PT15M","totalTime":"PT35M","recipeCategory":["G\u0142\u00f3wne"],"recipeCuisine":["Chi\u0144ska"],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"215 cal"},"recipeIngredient":["1 torebka ry\u017cu d\u0142ugiego","2 torebki kaszy gryczanej","200 g mi\u0119sa z podudzi kurczaka","1 cebula","1 marchewka","1 niewielki broku\u0142","1 cukinia","1 papryka","1 ostra papryczka jalapeno","100 g zielonej fasolki szparagowej(...)Główne Kuchnia: Chińska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 15 min. Kalorie 215 kcal Soczyste kawałki kurczaka i bukiet różnorodnych warzyw w połączeniu z ryżem i kaszą gryczaną. Risotto i kaszotto w jednym. Pomysł na urozmaicony obiad. Składniki: 1 torebka ryżu długiego 2 torebki kaszy gryczanej 200 g mięsa z podudzi kurczaka 1 cebula 1 marchewka
ProstePesto.plopcja z bułką tartą. Padło na duszoną fasolkę szparagową w sosie pomidorowym. Może być ona świetnym dodatkiem do dania głównego, jak i być propozycją na danie główne np. z kaszą gryczaną - i tak zrobiłam ja. Z przepisu wychodzi 4-5 porcji. Składniki: - 500g fasolki szparagowej - 500g przecieru pomidorowego - 180ml wody - 100g kaszy gryczanej (woreczek) - 2 cebule - 2 pomidory - 2 ząbki(...)łyżka oleju kokosowego - 4-5 gałązek oregano (lub łyżeczka suszonego) - 4-5 gałązek tymianku (lub łyżeczka suszonego) - 4-5 gałązek majeranku (lub łyżeczka suszonego) - 0,5 łyżeczki chili Kaszę gryczaną przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą i odcinamy końcówki. W głębokiej patelni lub rondlu szklimy na łyżce oleju cebulę pokrojoną w kostkę wraz z czosnkiem
Be Fit Be StrongCiasteczka z kaszy gryczanej mogą wydawać się nietuzinkowym pomysłem na słodką przekąskę, prawda? Też tak kiedyś myślałam, ale już od prawie 4 lat piekłam je mnóstwo razy. Są naprawdę pyszne, delikatnie kruche oraz jednocześnie odrobinę miękkie i cudownie pachną waniliowym aromatem. Jeśli nie przepadacie za kaszą gryczaną to spokojnie, ponieważ składnik główny nie jest wyczuwalny! Ciasteczka te są również doskonałą(...)propozycją na przemycenie kaszy do naszego jadłospisu lub też wykorzystanie pozostałości z obiadu. Szczerze Wam je polecam! (1 niewielka blaszka - do około 20 sztuk) 200g ugotowanej kaszy gryczanej 200g mąki pszennej/orkiszowej 40g masła/margaryny 100g cukru (u mnie ksylitol) 1 łyżeczka cukru waniliowego (płaska) kilka kropel aromaty waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): miód
Di gotujedziesiątków lat, od dawna między nami nie ma. Pozwólcie, że tym razem podzielę się przepisem wyjątkowym. Drożdżowe, chrupiące maślane ciasto, otulające miękkie, wyraziste, wytrawne wnętrze - farsz z białej kaszy gryczanej i ziemniaków. Piróg. Smak, zapach bliskiego sercu podkarpacia. Każdy z wytęsknionych wyjazdów w rodzinne strony związany jest z najcieplejszymi wspomnieniami. Również tymi związanymi z tamtejszą kuchnią. Drożdżowe kaszaki(...)tylu latach nadal wspominam jej ręce, wybierające troskliwie z rozsypywanej kaszy pojedyncze ziarna, te do odrzutu, bo zbyt ciemne. Ja równie troskliwie otwieram dziś torebki, z najwyższej jakości produktami :) Komfortowo podążając tym torem uproszczeń, do mojego piroga wybieram delikatną w smaku, kaszę gryczaną białą - BIO z Polskich Młynów. Doskonale komponuje się z innymi dodatkami
Kronika Piekarnikaoddać klimat tamtego rejonu. Tak więc dlatego pojawia się u nas ciecierzyca, soczewica i trochę innych dodatków. Jednak mając na uwadze, gdzie mieszkamy pomyśleliśmy, że ciekawym dodatkiem będzie klasyczna kasza gryczana, taki nasz lokalny akcent :) Podsumowując kofty wyszły wyśmienite i zapewne, jeśli zechcecie zrobić je w swoich domach, na pewno będziecie zadowoleni ze smaku tego dania. Zatem do dzieła(...)Kofty z ciecierzycy oraz kasza gryczana (4-5 osób) Składniki: 1 puszka cieciorki 1 serek w typie włoskim 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 3 ząbki czosnku 3 łyżki sezamu 3 łyżki oliwy z oliwek płatki żytnie bułka tarta estragon, pieprz, cayenne, sos sojowy Cieciorkę, czosnek, sezam, estragon wrzucamy do głębokiego naczynia i dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek. Całość blendujemy
vegetanieprzepyszna słodkowodna ryba o białym, dosyć zwartym i niezbyt tłustym mięsie. Dziś zapraszam Was właśnie na sandacza z chrupiącą skórką, ale bez panierki z idealnie dobranymi dodatkami – paloną kaszą gryczaną z pieczarkami i pietruszką oraz zwyczajną surówką z tartego buraka. Rzadko smażę rybę na patelni, ale świeżutki sandacz aż się o to prosi. Tym bardziej, że jego skórka praktycznie(...)przygotować) i świetnie nadaje się do smażenia, tworząc chrupiącą skorupkę przy delikatnym i soczystym białym mięsku. Rybę przygotowaną w banalnie prosty sposób podaję z dość pospolitymi dodatkami – kaszą gryczaną i burakiem, jednak całość tworzy bardzo apetyczne i smaczne danie. Może skusicie się dziś na rybkę? Składniki na 2 porcje : 300g filetu z sandacza ze skórą 80g kaszy gryczanej palonej
DietologJako, że nie samymi słodkościami człowiek żyje, dzisiaj zapraszam Was na pyszne krokiety z kaszą gryczaną, serem feta i jarmużem. Jeśli nie lubicie jarmużu możecie zastąpić go szpinakiem, natką pietruszki lub koperkiem. Doskonale smakują na ciepło jak i na zimno, są zdrowe i sycące, możecie je zabrać ze sobą do pracy na lunch lub drugie śniadanie. Smacznego :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Drukuj Krokiety z kaszą gryczaną i fetą Porcje 8 Składniki Składniki na ciasto: ¾ szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka Składniki na farsz: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej pół kostki sera feta garść jarmużu Dodatkowo: olej do smażenia 1 jajko bułka tarta Instrukcje W misce mieszamy mąkę, jajko i mleko i ucieramy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt
To co lubię - gotuję i polecampierwsze- węglowodany Podstawa naszej piramidy żywieniowej. Najlepiej jest wybierać produkty pełnoziarniste, które nie tylko dostarczają wolno uwalnianej energii, ale także cennego błonnika. To mogą być : pełnoziarniste pieczywo kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna ryż brązowy ryż parboiled makaron pełnoziarnisty płatki zbożowe, np. owsiane, żytnie, orkiszowe itd. Osobiście najchętniej sięgam po pieczywo w postaci moich ulubionych bułek - grahamek(...)klopsiki Klopsiki to także świetny pomysł! Nie muszą być w sosie pomidorowym. Same w sobie sprawdzą się idealnie jako białkowy dodatek do posiłków. Ja uwielbiam w połączeniu z kaszą gryczaną, kalafiorem i papryką. Pycha! :) Oprócz tego najchętniej wybieram pożywne sałatki na bazie kaszy i warzyw. Nierzadko dodaję ser feta lub mięso, np: kasza jaglana + cukinia + papryka
Kuchnia Ellienewpage: false, ad_basket: true, ad_container: 'ceneoaffcontainer321648', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: true, ad_showRank: false }; #bezjajek #bezglutenu #bezmleka Składniki: – 50 g kaszy gryczanej – 100 g łososia wędzonego – 10 g masła klarowanego – 1/2 cebuli – 1/3 pora – 2 marchewki – 80 g groszku zielonego z puszki – kilka kropel soku(...)cytryny + przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, koperek, natka piteruszki) Dodatki: – pestki dyni, słonecznik Sposób przygotowania Kaszę gryczaną i marchewkę ugotuj do miękkości. Łososia pokrój na kawałki. Cebulę i pora posiekaj, a później podsmaż na maśle klarowanym. Dodaj ugotowaną, pokrojoną marchewkę, przepłukany zielony groszek i łososia, przypraw i podsmażaj jeszcze chwilę. Podawaj z kaszą gryczaną, skrop sokiem z cytryny, posyp
Mrs. Endorfinaporcja = ok 385 kcal 2 szt. papryki czerwonej łyżka klarowanego masła 200 g mięsa mielonego drobiowego 60 g kaszy gryczanej białej łodyga selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki 1/4 czerwonej cebuli 2 łyżki koperku sól i pieprz ewent. płatki chili WYKONANIE: 1. Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC z termoobiegiem. 3. Papryki(...)klarowanym. Dodajemy seler naciowy i krótko wszystko podduszamy. 5. Na osobnej patelni smażymy mięso mielone ok 5 min. 6. W misce łączymy cebule z selerem, podsmażonym mięsem oraz ugotowana kaszą gryczaną. Dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy czarnym pieprzem i solą do smaku. 7. Farsz umieścić w paprykach i umieścic w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. 8. Piec do miękkości
Atlas SmakówPasta warzywna z prażoną kaszą gryczaną Jestem fanem past kanapkowych. Pasta warzywna, obok hummusu , to moja ulubiona opcja do smarowania pieczywa. Tym razem wyjątkowo zacząłem dzień nie od jaglanicy czy gryczanki , a własnie od pasty warzywnej zrobionej z resztek, które walały mi się po lodówce. Tu troszkę majonezu, tam skrawki pora i selera oraz pół torebki ugotowanej kaszy gryczanej(...)Pozornie nie zapowiada to pysznej pasty, a prędzej sałatkę lub potrawkę. A jednak da się nawet z tego ukręcić coś ciekawego! Ja do uprażenia kaszy gryczanej użyłem przyprawy do złocistego kurczaka, która jest klasyką. Ty oczywiście możesz sięgnąć po inną ulubioną mieszankę lub zrobić ją samemu. Na blogu znajdziesz kilka przepisów na wegańskie majonezy : Majonez light Sojonez Majonez z płatków
Blendmanpuszka drobnej, białej fasoli puszka pomidorów duża cukinia 2 ząbki czosnku czerwona papryka gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz szczypta ostrej papryki 10 g oliwy 140 g Kaszy gryczanej Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Pomidory i paprykę również obierz i pokrój w drobną kostkę. Fasolę przełóż na durszlak, przelej zimną woda. Następnie na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, włóż(...)minut. Do warzyw dodaj passatę pomidorową, fasolę, szczyptę ostrej papryki oraz sól i pieprz. Na koniec całość gotuj jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu. Gotowe leczo podawaj z kaszą gryczaną. Kolacja: Krem z pieczonych batatów (porcja na dwa dni) [430 kcal / W: 76,5 g / B: 14 g / T: 7 g] 300 g batatów 1 duża marchewka
365 dni dookoła kuchniuwaga, pozbawiamy ości gdyż są dość cienkie i drobne a bardzo "upierdliwe") 4 plastry szynki parmeńskiej (lub prosciutto, serrano) sól pieprz ćwiartka cytryny+ ćwiartka do podania 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy bez soli według przepisu na opakowaniu do miękkości 1 czerwona cebula 3/4 średniej gruszki (lub 1 cała mała) 50 gram orzechów włoskich+ kilka do posypania tuż przed podaniem(...)bulionu garść rukoli 1/3 czerwonej papryki łyżka oliwy z oliwek, u mnie z chili Gotuję kaszę gryczaną. Filet z pstrąga kroję na 4 części, przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny z każdej strony. Następnie zawijam każdy kawałek w rulon i ponownie każdy rulon zawijam w plaster szynki parmeńskiej. Takie roladki układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Mango PapajaZdrowe pralinki w wersji fit. Przygotowane z daktyli (wcześniej należy je namoczyć), migdałów i orzeszków ziemnych. Z masłem orzechowym i nietypowym składnikiem w postaci surowej kaszy gryczanej. Naturalnie słodkie, z chrupiącą posypką na zewnątrz. Przydadzą się dla osób które dbają o figurę, a nie chcą rezygnować z "czegoś" słodkiego do kawki. SKŁADNIKI / 28 sztuk 1 pełna łyżka masła orzechowego(...)szklanki) migdałów 75 g (1/2 szklanki) orzeszków ziemnych 50 g (1/4 szklanki) kaszy gryczanej 2 łyżki siemienia lnianego 200 g daktyli bez pestek POLEWA CZEKOLADOWA 90-100 g gorzkiej czekolady, roztopionej 1 łyżka oleju kokosowego POSYPKA 70 g (1/3 szklanki) kaszy gryczanej 2 łyżki siemienia lnianego 15 g (1/3 szklanki) amarantusa ekspandowanego 1 łyżka syropu klonowego WYKONANIE POSYPKA: Piekarnik
cool and mintyBieszczadach bądź po powrocie do domu. Przy niektórych zaznaczyłam konkretne miejsca, gdzie warto je zjeść (bądź są tylko w tym miejscu). CO ZJEŚĆ W BIESZCZADACH? 1. Pierogi z kaszą gryczaną (Przedbieszczady) 2. Pierogi z grzybami i kapustą (Muzeum i Karczma w Młynie - smakują jak mojej babci) 3. Placki ziemniaczane ze śmietaną lub po bieszczadzku (Karczma Karnasów - idealnie chrupiące) 4. Hreczanyki(...)takie trochę kotlety mielone, ale z dodatkiem kaszy gryczanej 5. Klepak Młynarzowej (Muzeum i Karczma w Młynie - te danie znajdziecie tylko tam) - malutkie kluseczki z owsa, podane ze skwarkami, cebulką i twarogiem 6. Proziaki (tutaj nie polecę Wam miejsca w samych Bieszczadach, ale w Sanoku - znajdziecie je TU! ) - chlebki robione na sodzie/prozie 7. Kisełyca - zupa robiona na bazie kwasu
Czarnawisienka