Dania jednogarnkowe i zapiekanki cieszą się na blogu sporym zainteresowaniem. Mam dla was kolejną propozycję na pyszne połączenie makaronu i mięsa mielonego. Już nie trzeba za każdym razem smażyć klopsów a tym daniem z pewnością zaskoczycie domowników. Do tego dania wykorzystałam produkty Melissa Primo Gusto . Składniki: 1 opakowanie makaronu Pappardelle Primo Gusto Kulki mięsne: 400 g mięsa mielonego
Ala piecze i gotujebułka w wodzie 1 surowe całe jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki majeranku olej papryka czerwona, papryka ostra, pieprz, bułka tarta oraz odrobina majeranku do posypania po wierzchu klopsa 1 Mięso przekładamy do miski, ścieramy pół cebuli, dajemy namoczoną odciśniętą bułkę, sól, pieprz , paprykę słodką, ostrą, 1 łyżeczkę majeranku oraz szczyptę rozmarynu. Całość porządnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki
Gotowanie...to proste !Super pomysł na obiad, kolację lub danie na imprezy. Smakowało nam bardzo, będę na pewno to robić jeszcze wiele razy. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce
Kuchnia Pokoleństrukturę niż mięso mielone. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, podduszoną cebulą, pokrojoną słoniną, jakiem. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć w nim mięso formując podłużny klops. Posmarować go rozmąconym jajkiem i oprószyć bułka tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pół godziny. zastawa
królestwo garówpieczarkowym 11. Flaki z boczniaków 12. Schab w sosie własnym 13. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 14. Gulasz z karkówki 15. Gulasz z żołądków drobiowych w sosie własnym 16. Klopsy w sosie pomidorowym 17. Pulpeciki wieprzowe w sosie koperkowym 18. Gulasz z serduszek drobiowych (z pieczarkami) 19. Gulasz wieprzowy w sosie śmietanowo-pieczarkowym 20. Gołąbki z piekarnika
UgotowaćFaszerowana kapusta jest świetną alternatywą dla klasycznych gołąbków, cała kapucha wygląda jak super danie, idealne na „niedzielny obiad”, więc jeżeli macie dość pasztetów i klopsów, to zachęcam to zrobienia tej potrawy, bo oprócz podsmażonej cebulki nic absoulutnie do niej więcej nie potrzeba, jest w pełni wartościowym posiłkiem. Składniki na 4-6 porcji 1 kapusta włoska (moja miała
greenscarfbulionu warzywnego Do mięsa dodajemy starte na drobnych oczkach czosnek i cebulę. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, naturalnym i solą. Dodajemy dużą szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Formujemy klops. Zagotowujemy bulion i wkładamy do niego uformowane mięso. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 40 minut. Mięso wyjmujemy a bulion możemy wykorzystać do ugotowania dowolnej zupy. Kroimy na grube medaliony. Polewamy sosem
Maminek kulinarnyUwielbiam mięcho mielone w każdej postaci – klops, kotlety mielone, spaghetti… A dziś wymyśliłam sobie pyszne klopsiki z niespodzianką w sosie pomidorowym ☺ I wiecie co? Wyszły pyszne! A sos taki kremowy… mniam, aż mi ślinka cieknie na myśl, że zostało jeszcze na jutro ;) Klopsiki są dość proste do przygotowania, ale uwaga – na pewno jest to brudna robota. Za to nawet
Jak gotować i nie zwariowaćmiało być tak pięknie), koniec świata (o nie!), lęk o jutro (co ja teraz zrobię!?), chęć cofnięcia czasu (gdzie ja w środku nocy znajdę inny pisak do ceramiki!?), totalny klops, armagedon, apokalipsa, masakra, absolutna porażka, całkowite niepowodzenie, klęska na całej linii. Okazało się, że INTERNET MNIE OKŁAMAŁ. Wymalowałam kubek wspomnianym markerem, wypiekłam w piekarniku zgodnie ze wcześniej wyczytanymi wskazówkami. Zadowolona
Wrzosowa Polanatypu ricotta wrzucamy do miski. Dodajemy do niego posiekane liście bazylii, natke pietruszki- może być suszona oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy do smaku. Mięso przygotowujemy jak na typowe klopsy - rozrabiamy je z namoczoną w mleku bułką i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy z niego płaskie kotleciki. Na każdy z kotlecików nakładamy łyżeczkę farszu serowo-bazyliowego i zwijamy
Kubki smakucebulę lub szalotkę, starte na tarce małe twarde, słodko-winne jabłko. Doprawiamy całość oliwą z oliwek, olejem rzepakowym lub lnianym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Do kotletów mielonych czy klopsów – idealna! SKŁADNIKI - naczynie o pojemności 2,5-3l 850-1000g buraków, najlepiej długich (waga po obraniu) 2 litry wody, koniecznie miękkiej, nie z kranu – użyjcie mineralnej
Karo in the Kitchenobtocz każdą w mieszance cukrowo-cynamonowej i spłaszcz każdą sztukę szklanką lub dłonią Piecz ciacha w temp. 180C 15 minut na środkowej półce piekarnika. Wiem, że wyglądają trochę jak klopsy, w sumie to za piękne nie są, ale smakiem nadrabiają! Smacznego
greenscarfDziś Piątek 13-tego - strach się bać... Wreszcie piątek, piąteczek, piątunio! Tygodnia koniec i weekendu początek! Macie tak, że o czymś myślicie z zadowoleniem a tu nagle zonk . Klops, który stawia życie w rozkroku i zamiast pchać do przodu wykonuje niebezpieczne salto mortale i ciągnie wstecz, ku temu czego chcielibyście uniknąć. Ku pechowi ? Dokładnie... Przypomnijcie sobie czy nie wstaliście dziś
Grunt to przepis!Niedawno szumnie zapowiadałam, że wracam... a tu taki klops - znów gdzieś przepadłam. Teraz już nie robię szumnych deklaracji, ale postaram się poprawić swoją frekwencję :) Jesień to czas, kiedy są najlepsze jabłka. Dlatego dzisiejszy wpis poświęcony będzie tym pysznym owocom pod postacią ciasta ze sporą ilością cynamonu. SKŁADNIKI 1 mały jogurt naturalny ½ szklanki
Zofiana