klopsy - 809 przepisów (strona:35/54)

Klops wieprzowy na kanapki 245

Klops wieprzowy na kanapki Składniki:    - 0,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej - czerstwa bułka rozmoczona w mleku - średnia cebula - 2 jajka - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, - 1/2 łyżeczki majeranku, - 1/2 łyżeczki rozmarynu, - 1/2 łyżeczki imbiru, - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól dodatki: - łyżka margaryny i bułka tarta do wysmarowania blachy   Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie

Kuchnia co dnia
Jabłecznik na dwa ciasta 229

chciałam sobie zaoszczędzić czasu. No to wyjęłam tortownicę, posmarowałam masłem, posypałam bułką tartą i wstawiłam do piekarnika ciasto kruche, aby się lekko przypiekło. No i ... klops. Z tortownicy ścian spłynęło ciasto na dno. Zrobiło się przy tym bardzo mokre od masła. Nic tylko wyrzucić. W rozpaczy wpadłam na pomysł i  wstawiłam na chwilę

AZgotuj!
Pieczeń rzymska. 207

Pieczeń rzymska to nic innego jak klops, tyle tylko, że nadziany jajkami ugotowanymi na twardo. Można ją podawać na ciepło jak i na zimno. Pyszna jest taka prosto z piekarnika, pokrojona w grube plastry z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i sałaty ze śmietaną, a wszystko podlane sosem, np. koperkowym, albo pieczeniowym. Natomiast jak już ostygnie świetnie sprawdza się na imprezach

Rozpustne gotowanie
KOTLETY MIELONE W NOWEJ ODSŁONIE 255

zwarta (dlatego zawsze przygotowuję mielone z łopatki, która świetnie wiąże) Z dobrze wyrobionego mięsa formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i odkładamy na talerz. Mnie z podanych składników wyszło 10 klopsów. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i/lub masło klarowane i smażymy nasze mielone, po kilku minutach mięso przewracamy na drugą stronę i smażymy dalej. W trakcie smażenia przewracamy mięso kilka razy

Smaczne Zdrowe
Zupa klopsikowa czyli "Kwaśny Klops" 296

warzyw i mięsa zaspokaja głód na długie godziny. Doskonale nadaje się na jednodaniowy obiad.  I nie mówcie mi, że zupa to nie obiad, dopóki nie zrobicie sobie "Kwaśnego Klopsa"! :)   Składniki: (przepis od Kasi z moimi modyfikacjami): KLOPSIKI 250 g mięsa mielonego mieszanego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżeczka cząbru

Kuchnia Prezydentowej
Pulpety w sosie pomidorowym 170

piszę ten post po kolejnej porcji pulpecików. Trzeba się najeść na zapas, nie wiadomo kiedy Madzia znowu zrobi.  A na koniec zagadka-pytanie: czym się różnią pulpety od klopsów? Próbowałem znaleźć odpowiedź w mądrym internecie, ale jakoś nie bardzo mi to szło. Może to po prostu ta sama potrawa tylko inaczej nazywana w różnych regionach? --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy

Marder&Marder Manufacture
Szynka wieprzowa w białym winie 187

wieprzowa, na którą miałam chęć chyba od paleozoiku... Długo zastanawiałam się nad użyciem gotowego przepisu, by nie musieć się wysilać i po prostu zjeść coś smacznego, a tu.. klops. Naprawdę nie znalazłam niczego wartego uwagi, a co nie wymagałoby ode mnie wydania dodatkowej, bezsensownej gotówki. Tym sposobem zapraszam do moich mięsnych wypocin, jakkolwiek by to nie brzmiało. 1kg szynki

Kuchenna Kontrrewolucya
Sos koperkowy 135

Bardzo prosty do przygotowania sos koperkowy - pasuje nie tylko do różnych dań na bazie ryżu ale również do klopsów czy kotletów sojowych

Milion Smaków
Przepis na… – Polpette al pesto, włoskie pulpeciki 297

Nazwa, jak często to bywa, może zwodzić. W Polsce przyjęło się, że pulpety to gotowana potrawa mięsna, natomiast jej smażonym odpowiednikiem są klopsy. We Włoszech takie rozróżnienie nie przyjęło się i oba warianty (swoją drogą szalenie popularne, a mniej znane za granicą od pizz i makaronów) naszą to samo szanowne określenie – polpetta. W ojczyźnie Dantego przyrządza się

Bon Ton Italia
Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami, klopsami i zieleniną 250

osolonej wodzie. Odcedzam i kroję na mniejsze kawałki. 2. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą, paprykę mieloną, odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Z masy formuję małe klopsiki. Klopsy chwilę obsmażam na oliwie. 3. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekam. Cebulę kroję w piórka. 4. W naczyniu żaroodpornym układam naprzemiennie porcję ziemniaków, klopsiki, cebulę oraz zieleninę. Całość skrapiam olejem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ryzyk - fizyk, czyli loteria w nadmorskich restauracjach na rzecz plażingu, a wszystko to w ramach nadmorskiej diety cud ;) 159

jednak nie wyjść na całkowitego leniwca i osobę wyluzowaną muszę przyznać, że nad morze pojechaliśmy z gigantyczną lodówką turystyczną wypełnioną jedzeniem. Znalazły się w niej - na obiad: dwa słoiki klopsów i leczo produkcji Teściowej, na śniadania: wędliny, serki, sery, paszteciki i konserwy no i oczywiście na zagrychę: rybki w occie produkcji Teścia i zeszłoroczne, marynowane grzybki naszej produkcji. Prawda jest

Kuchnia po mojemu
Grillowany indyk rosołowy, czyli jak zamarynować mięso bez soli 212

wykorzystać choć raz. Tym bardziej, że nadarzyła się ku temu okazja nie do przegapienia, rzec można. Jak wspominałam, do Sarbinowa udaliśmy się uzbrojeni w jedzenie dla pułku wojska. Klopsy i leczo były zawekowane, więc spokojnie mogły sobie stać w lodówce, ale pierś z indyka, którą wzięła moja Siostra wymagała zdecydowanej i natychmiastowej interwencji. W przeciwnym wypadku skończyłaby marnie. Zdałyśmy sobie

Kuchnia po mojemu
Klops z indyka z nadzieniem 191

najlepiej keksówkę] wykładamy papierem do pieczenia. Mięso rozpłaszczamy na desce wielkości takiej jak forma do pieczenia.   Środek wykładamy pokrojoną papryką i na to roszponka/rukolą. Zwijamy w kształt klopsa.    Na suchej, gorącej patelni smażymy kilka chwil z każdej strony w celu utrzymania soków w mięsie.   Przekładamy do formy. Na wierzch nakładamy zwilżony papier do pieczenia

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Ekspresowa surówka z kapusty kiszonej, jabłka, marchewki i cebulki 190

zajęciach w podstawówce, czyli lata temu :) i jak widać w szkole można się czasem nauczyć czegoś pożytecznego :) W każdym razie surówka idealnie nadaje się do różnego rodzaju kotletów, klopsów i innych dań obiadowych. No, a jeśli zrobimy jej zbyt dużo, zawsze można włożyć do słoiczka i schować do lodówki :) Składniki: 300g kiszonej kapusty 1 duża marchewka 1 duże jabłko

Smakowy Raj
Tatar z łososia i awokado pod olęderem z grznką oliwą skropiną. 200

Dziś na specjalne życzenie jednej z Was miało być jako sadzone. Miałem już skomponowane w głowie dodatki i już zabierałem się za przygotowywanie, sięgam po jajko, a tu klops. Pierwszy raz chyba zabrakło w domu mym jajek. Niesamowite. Obiecuję zatem, że jajko będzie jutro, a dziś muszę zadowolić się łososiem. Czego użyłem? -łosoś wędzony -kawałek awokado -oliwa -świeży

BaRepas