było dobre! Słuchajcie, nie wiem czy mi uwierzycie, ale nigdy nie jadłam tak dobrych wege kotletów jak tych z kaszy gryczanej i czerwonej fasoli. Dorzuciłam sobie dodatkowo tofu, słonecznik, no i poszły. Testowałam zarówno pieczone w piekarniku, jak i na patelni, i te z piekarnika są o wiele lepsze. Nie rozwalają się, idą ... Czytaj dalej Wege kotlety z kaszy gryczanej(...)czerwonej fasoli Artykuł Wege kotlety z kaszy gryczanej i czerwonej fasoli pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopePierogi po lwowsku to pyszne pierogi z farszem z kaszy gryczanej, ziemniaków i białego sera. Przypominają ruskie, choć dzięki dodatkowi kaszy gryczanej są wg mnie bardziej wyraziste w smaku i aromatyczne. Są też wyjątkowo sycące i bardzo smaczne. Jeśli przygotujecie ich zbyt dużo, można je zamrozić na surowo, a potem tylko ugotować w wrzącej wodzie i obiad mamy gotowy. Tradycyjne(...)wyjątkową ucztę! [embed]https://youtu.be/DCgaPdAhRAs[/embed] Składniki na około 60 pierogów po lwowsku: 700 g mąki pszennej 2 łyżki masła 400 ml mleka płaska łyżeczka soli Farsz: 100 g kaszy gryczanej 250 g białego sera 500 g ugotowanych ziemniaków sól, pieprz Przygotowanie Mleko zagotowujemy z dodatkiem masła. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Do mąki powoli wlewamy gorące mleko, mieszając łyżką
e-PrzepisyKulinarnePlacki z kaszy gryczanej, twarogu i cukinii to jedno z prostszych dań. Błyskawiczne w przygotowaniu mogą stanowić smaczny obiad lub ciepłą kolację. Takie placuszki to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce. składniki na około 12-15 sztuk 100 g ugotowanej kaszy gryczanej 150 g twarogu półtłustego 100 g jogurtu naturalnego 1 mała cukinia 1 cebula 2 ząbki(...)patelni z dobrze rozgrzanym olejem smażymy małe placki z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Artykuł Placki z kaszy gryczanej, twarogu i cukinii + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaMięsne i ziołowe danie – aromatyczny kurczak z marchewką i pieczarki podduszone i podane z kaszą gryczaną. Moje smaki Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 szklanki mrożonej w kostce marchewki 1 cebula 6 dużych pieczarek 1 szklanka kaszy gryczanej nie palonej szklanka wody 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, lubczyk, papryka słodka i ostra, majeranek 2 liście laurowe(...)chwili dodaj marchewkę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz pieczarki pokrojone w drobne plasterki, liście laurowe i ziela oraz szklankę wody. Duś kilka minut. W osolonej wodzie ugotuj kaszę gryczaną. Mięso na patelni przypraw do smaku, dodaj śmietanę, wymieszaj dokładnie. Podawaj z kaszą, posyp parmezanem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnirozgrzewający obiad. Cukinia nadziewana kaszą w sosie pomidorowym z chorizo i chili. Całość podana z lekkim sosem czosnkowo-cytrynowym oraz surówką z marchewki. Polecam :) 3 małe cukinie 3/4 szklanki kaszy gryczanej szklanka gazpacho ( możecie dodać dobrze doprawiony sok pomidorowy) chorizo (ilość wg uznania, ja dałam niewiele) papryczka chili świeża pietruszka sos: 150 ml jogurtu naturalnego łyżka soku z cytryny(...)pieprzu surówka: 3 małe marchewki 2 łyżki jogurtu naturalnego pół pęczka szczypiorku sól i pieprz do smaku Kaszę wsypujemy do gotującej się wody (zawsze 2 razy więcej wody niż kaszy gryczanej) i na małym ogniu gotujemy 15 minut. Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Do ugotowanej kaszy dodajemy gazpacho i mieszamy. Tak przygotowaną nakładamy do wydrążonych cukinii
Mienta blogKasza gryczana smażona z warzywami i polędwiczką wieprzową to świetne, proste danie, które przygotujemy na jednej patelni, bez zbędnego bałaganu w kuchni. Kolejno podsmażamy warzywa i zamarynowane wcześniej, cieniutko pokrojone mięso. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę, aromatyczne przyprawy i odrobinę sosu sojowego. Przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą i natką pietruszki. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 łyżka(...)brązowy. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy, często mieszając, przez około 3-4 minuty. Dodajemy cukinię i suszone pomidory. Smażymy przez kolejne 5 minut, aż warzywa zmiękną . Dosypujemy kaszę gryczaną, mieszamy i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sosem sojowym i chili. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i pokruszoną fetą
cool and mintykolację wykorzystuję przepisy na sałatki, które zawierają więcej zieleniny i wystarczy dodać do nich jakieś źródło białka czy zmiksować prosty dressing. Bardzo lubię sałatki z kaszą . Osobiście lubię kaszę gryczaną, nie stronię jednak od pęczaku czy bulguru. Często sięgam po komosę ryżową, którą za pewne znacie pod nazwą quinoa. Dzisiaj proponuję przepis na sałatkę z prażoną kaszą gryczaną, orzechami, nasionami(...)zapotrzebowanie na białko i tłuszcze.Taka sałatka jest pożywna i zdrowa. Przepisy na sałatki – sałatka z kaszy i dyni 4 porcje Składniki: 60 g szpinaku 100 g gryczanej kaszy, u mnie prażona 400 g dyni piżmowej 1 czerwona cebula 1 łyżka oliwy sól do smaku 1 duże awokado 200 g owczego sera feta 60 g laskowych orzechów 2 łyżki
codojedzeniaweekendowe śniadanie proponuję Wam kolejną wersję pysznych placuszków . Tym razem wykorzystałam ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną, do której dodałam ulubione bakalie. składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (białej, niepalonej) 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki sody 2-3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki ulubionych bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina, daktyle(...)figi) wykonanie: Do letniej, ugotowanej kaszy gryczanej dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Rozgrzewam teflonową patelnię do pankejków i łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę powoli, żeby placuszki zdążyły dobrze wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy w plackach robią się dziurki przekładam na drugą stronę
babka w formienawet jeśli mają inny rodowód to za kilkadziesiąt lat nie będzie to miało znaczenia jak z Oscypkami, o których pisałem tutaj :) Moim zdaniem przypalone śliwki elegancko się komponują z kaszą gryczaną, również przypaloną. Problem w tym, że zmielona kasza gryczana z uwagi na brak glutenu nie chce się lepić. W tym celu musimy użyć jakiegoś kulinarnego kleju, czytaj skrobi, gdzie(...)najbardziej popularne są te z ziemniaków. Składniki - zmielona kasza gryczana palona - mąka ziemniaczana - powidła śliwkowe - olej Wykonanie: Do mąki gryczanej dodajemy trochę mąki ziemniaczanej, u mnie to jest w proporcjach szklanka gryczanej i łyżka ziemniaczanej. Dodajemy trochę oleju i tyle wody, aby powstało nam lejące się ciasto, z którego następnie smażymy naleśniki. Podajemy z powidłami
Kryzysowa Książka Kucharskakasze, makarony i ryże, których dziwnym trafem zawsze gotuję za dużo. Wtedy kilka warzyw, ulubiony ser lub mięso i fajny lunch jest gotowy. Tak było i tym razem. Nagotowałem kaszy gryczanej jak głupi, więc postanowiłem dorzucić do niej aromatyczną pieczoną marchew, trochę ciecierzycy, która została mi jeszcze z hummusu i ser feta, bo akurat poprzedniego dnia wykorzystałem pół kostki(...)porcje Pieczona marchew: 3 duże marchewki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ¼ łyżeczki cynamonu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego Sałatka: 1 woreczek kaszy gryczanej ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy ½ kostki sera feta ½ szklanki czarnych oliwek garść nasion słonecznika sos z octu balsamicznego * PRZYGOTOWANIE Marchew umyj, obierz i pokrój w słupki. Wymieszaj z przyprawami, oliwą i syropem klonowym. Wstaw
Food SquareZdarzyło się Wam ugotować za dużo kaszy gryczanej, np do gulaszu ? Mam dla Was ciekawy pomysł, na jej wykorzystanie. Pulpeciki gryczane z dodatkiem suszonych grzybów, w towarzystwie sałaty, polane ( lub nie ) sosem grzybowym świetna propozycja obiadowa. Składniki: * 300 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej * garść suszonych grzybów * 1 cebula * 1 jajko * 2 łyżki oleju rzepakowego * sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zmielić(...)młynku do kawy na proszek. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Kaszę gryczaną zmielić w robocie lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, na średnich oczkach. Wszystkie składniki połączyć, dodając jajko - wyrobić jednolitą masę. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy gryczanej formować nieduże pulpeciki. Pulpeciki podsmażyć, na lekko natłuszczone patelni, z każdej strony
kolorowotorcikowomogę się doczekać są dania z grzybami. Uwielbiam barszcz grzybowy mojej Mamy, paszteciki grzybowe, kapustę z grzybami, ale zawsze też staram się przygotować coś nowego. Na przykład pierogi z kaszą gryczaną, podane z gęstym sosem grzybowym. Pierogi to prosta potrawa, ale wiadomo, że nie da się jej zrobić w 15 minut. Aby zaoszczędzić trochę czasu, sos możemy przyrządzić na bazie(...)super gęstą konsystencją. Pierogi idealnie skomponowały się z tym pachnącym świętami, wyrazistym sosem. Ciasto: 350 g mąki pszennej jajko 1/3 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju Farsz: 200 g kaszy gryczanej mała czerwona cebula łyżka oleju pęczek natki pietruszki pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej sól pieprz Sos grzybowy: koncentrat grzybowej Krakus mała cebula łyżka oleju 2 liście laurowe 2 ziarna
Mienta blogBób na pewno każdy lubi, a czemu nie połączyć go z mięsem kaszą i brokułem? Połączenie tych składników było strzałem w dziesiątkę i bardzo nam posmakowało :) Zapraszamy na kaszę gryczaną z polędwiczką wieprzową, bobem i brokułem :) Składniki na kaszę gryczaną: – 300 g polędwiczki wieprzowej – 400 g bobu – 100 g różyczek
Kuchenne WariacjeUgotowana kasza gryczana, smażona na masełku z suszonymi i świeżymi pomidorami, karczochami, szpinakiem i czosnkiem. Przygotowując to danie, najlepiej wykorzystać kaszę pozostałą z obiadu. Sprawdzi się np. na bezmięsny obiad lub lekką kolację. Można też zapakować do pudełka i zabrać na lunch do pracy. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 25 g masła 2 łyżki oliwy(...)Zwiększamy płomień do dużego i dodajemy szpinak. Gdy tylko zwiędnie, dorzucamy suszone pomidory, karczochy i koncentrat pomidorowy. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Smażymy 1 minutę. Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy i smażymy 1 minutę. Posypujemy listkami natki pietruszki
cool and mintyjeśli Wy takżcie walczycie z wiecznym niedoczasem to koniecznie wypróbujcie ten przepis Kaszotto z kurkami i fasolką szparagową przepis na 1 porcję | czas przygotowania: 30 minut Składniki: 65 g kaszy gryczanej niepalonej 70 g szpinaku 30 g suszonych pomidorów w zalewie 100 g kurek łyżka masła klarowanego 200 g ugotowanej fasolki szparagowej sól, pieprz Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie(...)miękkie. Pod koniec podsmażania dodaj do nich ugotowaną i pokrojoną na małe kawałki fasolkę szparagową oraz suszone pomidory. Całość smaż razem jeszcze ok. 3 minut. Do warzyw dodaj ugotowaną kaszą gryczaną, całość przypraw solą i pieprzem. Kaszotto z kurkami i fasolką szparagową wymieszaj dokładnie. Podawaj ciepłe. Smacznego Wartości odżywcze w jednej porcji: Kalorie: 551 kcal Węglowodany: 83 g Tłuszcze
365 dni dookoła kuchni