kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:28/357)

Biała Kiełbasa Pieczona z Kiszoną Kapustą 220

Biała kiełbasa z kiszoną kapustą pieczona przez mojego męża według jego przepisu. Proste danie, które nie wymaga wiele czasu. Najlepiej smakuje ona jeśli mamy prawdziwą kiszoną kapustę (nie kwaszoną, którą można kupić w każdym sklepie) i kiełbasę zrobioną własnoręcznie lub kupioną bezpośrednio od masarza. Można podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub z chlebem. Polecam wszystkim. Składniki: surowa biała kiełbasa(...)osobę ok. 0,5 kg. kiszonej kapusty 1 duża cebula pieprz czubrica suszone liście kolendry kilka owoców jałowca oliwa Przygotowanie: Cebulę pokroić w pióra. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kiszoną kapustą. Na kapustę ułożyć kiełbasę. Całość posypać pieprzem, czubricą, liśćmi kolendry. Kiełbasę przykryć cebulą, polać odrobiną oliwy i dodać kilka ziaren jałowca. Całość przykryć folią aluminiową lub naczyniem żaroodpornym. Piec

Mama Gotuje
Pierogi smażone z farszem z kapusty i grzybów 205

śmietany 18%, 3/4 szklanki letniej wody przegotowanej, 2 pełne łyżki oleju Co potrzeba na farsz do pierogów: 1 średnia główka kapusty (1,7-1,8 kg), 1,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg cebuli, 3 pełne garści suszonych grzybów, Przyprawa typu Kucharek, pieprz, sól Oraz: 1,5 l oleju do smażenia Wykonanie farszu: Grzyby zalewamy gorącą wodą, przykrywamy, zostawiamy(...)cebulę pokrojoną drobno. Zimną kapustę odciskamy z wody, kroimy drobno, przekładamy na patelnię z cebulą. W czasie, kiedy gotuje się biała kapusta i grzyby, do osobnego garnka przekładamy odciśniętą kapustę kiszoną, zalewamy wodą, gotujemy, aż zmięknie, następnie odcedzamy, czekamy, aż ostygnie i kroimy drobno. Pokrojoną kiszoną kapustę przekładamy na patelnię do białej kapusty i cebuli, dodajemy pokrojone wcześniej grzyby

Bułka z Chlebem
Schab z kiszoną kapustą i czerwoną soczewicą 411

niedzielnym obiedzie nie może u mnie zabraknąć dania mięsnego, dlatego często piekę wieprzowinę. Schab zwinięty w roladę z kiszoną kapustą i czerwoną soczewicą. Tak przygotowane mięso jest kruche i lekko kwaskowe dzięki kapuście. 1 1/2 kg schabu 400g kapusty kiszonej 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 cebula sól pieprz czarny majeranek 1 płaska łyżeczka żelatyny Kapustę kiszoną przepłukać i obgotować. Miałam(...)upieczeniu usunąć nić. Kroić ostrym nożem na plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: kapusta kiszona , soczewica , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
Surówka z kiszonej kapusty i jabłka 127

Surówka z kiszonej kapusty i jabłka Soczysta i bardzo smaczna surówka, która świetnie pasuje zarówno do ryby, mięsa jak i do frytek.     Składniki: 0,5kg kapusty kiszonej 1 jabłko 1 marchewka 1/2 pęczka zielonej pietruszki 2-3 suszone pomidory w oliwie 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów pieprz mielony       *** Kapustę kiszoną kroimy na drobniejsze kawałki(...)HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Surówka z kiszonej kapusty i jabłka pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Zupy i barszcze wigilijne – kuchnia podkarpacka 156

tradycyjnych wigilijnych stołach wcale nie dominuje barszcz czerwony. Znacznie częściej są to wszelkie odmiany zup grzybowych – te na wywarach grzybowych, na zakwasie do białego barszczu, albo na kwasie z kiszonej kapusty. Zupy te podajemy zwykle z ziemniakami, z odrobiną kaszy, albo z makaronem. W mikroregionach zdarzają się też dania wyjątkowe, związane z lokalnymi zwyczajami, dlatego wśród podkarpackich specjałów znajduje się(...)gotujemy je do miękkości około 45 minut. Wywar grzybowy odcedzamy i zachowujemy. Grzyby kroimy w paseczki. Kapustę płuczemy w 4 litrach zimnej wody i otrzymujemy tak zwaną „ kwaśną wodę”. Około 1/3 kapusty wkładamy z powrotem do wody i gotujemy pół godziny (pozostałą kapustę można wykorzystać do przygotowania innych dań). Do gotującej się zupy wsypujemy kaszę i gotujemy aż zmięknie

Trzeci talerz
Schab pieczony w kapuście kiszonej 227

Składniki (na 1 porcję) - 2 plastry schabu (ok. 140 g), - 3 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 15 g), - ząbek czosnku, - cebula (ok.70 g), - ok. 150 g kapusty kiszonej, - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Plastry schabu delikatnie rozbijamy, marynujemy w łyżeczce oleju, wyciśniętym przez praskę czosnku, majeranku, szczypcie soli, pieprzu(...)podsmażamy. 2. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżeczce oleju. 3. Do cebuli dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną (jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, możemy ją wcześniej wypłukać), ziele angielskie, liść laurowy i dusimy kilka minut. 4. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry i skrapiamy łyżeczką oleju. 5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: połowę kapusty, plastry schabu, połowę kapusty i plastry ziemniaków. 6. Całość

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Mój bigos 155

kiszo nej jak i bigosu rodowitym B rytyjczykom , bardzo im smakowało co dobrze świadczy o naszej polskiej kuchni :)   Składniki: ( ilość jest różna, zależy ile mam w lodówce:)  kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik) kapusta biała (zazwyczaj średnia g ł ówka) kiełbasa cebula pieczarki przecier pomidorowy przyprawy ( przyprawa do dań z kap ustą, só l mor ska, pieprz z iołow(...)kapustę i przyprawiam (majerankiem , kminkiem - ziołami, pi eprzem, solą morską) ca łoś ć smaż ę kilka minut ciągle mieszając by nie przypalić .   W między czasie sprawdzam stopień kwaśności kapusty kiszonej, jeśli jest bardzo kwaśna przepłukuję zimną wodą odciskam kroję w między czasie w drugim mniejszym garnku rozgrzewam olej wrzucam jedną cebulę chwilę smażę i wrzucam pokrojoną kapustę kiszoną , przyprawiam

Na moim talerzu
Mój bigos 202

bigosu rodowitym B rytyjczykom , bardzo im smakowało co dobrze świadczy o naszej polskiej kuchni :)   Składniki: ( ilość jest różna, zależy ile mam w lodówce:)    kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik) kapusta biała (zazwyczaj średnia g ł ówka) kiełbasa cebula pieczarki przecier pomidorowy przyprawy ( przyprawa do dań z kap ustą, só l mor ska, pieprz z iołow y , majeranek, kminek(...)kapustę i przyprawiam (majerankiem , kminkiem - ziołami, pi eprzem, solą morską) ca łoś ć smaż ę kilka minut ciągle mieszając by nie przypalić .   W między czasie sprawdzam stopień kwaśności kapusty kiszonej, jeśli jest bardzo kwaśna przepłukuję zimną wodą odciskam kroję w między czasie w drugim mniejszym garnku rozgrzewam olej wrzucam jedną cebulę chwilę smażę i wrzucam pokrojoną kapustę kiszoną , przyprawiam

NA MOIM TALERZU
Dieta na zdrowe jelita 131

przetartego przez praskę szczypiorek lub dymka drobno posiekane 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka ostrej pasty chili Pełny przepis: Surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi KISZONA KAPUSTA Z CZARNUSZKĄ Składniki: garść kiszonej kapusty łyżka oleju lnianego lub rydzowego duża szczypta nasion czarnuszki Pełny przepis: Kiszona kapusta z olejem lnianym i czarnuszką CARPACCIO Z KISZONYCH BURAKÓW Składniki(...)pokrojone na półplasterki 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę kilo kiszonej kapusty odsączonej i pokrojonej na mniejsze kawałki 3 łyżki chrzanu 2 łyżki musztardy ziarnistej 300 ml białego wina 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju do podania Pełny przepis: Kapusta wigilijna z chrzanem KOKTAJL Z KISZONYCH CYTRYN I JOGURTU Składniki: 1 kiszona cytryna opakowanie jogurtu greckiego łyżka miodu Pełny

Ugotowane pozamiatane
Żeberka pieczone w piwie z kiszoną kapustą i ziemniakami 503

awersji. Zwłaszcza, że może być całkiem smacznie i pożywnie, choć prosto. Kuchnia niemiecka to nie tylko wurst z piwem i musztardą, zapraszam zatem na żeberka pieczone w piwie z kiszoną kapustą i ziemniakami mojego przepisu. Myślę, że każdy powinien być zadowolony. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych, 3 średnich cebul, 1 kg kiszonej kapusty, 750 gram ziemniaków(...)około 2 minuty z każdej strony, po czym ułożyłem je na dnie dużego naczynia do zapiekania i zalałem je 500 ml jasnego piwa. Na żeberkach równomiernie rozłożyłem delikatnie odciśniętą kapustę kiszoną. Na kapuście ułożyłem pokrojone w grube cząstki obrane i umyte ziemniaki. Ziemniaki posypałem łyżeczką suszonego majeranku, łyżeczką mielonego kminku, dwoma łyżeczkami suszonego tymianku i dwoma łyżeczkami suszonego cząbru. Dodałem

Wyprawy kulinarne
KAPUSTA KISZONA Z PIECZARKAMI- IDEALNY FARSZ DO PASZTECIKÓW, KROKIETÓW LUB PIEROGÓW 147

Wami. Zapraszam :) Składniki: * pół kg kapusty kiszonej (użyłam kapusty kwaszonej z marchewką  Orzech ) * 250 g pieczarek * 1 nie duża cebula * 3 liście laurowe (użyłam  Skworcu ) * 4-5 ziarenek ziela angielskiego (użyłam  Skworcu ) * sól i pieprz do smaku * pół łyżeczki kminku (użyłam  Skworcu ) * 1 łyżka masła Wykonanie: Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, drobno pokroić, przełożyć do garnka(...)ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Kapustę gotować około 30 minut, aż będzie miękka. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Następnie do cebuli dodać drobno pokrojone pieczarki, dodać do smaku sól i pieprz. Wszystko razem podsmażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Na końcu dodać na patelnię odcedzoną z wody, ugotowaną kapustę kiszoną. Całość wymieszać i podsmażyć około

Zrób to smacznie
Żeberka duszone w kiszonej kapuście 258

Żeberka duszone w kiszonej kapuście - idealne danie na zimowe dni. Rozgrzewa, syci, och jak błogo poczyjesz się po zjedzeniu porcji tych wspaniałości. Doda energii i siły w przedświątecznej krzątaninie. Danie jednogarnkowe, bardzo proste do przygotowania, smaczne zarówno z ziemniakami jak i bagietką. Nie należy do dań dietetycznych, ale przecież nie jemy żeberek zbyt często. Sezon zimowy to najlepsza pora(...)koniecznie przygotować! Zapraszam do przepisu! Składniki: 2 kg żeberek (2 paski) 1 kg kiszonej kapusty smalec do obsmażania sól, pieprz papryka w proszku- słodka 2 cebule 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 2 szklanki bulionu warzywnego/wody Wykonanie: żeberka pociąć na porcje, po 2 kostki w jednym kawałku. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obsmażyć na rozgrzanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny bigos + film 156

Świąteczny bigos to klasyka o bogatej tradycji kulinarnej, jedna z potraw która koniecznie musi znaleźć się na świątecznym stole. Taki bigos to kompozycja białej i kiszonej kapusty, mięsa, kiełbasy, wędzonego boczku, suszonych grzybów oraz śliwek, z dodatkiem przypraw. Danie to jest pożywne i bardzo proste do przygotowania, najlepiej smakuje trzeciego dnia.     składniki na 4 litry bigosu(...)kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 500 g kiełbasy 500 g wieprzowiny ( np. karczek, łopatka lub schab ) 300 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 2 cebule garść suszonych śliwek 3-4 łyżki koncentartu pomidorowego 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca czarny mielony pieprz sól przepis Suszone grzyby przekładamy do miski, zalewamy letnią

Smakowite Dania
Polska - Wegańskie szare kluski z kapustą kiszoną i tofu-skwarkami 157

niedzielnego obiadku. Poprzednio proponowaliśmy  zupę z kaszą jaglaną i pieczarkami  i  kotlety ziemniaczane z sosem z ogórków kiszonych  (również w wegańskiej wersji). Dzisiaj przyszedł czas na kolejny klasyk, czyli szare kluski z zasmażaną kiszoną kapustą i tofu-boczkiem.  Składniki (3 porcje): - 0.5 kg ziemniaków  - 1 łyżka mielonego siemienia lnianego - 0.5 szklanki mąki pszennej(...)minut. Możemy dodać trochę więcej oleju, jeśli kapusta będzie zbyt sucha. 6) Na innej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Tofu kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy wędzoną sól i paprykę. Smażymy przez 4-5 minut na mocnym ogniu, aż tofu będzie chrupkie. 7) Kluski podajemy z porcją kapusty kiszonej i lekko polane olejem i posypane usmażonym tofu

Roślinożerni urlopowicze