kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:50/357)

Kapusta zasmażana 484

Kiszona kapusta zasmażana... Pyszny dodatek do tradycyjnego kotleta schabowego. Smakowite danie główne w duecie z ziemniakami. Lekko kwaśna i aksamitna, polska specjalność. Komu porcja? Chętnych zapraszam do stołu! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty; 4 średnie, białe cebule; 100g boczku; 3 ziarna ziela angielskiego; 1 liść laurowy; 5 ziaren pieprzu; 3 łyżki mąki pszennej na zasmażkę; Olej/oliwa do smażenia; Pieprz zmielony(...)ugotowaną i miękką kapustą. Całość dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze przez około 5 minut.  Popierzyć i posolić do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Najlepiej użyć kaspusty kiszonej, a nie kwaszonej. Kapusty nie powinno się gotować w garnku aluminiowym czy stalowym, gdyż kwas z kapusty wchodzi w reakcje chemiczne z metalami. Najlepiej użyć garnka emaliowanego. Boczku można dodać znacznie więcej

Gospodyni Miejska
KOTLETY PANI GAJOWEJ 121

kotleta   Sos grzybowo-jałowcowy: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ woda z namoczonych grzybów suszonych( ok.1 szkl.) 1 łyżeczka zmielonych kulek jałowca kremówka do zabielenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz   Surówka z kapusty kiszonej: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ posiekana drobno kapusta kiszona natka pietruszki posiekana sól pieprz cukier do smaku olej `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Grzyby gotujemy,odcedzamy i  siekamy drobno ,dodajemy do zmielonych ziemniaków.Wsypujemy mąki tyle, aby ciasto(...)pieprzymy,wsypujemy łyżeczkę zmielonego jałowca,mieszamy.Mąkę ziemniaczaną 1 łyżeczkę mieszamy w odrobinie zimnej wody i wlewamy do gotującego się sosu.Chwilę zagotowujemy i ściągamy z gazu.Dolewamy kremówkę.Mieszamy. Kapustę kiszoną kroimy drobno,odciskamy wodę,solimy pieprzymy i dosypujemy cukru do smaku,dodajemy posiekaną natkę pietruszki,mieszamy.Wykładamy  na talerz kapustę ,na to kotlet i polewamy sosem.Smacznego.Danie musi być

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wege bigos. 141

wege. Przeczytajcie przepis i sami stwierdzicie czy taka wersja spełnia Wasze oczekiwania. My ze swojej strony gwarantujemy super smaczne danie.   Wyśmienity wege bigos  Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej lub 2 puszki kapusty na winie (Lidl) 1 paczka grzybów leśnych ok. 20 g 10 pieczarek 2 łodygi selera naciowego 8 suszonych pomidorów 1 garść rodzynek 1 garść pestek(...)kilka pokrojonych ząbków czosnku z zalewy chili 2 liście laurowe czosnek niedźwiedzi, majeranek, pieprz, czarnuszka, lubczyk, sos sojowy Pracę zaczynamy od namoczenia grzybów leśnych. My moczymy je całą noc. Kapustę kiszoną przepłukujemy, jeśli jest mocno kwaśna i delikatnie siekamy. Możecie również użyć gotowej kapusty kiszonej na winie dostępnej w Lidlu. My ją preferujemy, bo jest wyśmienita. Do garnka wrzucamy kapustę

vegetanie
Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem 130

Bigos już wylądował w zamrażalniku, łudzę się, że jednak gorycz zniknie. No nic, jak nie zniknie to i tak go wchłonę.  Składniki: 1 kg kapusty 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg kiełbasy (lub więcej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 440 ml piwa Guinness 2 szklanki wody garść suszonych grzybów 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej(...)garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną białą kapustę, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Kiszoną kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go) i wrzucamy ją do garnka z białą kapustą. Dodajemy liście laurowe, poszatkowane grzyby razem z zalewą, ziele angielskie, jałowiec, słodką paprykę i wodę. Gotujemy

Kardamonovy
Lasowiackie kapuśniaczki – kuchnia podkarpacka 240

Lasowiackie kapuśniaczki - kuchnia podkarpacka Lasowiackie kapuśniaczki to małe drożdżowe bułeczki z odpowiednio przygotowanym nadzieniem z kiszonej kapusty. Czym się różnią lasowiackie kapuśniaczki od kapuśniaczków pieczonych w innych regionach? Różnią się kształtem (są okrągłe i „zamknięte”), delikatnym doprawieniem kapusty oraz smakiem cieniutkiego drożdżowego ciasta, które choć wytrawne, jest jednocześnie lekko słodkie. Dla mnie to kwintesencja domowej, wiejskiej kuchni z czasów naszych(...)potrzebują. Spotykam się czasami z kapuśniaczkami, gdzie nadzienie przygotowane z kapusty jest dodatkowo okraszony drobno pokrojonym i podsmażonym boczkiem, albo dodano do niego kminek. Bywa też, że gospodynie do kapusty kiszonej dodają świeżej kapusty. Ja jednak podaję taką wersję nadzienia, jaką znam najlepiej i jaką najbardziej lubię. Lasowiackie kapuśniaczki - kuchnia podkarpacka Składniki na około 45 sztuk: Ciasto: 500 g mąki

Trzeci talerz
Kapuśniak z kiszonej kapusty 70

Pyszna kwaśna zupa z warzywami, kiszoną kapustą i wędzonym boczkiem I dealna na jesienny lub zimowy posiłek dla całej rodziny, zarówno na obiad jak i na kolację. Dodatek wędzonego boczku bardzo wzbogaca smak – jeżeli zupa ma być dla wegetarian, po prostu go pomiń. Smak zupy będzie nieco inny, ale i tak posmakuje Tobie i Twoim domownikom   Pomysły(...)zupa diabelska ** Barszcz czerwony czysty ** Grochówka na żeberkach   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki na około 3 litry zupy: 4 średnie ziemniaki 2-3 marchewki pietruszka 200-300 g kapusty kiszonej 100-150 g wędzonego boczku cebula 2 listki laurowy 2 ziela angielskie 2,5 litra wody lub bulionu sól i pieprz (lub inne ulubione przyprawy) łyżka masła (ewentualnie oleju

Kulinarny S.O.S.
Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami 162

jest trochę pracy, ale ich smak zrekompensuje nam wysiłek. Z podanych składników otrzymamy ok 30 sztuk krokietów.    Składniki na farsz: -0,7 kg pieczarek -0,7 kg kapusty kiszonej -0,7 kg kapusty białej -0,7 kg mięsa np. łopatki -2 cebule -przyprawa warzywna i pieprz do smaku -masło do smażenia    Mięso gotujemy do miękkości(...)dodatkiem przyprawy warzywnej.    Białą kapustę szatkujemy i kroimy na drobno.    Kapustę kiszoną również kroimy na drobno.    Zagotowujemy wodę, wrzucamy białą kapustę i gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy kapustę kiszoną i gotujemy ok. 60 minut. Odcedzamy wodę i studzimy.    Ugotowane mięso wyciągamy z garnka i studzimy.    Cebulę kroimy w drobną kostkę

Maminek kulinarny
GOLONKI ZAPIEKANE Z KISZONĄ KAPUSTĄ + FUILMIK 94

Golonki zapiekane z kapustą kiszoną to przysmak nie jednej osoby. Kapustka i golonki tak przygotowane są mięciutkie i pyszne. Polecam.  SKŁADNIKI :  6-8 małych golonek wieprzowych 3 liście laurowe kilka kulek pieprzu  4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka chili  słodka do smaku(...)KAPUSTA :  1 kg kiszonej kapusty 1 duża cebula trochę oleju  2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego sól do smaku 1 marchew, kawałek selera  3 szklanki wywaru z gotowania się golonek  jarzynka do smaku  słodka i ostra papryka 4-5 ząbków czosnku

Kulinarne Fantazje Marioli
KROKIETY Z KAPUSTĄ, WĘDZONYMI ŚLIWKAMI I GRZYBAMI 144

Przepisów na krokiety znajdziecie co niemiara, a na różnego rodzaju farsze to w szczególności : krokiety z mięsem, krokiety z farszem mięsno-pieczarkowym, krokiety z mięsem i grzybami, krokiety z kapustą kiszoną, krokiety z kapustą słodką i tak dalej, i tak dalej...😀  Krokiety na obiad, to dobry sposób, aby wyczyścić trochę lodówkę - w naleśniki można zawinąć wiele, kwestia smaku(...)najbardziej 😘😘😘😀 SKŁADNIKI: na ok. 12 sztuk ciasto naleśnikowe: 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli łyżka cukru łyżka oliwy mąka pszenna mineralna woda gazowana farsz: ok. 2 litry kiszonej kapusty (wyjdzie ok. 1kg po osączeniu i obgotowaniu) 250g pieczarek (ok. 12 sztuk średnich), obranych i drobno pokrojonych 2 cebule, drobno posiekane kilka posiekanych, wędzonych śliwek ulubione przyprawy

Moja Książka Kucharska
Dorsz gotowany na parze 294

jakiegoś czasu miałam ochotę na surówkę z kiszonej kapusty, a do niej najlepiej pasuje ryba. Żeby było zdrowiej to taka gotowana na parze i młode ziemniaczki prosto z przydomowego ogródka. Pycha :) Dorsz gotowany na parze: Składniki: duży filet z dorsza cytryna koperek Wykonanie: 1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego wielkości pokroić na 4 lub 5 kawałków(...)wyciśniętym z połówki cytryny, posypać koperkiem i pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki. 3. W garnku do gotowania na parze układamy dorsza i gotujemy do miękkości. Surówka z kiszonej kapusty: Składniki: woreczek kiszonej kapusty duża marchewka szczypiorek 2 łyżki oliwy/oleju łyżeczka cukru pieprz Wykonanie: 1. Kapustę odcisnąć i pokroić. 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Pasja Smaku
Bigos orientalny 174

tego, że użyliśmy różnych gatunków mięsa (w moim wypadku w bigosie nie było wieprzowiny). Podany poniżej przepis jest dostosowany do realiów w każdym niemal kraju. Składniki  2 kg kapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik tutaj ) 1 kg świeżej białej kapusty  0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej(...)mielony pieprz do smaku (zamiast soli użyłem sosu sojowego) Przygotowanie W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej byłoby zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta i gotować bez przykrycia na niewielkim ogniu około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
BIGOS SŁODKO-KWAŚNY NA WINIE 284

Pewnie ilu ludzi tyle przepisów na bigos. Bywają wielbiciele mniej lub bardziej kwaśnych, mniej lub bardziej pikantnych. Mój jest taki pośrodku, zawsze przygotowuję go z mieszanki kapusty kiszonej i słodkiej stąd nazwałam go bigosem słodko-kwaśnym. Tak przygotowywała go zawsze moja mama a teraz z małymi modyfikacjami robię to ja. Oczywiście ilość i rodzaje mięs i wędlin są dowolne, przeważnie(...)borowikami, stąd taka ilość. Ale nadmiar pokładłam w słoiki i spasteryzowałam, będą na jakąś najbliższą okazję. W końcu bigos przygotowuję tylko kilka razy w roku. Składniki: - 1-1,5kg kapusty kiszonej - 1 główka białej kapusty ( u mnie 1,9kg) - suszone grzyby ( dużo) - mięso ok.1-1,5kg ( u mnie łopatka,chuda karkówka, schab) - 3 plastry chudego wędzonego boczku - 4 kiełbasy mocno wędzone

Smaczne Zdrowe
Bigos z suszonymi figami 171

wykorzystałam je w sposób nie do końca oczywisty, o czym może świadczyć ten wpis. Jest eksperymentem, ale zdecydowanie godnym polecenia, a suszone śliwki, które zawsze dodaję do bigosu z kiszoną kapustą, ustąpiły tym razem miejsca figom właśnie. Składniki: 800 g  karczku wieprzowego b/k 1 laska kiełbasy podwawelskiej 1 kg  kiszonej kapusty 600 g  kapusty słodkiej 1 duża(...)kulek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na dnie garnka położyć mięso, dodać kiszoną kapustą, zalać wodą, tak aby mięso było przykryte. Gotować przez 30-40 minut. Zdjąć z ognia, mięso przestudzić i pokroić w grubą kostkę, dorzucić do kapusty. Na patelni rozgrzać masło

Gosia gotuje
Wiejskie krokieciki z pysznym farszem 130

smaczne danie dla całej rodziny, idealne na jesienny lub zimowy obiad.     Składniki: ok 8-10 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej 500g kapusty kiszonej z marchewką przyprawy do kapusty: liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu 250g pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka (może być mięso z rosołu) ok 100g pieczarek(...)farszu: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej     *** Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości *** *** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą na niewielkiej ilości rozgrzanego

Blog z Apetytem
Surówka z kiszonej kapusty 112

Surówka z kiszonej kapusty – chyba każdemu kojarzy się ze smakami dzieciństwa :) Niektórzy do tej surówki poza wymienionymi przeze mnie poniżej składnikami dodają jeszcze jabłko i cebulkę – ja jednak najbardziej lubię wersję minimalistycz The post Surówka z kiszonej kapusty appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje