Idealna również na zbliżające się święta Wielkanocne. Danie to zachwyciło moich domowników, więc jeśli lubicie białą kiełbasę to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Składniki: * ok. 800 g kiszonej kapusty * 5 szt. białej kiełbasy z szynki (użyłam Henryk Kania) * 6-7 suszonych grzybów * 2 liście laurowe * 3-4 ziela angielskie * pieprz do smaku * olej do przesmażenia kiełbasy * woda(...)zgotowania kapusty kiszonej Wykonanie: Grzyby namoczyć w szklance ciepłej wody. Następnie grzyby drobno pokroić. Kapustę kiszoną drobno poszatkować, przełożyć do garnka, zalać wodą i wodą po moczeniu grzybów. Dodać liście laurowe, ziela angielskie i odrobinę pieprzu. Kapustę dusić na małym ogniu, aż będzie miękka. Wylać gotową kapustę na sitko. Białą kiełbasę naciąć z obu stron. Przesmażyć na rozgrzanym oleju
Zrób to smaczniePierogi srokate - kuchnia podkarpacka Podkarpackie pierogi srokate przypadną do gustu wielbicielom kapusty kiszonej w delikatnym wydaniu. Farsz do pierogów przygotowany jest z obgotowanej kiszonej kapusty i twarogu. Pomijając skwarki, danie jest postne i lekkie. Kiszona kapusta jest wyczuwalna, ale po obgotowaniu jest miękka i niezbyt kwaśna, a twaróg sprawia, że całość ma delikatny smak. Nazwa pierogów zapewne pochodzi od dwukolorowego(...)farsz (podaję proporcje z oryginalnego przepisu, ale ponieważ kupowana kapusta zawiera dużą ilość płynu, który podwyższa wagę, warto użyć 1,5 kg kapusty zamiast 1 kg ): około 1 kg kapusty kiszonej 500 g białego sera (twarogu) Kawałek słoniny na skwarki. Pierogi srokate - kuchnia podkarpacka Kapustę kiszoną odciskamy, płuczemy i kroimy drobniej. W garnku zagotowujemy około 1 litra wody, dodajemy kapustę
Trzeci talerzDziś chciałabym Wam zaproponować smaczny dodatek do obiadu, a mianowicie zasmażana kapusta kiszona z wędzonym boczkiem i cebulą. Idealnie pasuje do ziemniaków i każdego rodzaju mięsa, począwszy od kotletów po różnego rodzaju pieczenie i mięsa duszone. Moja rodzinka zajada zawsze z apetytem :) Składniki: * 500 g kapusty kwaszonej z marchewką (użyłam Orzech ) * 1 nieduża cebula * 100 g boczku wędzonego(...)liście laurowe * 3 ziarna ziela angielskiego * 1 płaska łyżeczka cukru * niepełne pół łyżeczki soli * 5-6 ziaren pieprzu czarnego * 2 łyżki mąki pszennej * 4 łyżki masła Wykonanie: Odsączoną kapustę kiszoną drobno posiekać, przełożyć do garnka i zalać wodą tyle, by ta pokrywała w całości kapustę. Wsypać sól, cukier, dodać ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu czarnego. całość gotować około
Zrób to smacznieDługo chodziła za mną młoda kapusta kiszona. W sumie miałam na nią taką chętkę, że nie czekałam na przerobienie jej na surówkę i wcinałam kapustę samą. Teraz, kiedy pierwszy głód kapuściany został zaspokojony, był czas i na zrobienie surówki z młodej kapusty kiszonej. Do surówki dodałam jabłko, paprykę, marchewkę, natkę i koperek. Jeśli lubicie mocniejszy smak to dodajcie kminek(...)cebulkę czerwoną. Czasem klasyczna surówka, jest najlepsza a ta idealnie sprawdzi się zarówno do ryby, drobiu czy mięsa – taki klasyk w naszym domu. Print Surówka z młodej kapusty kiszonej window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Ingredients 300 g młodej kapusty kiszonej 1 średnia młoda marchewka 1/4 papryki 1 małe jabłko 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy natka, koperek do podania. Instructions
Mieszam w GarnkuPlacki ziemniaczane z kiszoną kapustą są równie smaczne jak upieczone bez kapusty. Są wyjątkowo smaczne, chrupiące o posmaku kiszonej kapusty. Jak dla mnie pyszne. SKŁADNIKI : 1,2 kg ziemniaków 300 g kiszonej kapusty beczkowej 1 cebula 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli pieprz do smaku olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce na małych oczkach, przekładamy na durszlak i lekko wyciskamy z nadmiaru soku. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i dobrze wyciskamy, następnie drobno kroimy. Do miski przekładamy starte warzywa, kiszoną kapustę, jajka, mąkę sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placki, aż się przyrumienią
Kulinarne Fantazje Mariolikapustą i odstawiamy do drugiego dnia dla przegryzienia smaków. My zwykle jednego dnia mamy na obiad smażone żeberka, drugiego lub jeszcze kolejnego żeberka duszone w kapuście. Nabierają zupełnie innego, niepowtarzalnego smaku. Smakują jak dobry bigos, a wystarczają tylko: żeberka i kapusta, no i trochę pieprzu do smaku. Składniki: - ok. 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych - ok. 1 kg dobrej kiszonej kapusty(...)garnku, zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut. Po ugotowaniu odlewamy wodę, do kapusty dodajemy 1-2 łyżki oleju kokosowego lub tłuszczu gęsiego, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Zamiast tłuszczu gęsiego lub oleju kokosowego można dodać do kapusty tłuszcz od smażonych żeberek. W garnku układamy warstwami kiszoną kapustę oraz żeberka. Pierwszą i ostatnią warstwę stanowią u mnie żeberka. Ja przed umieszczeniem
Smaczne Zdrowewszystkim :) Okres jesienny i zimowy to wzmożona konsumpcja kapusty kiszonej, przynajmniej u nas. Też tak macie ? Jak u większości u nas też królują łazanki. Pewnie każdy z Was pamięta ich wspaniały smak z dzieciństwa, a szczególnie z przedszkola hihi. To jedno z ulubionych dań każdego przedszkolaka, przynajmniej w naszych wspomnieniach. Ci z Was, którzy nie chodzili do przedszkola to zapewne(...)nich mówić swoim dzieciom: o to są łazanki jak u babci hehehe. Zobaczcie co stworzyliśmy. Przygotowujemy je od dawna i polecamy ten przepis gorąco. Wegetariańskie łazanki z pieczarkami, kapustą kiszoną i pestkami dyni (4-5 osób) Składniki: 1 opakowanie łazanek 10 średnich pieczarek 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1/2 szklanki pestek dyni 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa
vegetaniePrzepisów na łazanki jest bardzo wiele... są łazanki z białą kapustą, kiszoną,ba - nawet z papryką! Ja gotuję zawsze łazanki z kiszoną kapustą, boczkiem i pieczarkami - nie mam pojęcia czy jest to "poprawny" przepis... po prostu tak lubimy i taki smak mi odpowiada. Tak więc wykorzystuję: opakowanie makaronu łazanki 70 kg kiszonej kapusty 30 dkg boczku 50 dkg pieczarek(...)cebula liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Wykonanie: Makaron gotuję. W osobnym garnku gotuję poszatkowaną wcześniej kiszoną kapustę z dodatkiem liścia laurowego i kilku kulek ziela angielskiego. Na patelni podmażam pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony boczek, na końcu dorzucam pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażę kilka minut. Ugotowany makaron odcedzam, odcedzam także ugotowaną kapustę kiszoną. Teraz wystaczy połączyć wszystkie
Walijskie Pichcenieczyli "tłuczone" ziemniaki z dodatkiem innych składników. Pierwszą propozycją były tłuczone ziemniaki, czyli kliknij tutaj- Stamppot z czerwoną kapustą i marchewką z rodzynkami. Oryginalnie w Holandii dzisiejsze ziemniaki z kiszoną kapustą i boczkiem podaje się z holenderskiej wieprzową kiełbasą- rookworst (wędzona kiełbasa). Do polania podaje się nieodzownie bardzo brązowy, nie zagęszczany sos- jus, uzyskiwany z masła lub tłuszczu i resztek(...)pieczonego mięsa i zdeglazowaniu tego. No ale, wspominam o tym tylko tak na marginesie. Gotowy sos- jus, można kupić gotowy. Choć takie ziemniaki z kiszoną kapustą jadane są przez Holendrów przez cały rok choć najczęściej jesienią i zimą. U nas bigos gości chyba też częściej w chłodniejsze miesiące roku. Zamiast tradycyjnej kiełbasy, podałam dziś do tłuczonych ziemniaków z kiszona kapustą
Sztuka gotowania w/g SamiryUwielbiam je chyba w każdej odsłonie. Tym razem pokusiłam się i przygotowałam je w większej ilości jako szybki obiad do odgrzania następnego dnia. Łazanki przygotowałam z młodej jak i kiszonej kapusty mieszające je ze sobą. Tę wariację przygotowałam z kiełbasą. Było smacznie i przede wszystkim domowo. Łazanki z młodą i kiszoną kapustą Składniki: 500 g makaronu łazanki(...)kiełbasy śląskiej 1 duża białą cebula 1/2 główki kapusty białej 400 g kapusty kiszonej 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sól, pieprz Przygotowanie: Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy do miękkości. Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy dodająca pokrojoną w kostkę cebulę. Zarumieniamy. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i podduszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKolejny przepis na surówkę. Tym razem jest to surówka z kiszonej kapusty. Wystarczą jedynie trzy składniki, które razem dają prawdziwą eksplozję smaku. Moja ulubiona surówka z kiszonej kapusty jest banalnie prosta w wykonaniu. Pomijając wszelkie działania prozdrowotne, wzmacnianie odporności czy probiotyczne właściwości kiszonej kapusty, uwielbiam ją za orzeźwiający smak, który świetnie komponuje się z wieloma potrawami. Wykonanie tej surówki(...)prawdę chwila moment. Wielokrotnie do niej wracam, szczególnie w miesiącach jesienno-zimowych. Składniki na 4 porcje : 300g lekko odsączonej kiszonej kapusty 1 duża marchewka (jakieś 200g) 1 spore i soczyste jabłko (ok. 150g) Kapustę delikatnie odsączyć z nadmiaru soku (ale nie wyciskać) i posiekać na drobniejsze kawałki, przełożyć do miski. Marchew obrać ze skórki i zetrzeć z małych oczkach tarki
DietologKuchnia staropolska Polędwiczki wieprzowe zapiekane w kapuście kiszonej z pieczarkami, lubczykiem i rozmarynem! Dzisiaj kuchnia, która gości dość rzadko na moim stole, kuchnia naszej babci czy też prababci. Wymyśliłam sobie że zrobię polędwiczki wieprzowe pieczone w kapuście kiszonej, którą doprawię. Rozejrzałam się co mam w lodówce i tak powstało, pyszne danie. Bardzo takie jakby to dobrze ująć wiekowe heheh(...)wrażenie, że właśnie tak mógł wyglądać kiedyś odświętny stół, w jakimś domu na wsi bardzo dawno temu. Gruba gospodyni z białą zapaska na brzuchu wyciągała z dębowej beczki kapustę kiszoną, z dużego słoja suszone grzyby, zbierane późnym latem w okolicznych lasach i czarowała w kuchni, nadając daniu aromatu i smaku, poprzez dodatek ziół, takich jak majeranek, rozmaryn czy lubczyk
SMYKWKUCHNIDuszona kapusta kiszona z mięsem to duet perfekcyjny. Wprost idealne danie na jesienne i zimowe dni. To danie na pewno przypadnie do gustu wielbicielom pikantnych smaków. W przepisie specjalnie nie podaję ilości przypraw, ponieważ każdy z nas ma inny poziom tolerancji ostrości. U mnie w domu to danie jest naprawdę mocno pikantne, ale właśnie za to lubimy je najbardziej. Jest(...)genialna zarówno z chlebem, jak i za dodatkami ziemniaczanym np. pączkami. Jest łatwa w przygotowaniu, chociaż zajmuje to trochę czasu. Ale wierzcie mi naprawdę warto! Duszona kapusta kiszona z mięsem Składniki: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 1 słoik kapusty kiszonej (1 l) 2 papryczki chilli (można dodać więcej w zależności od ich ostrości) 6 liście laurowe 6 ząbki czosnku
PatiGotujeStaramy się odciąć od robienia zakupów gotowych produktów spożywczych, na tyle na ile to możliwe. Bo można kupić całkiem niezłą kiszoną kapustę (np. u nas w osiedlowym sklepiku), ale można też zrobić samemu. I do tego właśnie dążymy. Zresztą wszelakich nie-gotowych rzeczy też staramy się unikać, bo mamy swoje. Hodujemy sobie to i tamto w przydomowym ogródku. To znaczy(...)akurat jest zima więc piwo pijemy (właściwie to tylko ja) zamiast hodować, ale niedługo znowu zaczynamy :) Ale właściwie odbiegam od tematu. Bo tematem jest to, że Madzia postanowiła zrobić kiszoną kapustę, o której wspominałem. Idealna do obiadu, czy jako wypełnienie krokietów. Zresztą można ją w nieograniczony sposób wykorzystać. Tylko wasza wyobraźnia was ogranicza. Wieść gminna niesie, że kiszenie rzeczy wszelakich
Marder&Marder Manufactureznośne. Tak skupiałam się na tym, żeby to dobrze zrobić, że chyba przedobrzyłam. Ciężko ze zdjęcia wywnioskować co to jest, musicie mi wierzyć na słowo. To kaszanka pieczona z kiszoną kapustą. Nie jestem jakimś wielkim entuzjastą kaszanek, ale od czasu do czasu lubię zjeść taką pieczoną na grillu. Praktycznie w każdym sezonie grillowym pochłaniam przynajmniej jedną. Z chlebem i ogórkiem(...)połowę kiszonej kapusty, następnie wykładamy jedną kaszankę, doprawiamy majerankiem, solą (jeżeli kapusta nie jest bardzo słona) i świeżo zmielonym pieprzem. Kolejną warstwą jest cebula, później kapusta i znowu kaszanka. Całość posypujemy startą marchewką. Kaszankę dokładnie zamykamy i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypujemy poszatkowanym koperkiem. Artykuł Kaszanka pieczona z kiszoną kapustą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy