Zapraszam na smaczną i bardzo prostą w wykonaniu surówkę obiadową. Surówka doskonała do wszelkich rodzajów mięs i ryb. Polecam :) Składniki - 2 duże marchewki - pół mniejszej kapusty pekińskiej - kilka pomidorków koktajlowych - kilka rzodkiewek - zielona cebulka lub szczypiorek - łyżka śmietany 12 lub 18 % - łyżka mleka - sok z cytryny - sól, pieprz do smaku Wykonanie Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach kapustę pekińską
Kuchnia z widokiem na ogródProsta,szybka i smaczna surówka. Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 marchewki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 - 2 ząbki czosnku sól,pieprz sok z cytryny Kapustę pekińską poszatkować ( tylko część zieloną) i skropić sokiem z cytryny. W tym czasie obrać marchewkę i zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Majonez wymieszać
Niespełnione zdolności kulinarneidealna po świątecznym jedzeniu. Co prawda nie czuję się przejedzona świątecznymi potrawami ale z chęcią wrzuciłam na ruszt coś innego i lekkiego. Ostatnio w sklepach pojawiła się fioletowa kapusta pekińska. Smakuje jak zielona ale ten fioletowy kolor…Prezentuje się na talerzu prześlicznie! Idealna do kurczaka na ostro . Lubicie mięso po meksykańsku? Uwielbiam fajita z grillowanego kurczaka. Mięso jest soczyste(...)czosnek solo, mały 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonych płatków chili ½ łyżeczki młotkowanego kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli 500 g piersi z kurczaka Sałatka 1 mała główka kapusty pekińskiej 2 gałązki jarmużu 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 mała czerwona cebula 1 duże awokado kiełki rzodkiewki pietruszka lub kolendra do posypania Zacznij od przygotowania marynaty. Przeciśnij czosnek przez
codojedzeniakapusty pekińskiej, 2 twarde, soczyste jabłka (u mnie ligol), sok z cytryny, 1 łyżka miodu wielokwiatowego, cukier, olej rzepakowy, Kapustę pekińską poszatkować. Jabłka obrać (chociaż nie jest to konieczne), pokroić w julienne lub zetrzeć na tarce z większymi otworami. Wymieszać. Sok z cytryny wymieszać z miodem, ewentualnie dosłodzić do smaku cukrem. Dodać 4 – 5 łyżek oleju, wymieszać. Polać kapustę
królestwo garówpory tuńczyka w sałatkach jadałam tylko w towarzystwie ryżu i kukurydzy, więc gdy znalazłam przepis na sałatkę z dodatkiem kapusty pekińskiej musiałam ją wypróbować. Zrobiłam ją wczoraj na kolację i mówię Wam bomba!, jeśli jeszcze ktoś nie próbował to warto. W dodatku danie świetnie sprawdzi się na nadchodzący świąteczno-sylwestrowo-karnawałowy czas, na każdą imprezę będzie jak znalazł :) Składniki: (Inspiracja(...)Mgotuje ") 1 mała lub 0,5 dużej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 4-5 ogórków konserwowych 3-4 ugotowane na twardo jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała czerwona cebula (dobrze by było gdyby nie była za ostra) sól, pieprz majonez ew. kiełki (ja posypałam sałatkę delikatnie kiełkami brokuła, ale spokojnie można je pominąć) Kapustę poszatkować
Simply Foodmałej kapusty pekińskiej, 3 średnie pomidory, 500 g piersi z kurczaka, przyprawa do złocistego kurczaka, 200 g sera feta Fawita z Mlekowity, 10 dag płatków migdałowych. Sos czosnkowy: 1 mały majonez, 2 czubate łyżki śmietany 18%, 2 przeciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz. Zdecydowanie moją ulubioną formą sałatek - są sałatki warstwowe. Dzisiaj zaproponuję sałatkę z kurczakiem i serem feta. Dzięki temu(...)smakuje wyśmienicie. W oryginalnym przepisie zmieniłam jedynie proporcje składników. Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy do drobiu. Odstawić do wystygnięcia. Kapustę pekińską pokroić w paseczki, pomidory w drobną kostkę, a ser feta w kostkę 1 x 1 cm. Migdały zrumienić na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu). Przygotować sos czosnkowy: Wszystkie składniki sosu
Świat Domowej KuchniProsty i szybki przepis na surówkę z kapusty pekińskiej. To moja ulubiona surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem. Taka surówka pasuje do większości polskich obiadów. Surówkę szykuję dodatkowo z majonezem i rodzynkami. Jest bardzo delikatna i uniwersalna w smaku. Z ostrzejszych surówek polecam zaś surówkę Colesław lub surówkę z ogórków
AniaGotuje.plMoja ulubiona sałatka Szefa z sosem musztardowym. Dobra na każdą imprezę, syta i w miarę szybka do zrobienia Składniki: 1/2 małej pekińskiej 2 pomidory 1 puszka kukurydzy 3 ugotowane na twardo jajka 500 g brokułów 1 puszka z ananasem 150 g fety 250 g makaronu świderki 100 g potartego sera żółtego 1 mały majonez 1 słoik musztardy ostrej sarebskiej Wykonanie(...)Kroimy w kostkę i układamy warstwami: sałatę pekińską, pomidor, następnie dajemy kukurydzę,pokrojone jajka, fetę w kostkę, ananas kostka, ugotowany brokuł pokrojony na mniejsze kawałki, ugotowany makaron, potarty na grubych oczkach żółty ser, sos Sos: Dodajemy majonez w stosunku 2/3 do musztardy (czyli: 2 łyżki majonezu i 1 łyżka musztardy). Ja lubię gdy sos jest ostry i musztardowy wtedy
W Moim Magicznym Domuchilli. I już, sos pomidorowy gotowy. Pozostaje delektować się smakiem pysznych gołąbków ! Na koniec kilka informacji dodatkowych. Gołabki można zawinąć w zasadzie w każdą kapustę – młodą, białą, włoską, pekińską lub czerwoną. Młoda kapusta jest bardzo delikatna i trzeba bardzo pilnowac żeby liście podczas obgotowywania się nie rozgotowały. Biała kapusta jest najlepsza jeżeli chcecie nadmiar gołabków zamrozić a włoska jest(...)bardzo miękka, dobrze się zwija i efektownie wygląda. Pekińska i czerwona jeszcze przede mną Smacznego ! The post Gołąbki z pikantnym sosem pomidorowym appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaColesław szybka i smaczna surówka obiadowa. Bardzo popularna, zapewne wszystkim znana i przez większość lubiana :) U mnie dziś w wersji z kapusty pekińskiej. Polecam :) Składniki ( 3-4 porcje ) - pól główki kapusty pekińskiej - pół większej czerwonej cebuli - marchewka - śmietana, majonez, mleko, - sok z cytryny - sól, pieprz, cukier Wykonanie Kapustę szatkuję, cebule kroję w drobna kostkę, marchewkę ścieram na tarce
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: kapusta pekińska, 3 pomidory, 3 ogórki kiszone, szczypiorek, koperek, 1 łyżka oliwy extra virgin, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę pekińską, pomidory, ogórki i szczypiorek pokroić. Posiekany koperek wymieszać z oliwą extra virgin i oliwą z oliwek, musztardą, solą i pieprzem. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Smacznego
W kuchni u Monikiwariant zapiekany w piekarniku :) Fit zawijańce a la krokiety. Składniki: naleśniki: mąka mleko jajko szczypta soli margaryna farsz: 400g mięsa mielonego 1 woreczek ryżu dwie garście posiekanej kapusty pekińskiej mała puszka kukurydzy konserwowej mała papryka czerwona łyżka oliwy mała cebula sól, pieprz majeranek, papryka słodka i ostra dodatkowo: (opcjonalnie) rozbełtane jajko 1/5 szklanki bułki tartej Przygotowanie: Wymieszać(...)posiekaną w kostkę cebulę. Dodać mięso i podsmażyć z każdej strony. Przyprawić, dokładnie wymieszać. Dodać paprykę pokrojoną w drobne paseczki, kukurydzę, ryż. Wymieszać. Chwilkę podprażyć. Następnie dodać kapustę pekińską. Dokładnie wymieszać. Zostawić na małym ogniu. Przykryć pokrywką. Około 5 min. Doprawić do smaku. Wykładać na blaty naleśnika około 3 łyżki farszu. zawinąć. Powtórzyć z resztą składników. Gotowe porcje
Tagebuch po polskuSzybkie i smaczne gołąbki bez zawijania. Bardzo często je przyrządzam, nie wymagają tyle pracy co tradycyjne gołąbki. Składniki: 1 kilogram mięsa mielonego 1 mała kapusta pekińska 1 kajzerka 0,5 szklanki kaszy manny 3 jajka mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziarenek pieprzu vegeta olej 2-3 łyżki mąki pszennej kilka łyżek śmietany(...)Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno siekamy, solimy vegetą, odstawiamy na pół godziny żeby kapusta puściła sok, odciskamy z nadmiaru soku. Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy, dodajemy do mięsa i kapusty, wbijamy jajka, wsypujemy kaszę manną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotleciki, obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.Przek
Bajeczna KuchniaSKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu(...)kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół i w poprzek na dwucentymetrowe plastry. Marchewkę obieramy, przekrawamy na pół i potem obieraczką do warzyw kroimy na cieniutkie paski. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół
Martyna Cooks/Brussels sprouts and fried liver salad autorka: Pommes à la cannelle z bloga Pommes à la cannelle Sałatka jarzynowa tradycyjna autorka: jazzowesmaki z bloga Jazzowe Smaki SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ KUKURYDZĄ autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com Sałatka kapuściana z buraczkami autorka: gaita z bloga Katalog smaków Sałatka z awokado i pomidorków koktajlowych autorka: gaita z bloga Katalog smaków Surówka KOLESŁAW(...)kuchni A teraz cię burak zjem w sałatce, czyli kolorowa sałatka z pieczonych jarzyn autorka: ania7roz z bloga fabryka czasu ulotna Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupy Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Zupa pomidorowa z pęczakiem autorka: Patrycja
Weekendy w domu i ogrodzie