kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:38/357)

Krokiety z kapustą i pieczarkami 151

Delimano Stone Legend i więcej zdjęć samego produktu, który okazał się być naprawdę niezły. Życzę smacznego i zapraszam do sprawdzenia przepisu, jak i mojej opinii. Składniki Farsz 1 kg kapusty kiszonej 1 średnia cebula 200 g pieczarek 200 g boczku wędzonego 1 łyżka masła klarowanego Sól, pieprz Naleśniki 2,5 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody 2 szklanki mleka Szczypta(...)sody oczyszczanej Sól Olej do smażenia Panierka 2 jajka 1 łyżka stołowa mleka Bułka tarta Sól, pieprz Olej do smażenia Przygotowanie Farsz Kapustę kiszoną zalać zimną wodą i gotować około 15 minut do miękkości. Odcedzić na durszlaku. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, oczyszczone pieczarki kroimy w drobne plasterki i wszystko razem podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym

Programista w kuchni
Krokiety z kapustą i pieczarkami 180

Delimano Stone Legend i więcej zdjęć samego produktu, który okazał się być naprawdę niezły. Życzę smacznego i zapraszam do sprawdzenia przepisu, jak i mojej opinii. Składniki Farsz 1 kg kapusty kiszonej 1 średnia cebula 200 g pieczarek 200 g boczku wędzonego 1 łyżka masła klarowanego Sól, pieprz Naleśniki 2,5 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody 2 szklanki mleka Szczypta(...)sody oczyszczanej Sól Olej do smażenia Panierka 2 jajka 1 łyżka stołowa mleka Bułka tarta Sól, pieprz Olej do smażenia Przygotowanie Farsz Kapustę kiszoną zalać zimną wodą i gotować około 15 minut do miękkości. Odcedzić na durszlaku. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, oczyszczone pieczarki kroimy w drobne plasterki i wszystko razem podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym

Programista w kuchni
Bigos tyrolski (Crauti alla tirolese) 151

chcia ł am przenieść się kulinarnie z Polski do Południowego Tyrolu, skąd pochodzi bigos tyrolski, główny dodatek wielu potraw w tamtym regionie geograficznym.  Głównym składnikiem bigosu jest kapusta kiszona i boczek wędzony, których smak podkręca dodatek liści laurowych i owoców jałowca.  Realizacja przepisu jest dość prosta, nie wymaga specjalnych składników, musimy się skupić tylko na długim gotowaniu bigosu(...)małym ogniu.  Jeżeli jesteście ciekawi, jak smakuje bigos w wersji tyrolskiej, serdecznie polecam dzisiejszy przepis! SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 250 g w ę dzonego boczku 1 l bulionu mięsnego 2 cebule 2 łyżki mas ł a 2 łyżki oleju 3 listki laurowe 5-7 owoców ja ł owca s ó l, pieprz, cukier **** INGREDIENTI 1 kg di crauti

La grande e la piccola cuoca
Słodka tarta z kapustą kiszoną, dynią i cynamonem 201

słodka :) Połączenie początkowo może wydawać się dziwne, ale czy ktoś z Was nie jadł surówki z kiszonej kapusty i słodkich jabłek? Wszystko da się połączyć, tylko trzeba zrobić to umiejętnie :) Na warsztatach przeprowadzonych w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, o których pisałam Wam tu –>KLIK przygotowywaliśmy słodkie torciki z musem dyniowym i kiszoną kapustą. Dziś przedstawiam Wam moją(...)minutach po tarcie zostały tylko okruszki. Kto się odważy spróbować? :) kruche ciasto: 200 g mąki 100 g masła 20 g cukru trzcinowego szczypta soli jajko nadzienie: 400 g kapusty kiszonej laska cynamonu łyżka miodu sól, pieprz mus dyniowy: 300 g puree z dynii 40 ml śmietanki 30% 25 g masła łyżka miodu płaska łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól

Mienta blog
Kwasówka grzybowa – kuchnia podkarpacka 310

Kwasówka grzybowa - kuchnia podkarpacka Kwasówka to rodzaj polewki na bazie kwasu z kiszonej kapusty, zabielanej żółtkami i odrobiną śmietany. Ma szczególne właściwości uzdrawiające. Szczególnie uzdrawia kaca, ale dobrze też wpływa na odporność i trawienie :) Zupa ma zdecydowanie kwaśny smak, z lekką grzybową nutą. Swoją przyjemną konsystencję i kolor zawdzięcza natomiast śmietanie i żółtkom. W kuchni podkarpackiej można spotkać wiele odmian(...)popularne są kwasówki na bazie wywarów z mięsa drobiowego lub wołowego. Bieszczadzka, a konkretniej łemkowska, odmiana kwasówki nazywa się kysełycia. Przygotowuje się ją na wywarze wołowym, z kwasem z kiszonej kapusty i z suszonymi grzybami, ale zabielana jest śmietaną z mąką. Kwasówkę podajemy solo, lub z gotowanymi ziemniakami. W różnych regionach podawana bywa też z innymi dodatkami, np. kaszą gryczaną

Trzeci talerz
Fuczki 128

Fuczki to placki z kiszonej kapusty, wywodzące się z kuchni bieszczadzkiej. O ich istnieniu dowiedziałam się jakiś czas temu i bardzo mnie one zaintrygowały. Długo się zbierałam do ich zrobienia, bo nie do końca dowierzałam, że mogą być smaczne. A teraz akurat miałam kapustę kiszoną, więc stwierdziłam, że w końcu trzeba się przekonać jak te fuczki smakują. Muszę przyznać(...)mogą z powodzeniem być jedną z dwunastu potraw na wigilijnym stole, bo smakiem przypominają mi trochę pierogi z kapustą i grzybami mojej mamy. Na pewno jednak zagoszczą w moim menu na stałe. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g kapusty kiszonej 1 jajko 3/4szkl. mąki tortowej 0,5szkl. mleka sól, pieprz szczypta majeranku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób

Waniliowe Improwizacje
Pierogi wiejskie 148

Pierogi wiejskie Cieniutkie, maślane i delikatne ciasto pierogowe wypełnione pysznym farszem z kapustą kiszoną, wędzonym boczkiem, ziemniakami i cebulką. Coś pysznego! Polecam     SKŁADNIKI: Składniki na ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki + mąka do podsypania 1 jajko sól i pieprz Składniki na farsz: 250g kapusty kiszonej z marchewką 200g ugotowanych ziemniaków 100g wędzonego boczku(...)troszkę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy farsz. Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości *** *** Wędzony boczek oraz cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano *** *** Następnie dodajemy

Blog z Apetytem
Bigos z młodą kapustą i żurawiną 157

warto zrobić. Można zrobić go na zasadzie porządków w lodówce bądź też celowo lub tak zwyczajnie gdy mamy na niego ochotę. W lodówce czekała w swojej kolejce młoda mała kapusta, kiszoną posiadam własną i tak to się zaczęło. Chciałam coś zmienić. Tak powstał bigos z żurawiną i pomidorami z puszki. Wyszło smacznie. Składniki: 1 mała młoda kapusta Kiszona kapusta – słoik(...)ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do kapusty. Szynkę kroimy w słupki, również umieszczamy w bigosie. Podlewamy bulionem ( można wykorzystać bulion z kostki ). Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy kapustę kiszoną i pomidory z puszki. Całość doprawiamy pieprzem ( na ogół nie potrzeba soli ). Na koniec dodajemy garść suszonej żurawiny. Gotujemy wolno. Jak wiadomo bigos im dłużej gotowany tym lepszy

Smaki Ewy
Bigos “Pan Tadeusz”. Nie ma lepszego przepisu 2551

trzykrotnym wiwatem, Zbrojni łyżkami, biegą i bodą naczynie, Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie, Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów Wre para, jak w kraterze zagasłych wulkanów. Kapusta kiszona, mięso i ogień, właściwie niewiele więcej trzeba, aby przygotować najwspanialszy bigos. Sprawdziliśmy wiele przepisów, radziliśmy się starych kucharek, z niejednego gara jedliśmy i od lat robimy go właśnie(...)Lepszego po prostu nie ma. Przepis na bigos Składniki: 4 duże cebule, 1,5 kilograma dobrej kapusty kiszonej, 500 gramów wołowiny gulaszowej (najlepsza będzie pręga), 500 gramów wieprzowiny (dobrze sprawdzi się łopatka, raczej nie szynka), 300 gramów dobrej kiełbasy (może być różnego rodzaju), 300 gramów boczku wędzonego, 3 garście suszonych grzybów, garść śliwek wędzonych (nie kalifornijskich), dwie czubate łyżki papryki

Kulinarna Polska
Tradycyjne dania kuchni polskiej – są po prostu pyszne! 117

potrawy Pomysł na bigos staropolski Jednym z najbardziej popularnych dań w Polsce jest bigos staropolski. To bardzo prosta i niezwykle dobra potrawa, którą Polacy najczęściej spożywają na Wigilię. Dodatek kiszonej kapusty, grzybów i mięsa sprawia, że bigos jest sycący, pachnący i treściwy. Żaden prawdziwy Polak nie przejdzie obok niego obojętnie! Składniki: 400 g karkówki albo szybki wieprzowej 200 g karkówki(...)wołowej 200 g wędzonej kiełbasy 150 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg świeżej kapusty 2 śliwki wędzone 2 średnie cebule liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, jałowiec, majeranek, kolendra, rozmaryn olej smalec miód rzepakowy lub gryczany koncentrat pomidorowy Połam grzyby na niewielkie kawałeczki, zalej wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia. Ugotuj je później

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tradycyjny zakwas z buraków 105

mące żytniej. W średniowieczu znano tylko liściastą odmianę buraków, a duże bulwy sprowadziła dopiero królowa Bona Sforza (1494 – 1557) w epoce renesansu. Wtedy pieczono je albo dodawano do kapusty kiszonej. Na początku XIX wieku rozpowszechnił się barszcz z zakwasu z buraków, a ten mączny zaczęto dla rozróżnienia nazywać barszczem białym.  Zakwas z buraków można robić nie tylko(...)Danie Dodatki, Kiszonki Kuchnia Polska Czas przygotowania 1 hour Porcje 4 litry Autor smakowitehistorie.com Składniki 2 kg buraków 1 główka czosnku 3-4 łyżki soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego sól kamienna niejodowana przegotowana woda Sposób przygotowania Do kiszenia buraków będziesz potrzebować kamionkowego garnka lub dużego szklanego słoja. Wyparz go dokładnie

smakowitehistorie.com
Tradycyjny zakwas z buraków 109

mące żytniej. W średniowieczu znano tylko liściastą odmianę buraków, a duże bulwy sprowadziła dopiero królowa Bona Sforza (1494 – 1557) w epoce renesansu. Wtedy pieczono je albo dodawano do kapusty kiszonej. Na początku XIX wieku rozpowszechnił się barszcz z zakwasu z buraków, a ten mączny zaczęto dla rozróżnienia nazywać barszczem białym.  Zakwas z buraków można robić nie tylko(...)Danie Dodatki, Kiszonki Kuchnia Polska Czas przygotowania 1 hour Porcje 4 litry Autor smakowitehistorie.com Składniki 2 kg buraków 1 główka czosnku 3-4 łyżki soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego sól kamienna niejodowana przegotowana woda Sposób przygotowania Do kiszenia buraków będziesz potrzebować kamionkowego garnka lub dużego szklanego słoja. Wyparz go dokładnie

smakowitehistorie.com
Fuczki czyli placki z kapusty kiszonej, bez mąki pszennej, keto 289

Fuczki to tradycyjne podkarpackie placki z kapusty kiszonej, tutaj w wydaniu niskowęglowodanowym bez mąki pszennej. Zwykle przyprawiane są zarówno cząbrem jak i kminkiem oraz podawane z gęstą śmietaną. Jak dla mnie idealnie pasuje do nich również majeranek i kolendra, a do podania sos tatarski. Po usmażeniu są lekko chrupiące i według mnie stanowią świetny zamiennik placków ziemniaczanych. Przepis na fuczki(...)mieszamy, dodajemy kapustę i ponownie mieszamy do połączenia składników. Na rozgrzanym oleju smażymy dość cienkie placki dopóki się nie zarumienią, po czym obracamy na drugą stronę. Fuczki podajemy na ciepło polane śmietaną , sosem tatarskim lub innym sosem wedle uznania. Zobacz również pozostałe przepisy na wegetariańskie placki i kotlety lub przepisy keto ! Artykuł Fuczki czyli placki z kapusty kiszonej, bez mąki

WegePrzepis
Makaron à la łazanki z kapustą 87

fryturą. Makaron ugotować, przecedzić, zmieszać z tą kapustą; włożyć to wszystko do rondla, wysmarowanego masłem i osypanego tartą bułeczką, wstawić do pieca i piec pół godziny. A może deser? Na słodko idealny będzie austriacki cesarski omlet KAISERSCHMARRN Print Makaron à la łazanki z kapustą Łazanki – sycąca potrawa z makaronu i kapusty kiszonej, może być ciekawą odmianą rodzinnych obiadów. Danie Obiad(...)minutes Porcje 4 Autor smakowitehistorie.com Składniki 1 opakowanie makaronu 500 g. kiszonej kapusty 250 g. pieczarek 1 szt. marchewka 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki sosu sojowego przyprawy sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania W dużym garnku zalałam wodą kapustę kiszoną (można ją wcześniej posiekać, ale nie trzeba), dobrze przyprawiłam, dodałam liść laurowy i ziele

smakowitehistorie.com
Makaron à la łazanki z kapustą 97

fryturą. Makaron ugotować, przecedzić, zmieszać z tą kapustą; włożyć to wszystko do rondla, wysmarowanego masłem i osypanego tartą bułeczką, wstawić do pieca i piec pół godziny. A może deser? Na słodko idealny będzie austriacki cesarski omlet KAISERSCHMARRN Print Makaron à la łazanki z kapustą Łazanki – sycąca potrawa z makaronu i kapusty kiszonej, może być ciekawą odmianą rodzinnych obiadów. Danie Obiad(...)minutes Porcje 4 Autor smakowitehistorie.com Składniki 1 opakowanie makaronu 500 g. kiszonej kapusty 250 g. pieczarek 1 szt. marchewka 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki sosu sojowego przyprawy sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania W dużym garnku zalałam wodą kapustę kiszoną (można ją wcześniej posiekać, ale nie trzeba), dobrze przyprawiłam, dodałam liść laurowy i ziele

smakowitehistorie.com