Gdy udka nam się duszą, zabieramy się za kluski . Nasze wcześniej ugotowane ziemniaki, ugniatamy dodajemy do nich sól i pieprz oraz jajko i wyrabiamy na jednolitą masę. Do dłoni nabieramy po łyżce masy i robimy z tego(...)kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Lekko je rozpłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kluski gotowe ? Tak ! no to sprawdzamy udka z kurczaka, wyciągam jedno z nich i delikatnie nożem nacinamy przy kości i sprawdzamy czy jest uduszone. Sos w którym dusiły się udka, doprawiamy do smaku. Na talerz wykładamy kluski, warzywa

Kuchnia na wzgórzu
Zielone kluski śląskie (ze szpinakiem) 323

proste. Pysznie smakują z sosem kurkowym (u mnie dodatkowo był gulasz z cielęciny), pieczeniowym, czy z warzywnym leczo – znakomity, domowy obiad. Z jednego kilograma ziemniaków otrzymacie ok. 40 klusek – można również lepić je na kształt kopytek. Ach jak ja kocham kluchy! Zielone kluski śląskie (ze szpinakiem): 1 kg mączystych ziemniaków 1 małe jajko(...)świeżego szpinaku mąka ziemniaczana (ilość w przepisie) sól Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku i odlewamy. Jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy tłuczkiem. Na kluski nadadzą się także utłuczone ziemniaki z poprzedniego dnia. Ziemniaki uklepujemy równo w okrągłym naczyniu i dzielimy palcem na cztery części. Jedną część wyjmujemy, wsypujemy w jej miejsce mąkę ziemniaczaną, wkładamy

Poezja smaku
Kluski na parze z sosem truskawkowym 226

podejście do nich), a takie z sosem truskawkowym chodziły już za mną od dawna. Na szczęście kulinarne zachcianki to te najprostsze do spełnienia, więc … TADAM… zrobiłam kluski na parze;) To fajna propozycja na jarski obiad, zwłaszcza w sezonie truskawkowym:) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 jajka 250 ml mleka 50 g masła(...)niewielką (!) ilość mąki lub wlać trochę oleju (ja zwykle dodaję jeszcze pod koniec 1-2 łyżki oleju). Gotowe ciasto dzielimy na 14-15 części. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy okrągłe kluski. Układamy na lekko podsypanej mąką stolnicy złączeniem do dołu. Uformowane kluski przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-45 minut. W dużym

Smaki Na Talerzu
Kluski śląskie 102

moim domu w sezonie zimowy nadal rządzą kluski. W sezonie letnim i jesiennych bardzo często przygotowuję kluski z jabłkami . Podaję je polane śmietaną bądź jogurtem i posypane cynamonem. Zimą jednak zdecydowanie stawiam na kluski przyrządzane z ziemniaków. Możliwości ich przyrządzenia jest na prawdę sporo. Kluski można zrobić z surowych ziemniaków , z ziemniaków(...)surowych i ugotowanych  . Teraz przyszła pora na przyrządzenie klusek tylko z ziemniaków ugotowanych. Robi się je na prawdę bardzo szybko, a są bardzo ciekawą alternatywą dla zwykłych ziemniaków. Jest to tez fajna propozycja dla osób, które nie lubią wyrzucać jedzenia a mają problem z ciągłym nadmiarem ugotowanych ziemniaków. Kluski śląskie równie dobrze smakują same

Pobite gary Barbary
Kluski leniwe 128

unikałam jak ognia "tego kulinarnego tematu". Już teraz wiem, że wiązało się to z masową ilością, jaką przyszło mojej mamie robić i pojemnością naszych żołądków. Do tej pory robiłam kluski ziemniaczane  na słono , i kluski na słodko . Przepisów na kluski na pewno na blogu będzie coraz więcej. Tym razem mój wybór padł(...)kluski leniwe. Często robię je, gdy nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie. Są przepyszne. Można je podać polane tartą bułką i posypane cukrem. Mi jednak najbardziej smakują polane jogurtem, posypane cukrem i cynamonem. Składniki: 25 dag maki pszennej 70 dag półtłustego twarogu 2 jajka sól Sposób przygotowania: Twaróg przeciskamy przez praskę min. 2-krotnie. Białka oddzielamy

Pobite gary Barbary
Świąteczne kluski z makiem 528

z makiem, pierogi, kompot z suszu ... Pamiętajcie także o specjalnej zakładce "Święta" na blogu, gdzie zebrałam dla Was wszystkie świąteczne przepisy z całego bloga.  Zapraszam! :) Składniki (na kluski): 550 gramów mąki 300 gramów wody 2 jajka Składniki (na masę makową): 300 gramów maku 1 szklanka mleka 200 gramów orzechów włoskich 100 gramów migdałów 80 gramów rodzynek(...)niego wszystkie składniki (część migdałów i orzechów posiekaj, część zostaw w całości), dokładnie wymieszaj całość. Jeśli masa będzie zbyt sypka, dodaj do niej więcej miodu.  Przygotuj ciasto na kluski. Wszystkie składniki na ciasto dodaj do miski, zagnieć elastyczne ciasto. Następnie na blacie obsypanym mąką rozwałkuj ciasto. Pokrój je w pasy o szerokości około 3 cm, ułóż pasy

Garniec Magalie
Kluski z makiem 163

kluski śląskie w ozdobne gwiazdki można wyciąć również w inne dowolne wzory. Masa makowa pachnąca miodem i nadziana bakaliami idealnie współgra z mięciutkimi kluskami. Całość rozpływa się w ustach, po prostu pychotka! Polecam, bo w ten sposób można dość szybko wyczarować jedno z 12 dań wigilijnych. Składniki: Kluski(...)łyżki gotowej masy makowej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2-3 łyżki miodu • bakalie wg uznania, ok. 1/2 szklanki, u mnie rodzynki, morele, płatki migdałowe, orzechy włoskie Wykonanie: Kluski • Puree ziemniaczane zagnieść w kulę, rozpłaszczyć ją i podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki i uzupełnić mąką ziemniaczaną. • Zagnieść ziemniaki

To co kocham
Kluski z serem 171

miała okazji przeżyć tak fantastycznych chwil w tamtym miejscu ale z pewnością smak chociaż w namiastce zostanie jej przekazany. A Wy macie swoje takie wakacyjne wspomnienia w smakach ? :)  Kluski z serem SKŁADNIKI : kluski 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania około 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek sól dodatkowo 1 cebula 2 łyżki(...)mąkę, dodajemy sól, oliwę i ciepłą wodę i zagniatamy ciasto.  Ciasto wałkujemy na placek o grubości około 3 mm, kroimy na paski, a te z kolei  na kluski o grubości 3-4 mm.  Kluski wrzucamy na gotującą osoloną wodę z dodatkiem oliwy i gotujemy przez około 4 -5 minuty od wypłynięcia, odcedzamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bezglutenowe kluski (prawie)śląskie i wspomnienie Londynu 169

rodzaju kluski i makarony. W polskiej kuchni mamy się czym pochwalić. A że ja wciąż jestem wygłodniała po pobycie w Londynie, więc wczoraj na piątkowy obiad zaserwowałam kluski z kaszy jaglanej uformowane na sposób śląski. Inspiracją do tego dania był przepis z bloga Zapach Apetytu . Składniki (na 3 porcje): 220 g kaszy jaglanej 4 czubate łyżki(...)malakserze, by nie było grudek. Dodać jajko i mąkę. Wymieszać dobrze. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.  Pomidory połamać na drobniejsze cząstki. Do wrzącej wody ( bez soli ) wrzucać kluski formując je mokrymi rękoma w kulki z dziurką/wgłębieniem w środku. Po wypłynięciu klusek na wierzch gotować jeszcze ok. 2 minut. Nie wydłużać zanadto czasu

Weekendy w domu i ogrodzie
Leniwe z cebulą i wędzonym serem 123

cebulą powstały już jakiś czas temu przez zupełny przypadek, dzięki "przeciągowi" w lodówce. Jednak okazały się tak smaczne, że postanowiłam przygotować je kolejny raz. Tym razem jednak nie odsmażałam klusków "wczorajszych", ale specjalnie je ugotowałam i odsmażyłam świeżutkie, jeszcze ciepłe. Mąż poprosił o posypanie ich startym żółtym serem, a że dysponowałam tylko obeschniętą końcówką wędzonego, więc danie zyskało(...)garnku wodę posoliłam i wlałam do niej łyżkę oleju. Zamaczałam we wrzątku łyżkę, odcinałam nią z masy kluseczki (wielkości 1/3-1/2 łyżki) i kładłam je na wrzącą wodę. Kiedy kluski wypłynęły na powierzchnię, gotowałam jeszcze 1-2 minuty na wolnym ogniu pilnując, żeby się nie rozleciały, a jednocześnie były miękkie. Wraz z wodą wylałam je na sito, odsączyłam

Kuchenne zapiski Edyty
Kluski śląskie w kolorze dla estety i niejadka 159

jako 1/4 masy ziemniaczano - marchewkowej. Ja musiałam dodać więcej mąki (mogłabym jeszcze więcej, ale nie chciałam ;) ). Pozostało uformować charakterystyczne kulki z dziurką i wrzucać je na lekko osolony wrzątek. Kluski gotowałam przez 2-3 minuty (od momentu wypłynięcia) Podałam z potrawką z kurczaka. Szczerze mówiąc ten kolorowy obiad przewidywałam tylko dla siebie i Syncia bo mój Ślubny(...)też się podobać musiały, bo wcinał aż mu się uszy trzęsły ;) Z pewnością jeszcze nie raz przyrządzę te kluski. Prezentują się pięknie, a do tego jak to kluski - smakują. Zgadzam się z autorką przepisu, że warto urozmaicać obiady. Niby zwykłe kluski, a tak cieszą oko, czyż nie? Takie kluski mogę przyrządzać. Tradycyjne

Kuchnia po mojemu
Kluski śląskie smażone po Mężowsku. Uwaga: mega smaczna alternatywa dla frytek! 195

Ulubiony przez moich chłopaków dodatek do potraw. Sztuk pięć konkretnie się ostało. Ilość "ni w ... ni w oko" za przeproszeniem, ale przecież wyrzucić szkoda. Mąż zapytał do czego te kluski. Na to ja: do zjedzenia. Zajęta pisaniem nie zwróciłam uwagi na działania Męża. Po kilku minutach "wyłonił się" z kuchni z parującymi, rumianymi kluskami na talerzu(...)rumiane, a w środku mięciutko - ziemniaczane. Sprawdźcie sami, a nie pożałujecie. Składniki: kluski śląskie pozostałe z obiadu (przepis znajdziecie tu ) przyprawa typu Vegeta olej do smażenia Przygotowanie: Kluski kroimy w paski i wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz. Posypujemy przyprawą typu vegeta - wybierając z niej głównie warzywka. Obracamy by zrumieniły się z każdej strony. Pyszności gotowe

Kuchnia po mojemu
Oryginalne kluski na parze, z marmoladą, dżemem, czekoladą, cynamonem i czym tylko chcecie :) 137

ogóle. Pamiętam, że jakoś w podstawówce zaczęłam robić je sama, wtedy z przepisu na pączki. Później wymyśliłam swój własny przepis, który jest poniżej. Z przepisu tego można zrobić kluski na parze, a jeśli zostanie Wam surowego ciasta, można też z niego zrobić drożdżówki z różnymi dodatkami np. marmoladą lub serem, albo bułeczki makowe, wystarczy je posmarować białkiem(...)się do rąk, a miało ładną gładką konsystencję. Następnie urywamy po kawałku ciasta i ręcznie formujemy kluseczki, które układamy na papier pergamin i pozostawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia. Wyrośnięte kluski wkładamy do specjalnego garnka do parowania klusek lub do sokownika. Ja zazwyczaj robię w sokowniku, gdyż na raz wchodzą mi około 4 - 5 klusek

Smakowy Raj