Jeśli komuś wydaje się, że kapustę można kisić tylko jesienią to jest w błędzie. Młoda kapusta kiszona jest pyszna! Jeśli komuś wydaje się, że kiszenie kapusty jest trudne to nie ma racji. Jeśli ja mogę to możesz i Ty! Jeśli komuś wydaje się, że żeby kisić kapustę trzeba mieć beczkę i spiżarnię to bardzo się myli. Na początek wystarczą szklane
Smaczna Pyzazima to okres przeziębień, dlatego też polecam jeść kiszonki, które są naturalnym probiotykiem,a także "bombą" witaminową dla naszego organizmu. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania tradycyjnej surówki z kiszonej kapusty wraz z dodatkiem marchewki i cebulki. Idealny dodatek do drugiego dania. Składniki na porcje dla 3-4 osób: 0,4 kg kapusty kiszonej 1 mała marchewka 1 mała cebula(...)oleju 2 łyżeczki cukru pieprz do smaku Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić. Kapustę odsączyć z zalewy i posiekać. Jeśli kiszona kapusta jest zbyt kwaśna w smaku to należy ją przepłukać w zimnej wodzie. Wszystkie składniki na surówkę przesypać do miski i bardzo dokładnie wymieszać ze sobą. Uwaga: olej najlepiej dodawać
Ugotowaćjest delikatniejsza, jest miękka i lepiej daje się zawijać a poza tym gołąbki są smaczniejsze. Dzisiejsze gołąbki nie dość, że zawinięte w kapustę to są jeszcze zapiekane w kapuście... kiszonej. Są wyjątkowe w smaku po prostu... pyszne Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 800 g mięsa wieprzowo – wołowego (pół na pół) 2 marchewki 100 g ryżu 2 duże cebule(...)kapusty kiszonej 1 szklanka przecier pomidorowy ( domowy ) 3 listki laurowe ½ łyżeczki papryki słodkiej ¼ łyżeczki papryki wędzonej sól pieprz 2 łyżki oleju ½ szklanki wody Wykonanie: Mięso umyłam i zmieliłam. Można kupić mięso w sklepie i poprosić o zmielenie. Marchewkę starłam na tarce o średnich oczkach. Ryż ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Cebulę posiekałam w kosteczkę. Cebulę zeszkliłam na oleju. Dodałam marchewkę
Kuchnia u Krysiskomplikowane, można więc robić to samodzielnie w domu, w niewielkich ilościach. Najpopularniejsza do kiszenia jest kapusta. Jeszcze niedawno nasze mamy i babcie obowiązkowo kisiły jesienią nie tylko poszatkowaną kapustę. Kiszono niewielkie główki w całości, umieszczając je między pociętymi wiórkami, a także jabłka. Z takiej ukiszonej całej główki przygotowywano gołąbki, pyszne jak żadne. Dzisiaj zapraszam Was na kiszoną czerwoną kapustę(...)więcej, a po ukiszeniu i dokładnym ugnieceniu jej w słoikach, pasteryzować przez 10-12 minut. Co można zrobić z takiej kapusty? surówki kapustę zasmażaną zupę Lubicie czerwona kapustę? Jedliście kiszoną
Codzienna kuchnia niecodziennaSurówka z kiszonej kapusty to klasyczny dodatek do dań z rybą, kotletów schabowych, mielonych lub smaczna przekąska do schrupania solo. Jest smaczna, zdrowa z mnóstwem witaminy C i bardzo łatwa w wykonaniu. składniki na 4 porcje 500 g kiszonej kapusty 1 duża marchew 1 duże jabłko 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka cukru kryształu czarny pieprz(...)ścieramy na tarce o dużych otworach i łączymy z pozostałymi składnikami. Surówkę polewamy oliwą, doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Artykuł Surówka z kiszonej kapusty + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaMoja pierwsza potrawa kresowa to kulebiak nadziewany kapustą kiszoną i grzybami. Przygotowałam jedną, długą roladę i nadałam jej kształt rogala. Można także ciasto podzielić i upiec dwa kulebiaki. Wierzch posypałam kminkiem, który równie dobrze zastąpić może czarnuszka. Kulebiak z kapustą i grzybami na pewno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Zwłaszcza, że podawałam go z czerwonym barszczem, który idealnie(...)suchych) 70 g masła (roztopionego) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli kminek lub czarnuszka roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu Nadzienie: 300 g pieczarek 300 g kapusty kiszonej 2 małe cebule 20 g suszonych grzybów leśnych sól pieprz oliwa Wykonanie: Przygotować rozczyn z drożdży (podgrzać lekko mleko, dodać cukier i drożdże, odstawić do wyrośnięcia). Do rozczynu dodać mąkę
zadanie-gotowaniestole jest tarta z kapustą i grzybami. Wbrew pozorom bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Idealna na ciepło posiłek nie tylko podczas świąt :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 600g kiszonej kapusty 150g suszonych śliwek 50g suszonych grzybów np. prawdziwki, borowiki Cebula olej Przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz Grzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny(...)Śliwki również zalewamy szklanką wody. Kapustę kiszoną siekamy nożem. Cebule obieramy i kroimy na małe kawałki, smażymy na kapce oleju. Do garnka przelewamy cebulę, dodajemy kapustę kiszoną i namoczone, pokrojone grzyby. Zalewamy szklanką wody i ewentualnie wodą z grzybków. Dorzucamy przyprawy, sól i świeżo mielony pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu. Śliwki odcedzamy i siekamy na drobne kawałeczki. Po około
Kolizje SmakówKotlety schabowe duszone w kapuście kiszonej na winie Rozgrzewające danie na zimowe wieczory! Gwarantowana satysfakcja i ocieplenie :) Składniki: 4 świeże kotlety schabowe 1 kg kapusty kiszonej 500 ml wina Riesling z Alzacji 2 łyżki smalcu gęsiego 1 łyżka miodu sól i pieprz 2 liście laurowe kilka ziaren jałowca czerwony pieprz do przyozdobienia(...)Wykonanie: Kapustę kiszoną przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać, liście laurowe, jałowiec i jedną łyżkę smalcu gęsiego oraz miodu, zalać winem (około 300 ml), przyprawić solą i pieprzem do smaku. Piec pod przykryciem około 40 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni. Na patelni rozgrzać tłuszcz gęsi i obsmażyć kotlety oprószone solą i pierzem z obydwu stron. Do uduszonej kapusty
Wino Francja KuchniaKotlety schabowe duszone w kapuście kiszonej na winie Rozgrzewające danie na zimowe wieczory! Gwarantowana satysfakcja i ocieplenie :) Składniki: 4 świeże kotlety schabowe 1 kg kapusty kiszonej 500 ml wina Riesling z Alzacji 2 łyżki smalcu gęsiego 1 łyżka miodu sól i pieprz 2 liście laurowe kilka ziaren jałowca czerwony pieprz do przyozdobienia(...)Wykonanie: Kapustę kiszoną przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać, liście laurowe, jałowiec i jedną łyżkę smalcu gęsiego oraz miodu, zalać winem (około 300 ml), przyprawić solą i pieprzem do smaku. Piec pod przykryciem około 40 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni. Na patelni rozgrzać tłuszcz gęsi i obsmażyć kotlety oprószone solą i pierzem z obydwu stron. Do uduszonej kapusty
Wino Francja KuchniaFuczki - niepozorna nazwa prostej, ale bardzo smacznej potrawy, pochodzącej z Bieszczad. Są to placki z ciasta naleśnikowego i kapusty kiszonej. Kiedy pierwszy raz przygotowywałam je, byłam niesamowicie ciekawa jak smakują. Niektórzy robią je z kapusty ugotowanej, ja wolę z surowej, gdyż więcej smaku oddaje plackom. Polecam wielbicielom prostego i szybkiego jedzenia, nie zawiedziecie się. Składniki: 200 g kiszonej kapusty(...)przyprawy: majeranek, cząber, kminek itp. olej do smażenia Z mleka, mąki, jajek i soli przygotować ciasto naleśnikowe, czyli wszystko razem dokładnie połączyć. Odstawić na kilka minut. W tym czasie kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soki, posiekać drobno. Dodać do ciasta naleśnikowego, przyprawić pieprzem i resztą przypraw, wymieszać dokładnie. Smażyć jak placki ziemniaczane. Podawać z naturalnym jogurtem, śmietaną, sosem mięsnym
Codzienna kuchnia niecodziennatradycyjnej kuchni polskiej można znaleźć przepis na pyszny makaron. Mowa oczywiście o łazankach. Najbardziej lubimy je w wersji z boczkiem, pieczarkami i kapustą kiszoną. Idealne na codzienny obiad. Przepis na łazanki Składniki: 500 gramów makaronu łazanki, 400 gramów boczku, 400 gramów pieczarek, 2 duże cebule, 400-500 gramów kapusty kiszonej, sól, pieprz, olej. Zrób tak: makaron ugotuj i odstaw. Kapustę(...)łazanek możesz dodać pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Razem z pieczarkami możesz dorzuć też kilka leśnych grzybów. Łazanki są najpyszniejsze po odgrzaniu na patelni. Artykuł Pyszne łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna PolskaKulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego wypełniona farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu(...)Składniki: Ciasto: 200 ml mleka 40 g drożdży świeżych 2 żółtka 1 łyżeczka cukru 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 70 g masła 1 łyżeczka soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty z marchewką 70 g suszonych grzybów 2 cebule sól, pieprz kilka ziarenek pieprzu 2 x liść laurowy, 3 x ziele angielskie 1 łyżka majeranku olej do smażenia Dodatkowo
Kuchnia MagdaLenyKulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego wypełniona farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu(...)Składniki: Ciasto: 200 ml mleka 40 g drożdży świeżych 2 żółtka 1 łyżeczka cukru 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 70 g masła 1 łyżeczka soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty z marchewką 70 g suszonych grzybów 2 cebule sól, pieprz kilka ziarenek pieprzu 2 x liść laurowy, 3 x ziele angielskie 1 łyżka majeranku olej do smażenia Dodatkowo
Kuchnia MagdaLenyzmieszaniem z kapustą. Zdarza się, że przygotowuję podwójna porcję ciasta, kroję je na łazanki, suszę na ściereczce (do całkowitego wyschnięcia), przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku. Łazanki podaje się z kapustą kiszoną, słodką kapustą lub tak jak lubię z mieszaną kapustą kwaśną i słodką. Suszone grzyby nie są nieodzownym składnikiem, często zastępuję je pieczarkami lub w ogóle nie dodaję grzybów(...)dziecięcej logiki;) Składniki: Łazanki: 2 szklanki pszennej mąki 2 jajka 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy Kapusta z grzybami: 1/2 kg świeżej kapusty 1/4 kg kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka masła (do każdej porcji nakładanej na talerz) 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku
Codziennik Kuchennybigos zawsze gotuję jedynie na święta. Muszę za nim porządnie zatęsknić aby nabrać ochoty na jego gotowanie. Bigos z suszonymi owocami około 7 l bigosu Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1,5 kg białej kapusty 350 g karkówki 400 g wołowiny rosołowej 350 g wędzonego boczku, parzonego 400 g kiełbasy, u mnie podwawelska 3 duże cebule 2 czosnki solo(...)bigosu zacznij od namoczenia grzybów. Grzyby odważ do miseczki i zalej wrzątkiem. Możesz moczyć przez noc. Natępnie poszatkuj białą kapustę i obgotuj w małej ilości osolonej wody. Obgotuj również kiszoną kapustę. Tą możesz odcisnąć z wody jeśli nie chcesz aby bigos był mocno kwaśny. Ponieważ nie dodałam przecieru pomidorowego zrezygnowałam z płukania kiszonej kapusty. Pora na mięso. Karkówkę lub inną
codojedzenia