bywają w postaci gulaszu podawanego z kaszą. Ale żeby nie być taka monotematyczna postanowiłam tym razem podać je z plackami zrobionymi z ciasta, które zostało po robieniu klusek śląskich. Takie ciasto może być użyte albo na dufinki albo właśnie na placki. Świetnie się komponuje z sosami np. pieczarkowym czy gulaszami. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikUwielbiam lane kluski na rosole. Z reguły posypuję taki rosół koprem choć większość osób używa natki pietruszki. Kiedyś spotkałam się z pomysłem , że ktoś aromatyzował ugotowany rosół wrzucając do niego pomidora ( nadawał kolor i trochę specyficznego smaku i był wyjmowany potem). Spodobało mi się . Robię po swojemu. Czerwień pomidora pozwala ożywić monotonię kolorystyki kluseczek na rosole. Smak pyszny
Buniabaje w kuchniNazywane również – ze względu na kształt – makaronem lub palcami, niemieckie kluski, czyli Schupfnudel. To bardzo proste w wykonaniu kluski ziemniaczane , które można podawać na wiele sposobów. Doskonale smakują z kiełbasą lub boczkiem. Ale świetnie też w połączeniu z podsmażoną kiszoną kapustą. Podawane są również na słodko np. z makiem i cukrem oraz owocowym kompotem(...)wątpienia są to bardzo uniwersalne kluski , które prezentujemy dziś w wersji podsmażonej na wędzonym boczku. Zapraszamy zatem na przepis i liczymy, że te kluseczki przypadną Wam do gustu. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne, tradycyjne kluski. Min. na stalowe kluski łyżką kładzione , pyszne złote kluski leniwe , oraz
Kuchnia Na Wypasiezmęczenie… Mam nadzieję, że jednak jakoś wrócę do normalnego rytmu… Na razie mam jeszcze kilka zaległych przepisów do opublikowania. Jednym z nich jest przepis na nasze ulubione kluski ziemniaczane… U mnie w domu zawsze nazywaliśmy je kluskami ziemniaczanymi i dopiero później dowiedziałam się, że są również nazywane kluskami szarymi czy przecierakami(...)najbardziej one smakują podawane z białym serem i podsmażanym boczkiem i cebulą i oczywiście popijane maślanką. Czasami zjadamy je z dodatkiem młodej kapusty albo jako dodatek do mięs. Zawsze kluski ziemniaczane robię z dużej porcji, bo wyśmienicie smakują odsmażane następnego dnia, albo po prostu ich część zamrażam. Kluski ziemniaczane / Kluski szare Składniki
UgotujmyTo.plprzepis na nasze ulubione kluski ziemniaczane… U mnie w domu zawsze nazywaliśmy je kluskami ziemniaczanymi i dopiero później dowiedziałam się, że są również nazywane kluskami szarymi czy przecierakami. Nam najbardziej one smakują podawane z białym serem i podsmażanym boczkiem i cebulą i oczywiście popijane maślanką. Czasami zjadamy je z dodatkiem młodej kapusty albo(...)jako dodatek do mięs. Zawsze kluski ziemniaczane robię z dużej porcji, bo wyśmienicie smakują odsmażane następnego dnia, albo po prostu ich część zamrażam. Kluski ziemniaczane / Kluski szare Składniki: 2 kg ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej około 2-3 szklanek mąki pszennej 2 łyżeczki soli dodatkowo: 2-3 cebule około 300 g boczku
UgotujmyTo.pldyniowo-jabłkowe kluski kładzione na mleku z miodem inspiracja Zastanawia mnie tylko czemu wyszła mi jedna wielka "papka" i nie dopatrzyłam się tam, żadnego całego kluska... xd No nic trudno, w sumie i tak było dobre :D Tym śniadaniem dołączam się do halloweenowej akcji
More food, love and dreamsmakowe kluski kładzione na mleku Jak tam wczorajszy wieczór? Udał się? U mnie zdecydowanie. Pomimo, że na początku nie znałam jakieś 1/2 osób. >.< (ty, D kto to w ogóle jest? - no...tenn. no w sumie nie wiem xd). Powrót do domu o 6 rano. Ostatnie punkty wpisane na listę. Kilka stron książki, kilka wspomnień(...)cynamon 250-300ml mleka + sól Mleko ustawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. W miseczce łącze wszystkie składniki. Łyżkę moczę w zimnej wodzie nabieram masę i kładę kluski na osolone mleko. Gotuje kilka minut
More food, love and dreamsricotta kluski kładzione na mleku z daktylami i gruszką, posypane cynamonem Przepis: 80g ricotty 50g mąki jajko 300ml mleka + kapka coś do posłodzenia szczypta soli, cynamonu + kilka daktyli Mleko solimy i gotujemy. Mąkę przesiewamy(...)miksujemy z ricottą, jajkiem, czymś do posłodzenia, cynamonem i kapką mleka. Daktyle kroimy i mieszamy z masą. Na łyżkę zamoczoną w zimniej wodzie nabieramy trochę ciasta i wkładamy kluski zagotowanego mleka. Gotujemy chwilę
More food, love and dreamsmarchewkowo-kokosowa* (kluski)papka kładziona na mleku z cukrem trzcinowym i prażonymi płatkami migdałowymi *z mąką kokosową i mleczkiem kokosowym Taa, w teorii miały być kluski, w praktyce wyszła jedna wielka papka.. nie wiem, czy to przez mąkę kokosową, marchewkę, czy bóg wie co, dwie próby..noo i obie skończyły się
More food, love and dreamsDyniowe kluski kładzione na mleku, z daktylami i pestkami dyni Zawsze mam problem, bo nie wiem ile gotować te kluski. >.< Może i dziwna trochę jestem, bo o 11 w nocy naleśniki smażę zamiast się uczyć(albo spać, kto jak woli), ale to nic nie szkodzi. Choć fajnie by było jednak coś
More food, love and dreamsKotlety z kaszki w naleśnikach z sosem grzybkowym Czytaj dalej »
Gotuj z MisiemPrzyszło mi do głowy , że warto popracować nad kluchami. Wszyscy je jedzą bo lubią - może więc uda się coś z nimi zrobić by były nie tylko
Buniabaje w kuchniocen) Kluski „śląskie” bambusowe to doskonały zamiennik niskowęglowodanowy i bezglutenowy dla tych tradycyjnych. Bazę stanowi popularny i bardzo lubiany przez Was przepis na makaron bambusowy . Jest ono sprężyste, elastyczne, łatwo się formuje, a gotowanie zajmuje zaledwie 3-4 minuty. Bardzo przypomina tradycyjne kluski i naprawdę śmiało może je zastępować. Poza tym są bardzo neutralne(...)smaku i bezwonne, ale można je też przygotować z dodatkiem odrobiny kurkumy czy suszonego czosnku mielonego. Znakomicie sprawdzą się zarówno w daniach wytrawnych, jak i na słodko. Kluski mają też znakomite makro i świetnie komponują się z różnego rodzaju dodatkami. Oczywiście należy je dobrać pod swoje indywidualne zapotrzebowanie energetyczne oraz preferencje smakowe oraz wliczyć do bilansu kalorycznego. Tutaj
Ola la LCHFTwarogowe kluseczki zwane kluskami leniwymi kojarzą się ze słodkim obiadem. Leniwe najczęściej zajadamy z masełkiem, kwaśną śmietaną i cukrem, niekiedy z dekoracją świeżych owoców leśnych. Tym razem kopnięte kluski nabrały zielonego odcienia za sprawą liści szpinaku, na koniec dodano im wytrawnej nuty skwarek z boczku i płatków parmezanu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kluseczki leniwe ze szpinakiem(...)skwarkami z boczku 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 20 klusek Przygotowanie 30 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 130 kcal Wytrawne kluski leniwe. Szpinakowe kluseczki twarogowe ze skwarkami z boczku i płatkami parmezanu. Coś nowego i pysznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: KLUSKI LENIWE 250 g twarogu
ProstePesto.pl