obtocz każdą w mieszance cukrowo-cynamonowej i spłaszcz każdą sztukę szklanką lub dłonią Piecz ciacha w temp. 180C 15 minut na środkowej półce piekarnika. Wiem, że wyglądają trochę jak klopsy, w sumie to za piękne nie są, ale smakiem nadrabiają! Smacznego
greenscarfDziś Piątek 13-tego - strach się bać... Wreszcie piątek, piąteczek, piątunio! Tygodnia koniec i weekendu początek! Macie tak, że o czymś myślicie z zadowoleniem a tu nagle zonk . Klops, który stawia życie w rozkroku i zamiast pchać do przodu wykonuje niebezpieczne salto mortale i ciągnie wstecz, ku temu czego chcielibyście uniknąć. Ku pechowi ? Dokładnie... Przypomnijcie sobie czy nie wstaliście dziś
Grunt to przepis!Niedawno szumnie zapowiadałam, że wracam... a tu taki klops - znów gdzieś przepadłam. Teraz już nie robię szumnych deklaracji, ale postaram się poprawić swoją frekwencję :) Jesień to czas, kiedy są najlepsze jabłka. Dlatego dzisiejszy wpis poświęcony będzie tym pysznym owocom pod postacią ciasta ze sporą ilością cynamonu. SKŁADNIKI 1 mały jogurt naturalny ½ szklanki
Zofianaostrością cebulki i szczypiorku. Takie mocno wilgotne surówki jak mizeria najbardziej pasują do obiadów które zawierają w sobie coś panierowanego – czy to klasycznego schabowego, czy kotlet z kurczaka albo klopsy czy mielone kotlety. SKŁADNIKI 0,5kg dużych ogórków gruntowych (smaczniejsze) lub wężowych szklarniowych (w zimie) 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (bez żadnych dodatków – mleko i bakterie) 1 cebula szalotka
Karo in the Kitchendzisiejszym śniadaniem. Książka podzielona została na dziewięć rozdziałów. Część wydaje się dość oczywista, jak jajka, zupy, sałatki, dodatki, czy wypieki słodkie i słone. Mniej spodziewałam się past do chleba, klopsów oraz „curry, ryże, makarony, placki”, co tylko udowadnia, że patrzę na pudełka z drugim śniadaniem nie dość szeroko. Dodatkowo Grażyna Bober-Bruijn podpowiada, które z jej przepisów najlepiej sprawdzą się
Życie zamknięte w smakumyślcie, że nie dałam rady, zjadłam wszystko do samego końca :) Jednak, każde miejsce ma jakiś minus - można płacić tylko kartami VISA lub gotówką. Niby banał ale miałam mastercard - klops. Nikt wcześniej nas nie poinformował i musiałam iść do bankomatu. Nie zraziło mnie to wcale i nawet się nie obraziłam, na sam koniec każdy otrzymuje pyszną nalewkę własnego wyrobu na lepsze
Niezły Młynekrzeczy niemożliwych. W taki właśnie sposób, posiłkując się różnymi przepisami i wybierając z nich to co mogę dostosować do swojej diety, powstała taka oto mięsno - warzywna pieczeń a'la klops. Idealnie nadaje się do jedzenia na ciepło, ale także fantastycznie smakuje na zimno jako pasta do kanapek. Polecam wszystkim, nie tylko osobom na diecie ;) Składniki : 500g mielonego mięsa
Codzienne Gotowanieśrodku, i naturalnie z czekoladą. Ale tych kto nie lubi? ;-) Postanowiłam zrobić proste ciasto ucierane z owocami jakie lubię najbardziej o tej porze roku, wybrałam borówki i malutkie gruszki klopsy. Ciasto postanowiłam przygotować na mące owsianej, w ten sposób przemycić troszkę czegoś zdrowszego niż wybielana mąką. Co do samych ciast ucieranych nie lubiłam ich kiedyś robić bo nie zawsze
SMYKWKUCHNISezon na gruszki w pełni. Ja uwielbiam nasze polskie klopsy. Te najmniejsze są zazwyczaj najsmaczniejsze. Ciasto z gruszkami jest jednym z moich ulubionych. Uwielbiam te, w których gruszek jest więcej niż ciasta ;-). Wilgotne, słodkie i kruche! Dlatego przygotowałam tarte z mąki owsianej z gruszkami i dżemem z marakui. Wyszło obłędnie! ;-))) SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE Z MĄKI OWSIANEJ
SMYKWKUCHNIdość tani, a smak i jakość od tego sklepowego na pewno pozostawiają wiele do życzenia:) Dzisiaj u mnie wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy,a na blogu możecie również znaleźć klopsa z papryką idealnego do kanapek ;) Składniki: 500 g czerwonej soczewicy Kłos Pol , 1 szklanka płatków ryżowych, 2 łyżki siemienia lnianego, 1 cebula, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pory
Aga w kuchnipatelni rozgrzewam oliwę i smażę klopsiki z każdej strony na rumiano.Następnie wrzucam paprykę słodką podsmażam ją dodaje ostrą wlewam śmietanę i jogurt mieszam delikatnie zmniejszam ogień i klopsy dochodzą jeszcze ok 15 minut . Na końcu dosalam jeśli jest to konieczne . Sos trzeba często mieszać . Podaje z ziemniakami i sałatką z pomidorów Smacznego
Eli GotowanieKlops faszerowany masą jajeczno kukurydzianą . Moja ulubiona przystawka na Święta Wielkanocne
Eli GotowaniePrzepis na pysznego klopsa faszerowanego faszerowaną cukinią ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 100 g mozzarelli 1 średnia cukinia 1/2 papryczki chilli 3 listki bazylii sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki i wydrążamy łyżeczką. Mozzarellę ucieramy
My Culinary Artniczego więcej, przekonasz się sam. SZASZŁYKI: - 1 kg mięsa wieprzowego ja użyłam łopatki - boczek wędzony, 3 grube plastry (wybierz w sklepie taki z jak najmniejszą ilością tłuszczu) - 2 gruszki klopsy - przyprawy do mięsa wieprzowego (+kmin, +kilka roztartych w dłoni ziaren różowego pieprzu, +odrobina majeranku) - olej Mięso kroimy w pożądane kawałki, zasypujemy mieszanką przypraw i polewamy olejem. Wstawiamy do lodówki
SMYKWKUCHNIZawsze są w domu. Niezależnie od tego, czy akurat na obiad są klopsy, czy ogórek kiszony jest potrzebny do kanapki, a może na ogórkową zupę. Zawsze jest potrzebny! Pod polski smalczyk, francuskie rillettes i wódeczkę – towarzystwo ogórka kiszonego jest wręcz niezastąpione. Wybierzcie ogórki krótkie, równe, jednakowej wielkości, ciemnozielone i kształtne. Muszą być świeże – jędrne i twarde, niepoobijane, nie podziurawione. Trzeba
Karo in the Kitchen