karkówka w cebuli - 1690 przepisów (strona:7/113)

Pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym 239

pyszne i porcję   można  zamrozić. Po pracy mam gotowy obiad.  Danie to nie traci walorów smakowych podczas mrożenia. Składniki na pulpety: 1/2 kg mielonej karkówki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki bułki tartej 1 jajko czubata łyżeczka majeranku sól pieprz olej do smażenia pulpetów Składniki sosu pomidorowego: 1 duża cebula pokrojona w kostkę(...)smaku Wykonanie: Najpierw robimy pulpety. Do miski wkładamy wszystkie składniki pulpetów, które przygotowujemy następująco: Mięso i cebulę mielimy w maszynce. Ja w sklepie zazwyczaj proszę o zmielenie karkówki, wówczas cebulę kroję  w bardzo drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy bułkę tartą mocno namoczoną wodą oraz jajko. Mięso solimy, pieprzymy, wsypujemy majeranek. Całość dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy niewielkie

Smak mojego domu
Pieczona karkówka z kminkiem i cebulą 172

jesteście miłośnikami kminku, spróbujcie go wykorzystać w formie mielonej a sami będziecie zaskoczeni. Składniki: Karkówka około 1 ½ kg Sól Kminek mielony Papryka słodka Pieprz czarny mielony 2 spore cebule Wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i sporą ilością mielonego kminku. Cebulę obieramy i kroimy w cząstki ( 4 ). Kładziemy wokół karkówki. Naczynie foliujemy i umieszczamy w lodówce(...)upływie tego czasu pieczemy w piekarniku około 2 godzin w temperaturze 190 o C. Po upływie 1 godziny przykrywamy folią aluminiową. Gdy karkówka będzie odpowiednio miękka zlewamy powstały sos, dodajemy upieczone cebule i miksujemy. Dalej przecieramy sos przez sito. Możemy dodać trochę wody do sosu. Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy ( ja nie doprawiałam ). Upieczoną karkówkę podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Karkówka inaczej 238

jako wędlina do kanapek. Dzisiaj mam dla Was propozycję obiadową. Karkówka w tym wydaniu jest ciekawa w smaku, soczysta z domieszką ciągnącej się serowej kołderki :) Składniki: - 1 kg karkówki - 2 małe cebule - 300 g sera żółtego - majonez - czosnek granulowany - wegeta Przygotowanie: Plastry karkówki rozbijamy i układamy na brytfance wyłożonej folią aluminiową i podlewamy niewielką ilością wody. Posypujemy czosnkiem granulowanym oraz(...)wegetą. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Na każdy kawałek przyprawionej karkówki kładziemy pokrojoną cebulę oraz rozsmarowujemy łyżkę majonezu. Całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 150 C przez około 70 minut

Zainspirowana w kuchni
Karkówka po czesku 177

jajka, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 5 łyżek oleju, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę słodkiej papryki mielonej, 2 cebule, olej do smażenia. Karkówkę umyj i osusz. Usuń z niej nadmiar tłuszczu i ewentualne pozostałości krwi i błon. Pokrój ją w bardzo drobną kostkę (o boku mniej(...)więcej 0,5 - 1,0 cm) i przełóż do miski. Cebule obierz z łupinek, drobno posiekaj i dodaj ją do mięsa. Jajka sparz i wbij do miski z karkówką i cebulą. Do mięsa dodaj mąką ziemniaczaną, olej oraz wszystkie przyprawy (sól, pieprz, paprykę i przyprawę uniwersalną). Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 2 dni. Zamarynowaną karkówkę wyjmij

blog.moje-pasje.info
Karkówka duszona 250

przepis to ostatni sposób.  Lekko podsmażana, a później duszona we własnym sosie. Bardzo dobre danie obiadowe. Kto lubi smak karkówki na pewno nie pożałuje. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki 1 cebula tymianek przyprawa do karkówki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mąki olej do smażenia 1 szklanka wody WYKONANIE: Karkówkę kroimy w plastry. Robimy marynatę z oliwy, ziół , sosu(...)każdy kawałek lekko obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Mięso wkładamy do szerokiego naczynia. Podlewamy szklanką wody. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu. Cebulę kroimy w kostkę smażymy  i dodajemy do karkówki. Mięso wymaga duszenia przez około 1 godzinę. Możemy wcześniej sprawdzić, czy jest już miękkie. Powinno być kruche i mięciutkie.   Podajemy z  ziemniakami

W kuchennym oknie Ewy
Pieczeń z karkówki w sosie warzywnym 578

odsłona jednego z moich ulubionych mięsiw, podchodząc jednocześnie do niej z swoistym szacunkiem staram się zawsze aby była pyszna, krucha i zwalała z nóg ;) Składniki : karkówka wieprzowa (ok 2kg)   marchew  korzeń pietruszki cebula 3-4 ząbki czosnku 2 ziemniaki   przyprawa do karkówki lub (jak u mnie) papryka słodka, papryka ostra, majeranek, kolendra,  rozmaryn, pieprz czarny, chili

Mechanik w kuchni
Placek po węgiersku 1047

porcje Składniki na placki: 1 kg ziemniaków 1 cebula ok 3 łyżek mąki 2 jajka sól, pieprz olej  Składniki na nadzienie: 0,5 kg karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe 5 większych pieczarek pół czerwonej papryki 1 papryczka chilli natka pietruszki 2 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego mąka pszenna 3 łyżki gęstej śmietany sól(...)pieprz papryka słodka wędzona olej Przygotowanie : Zaczynamy od przygotowywania farszu natomiast placki przygotowujemy w międzyczasie. Karkówkę kroję w kawałki doprawiam solą, papryką słodką wędzoną obtaczam w mące i odstawiam. Na patelni na oliwie podsmażam pokrojoną cebulę i gdy tylko się zeszkli dodaję mięso i całość obsmażam dodając w między czasie pokrojony czosnek. Następnie całość zalewam wodą (może być bulion

Mechanik w kuchni
Karkówka pieczona z warzywami 310

warzywny cieszy mnie i mamę. Całość jest świetnym połączeniem, gdy chcemy zjeść coś pożywnego i nie poświęcać dużo czasu na przygotowanie posiłku. Składniki (6 osób) : 6 plastrów karkówki wieprzowej czerwona papryka 2 cebule przyprawa do mięsa czosnek(...)zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Karkówkę posypać przyprawą do mięsa. 2. Paprykę pokroić w paski, cebulę w pół talarki. Czosnek drobno posiekać. 3. W rękawie do pieczenia ułożyć plastry karkówki, posypać papryką, cebulą i czosnkiem. Dodać zioła prowansalskie. 4. Piec ok. godziny w temperaturze 180 st.C. Rada: Karkówka świetnie pasuje do młodych ziemniaków przypieczonych na patelni z koperkiem i najprostszej sałatki

Pasja Smaku
Karkówka marynowana w cebuli 409

białym sosie? Tak więc, żeby zadowolić T. karkówka wylądowała na stole i w urodzinki Skarbka i w pierwsze święto Bożego Narodzenia :) Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej sól pieprz 2 ząbki czosnku majeranek 2 cebule olej mąka kilka ziaren jałowca (opcjonalnie(...)Mięso nacieramy przyprawami (jałowiec mielimy) i obkładamy plastrami cebuli. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Karkówkę można pokroić przed marynowaniem na mniejsze kawałki, wtedy będzie bardziej aromatyczne. Cebulę zdejmujemy z karkówki i kroimy w kostkę, mięso obsmażamy do zbrązowienia na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy wodą, dodaj cebulę i gotujemy do miękkości. Taką karkówkę można wykorzystać do sałatki (przepis wkrótce

chwile dla mnie
Karkówka na piwie 205

mięso nie musi się marynować godzinami w lodówce, użyte w nim składniki mają tak wyraziste smaki, że mięso smakuje bosko i doskonale nimi przechodzi.  Składniki: 1 kg. karkówki 2 duże cebule 4 średnie ząbki czosnku 6 suszonych śliwek kalifornijskich 1 piwo - polecam szczególnie piwo FORTUNA ŚLIWKOWA, FORTUNA CZARNA 3 łyżeczki majeranku 1,5 łyżeczki cząbru sól, pieprz do smaku(...)olej do smażenia Wykonanie: Karkówkę należy umyć, osuszyć, następnie natrzeć z każdej strony solą i pieprzem. Cebule, czosnek i śliwki należy drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, następnie obsmażyć mięso z każdej strony na złoto - brązowy kolor.  Następnie odstawić mięso do garnka, aby odpoczęło. W tym czasie, na tym samym tłuszczu, podsmażyć cebulę, czosnek oraz śliwki.  Po uzyskaniu

Garniec Magalie
Karkówka duszona w papryce 204

więcej! Składniki na solidne porcje dla 4-5 osób - jak mniej solidne, to i dla 6-ciu : 1 i 1/2 kg karkówki bez kości 2-3 papryki różnokolorowe - u mnie akurat tym razem jednokolorowo czerwono 4-5 średnich cebul - przyjmuje się generalnie proporcje 3 cebule na 1kg mięsa sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra - do smaku olej Mięso najlepiej przygotować(...)smażenie nie może być zbyt długie, patelnia musi być porządnie rozgrzana, a ogień dość duży.  Paprykę pokroić w paseczki, cebulę w talarki. W garnku ułożyć kolejno warstwy: karkówka - papryka - cebula. Warstwę cebuli i papryki lekko posolić i popieprzyć. Całość podlać wodą, aby przykryła mięso - ok. 1 szklanka - i dusić na wolnym ogniu do miękkości około godziny - czas duszenia zależy

Grunt to przepis!
Necówka wielkanocna rolada 189

ogromy kotlet mielony, po przekrojeniu ukazuje w środku niespodziankę. Necówkę kroimy w grube plastry i podajemy z ćwikłą lub chrzanem. NECÓWKA  Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 700 g karkówki 1 cebula 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżeczki czerwonej papryki 3 łyżeczki majeranku Szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Polędwiczkę nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz(...)łyżeczką papryki i majeranku, oraz solą i pieprzem. Karkówkę mielimy razem z cebulą i 1 ząbkiem czosnku. Bułkę tartą moczymy w niewielkiej ilości wody.  Zmieloną karkówkę łączymy z bułką tartą, jajkiem, 1 łyżeczką majeranku i pozostałą papryką. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy i wyrabiamy gładką masę. Mięso rozkładamy grubą warstwą na foli spożywczej, układamy na niej polędwiczkę

Bon appetit mon amie
Karkówka zapiekana z pieczarkami i cebulką 40702

Karkówka zapiekana z pieczarkami i cebulką to proste danie, które praktycznie robi się samo ;) Przy kupnie karkówki należy pamiętać, by wybierać te mniejsze kawałki od młodszej

Kulinarne Przeboje
Biało - czerwona karkówka z zupą cebulową i pieczarkami 170

karkówki 2 cebule 0,5 kg pieczarek 1 zupa cebulowa przyprawa do karkówki keczup śmietana 12% olej Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Posypać przyprawą do karkówki, przykryć folią aluminiową i wstawić na jakiś czas do lodówki. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka i podsmażyć wszystko na patelni. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć dno podsmażonymi pieczarkami z cebulą, następnie położyć

VioletoweKucharzenie