kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:28/357)

Kiszona marchew z natką pietruszki i jabłkiem 217

Wszystkie warzywa o dużej zawartości cukrów prostych nadają się do kiszenia. Kapusta to warzywo, które kisi się najczęściej. Co roku mam swoją kiszoną kapustę. W połowie listopada ukisiłam kapustę z dodatkiem marchwi i kapusty pekińskiej. Rozbierałam kapustę pekińską a jej liście układałam warstwami między poszatkowaną kapustą i marchwią. W tym przypadku marchew była tylko niedużym dodatkiem. Pozostało mi dość dużo(...)traci na kolorze! Jest kilka sposobów aby ukisić marchew. Samą marchew wg przepisu poniżej. Marchew pokrojoną w plastry czy słupki ułożoną w naczyniu i zalaną solanką. Przy okazji kiszenia kapusty, układając startą marchew między  warstwami kapusty. Można również do startej marchwi dodać uszatkowanej kapusty w proporcji 1 część kapusty na 2 a nawet 3 części marchwi. Wtedy otrzymamy kiszoną

Leśny Zakątek
Lazania (lasagne) z kiszoną kapustą i grzybami 185

zapiekanka. Prezentuje się o niebo lepiej niż tradycyjny makaron wymieszany z podobnymi składnikami i smakuje wykwintniej. Zapraszam dzisiaj na fusion kuchni włoskiej i polskiej, ponieważ farsz mojej zapiekanki stanowi kapusta kiszona i suszone grzyby. Po prostu pycha! Składniki: 18 płatów lazanii 1 kg kapusty kiszonej 5-10 dkg suszonych grzybów listek laurowy ziele angielskie sól, pieprz Składniki na sos beszamelowy(...)łyżki mąki 2 płaskie łyżki masła sól, pieprz gałka muszkatałowa oregano 50-70 g parmezanu Wykonanie: suszone grzyby dokładnie wypłucz, zalej wodą i zostaw do namoczenia na całą noc kiszoną kapustę drobno posiekaj, dodaj namoczone, pokrojone grzyby. Zalej wodą z moczenia grzybów i gotuj około 45 minut, aż kapusta będzie miękka w rondlu rozgrzej masło, dodaj mąkę i zrób jasną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kiszona domowa kapusta 218

Kiszona kapusta to coś, co od lat praktykujemy w  naszym domu. Nie wyobrażam sobie surówki z kapusty kupionej w sklepie. Może jest już coraz lepsza, ale nie zastąpi tej domowej. Wiemy doskonale ,że kiszonki to niezastąpione źródło witamin. a w szczególności witaminy C. Domowa kapusta  kiszona jest jędrna i chrupiąca  w smaku. Lista jej zalet takiej(...)kapusty marchew  10 dag. na 1 kg. 1 łyżka cukru pół łyżki cukru  liść laurowy, ziele angielskie 2 całe jabłka, jak mało kapusty jedno WYKONANIE Kapustę kisimy początkowo w małej beczce np. kamiennej . Jak nie mamy takowej można w dużym plastikowym pojemniku. nasza kapusta po trzech dniach będzie wkładana do słoików. Kapustę warstwami przesypujemy odrobiną soli, cukru

W kuchennym oknie Ewy
Fuczki, czyli placki z Bieszczad. 159

Fuczki to placki z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Wywodzą się z kuchni łemkowskiej. Niezwykle proste i zaskakująco dobre. Można podawać w towarzystwie ryby lub z dodatkiem kwaśnej śmietany czy sosu czosnkowego. Tradycyjnie do ciasta dodawano mąki owsianej. Z czasem zastąpiła ją mąka pszenna. Fuczki robiło się zarówno z surowej, jak i gotowanej kapusty kiszonej. Zdecydowanie wolę tę pierwszą(...)takiej użyłam do moich placków. Podawałam z sosem czosnkowym. Bardzo szybkie i sycące danie. Polecam. Składniki: 2 szkl. mleka 2 szkl. mąki pszennej 200 g kapusty kiszonej 1 jajko sól pieprz kminek, cząber oliwa do smażenia Wykonanie: Kapustę kiszoną odsączyć i drobno posiekać. Wymieszać z mlekiem, mąką, jajkiem i przyprawami. Smażyć z obu stron

zadanie-gotowanie
75 przepisów fit 2876

kalafiorem i pomidorem z ziołami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pesto z pieczonej dyni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami(...)płatkami owsianymi Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Surówka

Moja smaczna kuchnia
Barszcz czerwony z kiszoną kapustą 107

Jeżeli chcecie wzmocnić swoją odporność to zachęcam Was do przygotowania barszczu czerwonego wraz z dodatkiem kiszonej kapusty. Pomysł na prostą, szybką do przyrządzenia i wegetariańską zupę. Barszcz najlepiej smakuje w kolejnym dniu po ugotowaniu, ponieważ wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączą, a barszcz nabierze pięknego, mocno czerwonego koloru.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 l wody(...)czubata szklanka kiszonej kapusty (150 g) 2 duże buraki 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą, dodać do nich listki laurowe oraz ziele angielskie. Gotować na bardzo małym ogniu

Ugotować
Polski kapuśniak z chińską kapustą pakchoi 127

zapomniałam podzielić się przepisem, na który jak się okazało kilka osób czeka. Zacznę od tego, że nie lubię kwaśnego smaku, no nie cierpię po prostu, o ile surówkę z kiszonej kapusty lubię i ogórki kiszone same w sobie też, to kapuśniak i ogórkowa, która jest w następna w kolejce do zrobienia, są ostatnimi potrawami jakie bym chciała zjeść(...)Zupa się udała, Miśki za jednym zamachem wciągnęły po dwie porcje każdy. Mi smakowała, a tu już mały krok do przodu Składniki na 6-8 porcji: 600 -800 g kapusty kiszonej 400-500 g kapusty pakchoi lub pekińskiej 2 marchewki 2 cebule kilka ziaren ziela angielskiego (zmielić lub utłuc w moździerzu, nie cierpię wyławiać ich z zupy) łyżeczka kozieradki (utłuc

greenscarf
Biała Kiełbasa Pieczona z Kiszoną Kapustą 160

Biała kiełbasa z kiszoną kapustą pieczona przez mojego męża według jego przepisu. Proste danie, które nie wymaga wiele czasu. Najlepiej smakuje ona jeśli mamy prawdziwą kiszoną kapustę (nie kwaszoną, którą można kupić w każdym sklepie) i kiełbasę zrobioną własnoręcznie lub kupioną bezpośrednio od masarza. Można podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub z chlebem. Polecam wszystkim. Składniki: surowa biała kiełbasa(...)osobę ok. 0,5 kg. kiszonej kapusty 1 duża cebula pieprz czubrica suszone liście kolendry kilka owoców jałowca oliwa Przygotowanie: Cebulę pokroić w pióra. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kiszoną kapustą. Na kapustę ułożyć kiełbasę. Całość posypać pieprzem, czubricą, liśćmi kolendry. Kiełbasę przykryć cebulą, polać odrobiną oliwy i dodać kilka ziaren jałowca. Całość przykryć folią aluminiową lub naczyniem żaroodpornym. Piec

Mama Gotuje
Pierogi smażone z farszem z kapusty i grzybów 155

śmietany 18%, 3/4 szklanki letniej wody przegotowanej, 2 pełne łyżki oleju Co potrzeba na farsz do pierogów: 1 średnia główka kapusty (1,7-1,8 kg), 1,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg cebuli, 3 pełne garści suszonych grzybów, Przyprawa typu Kucharek, pieprz, sól Oraz: 1,5 l oleju do smażenia Wykonanie farszu: Grzyby zalewamy gorącą wodą, przykrywamy, zostawiamy(...)cebulę pokrojoną drobno. Zimną kapustę odciskamy z wody, kroimy drobno, przekładamy na patelnię z cebulą. W czasie, kiedy gotuje się biała kapusta i grzyby, do osobnego garnka przekładamy odciśniętą kapustę kiszoną, zalewamy wodą, gotujemy, aż zmięknie, następnie odcedzamy, czekamy, aż ostygnie i kroimy drobno. Pokrojoną kiszoną kapustę przekładamy na patelnię do białej kapusty i cebuli, dodajemy pokrojone wcześniej grzyby

Bułka z Chlebem
Schab z kiszoną kapustą i czerwoną soczewicą 290

niedzielnym obiedzie nie może u mnie zabraknąć dania mięsnego, dlatego często piekę wieprzowinę. Schab zwinięty w roladę z kiszoną kapustą i czerwoną soczewicą. Tak przygotowane mięso jest kruche i lekko kwaskowe dzięki kapuście. 1 1/2 kg schabu 400g kapusty kiszonej 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 cebula sól pieprz czarny majeranek 1 płaska łyżeczka żelatyny Kapustę kiszoną przepłukać i obgotować. Miałam(...)upieczeniu usunąć nić. Kroić ostrym nożem na plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: kapusta kiszona , soczewica , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
Surówka z kiszonej kapusty i jabłka 69

Surówka z kiszonej kapusty i jabłka Soczysta i bardzo smaczna surówka, która świetnie pasuje zarówno do ryby, mięsa jak i do frytek.     Składniki: 0,5kg kapusty kiszonej 1 jabłko 1 marchewka 1/2 pęczka zielonej pietruszki 2-3 suszone pomidory w oliwie 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów pieprz mielony       *** Kapustę kiszoną kroimy na drobniejsze kawałki(...)HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Surówka z kiszonej kapusty i jabłka pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Zupy i barszcze wigilijne – kuchnia podkarpacka 103

tradycyjnych wigilijnych stołach wcale nie dominuje barszcz czerwony. Znacznie częściej są to wszelkie odmiany zup grzybowych – te na wywarach grzybowych, na zakwasie do białego barszczu, albo na kwasie z kiszonej kapusty. Zupy te podajemy zwykle z ziemniakami, z odrobiną kaszy, albo z makaronem. W mikroregionach zdarzają się też dania wyjątkowe, związane z lokalnymi zwyczajami, dlatego wśród podkarpackich specjałów znajduje się(...)gotujemy je do miękkości około 45 minut. Wywar grzybowy odcedzamy i zachowujemy. Grzyby kroimy w paseczki. Kapustę płuczemy w 4 litrach zimnej wody i otrzymujemy tak zwaną „ kwaśną wodę”. Około 1/3 kapusty wkładamy z powrotem do wody i gotujemy pół godziny (pozostałą kapustę można wykorzystać do przygotowania innych dań). Do gotującej się zupy wsypujemy kaszę i gotujemy aż zmięknie

Trzeci talerz
Schab pieczony w kapuście kiszonej 171

Składniki (na 1 porcję) - 2 plastry schabu (ok. 140 g), - 3 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 15 g), - ząbek czosnku, - cebula (ok.70 g), - ok. 150 g kapusty kiszonej, - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Plastry schabu delikatnie rozbijamy, marynujemy w łyżeczce oleju, wyciśniętym przez praskę czosnku, majeranku, szczypcie soli, pieprzu(...)podsmażamy. 2. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżeczce oleju. 3. Do cebuli dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną (jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, możemy ją wcześniej wypłukać), ziele angielskie, liść laurowy i dusimy kilka minut. 4. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry i skrapiamy łyżeczką oleju. 5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: połowę kapusty, plastry schabu, połowę kapusty i plastry ziemniaków. 6. Całość

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Mój bigos 99

kiszo nej jak i bigosu rodowitym B rytyjczykom , bardzo im smakowało co dobrze świadczy o naszej polskiej kuchni :)   Składniki: ( ilość jest różna, zależy ile mam w lodówce:)  kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik) kapusta biała (zazwyczaj średnia g ł ówka) kiełbasa cebula pieczarki przecier pomidorowy przyprawy ( przyprawa do dań z kap ustą, só l mor ska, pieprz z iołow(...)kapustę i przyprawiam (majerankiem , kminkiem - ziołami, pi eprzem, solą morską) ca łoś ć smaż ę kilka minut ciągle mieszając by nie przypalić .   W między czasie sprawdzam stopień kwaśności kapusty kiszonej, jeśli jest bardzo kwaśna przepłukuję zimną wodą odciskam kroję w między czasie w drugim mniejszym garnku rozgrzewam olej wrzucam jedną cebulę chwilę smażę i wrzucam pokrojoną kapustę kiszoną , przyprawiam

Na moim talerzu