Surówka zdrowia z kiszonej kapusty Wiadomo wszystkim że kiszona kapusta jest bardzo zdrowa , jak zresztą wszystkie kiszonki . Zawiera mnóstwo dobrych bakterii i witamin , które wspomagają nasz układ trawienny i odpornościowy . Układ trawienny, może nawet dostać turbo jeśli zafundujemy mu szklaneczkę soku z kapustki Czasem ten aspekt bywa użyteczny , nie polecam jednak podawać tego soku w dzbanku do obiadu , no chyba(...)prosta i pyszna . Nie jest to odkrycie ale warto czasem odkopać stare dobre przepisy , żeby się nie kurzyły w kąciku tylko służyły naszym domownikom i nam Składniki : dwie garści kiszonej kapusty z marchewką ( najlepiej własnej ) 1 czerwona cebulka 1 czerwone słodkie jabłko 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego lub lipowego pieprz do smaku Kapusta do tej surówki musi
Ogrodnik w podróżyniej często wracała. Niestety wolnymi krokami nadchodzi już jesień więc warto wypróbować rozgrzewające przepisy. Na 3 porcje potrzebujemy 400 g białej kapusty 150 g kiszonej kapusty 2 kostki bulion wołowy 2-3 sztuki kiełbasy śląskiej lub innej 2 łyżki koncentratu pomidorowego garść suszonych grzybów 1 łyżka miodu 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz olej(...)smażenia Kapustę poszatkować, włożyć do garnka zalać 3/4 litrem wody i gotować do miękkości wraz z kostkami wołowymi, suszonymi grzybami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Kapustę kiszoną ugotować w osobnym garnku w 0,5 litra wody. Wody po ugotowaniu nie wylewać! Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju. Do ugotowanej kapusty dodać ugotowaną kiszoną kapustę
Jadło i czytadłokruche babeczki wypełnione farszem z kiszonej kapusty schowanej pod grzybową kruszonką. Doskonała przekąska na każdą okazję, zarówno jako dodatek do czerwonego barszczu, jak i jako samodzielna przekąska. Możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do przygotowania tych tartaletek można także wykorzystać pozostałości wigilijnej kapusty z grzybami lub grochem. Tartaletki z kiszoną kapustą i grzybową kruszonką Składniki: Ciasto(...)łyżeczki soli Farsz: 1) 200 g kiszonej kapusty 2) duża cebula 3) 1/3 szklanki oleju + olej do smażenia 4) sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę kiszoną umieszczamy w garnku i zalewamy olejem (1/3 szklanki), dodajemy odrobinę wody i gotujemy
Na kulinarnym poligoniesałatce z jajkiem, groszkiem i jabłkiem. W innych formach odmawia konsumpcji pora. Jednak tym razem surówka została spałaszowana w całości. Po raz pierwszy robiłam, niecodzienne jak dla mnie zestawienie kapusty kiszonej z porem. I wiecie co, na pewno powtórzę tą surówkę nie raz. Kapusta idealnie łagodzi ostrość pora, i samego pora praktycznie tu nie czuć. Jeśli dorzucimy do tego jeszcze(...)dodajemy 1 łyżkę oliwy I macie w skrócie przepis na tą pyszniastą surówkę. A Wy jak robicie pora? Solicie go przed łączeniem z innymi warzywami? Drukuj Surówka z kapusty kiszonej i pora Składniki 200 g kapusty kiszonej 1 średni por 1 niewielkie jabłko 1 średnia marchewka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania Pora myjemy i kroimy na drobne
Mieszam w Garnkuinnym ulubionym mięsem. Danie to jest bardzo szybkie i proste do przygotowania. Najlepsze danie na nadchodzącą wiosnę. Wtedy kapusta biała jest najlepsza i w miarę w dobrej cenie. Do tego dania możemy używać kapusty świeżej jak i kapusty kiszonej. Jest bardzo dużo różnych przepisów. Ja jednak zazwyczaj używam kapusty kiszonej. Jest to ulubiony dodatek do obiadów dla całej mojej rodziny(...)Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki : 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 3 łyżki mąki Podsmażony boczek 2 szklanki bulionu (może być woda) Majeranek Słodka papryka Sól, pieprz Opis przygotowania: Na początku kapustę kiszoną odsączamy z nadmiaru soku. Wrzucamy ją do garnka. Następnie zalewamy ją bulionem bądź wodą. Dodajemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneMłoda kapusta połączona z kapustą kiszoną oraz lekko pikantnymi kiełbaskami stworzyła rewelacyjny w smaku letni bigos. Bigos z młodej kapusty Pikantne kiełbaski , o których mowa to kiełbaski debreczyńskie . Te kiełbaski do kupienia są nie tylko na Węgrzech, znaleźć je można też w sklepach w Polsce. Kiełbaski debreczyńskie mają w sobie oczywiście paprykę, są lekko pikantne w smaku a swoją konsystencją(...)charakterem przypominają nieco kiełbasę zwyczajną. Kiełbaski połączyłam z świeżą, młodą kapustą oraz z racji na fakt, iż jest to bigos użyłam także kapusty kiszonej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania bigosu. 55 dkg kapusty kiszonej
mecooksoleju do ciasta+olej do smażenia Farsz: - 80 dag mięsa wieprzowego, np. z łopatki; - garść grzybów suszonych; - 2 duże cebule; – 2 marchewki, 1 pietruszka; – 3,5 kg kiszonej kapusty; - 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego; pieprz, sól Dodatkowo: – jajka, bułka tarta Wykonanie: Składniki na naleśniki zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji, smażyć naleśniki. Mięso, marchewkę i pietruszkę(...)zalać zimną wodą, NIE PRZYPRAWIAĆ, gotować do miękkości mięsa, mi zajęło to około 2 godziny. Kapustę kiszoną wypłukać jeżeli jest mocno kwaśna, zalać wodą, dodać listki laurowe i ziele angielskie, gotować około godziny-półtora. Odcedzić. Cebulę posiekać, przesmażyć na złoty kolor. Wszystkie składniki na farsz przepuścić przez maszynkę do mięsa, wymieszać. Ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Na naleśniki nakładać porcję
dom-agi.plmojprzepisna.pl | Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem Mój mąż w tym roku postanowił zrobić kiszoną kapustę. Za aprowizację odpowiedzialna byłam ja, tj. kupiłam 50 litrową beczkę, kapustę, marchew, jabłka, kmin. Mąż kupił szatkownicę i przygotował kapustę do kiszenia. Jeżeli macie wątpliwości, czy robić, czy nie, to zdecydowanie robić, ponoć jabłka z tej kapusty są obłędne, jak i sama(...)beczce, przykrytą talerzem i obciążona kamieniem, lub przełożyć do słoików i zawekować. Taka kapusta idealnie nadaje się do jedzenia na surówki oraz do bigosu czy kapuśniaku. Smacznego! Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='30 kg kapusty białej 150 gr kminku
moj przepis naŁazanki możecie przygotowywać sami, ale obecnie na rynku dostępne są już takie makarony, i ja z tego dobrodziejstwa korzystam. Składniki: * 500 g makaronu łazanki, u mnie Lubella * 500 g kiszonej kapusty * 2 garści suszonych grzybów * 150 g pieczarek * 1 cebula * 1 kopiasta łyżka śmietany 18% * 1 płaska łyżka mąki pszennej * olej rzepakowy do smażenia * sól, pieprz * majeranek Wykonanie: Grzyby ugotować(...)wodzie, odcedzić - pozostawić płyn z gotowania grzybów. Ugotowane grzyby pokroić w mniejsze kawałki, ale nie siekać zbyt drobno. Kiszoną kapustę przed ugotowaniem spróbować, i jeśli jest mocno kwaśna - wypłukać w zimnej wodzie. Wypłukaną kiszoną kapustę zalać wodą - gotować 1 godzinę. Ugotowaną kapustę odcedzić i pokroić. Pieczarki oczyścić, pokroić w pół plastry. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju
kolorowotorcikowosmak pierogów, przy czym w dużej mierze sprowadza się do tego jak bardzo lubimy (lub nie) kwaśny smak farszu. Ja jestem zwolennikiem pewnej przewagi smaku „słodkiego” – stąd kapusta kiszona jest w mniejszości i dokładnie ją odciskam, choć czasami dolewam jeszcze część wody z kapusty podczas duszenia warzyw. Natomiast w każdym przypadku smak farszu powinien być dość wyrazisty, gdyż łączymy(...)Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami leśnymi - uniwersalne i popularne danie doskonałe o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób / na ok. 40 pierogów) 150g kiszonej kapusty 250g świeżej słodkiej kapusty 15g suszonych leśnych grzybów 1 mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 2-3 łyżki oleju
Kulinarna Pokusabułeczki drożdżowe. Podane z łazankami to następne tradycyjne danie wigilijne. Po przepis zapraszam w nstępnym poście. O smaku tak prostego dania stanowią oczywiście składniki, dlatego zadbaj o dobrą kiszoną kapustę (nie kwaszoną!) i dobrej jakości suszone grzybki. Najlepsza jest oczywiście domowa kiszona kapusta, a przepis znajdziesz tutaj . Kapustę przygotowuję bez zasmażki. Moim zdaniem jest absolutnie zbędna. Oto moja smaczna(...)wersja tego popularnegp dania! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 40-50 g suszonych grzybków (u mnie podgrzybki) 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki oleju/masła ghee sól, pieprz 2-3 listki laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego około 10 wędzonych śliwek 1 łyżeczka kminku - opcjonalnie 1 szklanka wody Przygotowanie: grzyby zalać szklanką gorącej wody i odstawić. Na jak długo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!u017ceczka cukru\r","100 g mas\u0142a\r","szczypta soli\r","jajko do smarowania\r","przyprawy do posypania(opcjonalnie)\r","\r","Farsz\r","2 Cebule\r","0,5 kg kapusty kiszonej\r","2 li\u015bcie laurowe\r","3 ziarenka ziela angielskiego\r","100 g suszonych grzyb\u00f3w\r","3 \u0142y\u017cki mas\u0142a klarowanego\r"],"name":"Paszteciki dro\u017cd\u017cowe(...)świeżych drożdży 3 żółtka 200 ml mleka 1 łyżeczka cukru 100 g masła szczypta soli jajko do smarowania przyprawy do posypania(opcjonalnie) Farsz 2 Cebule 0,5 kg kapusty kiszonej 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 100 g suszonych grzybów 3 łyżki masła klarowanego Sposób przygotowania Ciasto Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki oraz cukier. Odstawiamy
Mieszam w Garnkudomowym, rodzinnym obiadem, zaś duszona kapusta to dla mnie smak świąt. Nic dziwnego, że tytułowa potrawa jest idealna właśnie na grudniowy obiad – nawet ten świąteczny. Najlepsze żeberka w kiszonej kapuście wcale nie wymagają dużo zachodu. Danie przygotowuje się podobnie jak bigos – wystarczy tylko dodatkowo obsmażyć mięso. Ja najbardziej lubię je z piekarnika, ale można je także dusić. Słodko(...)grzanie góra-dół bez termoobiegu). Wykładamy połowę kapusty do przykrywanego naczynia żaroodpornego. Układamy żeberka i przykrywamy pozostałą kapustą. Polewamy całość bulionem i połową szklanki wody z moczenia grzybów. Zamykamy naczynie lub szczelnie okrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika – pieczemy 1 godzinę 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę, odsuwamy kapustę z żeberek i dopiekamy jeszcze całość
Poezja smakuKapusta kiszona z grochem to w naszym domu danie nie tylko na wigilijny stół. Jemy je bardzo często, bo nam zwyczajnie bardzo smakuje. A co więcej, wspaniale się wekuje/mrozi, a tym samym rozwiązuje dla mnie problem pod tytułem “Co dziś na obiad?”. Jest to szczególnie przydatne w okresach, gdy moja nieuleczalnie chora Córcia źle się czuje i wymaga mojej niepodzielnej(...)danie na pewno świetnie się sprawdzi także u Was – koniecznie wypróbujcie! Polecam Składniki: Groch: 2 szklanki surowych połówek grochu 3 szklanki wody 2 liście laurowe Kapusta: 1 kg kapusty kiszonej (bez soku) 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 6 szklanek zimnej wody Dodatkowo: 5 łyżek dobrego koncentratu pomidorowego 2 łyżki
Lamarida.plmojprzepisna.pl | Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem Mój mąż w tym roku postanowił zrobić kiszoną kapustę. Za aprowizację odpowiedzialna byłam ja, tj. kupiłam 50 litrową beczkę, kapustę, marchew, jabłka, kmin. Mąż kupił szatkownicę i przygotował kapustę do kiszenia. Jeżeli macie wątpliwości, czy robić, czy nie, to zdecydowanie robić, ponoć jabłka z tej kapusty są obłędne, jak i sama(...)ciężkiego tak aby kapusta nie wypływała na wierzch, nie można zamknąć szczelnie wieka. Po około 2 tygodniach kapusta już może się ukisić, wówczas można ją trzymać w beczce, przykrytą talerzem i obciążona kamieniem, lub przełożyć do słoików i zawekować. Taka kapusta idealnie nadaje się do jedzenia na surówki oraz do bigosu czy kapuśniaku. Smacznego! Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką
moj przepis na