nasze ulubione pierogi poza tymi najbardziej klasycznymi, jak ruskie czy z mięsem. Farsz zrobiony jest z kaszy gryczanej i mięsa, ze sporą ilością zrumienionej cebulki. Okrasa tradycyjna, czyli skwarki. Tak przygotowane pierogi są niesamowicie smaczne. Przepis na pierogi staropolskie Składniki: Porcja ciasta pierogowego zrobionego według tego przepisu(...)mielonej wieprzowiny, 2 większe cebule, 100 gramów kaszy gryczanej, świeża słonina do zrobienia skwarek, łyżka suszonego majeranku, sól, pieprz, olej. Jak zrobić pierogi staropolskie z mięsem i kaszą? Kaszę gryczaną ugotuj na sypko – jeśli używasz kaszy luzem, sprawdź nasze wskazówki , gotując kaszę w woreczku po prostu postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę posiekaj, zrumień na odrobinie oleju. Mięso
Kulinarna Polskabieżąco nie wziąłem udziału w jakiejś internetowej akcji bo ja nie kupiłem drożdży, a pizzę to by się chciało. Z pomocą po raz kolejny przyjdzie moje niezawodne ciasto gryczane na zakwasie. Postanowiłem zrobić danie o rodowodzie żydowskim, które podobno pochodzi z Lublina. Tylko, że moją wersję, dostosowując ją do tego co akurat mam na stanie. Oryginalnie jest(...)kulturze żydowskiej, ale mak zasadniczo jest symbolem płodności. Uznałem, że ziarna słonecznika polecane mężczyznom, żeby zachować zdrowe plemniki, a także o dużej zawartości cynku to godne zastępstwo. Właśnie. Kasza gryczana i słonecznik mają cynk. Przyda się Wam, bo to kolejna rzecz, co do której zjednoczyli się Polacy :) Składniki: - kasza gryczana niepalona - cebula - ziarna słonecznika Kaszę gryczaną zalewamy wodą
Kryzysowa Książka KucharskaDomowa granola orzechowa to przepis, który odmieni Wasze śniadania Ja zakochałam się w tej mieszance od pierwszego spróbowania, a musicie wiedzieć, że jestem osobą, która za kaszą gryczaną nie przepada Tutaj jednak ta kasza smakuje zupełnie inaczej. Nabiera charakteru i pokazuje się z tej smacznej strony Uroku dodają jej dodatki: orzechy, kokos i suszona żurawina. Ta kombinacja sprawia, że nikt(...)niej zrobić? Dodać do mleka, jogurtu, posypać nią budyń, czy też (co niestety robię ja) zjeść tak po prostu: łyżką prosto ze słoika Domowa granola orzechowa Składniki: 170 g kaszy gryczanej niepalonej 100 g orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych 30 g suszonej żurawiny łyżka oleju kokosowego łyżka miodu lub syropu klonowego szczypta soli Sposób przygotowania: W dużej misce wymieszaj
365 dni dookoła kuchniidealnie zaspokoiły moje wymagania. Potrzebowałam dawkę węglowodanów i białka. Mój organizm domagał się uzupełnienia energii, po wczorajszym, niezwykle stresującym dniu. Dawał mi również znaki, iż ma ochotę na kaszę gryczaną i tofu- firmy, której nie miałam okazji wcześniej próbować. Lekko pieczone kotleciki, których smak dopełniała dynia i natka pietruszki, pychota :D SKŁADNIKI: 80g tofu 4 łyżki kaszy gryczanej(...)mnie niepalonej) kawałek dyni przyprawy: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, czarnuszka, suszona cebula, curry, słodka papryka, pieprz ziołowy WYKONANIE: kaszę gryczaną gotujemy do miękkości, odcedzamy ugotowaną kaszę blendujemy z tofu, następnie powstałą masę mieszamy z przyprawami na papierze do pieczenia formujemy kotleciki dynię obieramy, kroimy plasterki, następnie dekorujemy każdy z kotlecików całość pieczemy w 200 stopniach
healthy dreamsKolejny przepis z udziałem szparagów. Tym razem przygotowałam je z białą kaszą gryczaną, piersią z kurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno (w formie pożywnej sałatki) Składniki na 2 porcje: 5 zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 50 g sera feta 100 g białej kaszy gryczanej 1 płaska łyżka(...)ziaren słonecznika 6 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin sól pieprz Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu (zamiast wody lepiej użyć bulionu). Szparagi myjemy i odłamujemy jasne, twarde końce. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Wyjmujemy i kroimy na kawałki (około 3 cm) Piersi
Oryginalny smaktrochę za dużej foremce i dlatego wyszedł nieco płaski, ale nie wpłynęło to w żaden sposób na smak. A w smaku jest wyrazisty, czuje się smak kaszy gryczanej. Jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Ciasto było dosyć rzadkie, przekładałam do foremki łyżką. Bardzo ten chleb polecam bo pyszny i mało kłopotliwy. Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną(...)zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. Ciasto właściwe: 1/2 szklanki kaszy gryczanej – po ugotowaniu 1 pełna szklanka kaszy cały zaczyn 160 g letniej wody 1/4 łyżeczki drożdży instant – jeśli mamy mocny zakwas, można spokojnie pominąć 2 łyżeczki soli morskiej
Stare GaryKaszotto z marchewką i groszkiem to jedno garnkowe danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Jest zdrowe, smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Do tego dania wykorzystaliście kaszę gryczaną, ale możecie ją zastąpić dowolną kaszą jaką lubicie – pęczakiem, kaszą jęczmienną, jaglaną. Składniki torebka kaszy gryczanej. 400g łopatki wieprzowej 1 cebula por czerwona papryka 600ml bulionu 200g mrożonej marchewki pokrojonej(...)mięso będzie miękkie i usmażone przekładamy je do miseczki. Na tą samą patelnię dodajemy masło, pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego w półplasterki pora. Jak por zmięknie dodajemy kaszę i całość smażymy ok. 3 minut. Następnie dodajemy marchewkę, groszek , pokrojoną w kostkę paprykę, usmażone mięso. Całość smażymy ok. 2 minuty, a następnie dodajemy bulion. Kaszotto doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przeglądając popularną ostatnio książkę „Cukiernia Lidla” od razu wpadł mi w oko przepis na ciasto z kaszy gryczanej. Lubię kaszę na słodko i wypieki z mąki gryczanej więc stwierdziłam, że to coś dla mnie. Zdjęcie tym bardziej zachęciło mnie do wypróbowania więc przystąpiłam do działania :) Wypiek miło mnie zaskoczył. Wilgotny, intensywnie czekoladowy i intrygujący ponieważ czuć było smak(...)kaszy gryczanej. Na następny dzień gdy smaki już bardziej się połączyły nie był on tak intensywny ale jednak. Dlatego jeśli ktoś nie przepada za tą kaszą to nie jestem pewna czy polubi ten deser. My byliśmy zachwyceni i mimo, że jest to kaloryczny wypiek to myślę, że jeszcze go powtórzę :) Jak najbardziej nadaje się na święta więc zapisujcie przepis
Mienta blogChoć kaszę gryczaną jadam dość często, to muszę przyznać, że pierwszy raz przygotowałam z niej sałatkę, wyszło pysznie i bajecznie kolorowo. Trochę zjadłam na kolację, a resztę zapakowałam do pracy, jak się okazało na drugi dzień była jeszcze lepsza. Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 100 g kaszy gryczanej 1 czerwona papryka 1 średnia cebulka 4 ogórki kiszone(...)prowansalskie, sól, pieprz olej do smażenia Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, ziołami i odstawiamy na co najmniej pół godziny, a następnie smażymy. Kaszę gryczaną gotujemy. Cebulę, paprykę i ogórki siekamy w kostkę. W misce mieszamy kaszę, kurczaka, ogórki, cebulę, paprykę. Dodajemy posiekane suszone pomidory i podprażone na suchej patelni pestki dyni oraz olej
Cynamonowe szczęścieJeżeli w szafie zalega Wam kasza gryczana - to zachęcam do przygotowania sałatki wraz z dodatkiem piersi kurczaka, pomidora i szczypiorku. Prosto i smacznie :) Sałatka idealna na drugie śniadanie. Na sam koniec dodam, że kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak niż tradycyjna palona. Składniki: 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 1 filet z piersi kurczaka 1 pomidor 1/2 pęczka
UgotowaćPrzepis na pyszny, bezmięsny obiad. O ile ktoś lubi kaszę gryczaną, która ma jednak bardzo charakterystyczny smak, który nie wszystkim smakuje. Ja się powoli przekonuję do tej kaszy, choć długo mi to zajmuje Składniki: 4 duże papryki szklanka bulionu 2 torebki kaszy gryczanej (prażonej) 200 g twarogu półtłustego cebula sól, pieprz, cząber, papryka ostra Przygotowanie Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu
e-PrzepisyKulinarneSTIR-FRY Z KASZĄ GRYCZANĄ Stir-fry to metoda gotowania, a właściwie szybkiego smażenia, gdzie na jednaą patelnię (najlepiej wok) wrzuca się po kolei wszystkie składniki i podsmaża krótko, często mieszając. Jest to więc świetny sposób na błyskawiczny obiad lub kolację. O tym, jak zdrowa jest kasza gryczana nie muszę chyba nikogo przekonywać:) Mam dla Was pomysł na ekspresowe(...)czosnku, szynki parmeńskiej i suszonych pomidorów. Do tego kruszona feta i natka pietruszki lub kolendry, i pyszny, pożywny posiłek gotowy:) SKŁADNIKI (na 2-3 porcje): 2 x 100 g kaszy gryczanej (użyłam w woreczku) 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek kilka plasterków szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej) 0,5 szklanki suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy
Słodko-Słony Świat Ilonyszklanki mąki pszennej; 2 szklanki mleka; 1 jajo; 1/2 płaskiej łyżeczki soli; 1/2 płaskiej łyżeczki cukru; Olej do smażenia; Klarowane masło do podsmażenia gotowych naleśników. Farsz: 1/2 szklanki kaszy gryczanej (u mnie prażona); 200 g zmielonego sera twarogowego; 1 średnia cebula; 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%; 1 jajo; Olej do smażenia; Sól; Pieprz cayenne. 1 szklanka(...)smażyć cienkie naleśniki, na średnim ogniu, z obu stron. Przygotować farsz. Cebulę podsmażyć, na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki), na złoty kolor. Do miski wsypać wystudzoną kaszę gryczaną, dodać zmielony twaróg, podsmażoną cebulę, jajo (surowe), śmietanę. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem cayenne do smaku. Powierzchnię każdego naleśnika posmarować dokładnie farszem i zwinąć w rulon. Tak przygotowane naleśniki delikatnie
Gospodyni MiejskaBardzo lubię pierogi z kaszą gryczaną. Podawałam już przepis na pierogi z ziemniakami i kaszą gryczaną , tym razem zamiast boczku i ziemniaków dodałam twarożek. Pierogi są pyszne, polecam bardzo. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól Farsz: 500 g twarogu półtłustego lub tłustego 1 szklanka kaszy gryczanej 2 cebule 1 jajko sól pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę(...)razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody. Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne. Farsz: Kasze ugotować. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Cebulę pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju. Połączyć ze sobą wszystkie składniki farszu
Mama Gotuje