kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:33/357)

Bigos z kiszonej kapusty 92

Tradycyjny, domowy bigos z kiszonej kapusty. Polski, najlepszy bigos z grzybkami. Treściwy i bardzo smaczny. Taki bigos nie tylko cieszy się wielką popularnością na świątecznych stołach, ale take na różnego rodzaju uroczystościach. Zapraszam do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 średnia cebula olej rzepakowy do smażenia ok. 600 g łopatki wieprzowej ok. 300 g kiełbasy(...)półplasterki. Podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Następnie przekładamy do garnka z bigosem. Mieszamy. Gotujemy kolejne 40-60 minut (do czasu aż kapusta będzie miękka. Czasami gotujemy trochę dłużej, jeżeli kupiliśmy kapustę kwaszoną a nie kiszoną. Już na sam koniec gotowania bigosu można jeszcze dodać koncentrat pomidorowy. Dodatkowo doprawiamy danie solą i pieprzem do smaku. Najlepiej bigos gotować jeszcze

Olcia gotuje!
Proste kapuśniaczki 101

Kapuśniaczki! To mniej roboty niż by się wydawało, a efekt... Mniam! 😃 Przepis jest bardzo prosty, trochę czasu zajmuje ich zrobienie ale tak naprawdę smak wynagradza wszystko. Farsz to zasmażana kapusta kiszona z grzybami.   Składniki : Ciasto : 300 g mąki pszennej 30 g drożdży 1/4 szkl. mleka 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru 50 g masła Sól Farsz : 400/500(...)kapusty kiszonej (najlepiej sprawdzi się domowa kapusta kiszona) 200 g pieczarek 2 małe cebule 1 łyżka oleju Sól, pieprz, papryka czerwona, papryka ostra, majeranek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy 4 łyżki ciepłego mleka, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko, żółtko, resztę mleka

Czarnawisienka
Kapuśniak z młodej kapusty 102

kapuśniaku: z młodej kiszonej kapusty i ze świeżej młodej kapusty. Na wiosnę, gdy na straganach pojawia się młoda kapusta to robię z niej kapuśniak lub podsmażam na gęsto z boczkiem lub kiełbasą. Kapuśniak z młodej kapusty najczęściej gotuję na szyjkach drobiowych i młodych warzywach, gdyż taki wywar szybko się gotuje wystarczy 30 minut. Świeża młoda kapusta szybko dochodzi, po dodaniu(...)wywaru. Z młodej kiszonej kapusty pyszny jest kapuśniak na żeberkach lub Kapuśniak na ogonach wieprzowych . Piotrek czasami gotuje Parzychę, czyli kapuśniak ze słodkiej kapusty Polecam jednak wykorzystać świeżą kapustę, kupujcie młodą kapustę, gdyż taka jest najlepsza i niestety jest krótko na rynku podobnie jak szparagi, gdyż są to warzywa sezonowe. Jak zrobić samemu młodą kiszoną kapustę? Przepis znajdziecie tutaj. Słodki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka pieczona w kiszonej kapuście 263

oraz piec. Dla mnie to mięso o idealnym smaku, a po upieczeniu jest miękkie i rozpada się na włókna. Tym razem dodatkiem jest kapusta kiszona, która powoduje, że mięso jest bardzo kruche i ma konkretny smak. Zaskoczcie gości doskonałą karkówką pieczoną w kapuście kiszonej. Taka karkówka jest wyśmienitym daniem nawet(...)warzywami i ziemniakami to klasyka sama w sobie. Nam smakuje również z kaszą gryczaną lub pęczakiem. Składniki: – 1 kg karkówki – 1 kg kapusty kiszonej – 1 cebula – sól, pieprz do smaku – 4 liście laurowe – 5 ziaren ziela angielskiego Sos – 3 łyżki pikantnego keczupu – 2 łyżki musztardy

To co kocham
Gulasz z kapustą kiszoną i pieczarkami 75

Gulasz z kapustą kiszoną i pieczarkami Na zimne dni najlepsze dania są z kapusta kiszoną, która jest bardzo zdrowa. Składniki: ·        1 szynka wieprzowa ·        1 cebula ·        2 marchewki ·        20 dag kapusty kiszonej(...)solą oraz przyprawą do gulaszu. 2.    Na drugiej patelni smażymy obraną i drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki oraz posiekaną drobno kapustę kiszoną. Następnie dodajemy ketchup. 3.      Pieczarki kroimy w plasterki również prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy pieprzem oraz solą. 4.      Kapustę oraz grzyby

Kulinarna Chwila
Kwaśnica ( nie mylić z kapuśniakiem) wpisana na listę produktów tradycyjnych MRiRW. 164

każdego rodzaju kapusty szatkowanej z główki. Może też być z kiszonej lub pół na pół z surową. Ma dodatek warzyw i coś z mięsa. Natomiast kwaśnica jest tylko z kiszonej kapusty, na wieprzowinie ( najlepiej świńskiej głowie),  czymś wędzonym, bez warzyw. Dopuszczalna jest marchewka, jeżeli nie było jej w kiszonej kapuście. Zupa powinna być kwaśna, tłusta, mocno doprawiona, a więc(...)nich wzorować. 😉 Kwaśnica Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu  2006-08-31 kategoria  Gotowe dania i potrawy województwo  woj. śląskie Wygląd: Klarowny wywar z kiszonej kapusty i mięsa wieprzowego. Z gotowanymi kawałkami mięsa wieprzowego, ziemniaków, kapusty kiszonej, marchewki. A więc bierzemy się za głosowanie własnej kwaśnicy. Ja swoją zupkę zrobiłam na łopatce, dodałam też kawałek

Dieta moja pasja
Farsz do krokietów 156

Bardzo dobry i prosty w wykonaniu farsz do krokietów  może służyć jako dodatek do obiadu pyszna surówka Składniki - 0,5 kg kiszonej kapusty - 0,5 dużej papryki - 30 dag pieczarki - sól - pieprz - tymianek - 1 cebula - 3 łyżki masła  Sposób przygotowania 1. -Kapustę kiszoną wypłukać ugotować i odcedzić na sicie  Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na maśle dodać(...)pokrojoną w kostkę  paprykę smażyć aż papryka lekko zmięknie  Dodać ugotowaną kapustę kiszoną smażyć do odparowania wody  W drugiej patelni rozpuścić 1 łyżkę masła dać pieczarki pokrojone w plasterki  smażyć do odparowania wody wymieszać z kapustą  Przyprawić solą pieprzem i tymiankiem Ja mam kapustę kiszoną swojską z marchewką i cebulką jak kapusta  jest

W królestwie smaków Beaty
Bigos polski 175

bigos był tylko mięsny, kapusta została dodana z oszczędności, w biedniejszych domach, aby „rozmnożyć” potrawę. Wariacji na temat bigosu jest pełno, co autor to inna wersja. Może być z kapustą kiszoną, z kapustą białą, z kapusty białej i kiszonej, z kwasem burakowym... Mięsa dodawane też są różne, może być tylko wieprzowina, wieprzowina i drób, dziczyzna... Generalnie nie dodajemy do kapusty(...)płyn – najpierw wodę, potem wino czerwone. Proporcje możemy zmieniać, według własnego smaku. Dać więcej czy mniej wina, proporcje kapusty też mogą być różne... 400 g cebuli, 3 kg kapusty kiszonej, 1,8 kg kapusty białej, 1,8 kg łopatki wieprzowej, 0,8 kg gulaszu z jelenia, 60 g grzybów suszonych (prawdziwki i podgrzybki), 8 nóg kaczych, 10 jagód jałowca

królestwo garów
Zupa Kwaśny kurczak 162

proponujemy zabielenie śmietaną. Smakuje równie dobrze. Składniki 2 filety z kurczaka (ok 500 g) 1 duża marchew mały seler 200 g pieczarek 4 ziemniaki por (biała część) 200 g kapusty kiszonej 1/2 szklanki kwasu z kapusty kiszonej 1 l bulionu drobiowego łyżka masła łyżeczka pasty curry (zielonej) łyżka sosu chili  liść laurowy sól ,pieprz Przygotowanie   Normal(...)MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ,seler ,ziemniaki ,filety z kurczaka kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy ,kroimy na plasterki ,pora w piórka. Warzywa i kurczaka smażymy na maśle około 10 min. Następnie dodajemy kapustę kiszoną ,smażymy 5 min. Całość zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,liść laurowy ,sos chili oraz sok z kiszonej kapusty. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Bigos z wolnowaru 149

bigos robiłam [ praktycznie to nic nie robiłam, tylko wrzuciłam składniki do wolnowaru i gotowe] kilka dni temu w wolnowarze...był z samej kapusty kiszonej [ na życzenie starszej córki- lubi tylko z kiszonej kapusty]...a dziś w sumie znów robiłam..ale z samej kapusty słodkiej...z myślą o młodszej córce , która właśnie jedzie do domu..Wolnowar super sprawa..jestem bardzo zadowolona(...)ugotuje..Córka powiedziała nawet, że jest smaczniejszy niż gotowany tradycyjnie..Wolnowar jest wyposażony w ceramiczną misę, którą można postawić z daniem na stole..U mnie ten bigosik był z kapusty kiszonej z dodatkiem kiełbasy, wędlin..po prostu było czyszczenie lodówki..kapusta kiszona przyprawy wedle gustukoncentrat pomidorowykiełbasa, wędzonkaKapustę , pokrojone wędliny, kiełbasę wymieszać , dodać przyprawy i koncentrat .Wymieszać , przełożyć do wolnowaru

Moje domowe kucharzenie
Młoda kapusta kiszona z marchewką i koperkiem 167

Było już o pysznej kapuście kiszonej w kawałkach , ale jednak najbardziej lubiana jest u nas kapusta kiszona szatkowana. Taka młoda kisi się błyskawicznie i nawet nie pytajcie mnie czy da się ją zrobić na zimę bo my zjadamy ją po prostu na bieżąco. Kiszenie kapusty jest łatwe i nie potrzeba do tego beczek. Wystarczają mi słoiki i, jak widać(...)szeroki wlot ułatwia nakładanie i ubijanie kapusty. Przyznam się Wam, że ostatnio mam straszną fazę na jedzenie kiszonek. Zajadam się nimi przy każdym posiłku. Ogóreczek do śniadania, kapusta lub kiszona marchewka do obiadu i znowu ogórek przy kolacji. Zawsze lubiłam kwaśne i kiszone, ale ostatnio sama siebie zadziwiam. I od razu dementuję wszystkie plotki o odmiennym stanie, chyba że komuś

Smaczna Pyza
Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną 147

również raduje moje serduszko, bo na moim blogu znajdziecie sporą ilość tradycji, której tak ostatnio poszukujecie.  Specjalnie dla Was zatem przygotowałam kolejną tradycyjną zupę - jesienny kapuśniak, z kiszonej kapusty, na żeberkach i z dodatkiem boczku wędzonego. Z kaszą jęczmienną, całkiem jak u mojej Mamy.  Tym razem zupełnie nie odeszłam od tradycji mojego rodzinnego domu - proponuję Wam zatem kilka(...)łyżek mojej życiowej historii na Waszych talerzach... Mam nadzieję, że ta historia Was urzeknie... :) Składniki: 8 sztuk żeberek wieprzowych  30 dkg boczku wędzonego  ½ (można więcej) dużego słoika kapusty kiszonej z grzybami leśnymi   lub kapusty kiszonej z marchewką oraz kilka suszonych grzybów leśnych (wcześniej namoczonych) 1 duża cebula 5 – 6 łyżek stołowych kaszy jęczmiennej  3 średnie marchwie

Garniec Magalie
Udka kurczaka pieczone na kapuście kiszonej 350

Pomysł na kurczaka (albo pomysł na kapustę kiszoną :)), a mianowicie u dka z kurczaka ułożone na warstwie kapusty kiszonej, duszone w piekarniku, a na koniec podpieczone do pożądanego zarumienienia się skórki- proste, a zarazem wyśmienite danie, które 'robi się samo'- a takie dania każdy lubi, prawda?! :) Wyśmienicie komponuje się z chrupiącymi ziemniaczkami, które ja najpierw gotuję, następnie skrapiam oliwą(...)wkładam do piekarnika wtedy, kiedy odkrywam udka. Jeżeli nie próbowaliście udek w takim zestawieniu, to bardzo zachęcam do przygotowania, bo smakują naprawdę wybornie :) * udka z kurczaka- 8 szt. * kapusta kiszona- 8 00 g * olej ryżowy- 4 łyżki * sól, pieprz, suszony czosnek, papryka czerwona, zioła prowansalskie- wedle uznania Udka zamarynować w oleju i przyprawach, odstawić na minimum 30 minut. Duże naczynie

Kraina Miodem Płynąca
Kapusta kiszona 153

Kapusta kiszona to nie tylko dodatek smakowy i polska potrawa zawierająca witaminę C. To dodatkowo bomba zawierająca mnóstwo probiotyków tak bardzo potrzebnych w naszym układzie pokarmowym celem dobrego i właściwego trawienia pokarmów.      To również zaraz obok mleka zsiadłego doskonała terapia odbudowująca naszą florę bakteryjną po zażywaniu antybiotyków. Kapusta kiszona to również produkt profilaktyki zdrowotnej. Poza stałym dostarczaniem(...)samo wieczko (wierzch kapusty musi pokrywać sok) zostawiając ok. 2 cm od góry wolne. Następnie zakręcamy słoiki suchymi przykrywkami i zostawiamy w ciemnym, w miarę chłodnym miejscu aby się kisiła. Kapusta po kilku dniach (2-3) będzie kipieć (zacznie się proces fermentacji-kiszenia), więc należy sobie pod słoiki podłożyć coś co nam zabezpieczy półkę, szafkę przed zniszczeniem.Teraz pozostaje nam tylko

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Bigos wegetariański smaczny i zdrowy 186

Lubię bigos pod każdą postacią. Dziś przedstawiam wam przepis na wersję wegetariańską. Wyszedł zaskakująco dobry i będę robić go zdecydowanie częściej :) Składniki: 520 g kapusty kiszonej z marchewką 1 mała ( dosłownie ) główka białej kapusty 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 5-8 łyżek oleju z suszonych pomidorów lub oleju rzepakowego 2-3 łyżki masła 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina(...)dosłodzić łyżką cukru lub, żeby było zdrowiej łyżką ksylitolu. Początkowo obie kapusty dusi się w dwóch garnkach. Grzyby i pomidory gotować około 30 min na wolnym ogniu aż zmiękną. Kiszoną kapustę, jeśli ma długie kawałki lekko posiekać i dusić z przyprawami ( ziele, jałowiec i liść) do momentu, aż lekko zmięknie na oliwie z pomidorów. Podlewać delikatnie wodą. Białą kapustę drobno

Jemy Pijemy