Naleśniki z kaszy gryczanej niepalonej są wyjątkowe i bardzo zdrowe. Kasza i woda to dwa składniki, które miksujemy i wychodzi nam ciasto na naleśniki. Potem je smażymy i z różnymi dodatkami łączymy. Możemy je z dżemem na śniadanie przygotować i smakami oryginalnych naleśników się rozkoszować. Składniki (ok. 7 naleśników): 100 g kaszy gryczanej niepalonej, woda, olej rzepakowy(...)kaszy gryczanej palonej, pomarańcza, dżem brzoskwiniowy Łowicz, sosu octowego z octem balsamicznym z Modeny. Przygotowanie: Kaszę zalewamy zimną wodą (300 ml wody na 100 g kaszy) i odstawiamy na 24 godziny. Po namoczeniu odlewamy wodę i przepłukujemy ją ponieważ może być śliska. Kaszę wsypujemy do blendera, zalewamy ją wodą (tyle żeby powierzchnia wody przykryła kaszę) i całość miksujemy na jednolitą
Moniki Smakołykiwidzicie moją kuchnię ostatnio opanowały kasze :) Dziś zapraszam Was na pyszną zapiekankę z kaszą gryczaną. Zawsze jadłam kaszę gryczaną, w sypkiej postaci, jako dodatek do mięs i sosów. Tutaj w troszkę innej odsłonie, ale według mnie równie pysznej. Zapiekanki to dla mnie świetny obiad- szczególnie jak trzeba coś zrobić na szybko. Polecam!:) Składniki: 100g kaszy gryczanej w torebkach(...)kurczaka przyprawiamy i odstawiamy na kilkadziesiąt minut. Następnie smażymy, może być lekko surowa w środku- dopiecze się w piekarniku. Kroimy w plasterki grubości ok 1cm. Do kokilki wsypujemy kaszę gryczaną, polewamy przygotowanym sosem pomidorowym. Na górze układamy pierś z kurczaka, pokrojoną w plasterki mozzarellę i pomidory. Zapiekamy przez ok. 20 min w 180 stopniach. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaartykule przyjrzymy się różnym rodzajom mięsa i podpowiemy, jakie są najlepsze kombinacje z kaszą. Kurczak Kurczak jest jednym z najpopularniejszych rodzajów mięsa, które doskonale komponuje się z kaszą. Jego delikatny smak i miękkość sprawiają, że pasuje do różnych rodzajów kaszy, takich jak kasza gryczana, kasza jęczmienna czy kasza bulgur. Możemy przygotować smaczne dania, takie jak kurczak z kaszą gryczaną(...)mięso o intensywnym smaku, które świetnie komponuje się z kaszą. Jej soczystość i bogactwo składników odżywczych sprawiają, że dania z wołowiną i kaszą są wyjątkowo smaczne i sycące. Możemy przygotować na przykład wołowinę z kaszą jaglaną i warzywami, wołowinę z kaszą kuskus i suszonymi śliwkami, czy wołowinę z kaszą bulgur i pieczarkami. Wołowina jest również źródłem żelaza i witamin
Żyję by jeśćKsiążka Pawła Łukasika i Grześka Targosza zawiera ponad 100 przepisów na kaszę. A właściwie na wszystkie kasze świata! Znajdziecie w niej kaszę gryczaną, jaglaną, jęczmienną czy pęczak w mocno upgrejdowanym wydaniu. Są w niej również hity hipsterii pokroju quinoi, komosy ryżowej i kaszy orkiszowej. To z niej wziąłem przepis na kaszę gryczaną z papryką i rodzynkami , którą karmiłem(...)nich – jak smakuje, co ją charakteryzuje, z czym się ją podaje, co zawiera, kto którą powinien jeść i dlaczego. Później wchodzą przepisy. I się zaczyna… Sałatka z kaszy gryczanej nieprażonej, żółtej papryki, selera naciowego i moreli w winie, sałatka z quinoi z dynią, marchewką, curry i imbirem. Krupnik z kaszą perłową, żur z pęczakiem, rosół z kostką
GRUBY WAŁEKUwielbiam kaszę gryczaną! Dlatego dziś obiad prosty, wege, lekki, z cukinią i kaszą w roli głównej. Taki lekki i zdrowy obiad można urozmaicić innymi warzywami czy kaszami, spakować i zabrać jako lunchbox nie tylko do pracy, ale wszędzie tam gdzie jesteśmy poza domem i odpoczywamy. Mamy wtedy zapach domu, wiemy że jemy coś zdrowego nie kusząc się na fast-foody(...)mieście. Wybieram kaszę gryczaną niepaloną, jest nieco bardziej kaloryczna od palonej, za to ma więcej składników odżywczych. Nie każdy przepada za zapachem i smakiem palonej kaszy, ja ją lubię bardziej w ostrzejszych wersjach dań, np. z mięsnym nieco ostrym gulaszem lub kiszonkami. Wyniosłam to z domu i dobrze, bo kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych kasz – na zdrowie! SKŁADNIKI
Zasmakuj KuchniKASZA GRYCZANA Z SOSEM GRZYBOWYM SKŁADNIKI 200 gramów kaszy gryczanej palonej; 400 gramów świeżych podgrzybków; 2-3 suszone podgrzybki; 1 duża cebula; 500 ml wywaru jarzynowego; masło; kilka gałązek świeżego tymianku gęsta, kwaśna śmietana; 1 czerwona papryczka chilli; natka pietruszki; sól, pieprz; przepis na kaszę gryczaną z sosem grzybowym Artykuł Kasza gryczana z sosem grzybowym pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaKasza gryczana z mięsem to treściwy, konkretny, ale i bardzo smaczny farsz do pierogów. Mimo skromnych dodatków smakowych, bo zaledwie sól, pieprz i cebula, farsz jest wyrazisty i ma charakter. Pierogi dukielskie z kaszy gryczanej i mięsa równie smaczne są od razu po ugotowaniu, jak i podsmażone na patelni. Kasze uprawiane i spożywane są w Polsce od czasów średniowiecza. Niegdyś(...)inne dania, dzięki którym nasza kuchnia jest smaczniejsza, zdrowsza i bardziej różnorodna. Ciasto: około 400 g mąki pszennej 1 jajko sól ciepła woda (około 1 szklanki) Nadzienie: 1 szklanka kaszy gryczanej 250 g wieprzowego mięsa mielonego 2 cebule 100 g masła sól pieprz słonina olej Kaszę gryczaną gotujemy na sypko: suchą kaszę wsypujemy do 2 szklanek gotującej się wody
Trzeci talerzniej użyć resztek kaszy lub ryżu z poprzedniego dnia i poeksperymentować z pozostałymi składnikami. P.S. Świetnie smakuje też z ziemniakami pokrojonymi w plastry lub puree ziemniaczanym. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej + 1 łyżka oleju lub masła 1 szklanka drobnej kaszy jęczmiennej + 1 łyżka oleju lub masła olej do wysmarowania formy 1,5 puszki pokrojonych pomidorów 2-3 łyżki przecieru pomidorowego(...)zioła prowansalskie 1 mały słoik czarnych oliwek 3-4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 1 duży jogurt naturalny 2 jaja sól, pieprz rozmaryn Ugotuj kaszę gryczaną i jęczmienną osobno w wodzie, z dodatkiem oleju lub masła. Nagrzej piekarnik do 180°C. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Umieść w nim kaszę gryczaną. Następnie wymieszaj pomidory z puszki z przecierem pomidorowym
Qlinarnie i Qlinarniedomu pachnie świeżymi bułeczkami. Tym razem z naszego piekarnika wyszły przepyszne bułeczki, nadziane farszem prosto z Kresów. Niemal w żadnym innym regionie Polski nie można spotkać połączenia ziemniaków z kaszą gryczaną. My postanowiliśmy zamienić kasze gryczaną paloną na niepaloną oraz dosypać nieco tymianku, przez co bułeczki zyskały nowy smak. W tej osłonie są równie przepyszne :) Zapraszamy po przepis. CIASTO(...)szklanki mąki 35 g drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki mleka 2 jajka 100 g margaryny 1/2 łyżeczki łyżeczka soli FARSZ: 100 g kaszy gryczanej niepalonej (może być w torebce)* 4 ziemniaki 100 g boczku 2 małe cebulki sól pieprz tymianek * - kasza gryczana palona również się nada, jednak wtedy ugotować nieco więcej ziemniaków, aby nie zdominowała smaku całości Ziemniaki
Kuchnia od dwojgaPieczarki z kaszą gryczaną, a do tego jeszcze ser feta, to połączenie idealne. Danie jest smaczne, zdrowe, łatwe i szybkie do przygotowania i tego właśnie oczekuję od dania, które chcę przyrządzić swoim bliskim. Pieczarki z kaszą gryczaną można zmodyfikować i dodać lub zamienić ser feta na mięso drobiowe, wtedy taki posiłek będzie również odpowiedni dla osób lubiących mięso. Kasza gryczana(...)celiakię. Polecam ją także osobom na diecie, które muszą dbać o linię, gdyż wspaniale syci, a nie zawiera zbyt dużo kalorii. Składniki: (2 - 3 porcje) 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej 1/2 selera naciowego 500 g małych pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 pomidory lub puszka krojonych 150 g sera feta 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka mielonego
Kuchcik gotujeMoja dzisiejsza propozycja jest dla miłośników kaszy gryczanej. Smaczny pasztet z mięsa,kaszy gryczanej i pieczarek - ciekawe połączenie składników prawda!? Zachęcam Was do zrobienia tego pasztetu - z pomidorkiem smakuje wyśmienicie. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej 20 dag pieczarek 2 średnie cebule 2 jajka sól,pieprz czubryca czerwona Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Mięso
Niespełnione zdolności kulinarneżadnych dodatkowych składników, tylko: mąka, woda, sól i zakwas. Tym razem upiekłem go w wersji z dodatkiem wcześniej przefermentowanej, później ugotowanej, a przed dodaniem do ciasta chlebowego dokładnie wystudzonej kaszy gryczanej prażonej. Zaczyn (leaven): 30 g dojrzały zakwas pszenny (taki, który powiększył wcześniej swoją objętość około dwa razy) 45 g chłodna woda 45 g mąka pszenna typ 650 Składniki zaczynu(...)zalałem około 80 g wody, dodałem na czubku łyżeczki zakwasu i dobrze wymieszałem. Zostawiłem kaszę do fermentacji na czas przez jaki wyrastał zaczyn. Po tym czasie ugotowałem kaszę razem z wodą z fermentacji, Kasza gotowała się około 15 minut, aż była zupełnie miękka. Ugotowaną kaszę posoliłem szczyptą soli i zostawiłem do całkowitego wystygnięcia. Ciasto chlebowe: 315 g chłodnej wody
Przepisy na domowy ser i chlebDzisiaj zapraszam na zdrowy przepis - czyli placki z kaszy gryczanej przekładane kremem z rukoli i awokado. Torcik smakowo komponuje się wyśmienicie, szczególnie że ja jestem ogromną fanką kaszy gryczanej. Zachęcam do spróbowania :) Smacznego! Składniki na placki: 1 torebka kaszy gryczanej 2 jajka 1 duży plaster żółtego sera ok. 3 łyżki mąki odrobina mleka lub śmietany (by ciasto na placki(...)było zbyt gęste) olej do smażenia placków sól do smaku Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy. Następnie wrzucamy do blendera ugotowaną kaszę, surowe jajka, ser i blendujemy. Potem dodajemy mąkę i mleko do uzyskania odpowiedniej gęstości (masa nie może być zbyt gęsta, ani zbyt rzadka). Dokładnie mieszamy. Następnie na odrobinie rozgrzanego oleju (lub na patelni teflonowej) smażymy dosyć duże placki.(moje
psgotujemyMarchew, pietruszka, cebula słodkością rozpieszczają, a krem balsamiczny, sos sojowy smaku oryginalnego nadają. Do kaszotta ani grama soli nie użyłam, a i tak słonym daniem zaskoczyłam. Składniki: 100 g kaszy gryczanej palonej, 100 g kaszy gryczanej białej, 1 biała cebula, 2 młode marchewki, 1 pietruszka korzeń, 3 łyżki oleju rzepakowego, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, 8 sztuk czarnych oliwek(...)balsamicznego i część pieprzu zielonego, całość mieszamy. Kaszotto zaraz po przygotowaniu, podajemy z pozostałymi kurkami, sosem balsamicznym i pieprzem marynowanym. Całość ozdabiamy zieloną pietruszką. Smacznego J Rada: wiadomo, że kasza gryczana palona szybciej się gotuje od białej, wiec sprawdzamy miękkość białej. Chodzi o to, żeby kasza gryczana palona była miękka, a biała chrupiąca, wówczas uzyskamy fajny efekt smakowy
Moniki Smakołyki