kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:21/357)

Kiszona kapusta po gruzińsku 161

Siedzę sobie i chrupię listek kiszonej kapusty. Tak po prostu, jako zdrową przekąskę. Problem w tym, że chęć schrupania kolejnego listka staje się powoli uzależnieniem;) Ta kapusta jest przepyszna! Ma obłędny kolor fuksji (hahaa, pasuje mi do bluzeczki) i smakuje cudownie. Znam ją pod nazwą kapusta po guryjsku (капуста по-гурийски, гурийская капуста) albo kapusta po gruzińsku. Podobnie(...)przypadku naszej, polskiej kiszonej kapusty - wariantów i przepisów jej przygotowania jest całe mnóstwo. Głownie dotyczą one dodawanych przypraw i warzyw, a także octu. Prawie wszystkie natomiast zawierają liście selera oraz ostrą papryczkę. Ogólnie na Kaukazie kiszone owoce i warzywa są bardzo popularne i nie ograniczają się jedynie do ogórków czy kapusty. Proces kiszenia polega na rozkładaniu się cukrów zawartych

Obiad gotowy
PYSZNE ŁAZANKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 107

Tradycyjne, pyszne łazanki z kapustą i grzybami. Przepis na klasyczne łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami. Łazanki z kapustą  z grzybami to takie typowo polskie danie, często podawane na wigilię. Łazanki przygotowuje się z kapusty kiszonej albo świeżej.  Najczęściej dodatkami do kapusty są grzyby leśne, pieczarki, przesmażony boczek, cebulka lub kiełbasa, a nawet mak. Jak zrobić łazanki(...)lodówce. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. Oto składniki i przyprawy na łazanki z kapustą i pieczarkami. Tradycyjne łazanki na obiad Składniki i przyprawy na łazanki: 500g kapusty kiszonej 1 cebula 7 średnich pieczarek 1 łyżka sosu sojowego pieprz czarny mielony i sól do smaku 2-3 łyżki smalcu lub oliwy makaron typu łazanki około 250g ( pół opakowania ) Przepis

Moja Książka Kucharska
Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą 134

miejscu w Europie na tak małym terytorium nie znajdziecie tak różnorodnej kuchni. Ja dzisiaj mam dla Was, również wielosmakową, wariację na temat kuchni szwajcarskiej. Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą W tym daniu połączyłam smaki, które kojarzą mi się właśnie z kuchnią szwajcarską. Kuchnią konkretną. Znajdziecie tu wołowinę oraz speck, którego wyjątkowy smak wymusza pojawienie się orzechów włoskich(...)czekolady! Tak. Czekolada też się tutaj znalazła, choć w niewielkiej ilości. Danie główne potrzebuje też dodatków. Tutaj dobrze sprawdzają się popularne w kuchni alpejskiej knedle z pieczywa i gotowana kapusta kiszona w mojej wersji. Mieszanina smaków ogromna, jednak uwierzcie, dobrana i przygotowana z iście szwajcarską precyzją. ;) Składniki na 4-6 porcji: Rolady szwajcarskie 6 plastrów wołowiny na zrazy

Pełny talerz
Zasmażana Kapusta Kiszona do Obiadu 50060

Witam serdecznie Propozycja na smaczną kapustę kiszoną zasmażaną do obiadu . Idealnie nadaje się jako dodatek do drugiego dania z mięsem lub innych potraw . Będziemy potrzebować : 500 g kapusty kiszonej 40 g masła 1 cebula (około 50 g) 30 g mąki pszennej 1 łyżeczka kminku szczyptę cukru sól do smaku woda Link do filmu z przygotowania : Zasmażana kapusta kiszona https://www.youtube.com/watch?v=zkBm1uQ_Ks8 Przygotowanie : Kapustę kiszoną przekładam do garnka bez soku ( kapusty nie płuczę ). Kapustę zalewam wodą tak żeby była przykryta , dodaję cukier i kminek . Garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem około 40 minut do miękkości kapusty . Gdyby woda wyparowała pod czas gotowania to dolewam . W międzyczasie cebulę kroję w drobną kostkę . Pokrojoną cebulę smażę na połowie masła tak żeby

Uwaga Babcia Gotuje
Biała kiełbasa pieczona w kapuście 112

zrobić białą kiełbasę zapiekaną w kapuście? Zaczniemy od kiszonej kapustyKapustę wrzuć na wrzątek i gotuj około 20 - 30 minut. Pieczarki pokrój w paski i podsmaż na maśle, aż się zrumienią. Zdejmij  z patelni grzyby i podsmaż pokrojoną cebulę i pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek.  Obgotowaną kapustę odcedź, wyłóż na patelnię z cebulą. Dodaj przyprawy i duś(...)zapiekana cebuli - sałatka wielkanocna z białą kiełbasą i jajkiem  Smacznego 🙂 Kiszona kapusta jak gotować? Moi drodzy często spotykam się z krytyką gdy wspominam aby kapustę obgotować. Bo to pozbawianie kapusty tego i tamtego, profanacja i w ogóle. I to po części racja, ale tyczy się kapusty kiszonej spożywanej na surowo. Taką do sałatek, surówek tylko odciskamy z nadmiaru soku

Dieta moja pasja
Kapusta zasmażana z kminkiem 242

Kiszona kapusta zasmażana z kminkiem to przepis prosty, stary i znany zapewne każdej polskiej gospodyni. Ile gospodyń tyle sposobów na zasmażaną kapustę, z kminkiem lub bez, na boczku, słoninie, maśle lub tylko na oleju. Natomiast dodatek kminku ma zbawienne działanie podczas spożywania ciężkostrawnych i tłustych potraw, a zasmażana kapusta nie da się ukryć do lekkostrawnych dań nie należy. A wyjątkowy(...)Smacznego. Chociaż zapewne wielu z Was nie da się do kminku przekonać i wybierzecie klasyczną wersję kapusty zasmażanej lub młodą kapustę z koperkiem , cebulą i zasmażką. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki 1 cebula 1-2 łyżeczki kminku 2 łyżki mąki pieprz mielony do smaku pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy tłuszcz do smażenia (u mnie olej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z kiszonej kapusty w zalewie 167

Surówka z kiszonej kapusty w zalewie... Nitki białej, kiszonej kapusty. Wiórki soczystej marchewki. Pióra ostrej cebuli. Całość zatopiona w zalewie. Pyszna surówka, zwłaszcza do smażonej ryby. Polecam! Składniki: 500 g kiszonej kapusty; 1 średnia marchewka; 1 średnia cebula;  Zalewa: 2 łyżki octu spirytusowego 10 %; 100 ml wody; 100 ml oleju; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżeczka soli; Dodatkowo: Pieprz

Gospodyni Miejska
Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty 91

u015bwie\u017cej i kiszonej kapusty","description":"Staropolski bigos mi\u0119sny z kapust\u0105 \u015bwie\u017c\u0105 i kiszon\u0105. Przepyszne danie jednogarnkowe z kapust\u0105 i kawa\u0142kami soczystego mi\u0119sa z \u0142opatki.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/bigos.jpg","recipeCategory":["Dania g\u0142\u00f3wne","Kuchnia Polska"],"recipeCuisine":[],"keywords":["bigos","bigos staropolski","kapusta","kapusta kiszona","\u0142opatka wieprzowa","\u0142opatka(...)u0142owa","mi\u0119so z \u0142opatki","\u015bwie\u017ca kapusta"],"datePublished":"2020-04-22T21:04:25+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"6","calories":"115 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient":["1\/2 kg bia\u0142ej kapusty","1\/2 kg kiszonej kapusty","300 g mi\u0119sa z \u0142opatki wieprzowej","300 g mi\u0119sa z \u0142opatki wo\u0142owej","50 g grzyb\u00f3w \u015bwie\u017cychlub

ProstePesto.pl
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I OGÓRKÓW KISZONYCH 353

Zapraszam na przepyszną i zdrową surówkę. Nam najbardziej smakuje podana do gulaszu po cygańsku (i nie przeszkadzają nam ogórki i w surówce i w sosie ;) ). Jeżeli

Przepisy Aleksandry
Soczysta surówka z kiszoną kapustą 121

Soczysta surówka z kiszoną kapustą Smaczny, zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu, który świetnie sprawdzi się szczególnie w sezonie zimowym. Prawdziwa bomba witaminowa!     Składniki: 0,5kg kapusty kiszonej (u mnie kapusta z marchewką) 1 jabłko 1/2 papryki czerwonej 1/2 pęczka zielonej pietruszki 1 niewielka marchewka 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej Sos: 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka płynnego miodu(...)sól, pieprz       *** Kapustę kiszoną kroimy na drobniejsze kawałki *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Paprykę kroimy w drobną kostkę *** *** Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z miodem i dodajemy trochę soli

Blog z Apetytem
Schab duszony w sosie z kiszonej kapusty i ogórków. 427

Kiedyś gotowałam schabowe w młodej słodkiej kapuście i bardzo mi smakowało to danie. Dziś postanowiłam zrobić je w wersji kwaśnej. Mięso dusiłam w kiszonej kapuście i ogórkach z dodatkiem marchewki, cebuli i ziół transylwańskich. Danie wyszło bardzo aromatyczne, a schabowe miękkie i soczyste. Schabowe w takiej wersji idealnie smakują z ziemniakami lub kluskami. Schab można zastąpić żeberkami i też będzie(...)pysznie. Potrawę można zagęścić mąką, ale to nie jest konieczne. Polecam! SCHAB DUSZONY W SOSIE Z KISZONEJ KAPUSTY I OGÓRKÓW. Składniki na 4 porcje: około 750 g schabu (8 plastrów) 1 cebula 250 g kiszonej kapusty 1 marchewka 250 g kiszonych ogórków sól pieprz czarny ostra papryka zioła transylwańskie (mieszanka) 2 liście laurowe 3 ziarenka pieprzu czarnego 3 ziarenka ziela

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Galicyjska kapusta z grochem i boczkiem – kuchnia podkarpacka 175

Galicyjska kapusta z grochem i boczkiem - kuchnia podkarpacka Na Podkarpaciu kapustę z grochem przygotowuje się zazwyczaj jako danie postne. Ugotowaną kapustę kiszoną łączy się z ugotowanym grochem, a na koniec dodaje się cebulę podsmażoną na maśle. Danie doprawia się jedynie solą i pieprzem. To bardzo proste smaki, ale też bardzo charakterystyczne. Kojarzą się z domową kuchnią, nierzadko babciną, a często(...)również ze świątecznym wigilijnym stołem. Odmianą dla tej prostej wersji jest kapusta kiszona gotowana z grochem i boczkiem. Boczek sprawia, że danie jest bardziej treściwe, a odrobina mąki i surowy starty ziemniak dodatkowo je zagęszczają. Tak przygotowaną kapustę podaje się z całymi ugotowanymi ziemniakami. Przepis pochodzi od pani Rozalii Jacek z Budziwoja (niegdyś wieś, od kilku lat dzielnica Rzeszowa). Został

Trzeci talerz
Jeszcze lepsze gołąbki: zapiekane z kapustą kiszoną i sosem pomidorowym [PRZEPIS] 114

Mamy dla was sprawdzony przepis na klasyczne gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym. Wiadomo, są pyszne, ale mogą być jeszcze lepsze, jeśli zapieczecie je z kapustą kiszoną. Lubimy gołąbki w każdym wariancie, ale klasyczne, z ryżem i sosem pomidorowym, zawsze będą dla nas numerem jeden. Zazwyczaj wychodzi ich tyle, że potem zostają do odgrzania. Można wtedy zapiec(...)wraz z sosem z dodatkiem kapusty kiszonej. Będą jeszcze pyszniejsze! Przepis na gołąbki Składniki: duża główka białej kapusty, dwie niepełne szklanki białego ryżu, kilogram mielonej wieprzowiny, 4 duże cebule, słoiczek koncentratu pomidorowego, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, mąka do zagęszczenia sosu, 400 gramów kapusty kiszonej. Zrób tak: w dużym garnku zagotuj wodę, z kapusty ściągnij pierwsze liście i włóż

Kulinarna Polska
Kapuśniak na żeberkach. Przepis krok po kroku. 155

łyżka suszonego majeranku pół łyżeczki kminku 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka kawałek selera 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 l wody 3 ziemniaki 300 g kiszonej kapusty sól, pieprz czarny natka pietruszki do posypania   Przygotowanie:   Żeberka podziel na mniejsze kawałki, najlepiej takiej wielkości aby potem zmieściły się w talerzu z zupą(...)dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, gotuj do miękkości, około 10-15 minut.   Następnie zawartość patelni podsmażonego pora i cebulę z przyprawami oraz poszatkowaną kapustę kiszoną. Jeżeli szukacie dobrej kapusty kiszonej, wytwarzanej tradycyjnymi metodami bez ulepszaczy to  TUTAJ macie link do tej uczciwej. Gotuj jeszcze 30 minut na małym ogniu

kuron.com.pl
Pierogi z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 205

Pierogi z kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka   Pierogi to jedno z obowiązkowych dań wigilijnych na podkarpackich stołach. U Lasowiaków pierogi z kapustą były i są szczególnie lubiane. Równie często przygotowuje się tu pierogi z kapustą kiszoną, jak i pierogi z kapustą słodką. Tajemnicą smaku tych wyjątkowych pierogów jest sposób przyrządzania kapusty – taki sam w przypadku obu rodzajów farszu. Aby kapusta(...)używa się oleju lub masła. Jeśli są to inne okazje, kapustę podsmaża się na smalcu. Dzisiejszy przepis pochodzi z Cmolasu, miejscowości położonej pomiędzy Kolbuszową i Nową Dębą. Pierogi z kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki oleju ½ łyżeczki soli około 1 szklanki gorącej wody Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula

Trzeci talerz