potrawy Pomysł na bigos staropolski Jednym z najbardziej popularnych dań w Polsce jest bigos staropolski. To bardzo prosta i niezwykle dobra potrawa, którą Polacy najczęściej spożywają na Wigilię. Dodatek kiszonej kapusty, grzybów i mięsa sprawia, że bigos jest sycący, pachnący i treściwy. Żaden prawdziwy Polak nie przejdzie obok niego obojętnie! Składniki: 400 g karkówki albo szybki wieprzowej 200 g karkówki(...)wołowej 200 g wędzonej kiełbasy 150 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg świeżej kapusty 2 śliwki wędzone 2 średnie cebule liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, jałowiec, majeranek, kolendra, rozmaryn olej smalec miód rzepakowy lub gryczany koncentrat pomidorowy Połam grzyby na niewielkie kawałeczki, zalej wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia. Ugotuj je później
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mące żytniej. W średniowieczu znano tylko liściastą odmianę buraków, a duże bulwy sprowadziła dopiero królowa Bona Sforza (1494 – 1557) w epoce renesansu. Wtedy pieczono je albo dodawano do kapusty kiszonej. Na początku XIX wieku rozpowszechnił się barszcz z zakwasu z buraków, a ten mączny zaczęto dla rozróżnienia nazywać barszczem białym. Zakwas z buraków można robić nie tylko(...)Danie Dodatki, Kiszonki Kuchnia Polska Czas przygotowania 1 hour Porcje 4 litry Autor smakowitehistorie.com Składniki 2 kg buraków 1 główka czosnku 3-4 łyżki soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego sól kamienna niejodowana przegotowana woda Sposób przygotowania Do kiszenia buraków będziesz potrzebować kamionkowego garnka lub dużego szklanego słoja. Wyparz go dokładnie
smakowitehistorie.commące żytniej. W średniowieczu znano tylko liściastą odmianę buraków, a duże bulwy sprowadziła dopiero królowa Bona Sforza (1494 – 1557) w epoce renesansu. Wtedy pieczono je albo dodawano do kapusty kiszonej. Na początku XIX wieku rozpowszechnił się barszcz z zakwasu z buraków, a ten mączny zaczęto dla rozróżnienia nazywać barszczem białym. Zakwas z buraków można robić nie tylko(...)Danie Dodatki, Kiszonki Kuchnia Polska Czas przygotowania 1 hour Porcje 4 litry Autor smakowitehistorie.com Składniki 2 kg buraków 1 główka czosnku 3-4 łyżki soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego sól kamienna niejodowana przegotowana woda Sposób przygotowania Do kiszenia buraków będziesz potrzebować kamionkowego garnka lub dużego szklanego słoja. Wyparz go dokładnie
smakowitehistorie.comFuczki to tradycyjne podkarpackie placki z kapusty kiszonej, tutaj w wydaniu niskowęglowodanowym bez mąki pszennej. Zwykle przyprawiane są zarówno cząbrem jak i kminkiem oraz podawane z gęstą śmietaną. Jak dla mnie idealnie pasuje do nich również majeranek i kolendra, a do podania sos tatarski. Po usmażeniu są lekko chrupiące i według mnie stanowią świetny zamiennik placków ziemniaczanych. Przepis na fuczki(...)mieszamy, dodajemy kapustę i ponownie mieszamy do połączenia składników. Na rozgrzanym oleju smażymy dość cienkie placki dopóki się nie zarumienią, po czym obracamy na drugą stronę. Fuczki podajemy na ciepło polane śmietaną , sosem tatarskim lub innym sosem wedle uznania. Zobacz również pozostałe przepisy na wegetariańskie placki i kotlety lub przepisy keto ! Artykuł Fuczki czyli placki z kapusty kiszonej, bez mąki
WegePrzepisfryturą. Makaron ugotować, przecedzić, zmieszać z tą kapustą; włożyć to wszystko do rondla, wysmarowanego masłem i osypanego tartą bułeczką, wstawić do pieca i piec pół godziny. A może deser? Na słodko idealny będzie austriacki cesarski omlet KAISERSCHMARRN Print Makaron à la łazanki z kapustą Łazanki – sycąca potrawa z makaronu i kapusty kiszonej, może być ciekawą odmianą rodzinnych obiadów. Danie Obiad(...)minutes Porcje 4 Autor smakowitehistorie.com Składniki 1 opakowanie makaronu 500 g. kiszonej kapusty 250 g. pieczarek 1 szt. marchewka 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki sosu sojowego przyprawy sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania W dużym garnku zalałam wodą kapustę kiszoną (można ją wcześniej posiekać, ale nie trzeba), dobrze przyprawiłam, dodałam liść laurowy i ziele
smakowitehistorie.comfryturą. Makaron ugotować, przecedzić, zmieszać z tą kapustą; włożyć to wszystko do rondla, wysmarowanego masłem i osypanego tartą bułeczką, wstawić do pieca i piec pół godziny. A może deser? Na słodko idealny będzie austriacki cesarski omlet KAISERSCHMARRN Print Makaron à la łazanki z kapustą Łazanki – sycąca potrawa z makaronu i kapusty kiszonej, może być ciekawą odmianą rodzinnych obiadów. Danie Obiad(...)minutes Porcje 4 Autor smakowitehistorie.com Składniki 1 opakowanie makaronu 500 g. kiszonej kapusty 250 g. pieczarek 1 szt. marchewka 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki sosu sojowego przyprawy sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania W dużym garnku zalałam wodą kapustę kiszoną (można ją wcześniej posiekać, ale nie trzeba), dobrze przyprawiłam, dodałam liść laurowy i ziele
smakowitehistorie.comProsta, pyszna przekąska lub danie obiadowe 😃 Zazwyczaj robię je wtedy, kiedy mam nadmiar ugotowanej kapusty kiszonej. Wtedy szybciutko podsmażam kaszankę i zostają mi tylko do zrobienia ziemniaczane placki. Smaki bardzo fajnie w tym daniu komponują się i wg mnie idealnie do siebie pasują 😉 Zachęcam do wypróbowania przepisu, zwłaszacza miłośników takich podróbów jak kaszanka 😎 Przygotowanie kapusty kiszonej: Kapustę w zależności(...)pieprzu - mieszamy dokładnie. Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką niewielkie placuszki z ciasta ziemniaczanego. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Na gorące placki nakładamy usmażoną kaszankę oraz kapustę kiszoną
Walijskie PichceniePyszna i bardzo sycąca kapustnica czyli kapuśniak po słowacku. Żeberka, kapusta kiszona oraz swojska kiełbasa, to podstawy kapustnicy. Czym więc się różni od naszego klasycznego kapuśniaku? Przede wszystkim dodatkiem suszonych owoców oraz innych przypraw, które sprawiają, że w jest niej „więcej smaków”. Kapustnica jest również bardziej treściwa. Przyprawą, która wyróżnia się w tej zupie jest bez wątpienia przesmażona(...)przepis dla wszystkich miłośników kapusty kiszonej oraz tych, którzy lubią porządne, pożywne zupy. Kapustnica to danie idealne na jesienne i zimowe dni. Najlepsza, oczywiście podgrzana następnego dnia kiedy wszystkie smaki się spotęgują. Zapraszamy na przepis. KAPUSTNICA CZYLI KAPUŚNIAK PO SŁOWACKU Składniki: żeberka wieprzowe: 0,5 kg kiełbasa swojska wędzona: 150 -200 g kiszona kapusta: 0,5 kg cebula
Kuchnia Na Wypasiezupę przypomina mi się moja babcia Agnieszka nazywana przez wszystkich potocznie Gusią :)Pamiętam jak będąc dzieckiem chodziłam do babci a ona często gotowała taką "dziwną" zupę na soku od kiszonej kapusty z dużą ilością majeranku, kiełbaską ...i nazywała ja:kwas... Zupa kwas to potrawa tradycyjna znana już od kilkuset lat. Przygotowywana na bazie soku z kapusty kwaszonej, stąd(...)charakterystyczny kwaskowaty smak. Nie jest znana we wszystkich regionach Polski ale na Kujawach spożywana jest od niepamiętnych czasów, szczególnie od jesieni do późnej wiosny, czyli wtedy, kiedy jest dostępna kapusta kiszona. W innych rejonach Polski zupę tą określa się mianem białego barszczu. To jedna z moich ulubionych zup :) Niektórzy jedzą ja z kluskami, inni z ziemniakami polanymi
Walijskie PichcenieSkładniki: bułka żytnia filet z ryby (ok. 100 g, np. sola, mintaj, tu: miruna) surówka z kiszonej kapusty (kiszona kapusta + marchewka + jabłko + trochę cebulki, cukru, oleju) sałata sos czosnkowy (tu: Heinz z plastikowej butelki - łyżeczka od herbaty) panierka: bułka tarta (1,5 łyżki), otręby pszenne (1 łyżka), jajko, trochę mąki Przygotowanie: 1. Filet obtaczamy cienko w mące, następnie w jajku(...)koniec pieczenia na patelni podpiekamy przekrojone połówki bułki (żeby były ciepłe i chrupiące, wedle uznania) 4. Na połówkę bułki kładziemy: liść sałaty, upieczoną rybę, sos czosnkowy, surówkę z kiszonej kapusty i przykrywamy drugą połówką Kaloryczność: ok. 420 kcal (przy podanych ilościach składników) Smacznego! :) Dodatkowo polecam z czerwoną kapustą... mnniamm
Malowane smakiemkapusty kiszonej 0,6 kg poszatkowanej kapusty białej 2 duże cebule 0,5 kg mięsa wołowego 0,5 kg kiełbasy podwawelskiej 100g pikantnego chorizo 60 g suszonych grzybów leśnych (namoczonych w gorącej wodzie) 1 listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka czystego domowego smalcu do obsmażania przyprawa do bigosu (sól, pieprz, tymianek, cząber) mąka pszenna Kapustę kiszoną namaczamy(...)zimnej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na oleju. Dodajemy białą kapustę i podsmażamy 2 minuty. Przekładamy do dużego garnka. Kapustę kiszoną odciskamy, drobno siekamy i podsmażamy - dodajemy do garnka z cebulą i białą kapustą. Mięso wołowe myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki. Kawałki mięsa solimy, obtaczamy w mące i obsmażamy.z każdej strony - dodajemy do garnka
peggiwkuchnipaście paprykowej z cebulką, wystarczy tylko lekko oprószyć papryką słodką i klasyczną przyprawą do karkówki potem obtoczyć w paprykowej paście, posypać pokrojoną w piórka cebulą, obłożyć kiszoną kapustą, włożyć do piekarnika i na dwie godziny zapomnieć . Pasta paprykowa jest dobrze doprawiona więc nie potrzebujemy już zbędnych przypraw. Bezproblemowa propozycja na bardzo smaczny obiad. Kapusta kiszona chłonie(...)garnkami i patelniami. Idealny zestaw zarówno do klasycznej jak i nowoczesnej kuchni. Z pewnością będziecie zachwyceni. . SKŁADNIKI NA KARKÓWKĘ PO BAWARSKU: 1,5 kg chudej karkówki 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 350 ml pasty paprykowej –lutenicy 2 łyżki przyprawy klasycznej do karkówki Słodka papryka do oprószenia 1 gałązka świeżego rozmarynu Sól himalajska do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Karkówkę
Wanilia i KardamonWegański bigos z kapustą kiszoną i fasolą. Jeżeli nie macie fasoli możecie użyć soczewicy. Dodatkowo do bigosu wrzucić możecie seler lub korzeń pietruszki. Ja użyłam warzyw z rosołu (seler, pietruszka, marchewka, cebula), ale w prawdziwej wegańskiej wersji to nie przejdzie - bo weganie nie jedzą rosołu :D Jednak... "Bigos wszystko przyjmie" jak mówi moja babcia więc im więcej warzyw(...)przypraw tym będzie lepszy, ale z rozsądkiem! Składniki na 4 porcje: 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1/2 cebuli 1/2 jabłka 150 g fasoli białej Garść śliwek Garść suszonych grzybów 2 łyżki oliwy Pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki sosu sojowego (można pominąć) 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminku zmielonego 1 łyżeczka majeranku Opcjonalnie
Czarnawisienkasię wyhodować. Np nasza kuchnia z pozoru jest uboga w warzywa. Ale jej siłą jest bogactwo kiszonek. Bo w ten sposób nasi przdokowie nauczyli się przechowywać dary natury. Kiszona kapusta, kiszone ogórki, zsiadłe mleko. Ale obecnie żyjemy w czasach, gdzie spokojnie możemy wyjść poza własny zaścianek. Zobaczyć, posmakować i porozkoszować się tym, co je się w innych krajach. Czerpiąc(...)galaktozy, co czyni ją przyswajalną nawet dla osób cierpiących na nietolerancję na laktozę. Kuchnia polska, czyli cudze chwalicie, swego nie znacie. Nasza kuchnia pełna jest wspaniałych niedocenianych potraw. Kiszona kapusta, kiszone ogorki, zsiadłe mleko (na bazie mleka nie pasteryzowanego), grzybki, buraczki, jagody, maliny. No i bezmięsny piątek (żeby organizm sobie trochę odpoczął). Pozdrawiam serdecznie Beata Kuchnia perska versus kuchnia
MODA NA BIODanie które nie tylko rozgrzeje w tak pochmurne dni jesienne, ale dostarczy nam dużo składników odżywczych które zawarte są w kapuście kiszonej. Potrawa wyróżniona w 2013 roku w Gliśnie Kapuśniak z kiszonej kapusty Składniki na zupę: 1,5 do 2 kg kapusty kiszonej 0.5 kg kości wieprzowych (najlepsze są żebraka) 2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 1 szt. selera(...)skórka przyrumieni się, wrzucamy do wywaru. Dodajemy obrane i umyte warzywa które kroimy w kostkę, por kroimy w cienkie talarki, dodajemy do wywaru. Chwilę gotujemy. Następnie dorzucamy kiszoną kapustę, liście laurowe, grzybki, ziele angielskie, mieloną papryką słodką, sól, pieprz, gotujemy do miękkości. Mięso ugotowane wyciągamy z wywaru, studzimy i usuwamy kości a czyste mięso wrzucamy z powrotem do zupy
kgwjanczewo