Klasyczne żeberka z młodą kapustą to klasyczne danie polskiej kuchni. Żeberka w aromatycznym ciemnym sosie i delikatna w smaku młoda kapusta. Przepis na to danie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!daję się jednak! W czwartek nareszcie udało mi się oderwać od komputera i zjadłam obiad pierwszy raz od 1,5 tygodnia. Były nim fuczki - niezwykle sycące, bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty. Polecam dodać do nich Wasze ulubione bardzo aromatyczne przyprawy, by zdominowały zapach kapusty poddanej obróbce termicznej. Podczas smażenia koniecznie włączcie pochłaniacz zapachów, czy wentylator i otwórzcie(...)okna 😂 Składniki (na 4 placki o średnicy 18 cm): szklanka (250 ml) mąki uniwersalnej jajko 0,5 szklanki mleka 0,25 szklanki wody (np. soku z kiszonej kapusty) 300 g kapusty kiszonej pół łyżeczki mielonej kozieradki łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonego kminku łyżeczka suszonego majeranku olej do smażenia Mąkę wymieszać z jajkiem, mlekiem i wodą jak na naleśniki
Weekendy w domu i ogrodziewędzonych śliwek ok 3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 500 g wołowiny (antrykot lub rostbef) 1,5 - 2 kg wieprzowiny (łopatka ) ok 300 g kiełbasy jałowcowej 1.5 kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1 l wody ok 8 łyżek sosu sojowego 400 ml pomidorów z puszki 3 duże cebule 2 kwaśne jabłka 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżeczki ziaren(...)namoczone śliwki razem z winem i namoczone grzyby razem z wodą w której się moczyły, dolewamy pozostałe wino, przykrywamy i gotujemy aż kapusta zmięknie, ok 15 minut 9. Kiszoną kapustę płuczemy pod bierzącą wodą, odsączamy 10. Cebule drobno siekamy, na patelni rozgrzewamy olej i 2 łyżka masła, podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pomidory z puszki i kiszoną kapustę, podsmażamy całość
Słodki KompromisSurówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka to klasyk kuchni polskiej. W moim domu rodzinnym była obowiązkowym dodatkiem do ryby, serwowanej w piątek na obiad. Lubię do niej dodawać kminek, który wspomaga nasze trawienie, ale jeśli nie przepadacie zanim, możecie go pominąć. Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka to bomba witaminowa, pełna witaminy C. Zadba o naszą odporność, szczególnie(...)potrzebną w sezonie jesienno-zimowym. Po inne przepisy na surówki zapraszam tutaj. The post Surówka z kiszonej kapusty appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaCzas czytania: 3 min Barszcz czerwony z uszkami to Polska tradycyjna zupa wigilijna . Najczęściej podajemy ją właśnie z uszkami lub pasztecikami z farszem przygotowanym z suszonych grzybów i kiszonej kapusty. Wariacji na temat barszczu jest tak wiele, że trudno to zliczyć. Dziś prezentuję moją wersję i muszę przyznać, że jest to jedna z moich ulubionych zup. Przygotowana na bulionie warzywnym(...)miód do smaku majeranek opcjonalnie Składniki na ciasto 350 g mąki pszennej około 150 ml gorącej wody 1 średnie jajko 1 szczypta soli Składniki na farsz 600 g kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku sól do smaku pieprz do smaku Instructions Przygotowanie uszek Z mąk i, jajka i wody, szybko zagnieść gładkie, elastyczne ciasto
SprawdzonaKuchnia.plPierogi z kiszoną kapustą, aromatycznymi grzybami i śliwkami suszonymi, które wnoszą ciekawy, słodkawy smak. Bardzo smaczne danie na wigilijny stół. 500 g kiszonej kapusty 1 cebula 200 g pieczarek 1 garść suszonych grzybów leśnych 50 g śliwek suszonych 1 łyżka miodu prawdziwego płynnego sól pieprz czarny majeranek olej rzepakowy Sem Co olej rydzowy Sem Co CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki(...)momentu wypłynięcia. Podawać gorące polane np olejem rydzowym lub rzepakowym. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania wegetariańskie , Dania z grzybami , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: grzyby leśne , kapusta kiszona , pieczarki , śliwki
https:KKuchniaMniamTradycyjna i dobrze wszystkim znana surówka z kiszonej kapusty. Tym razem wzbogacona o tartą marchewkę, pokrojoną w kosteczkę paprykę konserwową oraz szczypiorek i kminek. Prosta, minimalistyczna i bardzo zdrowa. Podajemy ją jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę. Jakość kiszonej kapusty, jak i marynowanej papryki ma ogromny wpływ na smak surówki. Dobrze więc mieć własną, od znajomych(...)sklepu. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 salaterka kapusty kiszonej ( ok. 300 g, 3 szklanki) / odsączonej i posiekanej ¹⁄₂ szklanki papryki konserwowej/ pokrojonej w kostkę 1 szalotka lub ¹⁄₂ cebuli/ drobno posiekanej 1 mała marchewka / starta na tarce 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki szczypiorku ¹⁄₄ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu ¹⁄₂ łyżeczki nasion kminku WYKONANIE Kapustę mieszamy
cool and mintyPrzepis na smaczne danie obiadowe czyli kurczaka pieczonego w piekarniku z kiszoną kapustą. Składniki: ok. 1 kg udek z kurczaka (mogą być skrzydełka, ćwiartki, piersi) 500 g kapusty kiszonej cebula 200 g pieczarek 150 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Części z kurczaka oczyszczamy, posypujemy solą, pieprzem i papryka. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Cebulę kroimy(...)piórka, pieczarki w plasterki. Oba składniki smażymy na patelni, aż z pieczarek odparuje woda. Kapustę kiszoną przepłukujemy zimną wodą, odciskamy, kroimy i dodajemy do pieczarek z cebulą. Krótko wszystko smażymy, następnie podlewamy pół szklanki wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy ok. 10-15 minut. Na końcu przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie papryką. Kapustę z pieczarkami wykładamy na dno naczynia
e-PrzepisyKulinarneprzepisu dołączam filmik dostępny na końcu posta. Serdecznie zapraszam :-) Składniki (proporcje dla 3-4 osób): 500 g makaronu typu łazanki 1 cebula ok. 300 g pieczarek ok. 300 g kapusty kiszonej oliwa sól, pieprz, papryka mielona słodka, wędzona papryka mielona słodka, oregano ok. 1 łyżka sosu sojowego Wykonanie: 1. Zaczynamy od obrania, umycia i posiekania pieczarek. 2. Cebulę kroimy(...)drobną kostkę. 3. Pieczarki smażymy na oliwie z solą, pieprzem i oregano. Usmażone odkładamy na bok. Nastawiamy wodę na makaron, który gotujemy wg sugestii na opakowaniu. 4. Kiszoną kapustę siekamy i odkładamy na talerzyk. 5. Na dnie większego garnka rozgrzewamy trochę oliwy. 6. Wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia. 7. Następnie dodajemy kiszoną kapustę, którą solimy oraz sypiemy papryką
Kawa z mlekiemZnacie ten moment kiedy w domu w Wigilię pachnie kiszoną kapustą, majerankiem, zielem angielskim i listkami laurowymi? To znak, że w kuchni tworzy się jedno z najbardziej znanych i tradycyjnych świątecznych potraw, czyli kapusta z grochem. W moim domu kapusta ta przygotowywana była własnie z jego dodatkiem ale jeśli podacie ja np. z grzybami będzie na pewno równie pyszna. Składniki(...)kapusty kiszonej 400 g grochu żółtego 2 duże cebule 4 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek, pieprz czarny, sól Przygotowanie: 1. Groch wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak aby całkowicie go przykryła. Zostawiamy go na całą noc by namoknął. Następnego dnia jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody i gotujemy go do miękkości. Ugotowany przekładamy do dużej miski
Życie ze smakiemkiszoną kapustą i grzybami leśnymi, doskonałe jako przekąska na przyjęcia, lub imprezy rodzinne a oprócz tego obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole. farsz skryty w pysznym, puszystym i delikatnym cieście drożdżowym po prostu palce lizać. Kapuśniaczki drożdżowe Składniki na około 25szt. kapuśniaczków: Farsz: 300g kapusty kiszonej 20g suszonych grzybów leśnych(...)grzyby odcedzamy i kroimy w drobną kostkę. Wodę która pozostaje po moczeniu grzybów zostawiamy w oddzielnym pojemniku, użyjemy jej później przy gotowaniu kapusty. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na oleju do momentu aż się zeszkli. Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru wody, kroimy w drobną kostkę, następnie przekładamy do garnka, dodajemy posiekane grzyby, zeszkloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie
Księga-Smakumoich zachodnich znajomych oraz "teściów", gdy próbują naszych dań. ;) Korzystając z wolnego przedpołudnia postanowiłam przygotować Krokiety , czyli nic innego jak smażone naleśniki z farszem. Do najpopularniejszych nadzień należy chyba kapusta kiszona z cebulką. Ja natomiast wzbogaciłam ją mięsem mielonym z pieczarkami i marchewką :) Nie zapomniałam oczywiście o kubku czerwonego barszczu ;) Do dzieła! Składniki (ok. 5 sporych krokietów) Ciasto na naleśnik(...)mleka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 jajko szklanka przegotowanej, ciepłej wody Farsz : 500g mięsa mielonego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 średnia marchewka 4 pieczarki ok. 150g kapusty kiszonej sól, pieprz, papryka słodka, majeranek +jajko + bułka tarta + 2 łyżki oleju Przygotowanie: Naleśniki : - łączymy mleko, jajka i mąkę (ręcznie lub mikserem). - dodajemy stopniowo wodę, cały czas mieszając
Kitchens Alphabetkrok po kroku. Składniki: 2,5 litra wywaru na żeberkach wieprzowych (1 kg żeberek wieprzowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 ziarenka czarnego pieprzu, 2-3 liście laurowe)* 1 kg kapusty (waga z wodą, bez to około 800 g) 1 marchewka (średnia) 1 pietruszka (korzeń) 1 mała cebula 4 średnie ziemniaki 2 pełne łyżki posiekanego pora (biała część) około(...)przez chwilę. W tym czasie nasze ziemniaki powinny być już prawie miękkie. Zawartość patelni i posiekany por przekładamy do garnka i gotujemy jeszcze z 10 minut. W międzyczasie odsączamy kiszoną kapustę (soku nie wylewamy, odstawiamy na bok) i siekamy nożem. Rada: Można ją dodatkowo podsmażyć przez chwilę na tej samej patelni, na której smażyły się wcześniej warzywa. Kiszoną kapustę dodajemy
Słodkie okruszkiniedawno obiecałam, wrzucam przepis na kimchi, czyli koreańską kapustę kiszoną. Kapustę pekińską kiszoną na ostro oczywiście. Trochę pisałam już na jej temat przy okazji zupy Kimchi Jjigae, więc dziś tylko przepis. ;) Przepis znalazłam tutaj . Mogłoby się wydawać, że robienie kimchi jest to trudne i czasochłonne, ale zapewniam, że jest to bardzo proste i wdzięczne zajęcie. Odkąd(...)wszystkiego, a czasem wyjadamy samą prosto ze słoika. Wspaniała do zupy i jako dodatek do kanapek albo jako surówka do pieczonej ryby. I jest bardzo uzależniająca... ;) Kimchi - koreańska kiszona kapusta pekińska Składniki: 1 duża kapusta pekińska (powinna być ładna i jędrna, najsmaczniejsza wg mnie z ładnymi, zielonymi liśćmi) 60 ml soli morskiej (w oryginalnym przepisie 1/4 filiżanki/kubka) 2 pełne
Kuchnia Prezydentowej