karkówka w cebuli - 1690 przepisów (strona:6/113)

Karkówka z pieczarkami w sosie pomidorowym 208

karkówkę.  Danie idealne na delegację. Wystarczy gorącą karkówkę wraz z sosem przełożyć do słoików i całość mocno zakręcić.  Składniki: co najmniej 1 kg karkówki 1 puszka pokrojonych pomidorów 250 g pieczarek 2 cebule, np. czerwone sól, np. himalajska pieprz, np. pikantny olej Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i przyprawić solą oraz pieprzem. Cebulę obrać i drobno posiekać(...)solą oraz pieprzem. Po upływie czasu otworzyć pokrywę od szybkowaru. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Do ugotowanej karkówki dodać cebulę wraz z pieczarkami. Ewentualnie zagęścić

Ugotować
Bigos z młodej kapusty 227

się z młodymi ziemniaczkami na przepyszny, domowy obiad.  Lubicie taki bigos? Składniki: 1.5 kg młodej kapusty  3 młode marchewki  0,5 kg pomidorów 1 kg karkówki  4 cebule sól do smaku pieprz do smaku domowa wegeta do smaku  2 łyżeczki przecieru pomidorowego Wykonanie: Kapustę obrać z liści, oczyścić i wymyć. Wydrążyć z niej środek

Krakowskie smaki Ani
Karkówka pieczona w keczupie z cebulą 2371

ochota na konkretny kawał mięsa - sięgnijmy po karkówkę:). Robi się praktycznie sama, bo wystarczy przygotować ją wcześniej i umieścić w piekarniku na 1,5h.  1 kg karkówki 3-4 cebule 1/2 szklanki keczupu  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 szklanka wody 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka soli szczypta(...)kroimy w grube plastry. Każdy z nich przekrawamy na pół i delikatnie rozbijamy. Cebulę kroimy w krążki. Keczup, koncentrat, musztardę, wodę i przyprawy mieszamy ze sobą.  2. Karkówkę i cebulę umieszczamy w dużej misce. Wlewamy sos i mieszamy tak by pokrył mięso i cebulę. 3. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez

Szefowa kuchni
Karkówka w sosie jogurtowym 332

Soczysta, krucha i przepyszna jest karkówka w sosie jogurtowym. Nic więcej poza przepisem nie powiem :) Składniki : 0,5 kg karkówki 3-4 cebule 200 ml jogurtu greckiego łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli pieprz Przygotowanie : Karkówkę kroimy w plastry i rozbijamy Cebulę kroimy w piórka Doprawiamy cukrem, solą i pierzem Dodajemy jogurt i całość mieszamy Gotową marynatą przekładamy plastry karkówki Odstawiamy

Mechanik w kuchni
Kluski z mięsem 188

Składniki: 6 większych ziemniaków mąka ziemniaczana 400g łopatki wieprzowej lub karkówki cebula 2 ząbki czosnku listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu szczypta lubczyku sól Przygotowanie: Ziemniaki ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Masę podzielić na cztery części. Ćwiartkę odłożyć do pozostałych ziemniaków, a w to miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną. Zagnieść.  Mięso włożyć do wrzątku z przyprawami

Gaździnka warzy
TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE 221

schaboszczaku jedno z najpopularniejszych polskich dań. Najczęściej serwuję je z buraczkami, tym razem dla odmiany  podałam z surówką z pekinki :) Składniki: 1kg mięsa wieprzowego (ja miałam karkówkę)  cebula  sól, pieprz,  majeranek ząbek czosnku (jeśli lubimy) 1 namoczona w mleku kajzerka bułka tarta,  jajko  olej do smażenia Wykonanie: Mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz

Walijskie Pichcenie
Pierogi z mięsem 178

rodziny i przygotować coś co lubi ktoś inny. Wtedy satysfakcja jest podwójna.  Składniki : Ciasto : * szklanka mąki pszennej * szczypta soli * 1/3 szklanki wrzątku Nadzienie : * 600 g łopatki bądź karkówki  * cebula * 3 łyżki oleju rzepakowego  * sól, pieprz * majeranek  Przygotowanie : Przesiać mąkę do miski, dodać sól. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat , zagniatać aż będzie odchodzić

Magiczne Życie Marty
Kotlety mielone z pieczarkami,lubczykiem i pieprzem cytrynowym 194

ulubione kotlety mielone. Tym razem dodałam przyprawy firmy Prymat : pieprz cytrynowy , trochę przyprawy do mięsa mielonego oraz lubczyk . Kotlety były bardzo smaczne! Składniki : * 0,5 kg mięsa mielonego z karkówki * cebula * 20 dag pieczarek * 2 łyżki oliwy z oliwek * jajko * kajzerka namoczona w mleku * łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego Prymat * łyżeczka pieprzu cytrynowego Prymat * szczypta lub czyku Prymat

Magiczne Życie Marty
Karkówka po cygańsku 161

niezwykle pachnącym, ostro - słodkim sosie na bazie wyrazistego czosnku, pikantnej musztardy, które idealnie komponują się ze słodkością miodu połączoną z delikatną jabłkową nutą. Składniki: 1,7kg karkówki bez kości 3 czerwone cebule 300g pieczarek 300g czerwonej papryki 300g kiszonych ogórków przyprawa do karkówki sól pieprz mąka pszenna olej Sos: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu z jabłek 80ml wody(...)Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, a ogórki kiszone również pokroić w kostkę. 5. Na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, wyłożyć 1/2 pieczarek i cebuli, ułożyć połowę karkówki, zalać 1/2 sosu, następnie wyłożyć pozostałą ilość cebuli i pieczarek, ułożyć resztę karkówki, zalać resztą sosu, wyłożyć ogórki i papryki. Naczynie przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym

Szalona Kuchnia Eweliny
Placek po zbójnicku 5915

różne ale chodzi o to samo. Pyszny sycący placek ziemniaczany z dodatkiem gulaszu. Gulasz zrobiłam z karkówki z dodatkiem pieczarek. Zapraszam na moją wersję. składniki: gulasz 600 g karkówki 1 cebula 250 g pieczarek 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 szklanki wody 2 listki laurowe sól,pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka 1-2 łyżki mąki(...)pokroić w średnią kostkę. Pokrojone mięso krótko obsmażyć aż zmieni kolor. Następnie zalać wodą i zagotować. Obrać cebulę i pokroić w półplastry. Pieczarki pokroić w kostkę. Do karkówki dodać przecier pomidorowy, pokrojoną cebulę i pieczarki oraz przyprawy. Wszystko dusić pod przykryciem na średnim ogniu aż mięsko będzie miękkie, w przypadku karkówki ok 20-30 minut. Jeśli płyn za bardzo odparuje

Monia miesza i gotuje
Karkówka w sosie chrzanowym 281

Karkówka w sosie chrzanowym Jeśli masz ochotę na rozpływającą się w ustach karkówkę - wypróbuj przepis, którego pierwszą częścią jest marynowanie karkówki w mleku wraz z cebulą. Całość zwieńczona została sosem chrzanowym na bazie beszamelu i jest to z pewnością przepis, który jeszcze(...)zagości na moim stole. Karkówka po ugotowaniu jest delikatna i miękka, a sos chrzanowy nadaje całości lekko pikantnego charakteru.  Zobacz również przepisy na inne mięsa ---->   Karkówka w cebuli i miodzie ,  Zrazy wołowe w sosie własnym ,  Gulasz z indyka z papryką ,   Klopsiki z mozzarellą w sosie pieczarkowym ,  Kurczak w garam masala , Schab

Moje Qulinaria
Karkówka z warzywami pieczona w rękawie 207

mięsa wytopi się bardzo duża ilość wody, więc upieczone warzywa nie będą suche 😋   Składniki na porcję dla 4-6 osób: około 1 kg karkówki w kawałku 2 marchewki 1 biała cebula 1 czerwona cebula 1 mała, czerwona papryka 0,5 kg ziemniaków sól, pieprz ostra papryka Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (plasterki nie mogą być(...)gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Warzywa delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem. Do foliowego rękawa przełożyć przyprawione mięso. Następnie na kawałki karkówki ułożyć cebulę. Obrócić rękaw do pieczenia i na karkówce ułożyć marchewkę, paprykę oraz ziemniaki. Rękaw ponownie obrócić (ziemniakami mają być na spodzie) i zawinąć/zawiązać boki. Przygotowany rękaw przełożyć

Ugotować
Karkówka zapiekana z pieczarkami i ogórkami kiszonymi 229

ogórków kiszonych, ponieważ dodają one lekkiej kwasowości. Danie możecie podać z gotowanymi ziemniakami jak i ryżem. Składniki na 6-8 porcji: 1 kawałek karkówki (około 0,8 kg) 0,5 kg pieczarek 3 średniej wielkości cebule 4 ogórki kiszone 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego (ewent. maggi) 1 szklanka wody z ogórków kiszonych(...)olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą oraz majerankiem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Cebule obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Kawałki karkówki obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć z obu stron plasterki mięsa. Podsmażoną karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego

Ugotować
KARKÓWKA W CEBULI I OCCIE BALSAMICZNYM 177

Karkówka to bardzo tłuste mięso, więc można ją przygotować do obiadu raz na jakiś czas. Odpowiednio przygotowana jest soczysta i krucha. Moja rodzina najbardziej lubi karkówkę duszoną w cebuli, która nadaje słodkiego smaku i aromatu. Natomiast ocet balsamiczny ideał dla mięsa. Dzięki niemu karkówka ma charakterystyczny, ale smaczny smak  i brązową barwę.  Mięso należy odpowiednio zamarynować, by potem(...)mięso. Dodać ocet balsamiczny i wymieszać. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dodać do mięsa. Karkówkę wstawić do lodówki na noc.  Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć plastry karkówki razem z cebulą. Podsmażyć na średnim ogniu z obu stron. Następnie dusić pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny, podlewając wodą. Czas duszenia może być krótszy. Na sam koniec

Kuchnia Paulettes
Szaszłyki na pożegnanie 207

keczup, lub nieśmiertelny sos czosnkowy. Jeżeli pogoda już nie sprzyja rozpalaniu grilla, szaszłyki można przyrządzić w piekarniku w 190°C. Składniki na 4 porcje: Szaszłyki mięsne 600 g karkówki QAFP 3 cebule Marynata do karkówki 3 ząbki czosnku ¾-1 łyżeczki soli 1½ łyżeczki tymianku 1½ łyżeczki oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pomidorów w płatkach z chili 1 łyżeczka ostrej(...)pokryła wszystkie kawałki. Pojemnik przykryć i odstawić do lodówki min. na 3-4 godziny, ale najlepiej na noc. Godzinę przed grillowaniem namoczyć patyczki do szaszłyków w zimnej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Zamarynowane mięso nabijać na przemian z plastrami cebuli na patyki do szaszłyków. Szaszłyki układać na rozgrzanym ruszcie. Grillować 15-20 minut na mocno rozgrzanym ruszcie. Szaszłyki warzywne

Pełny talerz